NEFRECVENTABILUL – Oare judecatorii sunt mandri de ce presedinte CSM au? Bogdan Mateescu i-a taiat microfonul Gabrielei Baltag, nervos ca l-a contrazis: “Haideti, doamna, ca nu spuneti ce este gresit!”. Evelina Oprina l-a indoit pe “Slugarete” ca pe jeleu: “Atitudine neprincipiala, necolegiala si ne... nu mai continui”. Mateescu a luat foc: “'Ne' puncte-puncte cum?”. Apoi a dat in balbaiala: “S-a intrerupt... aaa... am oprit”. La final, Baltag i-a amintit ca mai are doar 2 luni de sefie (Video)
Oare judecatorii din tara sunt mandri de ce presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii au? Oare doamnele din CSM care l-au instalat pe Bogdan Mateescu, zis "Slugarete", in fruntea CSM sunt mandre de halul in care a ajuns aceasta institutie sub conducerea alesului lor?
Seful CSM Bogdan Mateescu (foto 1) si-a dat grav in petic joi, 21 octombrie 2021, in timpul sedintei Plenului CSM. Mateescu a avut, din punctul nostru de vedere, accente vizibil dictatoriale, mergand pana acolo incat sa ii taie microfonul judecatoarei Gabriela Baltag, doar pentru ca aceasta a indraznit sa il contrazica si nu i s-a supus.
Scandalul a inceput dupa ce tot mai nervosul Bogdan Mateescu (personaj, credem noi, tot mai nefrecventabil, ca sa folosim un cuvant drag lui) a sustinut o pledoarie cu voce afectata privind situatia medicala grava, facandu-i reprosuri Procurorului General al Romaniei Gabriela Scutea si fiind nemultumit ca procurorii nu opresc opiniile false din spatiul public si contrare vaccinarii (click aici pentru a citi). Dupa ce si-a sustinut discursul, ceilalti membri ai CSM fiind practic obligati sa stea sa il asculte, si dupa dialogul cu Gabriela Scutea, Bogdan Mateescu a anuntat inceperea dezbaterilor pe ordinea de zi. I-a dat cuvantul judecatoarei Gabriela Baltag, insa i-a cerut sa vorbeasca doar despre ordinea de zi, nu despre problema pe care o pusese in discutie anterior. Baltag i-a atras atentia ca ceruse cuvantul inca din timpul discutiei pe care Mateescu o avea cu Scutea, lucru negat de seful CSM, care a sustinut ca abia acum Baltag a ridicat mana (pe sistemul online apare o palma galbena in dreptul celui care doreste sa ia cuvantul, in coltul din stanga sus). Acest fapt a fost negat in pofida evidentei, intrucat pe inregistrarea sedintei se poate observa ca judecatoarea Gabriela Baltag “ridicase mana” in timp ce Scutea ii raspundea lui Mateescu, nu abia atunci cand Mateescu a inceput dezbaterile pe ordinea de zi (foto 2). Vazand ca Gabriela Baltag nu da inapoi, ci insista sa isi spuna opinia pe problema ridicata de Mateescu, seful CSM i-a taiat brusc microfonul.
Inainte de a-i taia microfonul Gabrielei Baltag, Mateescu si-a pierdut cumpatul atat de tare, incat a rostit fraze de genul: “Ultima discutie. Pe ordinea de zi, aveti discutii de facut pe ordinea de zi, doamna judecator?” sau “Tine de o propunere de modificare a legii pe care Consiliul o are la atributiile”.
Iata dialogul dintre judecatoarea Gabriela Baltag si seful CSM Bogdan Mateescu:
“Gabriela Baltag: Multumesc ca in sfarsit m-ati vazut, domnule judecator, pentru ca am ridicat prima mana.
Bogdan Mateescu: Acum ati ridicat mana.
Gabriela Baltag: In momentul in care dvs ati avut interpelarea pe care ati avut-o si care mi se pare nepotrivita pentru o institutie...
Bogdan Mateescu: Am inteles. Pe ordinea de zi, aveti discutii, doamna judecator?
Gabriela Baltag: Deci, domnule judecator, va rog sa ma lasati sa vorbesc.
Bogdan Mateescu: Pe ordinea de zi, aveti discutii, doamna judecator? Ca aici conduce cineva sedinta.
Gabriela Baltag: Dvs ati ridicat o problema de interes national, cum sa va spun, este gresit sa procedam in acest fel de la nivelul CSM.
Bogdan Mateescu: Haideti, doamna, ca nu spuneti ce este gresit si nu! Pe ordinea de zi, aveti discutii de facut, doamna judecator Baltag? Aveti cuvantul pe ordinea de zi.
Gabriela Baltag: Domnule judecator, va rog sa ma lasati sa vorbesc. Nu sunteti mai indreptatit decat mine sa vorbiti in Plenul CSM. Avem aceleasi drepturi fiecare dintre noi.
Bogdan Mateescu: Ultima discutie, pe ordinea de zi aveti discutii de facut pe ordinea de zi, doamna judecator?
Gabriela Baltag: Va rog foarte mult. Si dvs ati vorbit peste ordinea de zi. Mi se pare ca problema pe care ati ridicat-o dvs este o chestiune care tine mai mult de Guvern, si chiar tine de Guvern. Nu cred ca noi judecatorii putem sa ne exprimam in acest sens. Eu stiu ca judecatorul se poate exprima printr-o hotarare. Ganditi-va, domnule judecator, ca pe rolul instantelor din tara asta...
Bogdan Mateescu: Nu tine de Guvern, doamna judecator; tine de o propunere de modificare a legii pe care Consiliul o are la atributiile, dupa cinci ani trebuie sa cunoastem si atributiile Consiliului, si Consiliul poate sesiza pe modificari de lege. Eu nu vorbesc despre Guvern si alte institutii.
Gabriela Baltag: Domnule judecator, eu cunosc foarte bine atributiile.
Bogdan Mateescu: Daca aveti discutii pe ordinea de zi, doamna judecator Baltag, va ascult, pentru ca de etichete si calificative din partea dvs sunt satul. Putem sa discutam impreuna cat doriti. Pe ordinea de zi avem?
Gabriela Baltag: Deci, domnule judecator, nu aveti voie ca dvs de la nivelul acestei institutii...”
In acest moment, “Slugarete” ii taie microfonul judecatoarei Gabriela Baltag.
Evelina l-a indoit ca pe jeleu
Dupa alte interventii ale unor membri CSM – printre care judecatoarea Andrea Chis, care i-a transmis lui Mateescu sa isi poarte discutiile cu Procurorul General nu in Plenul CSM si s-a declarat de acord cu Gabriela Baltag –, “Slugarete” i-a dat cuvantul judecatoarei Evelina Oprina. Si rau a facut, caci Oprina l-a pus la punct pentru lipsa de eleganta la adresa Gabrielei Baltag (un barbat adevarat, zicem noi, ar trebui sa arate o eleganta in raport cu o doamna inclusiv in cadrul unei divergente pe care o are cu aceasta): “Ceea ce m-a determinat in primul rand sa iau cuvantul a fost atitudinea complet neprincipiala, necolegiala si 'ne'... nu mai continui, de a-i taia microfonul unui coleg de-al nostru, un membru al Plenului CSM care este indreptatit la apel ca toti ceilalti”.
Aproape bagat sub masa ca sa isi aranjeze pantalonii, ciorapii sau incaltarile, ori poate sa se scarpine (foto 3), “Slugarete” a ripostat, din nou, vizibil nervos: “Dar continuati cu 'ne', doamna judecator Oprina. 'Ne' cum, ca sa ne comportam unii cu altii civilizati 'ne' puncte, puncte cum? Ca sa ne raportam unii cu altii in mod elegant. 'Ne' cum, doamna judecator Oprina?”.
Iar Evelina Oprina chiar a continuat: “Este o cenzura la care asist astazi in direct, si cred ca vede toata lumea ca stam in birou si adoptam aceasta pozitie de grija fata de situatia pandemica in care ne aflam, dar presedintele Consiliului intelege sa limiteze cuvantul. Pe chestiunea pusa in discutie din oficiu, si eu cred, intocmai cum a spus doamna judecator Andrea Chis, ca este o discutie complet nepotrivita, tocmai fata de contextul delicat in care ne aflam, si cred ca semnalul care astazi a plecat sau va pleca de aici este unul extrem de neadecvat, in conditiile in care stim bine ca situatia pandemica o gestioneaza o alta putere a statului”.
Dupa nervi, balbaiala
Dupa interventia Evelinei Oprina, replicandu-i ca “noi nu avem nicio treaba in povestea asta, am inteles, doamna judecator, noi suntem separati”, Bogdan Mateescu i-a dat din nou cuvantul judecatoarei Gabriela Baltag, speram noi constient ca a gresit cand i-a taiat microfonul. Dar “Slugarete” era deja atat de afectat, incat a dat-o in balbaiala: “Doamna judecator Baltag, pentru ca s-a intrerupt... aaa... am oprit discursul”.
Primind cuvantul a doua oara, Gabriela Baltag i-a rasucit cutitul in rana lui Mateescu, aducandu-i aminte ca mai are doar vreo doua luni de sefie, dupa care va redeveni un simplu membru CSM. Iar dupa un an de simplu membru CSM, adaugam noi, Mateescu va redeveni un simplu judecator, urmand sa dea ochii inclusiv cu magistrati care nu au apreciat deloc activitatea sa din Consiliu.
Iata al doilea dialog dintre judecatoarea Gabriela Baltag si seful CSM Bogdan Mateescu:
“Gabriela Baltag: Nu s-a oprit, domnule judecator, discutia; ati taiat microfonul, asa cum de regula faceti dvs cand doriti sa ignorati, sa aveti majoritati sau depinde cum va raportati dvs la pozitia altor membri ai Consiliului. Vreau sa reiterez inca o data faptul ca resping pozitionarea dvs, ca nu face parte si nu este pozitia Consiliului, este pozitia dvs in ceea ce priveste raportarea la pandemie. Nu este politica autoritatii judecatoresti, a puterii judecatoresti mai ales, sa vorbeasca despre cum ar trebui sa stabileasca despre ce este adevarat si ce este fals. Judecatorul care are cauza in fata, el este singurul care stabileste cum este mai bine. Dvs ati dat un semnal total nepotrivit, as spune foarte grav. Nu cred ca si-a permis nimeni vreodata din acest for sa faca ce ati facut dvs. Nu aveti voie... (n.r. Mateescu intervine peste Gabriela Baltag).
Bogdan Mateescu: Da, doamna judecator, am inteles, este semnalul pe care mi-l asum. Este vorba despre reglarea unor initiative legislative, unor prevederi legale, daca se impune in baza unei atributii legale pe care o are CSM pentru a veni in sprijinul societatii, conform menirii sale constitutionale. Va multumesc. Doamna judecator, dvs va certati cu mine acum, am retinut pozitia dvs, va multumesc foarte mult, doamna judecator Baltag, pentru interventia academica facuta ca de fiecare data.
Gabriela Baltag: Nu ma cert cu dvs. Eu stiu sa-mi apar si cunosc foarte bine profesia. Ceea ce ati facut dvs trebuie sa inteleaga societatea ca nu este pozitia CSM.
Bogdan Mateescu: Nu este pozitia dvs; este pozitia mea, de presedinte al CSM.
Gabriela Baltag: Vremelnic. Doua luni mai sunteti – atat”.
* Vedeti aici inregistrarea sedintei Plenului CSM
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Parerea mea 24 October 2021 17:02 +331
# opinie 24 October 2021 20:58 -156
# santinela 25 October 2021 07:35 +68
# maxtor 25 October 2021 15:06 +59
# MN 25 October 2021 15:48 +42
# istudor 25 October 2021 16:56 +22
# catrinel 28 October 2021 08:18 +1
# Aurel Zgheran 28 October 2021 14:31 +1