27 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATI FARA EXAMEN – Iata modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care au starnit revolta in magistratura: „Persoanele care au indeplinit functia de magistrat-asistent la ICCJ cel putin 18 ani si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, precum si avocatii cu o vechime in profesie de cel putin 18 ani pot fi numite, fara concurs, in functii vacante de judecator sau procuror”. Mandatul sefilor ICCJ si PICCJ va fi de 4 ani (Propunerile)

Scris de: George TARATA | pdf | print

27 July 2015 15:48
Vizualizari: 11728

Peste 300 de judecatori si procurori au semnat un memoriu de protest fata de modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, propuse de Comisia nr.1 CSM - Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar, coordonata de judecatorul Mircea Aron (foto dreapta). Lumeajustitiei.ro va prezinta propunerile Comisiei nr. 1, adoptate in sedinta din 21 iulie 2015, propuneri care au fost trimise Plenului CSM, unde urmeaza sa fie discutate.

Astfel, una dintre cele mai mari nemultumiri ale celor peste 400 de judecatori si procurori care au semnat memoriul de protest vizeaza modul in care se va putea intra in magistratura (click aici pentru a vedea lista cu magistratii care au semnat protestul). Mai exact, avocatii cu o vechime in profesie de 18 ani pot fi numiti, fara concurs, in functii de judecator de judecatorie sau procuror la parchet de judecatorie. La fel se va intampla si in cazul magistratilor asistenti la ICCJ cu vechime de 18 ani, care si-au incetat activitatea din motive neimputabile.


De asemenea, o alta propunere prevede ca persoanele care au ocupat minim 10 ani functia de judecator sau procuror, dar care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, vor putea fi numite, fara concurs sau examen, in functiile vacante de judecator sau procuror, la instante si parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat sau la instante ori parchete de grad inferior.

Pe de alta parte, o alta modificare vizeaza durata mandatelor de conducere din instante si parchete, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In acest sens, Comisia nr.1 CSM si-a insusit propunerea ca mandatul sa nu mai fie unul de 3 ani, ci de 4 ani.

Iata minuta Comisiei nr.1 CSM Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar:

Comisia si-a mentinut propunerile formulate anterior, vizand modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatortilor si procurorilor, republicata, cu urmatoarele precizari:

la art. 5, s-a insusit propunerea de modificare a alin. 1 dupa cum urmeaza:

'(1) Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu exercitarea oricaror alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior si a celor de instruire din cadrul INM si SNG, precum si a activitatilor didactice de formare si perfectionare desfasurate de institutiile de pregatire profesionala a altor profesii juridice, in conditiile legii'.

art. 33/1 va avea urmatorul cuprins:

'Art. 33/1 – (1) Persoanele care au ocupat minim 10 ani functia de judecator sau procuror, care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fara concurs sau examen, in functiile vacante de judecator sau procuror, la instante si parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat sau la instante ori parchete de grad inferior.
(2)
Persoanele care au indeplinit functia de magistrat-asistent la ICCJ cel putin 18 ani si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, precum si avocatii cu o vechime in profesie de cel putin 18 ani pot fi numite, fara concurs, in functii vacante de judecator sau procuror la judecatorii sau parchetele care functioneaza pe langa acestea.
(3) Plenul CSM verifica indeplinirea conditiilor prevazute la art. 14 alin. 2. Procedura de verificare a indeplinirii acestor conditii se stabileste prin hotarare a Plenului.
(4) In vederea numirii in functia de judecator sau procuror, persoanele prevazute la alin. 1 si 2 sustin un interviu in fata Plenului CSM'.

la art. 44, s-a insusit propunerea de modificare a alin. 1, dupa cum urmeaza:

'Art. 44 – (1) Pot participa la concursul de promovare la instantele sau parchetele imediat superioare judecatorii si procurorii care au avut calificativul 'bine' sau 'foarte bine' la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii trei ani si indeplinesc urmatoarele conditii:
a) 7 ani vechime efectiva in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functiile de judecator de tribunal sau tribunal specializat si procuror la parchetul de pe langa tribunal sau parchetul de pe langa tribunalul specializat;

b) 10 ani vechime efectiva in functia de judecator sau procuror, din care doi ani vechime efectiva in functia de judecator de tribunal sau tribunal specializat si procuror la parchetul de pe langa tribunal sau parchetul de pe langa tribunalul specializat, pentru promovarea in functiile de judecator de curte de apel si procuror la parchetul de pe langa acestea;
c) 12 ani vechime efectiva in functia de judecator sau procuror, din care doi ani vechime efectiva in functia de procuror la parchetul de pe langa curtea de apel, pentru promovarea in functia de procuror la PICCJ'.

Cu privire la alin. 1 al art. 44, s-a exprimat si opinia minoritara in sensul ca ar trebui mentinute conditiile de vechime stabilite anterior de Comisia nr. 1, pentru a se asigura o baza de selectie stabila pentru promovarea la instantele si parchetele superioare; in sustinerea opiniei majoritare, s-a aratat insa ca noile dispozitii sunt necesare pentru maturizarea sistemului judiciar.

art. 46 va avea urmatorul cuprins:

'Art. 46 – (1) Concursul de promovare consta in:
a) o proba avand ca obiect evaluarea activitatii profesionale desfasurate in ultimii trei ani in cadrul autoritatii judecatoresti sau al Ministerului Justitiei;

b) o proba scrisa, cu caracter practic.

(2) Punctajul maxim ce poate fi atribuit la probele de concurs este de 100 de puncte, distribuite astfel:

a) 50 de puncte pentru proba prevazuta la alin. 1 lit. a;

b) 50 de puncte pentru proba prevazuta la alin. 1 lit. b.

(3) Punctajul minim pentru a fi declarat admis la probele de concurs este urmatorul:

a) 30 de puncte pentru proba prevazuta la alin. 1 lit. a;
b) 30 de puncte pentru proba prevazuta la alin. 1 lit. b.

(4) Punctajul minim pentru a fi declarat admis este de 70 de puncte.

(5) Procedura de desfasurare a concursului, inclusiv modalitatea de contestare a rezultatelor, aspectele supuse verificarii in cadrul probei prevazute la alin. 1 lit. a, precum si materiile la care se sustine proba scrisa prevazuta la alin. 1 lit. b, in functie de specializare, se stabilesc prin Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de promovare a judecatorilor si procurorilor.

(6) Dispozitiile art. 30 alin. 6 se aplica in mod corespunzator'.

la art. 50, s-a insusit propunerea de modificare a alin. 1 si 5, dupa cum urmeaza:

'Art. 50 – (1) Pentru numirea in functii de conducere, sunt necesare urmatoarele conditii minime de vechime:

a) pentru functia de presedinte, vicepresedinte la judecatorie, prim-procuror la parchetul de pe langa judecatorie si adjunct al acestuia, o vechime efectiva de 6 ani in functia de judecator sau procuror, iar pentru functia de presedinte de sectie la judecatorie, o vechime efectiva de 4 ani in functia de judecator sau procuror;

b) pentru functia de presedinte, vicepresedinte la tribunal sau tribunal specializat, precum si presedinte de sectie la tribunal, prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal sau al pachetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie, adjunct al acestuia si procuror sef de sectie al pachetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie, o vechime efectiva de 10 ani in functia de judecator sau procuror;

c) pentru functia de presedinte, vicepresedinte, presedinte de sectie la curtea de apel, procuror general al parchetului de pe langa curtea de apel si adjunct al acestuia, procuror sef sectie al parchetului de pe langa curtea de apel, o vechime efectiva de 12 ani in functia de judecator sau procuror'.

'(5) Prin derogare de la dispozitiile alin. 4, in situatia in care la doua concursuri consecutive pentru numirea intr-o functie de conducere nu se prezinta niciun candidat, la urmatorul concurs sau examen organizat pentru numirea in aceeasi functie de conducere pot participa judecatori sau, dupa caz, procurori de la alta instanta sau parchet din circumscriptia aceleiasi curti de apel sau parchet de pe langa curtea de apel, care au dreptul sa functioneze la instanta sau parchetul pentru care isi depun candidatura'.

la art. 67, s-a decis ca alin. (3/1) sa aiba urmatorul cuprins:

'(3/1) Fostii magistrati-asistenti cu o vechime de cel putin 10 ani in aceasta functie, care au fost eliberati din functie din motive neimputabile, pot fi numiti fara concurs in functia de magistrat-asistent si isi pastreaza gradul avut la data eliberarii din functie'.

De asemenea, Comisia si-a mentinut si propunerea de modificare a art. 39 alin. (1)-(5) din Legea nr. 303/2004, republicata, astfel cum a fost insusita in sedinta din 21.04.2015.

In fine, Comisia si-a insusit si propunerea ca duratele mandatelor functiilor de conducere din instante si parchete, inclusiv ICCJ si PICCJ, sa fie majorata de la 3 ani la 4 ani.

Comisia a decis transmiterea lucrarii la Plen”.

*Cititi aici lista cu magistratii care au semnat protestul

*Cititi aici minuta Comisiei nr.1 CSM Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar

Foto: epochtimes-romania.com

Comentarii

# visu date 27 July 2015 13:29 -11

Decat cu examen pe toceala, neanalitic și fara de experienta de viata mai bine reformam total si nu cu un pas mic, nesemnificativ!

# baba rada date 27 July 2015 16:48 +7

interesant. M-am uitat pe lista celor din Bucuresti, care au semnat... sunt doar tinerele sperante din judecatorii, practic toti pustii... indiferent cum ar fi, cu examen sau fara, mi se pare inadmisibil sa lasi un om de 26-27 de ani sa hotarasca destine. mi se pare elementar sa ceri o vechime de 10 ani, intr-o profesie juridica. Poate asa nu se vor mai comporta ca niste mici Dumnezei..

# marius date 27 July 2015 14:05 -3

Decat magistrati care sa elibereze violatori mai bine magistrati selectati dintre avocati.

# xxl date 27 July 2015 14:11 +9

Corect. Mai bine cu interviu la CSM decat cu examene obiective.Sa servesti interesul national nu trebuie sa fi toba de carte. Cum CSM a uitat de ce s-a infiintat, mi se pare corect ca au aceste initiative binevenite pentru primenirea sistemului judiciar. Propun ca pe cei care suntem in sistem si nu facem frumos sa ne propuna o pensionare anticipata....

# Labus caine de interventie date 27 July 2015 14:25 +8

Ia zi domnu' Tudose. Cand ai scos enormitatea asta, te-ai gandit un pic si la amica dumitale Geta Catrina? Ca pentru ea avocatura a fost doar un prilej de a (...) clientii si de a acapara imobile dupa imobile in Oltenia matale. Iar acum s-a lamurit lumea cu ea si nu-i mai calca nimeni cabinetul. Bag-o in magistratura, ce mai conteaza ca e (...) si (...) juridic. 

# YX date 27 July 2015 14:34 +5

Eu pun pariu ca avocatii de valoare, cu clientela serioasa si minim 18 ani in profesie, nu sunt absolut deloc intersati de aceasta propunere legislativa,nici cat negru sub unghie. Iar sintagma "POT fi numite fara concurs" nu exclude, neaparat, concursul. Unde scrie "poate" in lege, inseamna ca nu e obligatoriu asa cum scrie dupa "poate, ci se poate si fix invers.

# XYZ date 27 July 2015 17:13 +5

Exact! Vor fi interesati, dupa toate probabilitatile, mediocrii profesiei, care vor dori sa se pricopseasca si ei cu o pensie buna, de magistrat, spre final de cariera. E evident o lege cu dedicatie (ceva pile, cunostinte, relatii, care nu se simt capabile sa dea un examen serios de admitere in magistratura)

# jurist date 27 July 2015 15:37 +6

si uite asa iese la iveala increngatura judecator -avocat. cele 2 profesii confiscate sunt proprietate privata, judecatorii ajung avocati si viceversa, fara examen. restul prostilor mars la examen in frunte cu juristii...si bineinteles nu veti lua niciodata examenul. Asta-i tomania, smecherii nu trebuie sa invete si sa stie carte, ei ajung avocati si judecatori in virtutea faptului ca sunt smecheri. prostii amagiti cu examenele asteapta si spera pina la adinci batrineti. daca lumea s-ar destepta si nu s-ar inscrie la acesti nemernici sa vedeti cum comunistii ar pleca acasa cu botul pe labe. 

# revoltat date 27 July 2015 17:07 +5

Este inadmisibil ca, in timp ce unii dau examene extrem de dificile, altii sa se fofileze, sub pretextul vechimii, si, fara nici un concurs, sa devina magistrati. Totodata: de ce numai avocatii sa beneficieze, iar notarii sau consilierii juridici, nu? suna a discretionar si chiar discriminatoriu toata povestea asta. Posibile interese sau directionari catre anumite persoane (oare si din conducerea MJ ?)

# inacceptabil date 27 July 2015 17:20 +4

In timp ce pentru judecatori si procurori se inaspresc conditiile de promovare, cel putin in ce priveste vechimea, concomitent se deschid larg portile patrunderii in profesie fara concurs, fara examen, fara nimic. Oare asa apara CSM independenta si reputatia magistratilor?

# catalina date 27 July 2015 20:12 +1

Mai bine spus ca in loc sa invede nea Aron ca sa intre in avocatura, face troc cu UNBR ul sa modifice statutul avocatilor pentru a intra judecatorii in avocatura fara examen. Si eu care credeam ca Aron s-a ramolit... dar de unde ...isi pregateste pensia. Mizeria e ca oricum tot pentru smecheri este facuta nu pentru orice avocat, sau judecator si mai mare mizeria este că e facuta pentru ca sa beneficieze cativa avocati de PENSIA DE SERVICIU ,  intri o luna in magistratura si te pensionezi bine merci, romaneste.

# xxl date 27 July 2015 20:26 +2

Dar de ce crezi tu ca s-au dus in CSM sa  te apere

# Valter Cojman date 27 July 2015 20:44 +2

Si asa avem o justitie de KKT... Dupa modificarea asta o sa fie curata diaree urat mirositoare...

# paremiolog date 27 July 2015 21:03 0

În popor se zice cufureală, pe bune  :P

# mens sana in corpore sano date 28 July 2015 08:24 -1

Soarta referdumului a depins de cufureala acută a Juliei. S-a tot cerut la privată în timpul ședinței că o fi dat cu banul cum să voteze ca să plece grabnic. Biata de ea suferind și de cufureală cronică a uitat și ce formațiune politică a susținut-o, bătînd cîmpii cu PDL  :P

# xxl date 27 July 2015 21:09 0

Dar de ce crezi tu ca s-au dus in CSM sa  te apere

# xxxl date 28 July 2015 10:59 0

cel mai tare e ca au semnat si fosti avocati ajunsi magistrati, respectivul memoriu...

# jurist date 28 July 2015 22:00 +1

cazanciuc de bun ce este o sa zboare din magistratura. si unde credeti ca-si gasesc locul "geniile" astea politice? in avocatura la domn florea. acum ati priceput ce forma are parandaratul politic?

# Omule,pamântule... date 1 August 2015 00:28 +2

Să fii judecator pe podium... direct, fără să fii la bară să vezi cum esti tratat de sus, e jalnic...nu poti zâmbi că te dă afară din sala judecatorul, direct numit pe podium...io cred că dacă i-ar pune de la orfelinat direct judecatori ar fi mai umani...prin urmare...întâi avocat, apoi judecator...altfel mulți se rad în cap si intră în sală să judece boxa...cu oameni...vinovați.dar oameni... judecători complexati...atunci unde mai este înfăptuirea dreptătii?

# flori, flori date 12 October 2015 16:20 0

exercitarea pe o durata de cel putin 5 ani a profesiei de avocat este calea OBIECTIVA prin care, un judecator sau procuror poate fi admis sau respins in profesie bazat pe aptitudinea și/sau capacitatea de a gandi, de a fi bun, de a fi empatic, de a NU fi infractor, de a fi drept, de a nu fi veleitar, de a nu raspunde la comenzi, etc.etc.

# Haiducul date 22 July 2016 17:29 +1

  In tarile civilizate, nu poti fi magistrat fara o anumita vechime in avocatura. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva