LULUTA, CU OCHII IN SOARE - Inspectia Judiciara a clasat cererea sefei DNA, Codruta Kovesi, de sanctionare a judecatoarei ICCJ Rodica Cosma pe motiv ca nu l-a arestat pe primarul Constantei Radu Mazare. CSM a stabilit ca "nu sunt indiciile niciunei abateri disciplinare" si ca nu poate verifica aspectele retinute in hotararea judecatoresca dispusa de judecatoarea suprema, intrucat ar insemna ca Inspectia sa se transforme intr-o instanta de supracontrol
Inspectia Judiciara a clasat sesizarea formulata de sefa DNA Laura Codruta Kovesi impotriva judecatoarei ICCJ, Rodica Cosma, in care solicita cercetarea si sanctionarea acesteia pe motiv ca a refuzat sa il aresteze pe primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, acuzand-o pe judecatoare ca si-a exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta si ca a utilizat termeni inadecvati in cuprinsul hotararii judecatoresti dispuse in cazul edilului. Practic, DNA prin Codruta Kovesi (foto) a reclamat-o pe judecatoarea suprema Rodica Cosma la Inspectia Judiciara pentru ca nu a pronuntat o solutie favorabila procurorilor.
Reprezentantii Inspectiei Judiciare au precizat pentru Lumeajustitiei.ro ca sesizarea inaintata in data de 28 aprilie 2014 de procurorul-sef al DNA, Laura Kovesi, a fost clasata, in data de 13 iunie 2014, in temeiul art. 45 din Legea 317/2004, stabilind ca "nu s-au gasit indiciile niciunei abateri disciplinare savarsite de judecatoarea Rodica Cosma de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si nu a existat niciun motiv pentru inceperea cercetarii disciplinare in ce o priveste pe aceasta, iar in consecinta s-a dispus clasarea in verificari prealabile". Inspectorii judiciari au retinut in raportul intocmit in urma verificarilor prealabile, raport care nu poate fi dat publicitatii potrivit Inspectiei Judiciare, ca judecatoarea Rodica Cosma nu si-a exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta si nici nu a incalcat normele de procedura, asa cum a pretins Laura Kovesi cand a acuzat-o pe judecatoarea suprema ca a aplicat intr-un mod "profund straniu" de spriritul ce se degaja din scopul, conditiile generale de aplicare a masurilor preventive in general dar si din conditiile, cazurile de aplicare a masurii arestarii preventive reglementate prin dispozitiile art.202, art.223 CPP" si ca a ”nesocotit in mod grav, neindoielnic si nescuzabil normele de drept procesual penal”.
Presiunile DNA asupra judecatorilor
Actiunea Laurei Codruta Kovesi a fost catalogata inca de la acel moment drept o tentativa a DNA de intimidare si presiune asupra judecatorilor, in conditiile in care preceda alte actiuni marca DNA, care i-a avut in prima plan pe judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti, Curtea de Apel Oradea si Tribunalul Bihor care au fost anchetati pentru solutiile date. Sefa DNA pare sa fi uitat ca judecatorii sunt independenti, iar solutiile pe care le dispun nu pot fi puse la indoiala si pot fi atacate doar pe cale legala, in instanta, si nicidecum intr-o procedura de verificare dispusa de inspectorii judiciari. De altfel, din informatiile pe care le avem, aceasta este si pozitia inspectorilor judiciari care in nenumarate randuri au dispus clasarea anumitor sesizari care aveau ca obiect verificarea unor hotarari judecatoresti. Inspectia Judiciara a cerut de altfel Ministerului Justitiei sa fie reglementat acest aspect, explicand ca in cazul unui exces de zel din partea unui anumit inspector se poate ajunge ca Inspectia sa se transforme intr-o instanta de supracontrol, lucru care nu este normal.
Pe de alta parte, trebuie precizat ca actiunea Laurei Codruta Kovesi a fost apreciata ca fiind nejustificata, in conditiile in care hotararea judecatoarei Rodica Cosma pe care a atacat-o la Inspectia Judiciara, a fost confirmata de doua colege ale acesteia de la Inalta Curte, Silvia Cerbu si Simona Encean.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# MarijuS 1 September 2014 17:19 +29
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 1 September 2014 17:25 +25
# mihai 1 September 2014 18:01 +25
# ION.ESCU 1 September 2014 19:25 +24
# ADEVARUL 1 September 2014 22:11 +13
# ockiu 1 September 2014 19:32 +13
# livia 2 September 2014 07:59 +10
# s 2 September 2014 11:07 +2
# Observatie 2 September 2014 13:57 +4
# Observatie 2 2 September 2014 13:58 +6
# vitează nevoie mare 2 September 2014 15:31 +2
# un oarecare 2 September 2014 21:55 +3