LEGEA VASILICA – La mai bine de doi ani de cand CCR a sfidat vointa a 1.600 de magistrati si i-a adus inapoi in CSM pe alungatii Cristi Danilet si Alina Ghica, Comisia nr. 1 CSM a elaborat procedura de revocare a membrilor Consiliului: „Pot fi revocati pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor in cadrul Consiliului, precum si pentru fapte de natura a aduce atingere grava independentei si prestigiului justitiei” (Document)
In urma cu mai bine de doi ani, mai exact in 4 aprilie 2013, CCR declara neconstitutionale alineatele 4 si 9 ale articolului 55 din Legea 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii, articol ce privea revocarea membrilor CSM. A fost o decizie care a facut posibila ramanerea judecatorilor Cristi Vasilica Danilet (foto 1) si Alina Ghica (foto 2) in CSM, decizie ce a sfidat vointa a peste 1.600 de magistrati, care ii alungasera pe cei doi din Consiliu. De la acela moment si pana acum, nimic nu s-a facut pentru a pune in acord art. 55 din Legea 317/2004 cu hotararea CCR, astfel ca revocarea membrilor CSM a devenit imposibila, in pofida tuturor derapajelor comise de unii dintre acestia. Iata ca la mai bine de doi ani de la momentul in care CCR i-a salvat pe Danilet si Ghica, Comisia nr. 1 – Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar – a propus o noua forma a art. 55 din Legea 317 din 2004.
Comisia nr. 1, coordonata de judecatorul Mircea Aron si din care face parte si revocatul Danilet, a transmis propunerea de modificare a art. 55 din Legea 317/2005 Plenului CSM, unde aceasta urmeaza sa fie discutata. Trebuie spus insa ca actualii membri ai CSM, in special vestitul Vasilica, trebuie sa stea linistiti. O posibila revocare a lor din functiile detinute este aproape imposibila. Spunem asta intrucat pana la parcurgerea tuturor etapelor legislative necesare adoptarii noii forme a art. 55 mandatul lor se va fi incheiat. Sau, in cel mai bun caz, noua forma a art. 55 din Legea 317/2004 va fi adoptata cu cateva luni inainte ca mandatele lor sa expire, ceea ce va face ca o procedura de revocare sa fie cu greu luata in calcul, in ideea ca oricum cei vizati vor parasi CSM.
Iata propunerea Comisiei nr. 1 CSM privind modificarea art. 55 din Legea 317/2004:
„Comisia a decis transmiterea lucrarii la Plen, cu propunerea de modificare a art. 55 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:
Art. 55 - (1) Revocarea din functia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii se propune de presedintele Consiliului ori de o treime din membri, in situatia in care persoana in cauza nu mai indeplineste conditiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, sau in cazul aplicarii oricarei sanctiuni disciplinare.
(2) In sensul alin. (1), prin neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor in cadrul Consiliului se intelege nesocotirea obligatiilor si indatoririlor administrative si jurisdictionale care incumba calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii si care deriva din legi si regulamente.
(3) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la sesizarea formulata potrivit alin. (1), poate dispune revocarea din functia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.
(4) Revocarea din functia de presedinte sau vicepresedinte se propune de o treime din numarul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.
(5) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la sesizarea formulata potrivit alin. (4), poate dispune revocarea din functia de presedinte sau vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
(6) Membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii pot fi revocati si la cererea adunarii generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor in cadrul Consiliului, precum si pentru fapte de natura a aduce atingere grava independentei si prestigiului justitiei. Dispozitiile alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator.
(7) Hotararea de revocare se ia cu votul majoritatii judecatorilor sau procurorilor care functioneaza la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii a carui revocare se cere.
(8) In cazul adunarii generale comune a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a Directiei Nationale Anticoruptie, decizia de revocare a reprezentantului acestora se ia cu votul majoritatii procurorilor in exercitiu. In cadrul adunarii generale voteaza si procurorii din structurile teritoriale ale acestora.
(9) Decizia de revocare a reprezentantului Inaltei Curti de Casatie si Justitie se ia cu votul majoritatii judecatorilor in exercitiu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(10) Procedura de revocare poate fi declansata de oricare adunare generala de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii a carui revocare se cere. Organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor pot sesiza adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor in vederea declansarii procedurii de revocare.
(11) Hotararea de declansare a procedurii de revocare se ia cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor sau procurorilor care functioneaza la instanta sau parchetul in care se organizeaza adunarea generala.
(12) Hotararea de declansare a procedurii de revocare se va publica pe site-ul instantei sau parchetului declansator si pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Celelalte instante sau parchete reprezentate de membrul Consiliului supus revocarii vor putea transmite instantei sau parchetului declansator, in termen de 15 zile de la publicare, motive suplimentare de revocare.
(13) Instanta sau parchetul care a declansat procedura de revocare va publica pe site centralizarea motivelor de revocare. In termen de 30 de zile de la publicarea pe site a motivelor de revocare se vor organiza adunarile generale ale tuturor instantelor sau parchetelor reprezentate de membrul cu privire la care s-a declansat procedura de revocare.
(14) Adunarea generala de la nivelul instantei sau parchetului care a declansat procedura de revocare va solicita membrului ales a carui revocare se cere exprimarea unui punct de vedere cu privire la motivele de revocare, inainte de data stabilita pentru intrunirea adunarilor generale; punctul de vedere exprimat va fi comunicat tuturor instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul ales. Refuzul membrului ales de a exprima un punct de vedere nu impiedica intrunirea adunarilor generale.
(15) In termen de 15 zile de la data intrunirii adunarilor generale, instanta declansatoare, respectiv parchetul, va transmite Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea motivata impreuna cu materialele intocmite de toate adunarile generale si centralizarea voturilor.
(16) Verificarea legalitatii motivelor de revocare si a procedurii de revocare se va realiza de catre un raportor desemnat de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dintre membrii sai, in termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale prevazute la alin. (15). Raportorul desemnat de catre Plen nu devine incompatibil.
(17) In cazul in care se constata incalcari ale legii in procedura de revocare, Plenul Consiliului dispune masurile necesare pentru inlaturarea acestora, inclusiv repetarea intrunirii adunarilor generale, numai la instantele sau parchetele la care acestea s-au constatat.
(18) Raportul intocmit de raportor se inainteaza Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care, in urma analizei acestuia, poate
a) dispune completarea raportului, atunci cand apreciaza ca acesta nu este complet. Completarea se efectueaza de catre raportor in termen de cel mult 15 zile de la data cand a fost solicitata;
b) constata ca sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru revocarea membrului ales al Consiliului si dispune revocarea din functie a acestuia. Dispoizitiile art. 57 alin. (2) se aplica in mod corespunzator;
c) respinge cererea de revocare in cazul in care motivele de revocare invocate nu sunt dintre cele prevazute la alin. (6).
(19) Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii poate fi atacata cu contestatie, de orice persoana interesata, la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in termen de 5 zile de la pronuntare. Contestatia formulata impotriva hotararii prin care se dispune revocarea din functie a unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii este suspensiva de executare”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# cineva 19 October 2015 15:35 +6
# Kosta 19 October 2015 15:49 +5
# Marcu 19 October 2015 17:07 +4
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 19 October 2015 20:14 +3
# Vladi Mir 19 October 2015 17:47 +5
# mda 20 October 2015 09:08 0
# Briciu 22 October 2015 17:55 0
# taraba foto a lui Danilet 22 October 2015 22:48 0