21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NISTE CESEMISTI S-AU FACUT PRES IN FATA DNA – Propunerea judecatoarei Simona Marcu de anchetare disciplinara a Procurorului General Augustin Lazar si a modului nelegal in care DNA a deschis dosar pentru OUG 13/2017 a picat in CSM. Demersul a fost sustinut doar de sase membri CSM, printre care judecatoarele Ghena, Marcu, Baltag si Savonea. Ceilalti au votat pentru apararea lui Lazar si DNA. Mateescu a fost cel mai vehement sustinator al institutiilor de forta. La final, Lazar ne-a facut sa radem

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

28 February 2017 18:25
Vizualizari: 12704

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins propunerea judecatoarei Simona Marcu din CSM de sesizare a Inspectiei Judiciare cu privire la activitatea DNA si atitudinea Procurorului General Augustin Lazar in privinta Ordonantei nr. 13/2017. Decizia de respingerea a fost luata cu majoritate de voturi, doar 6 membri CSM sustinand demersul Simonei Marcu. Din informatiile pe care le avem, printre cei 6 membri care au votat pentru sesizarea Inspectiei Judiciare se afla presedinta CSM, judecatoarea Mariana Ghena, si judecatoarele Simona Marcu, Gabriela Baltag si Lia Savonea. De departe, cel mai aprig sustinator al ideei de respingere a propunerii de sesizare a Inspectiei, in asentimentul Procurorului General Augustin Lazar prezent la dezbatere, a fost judecatorul Bogdan Mateescu, cel care a adus aminte prin atitudinea sa de celebrul Vasilica Danilet. Acesta, uitand probabil rolul Inspectiei Judiciare si profilul anchetelor disciplinare, a sustinut in Plen ca este necesara aparitia motivarii Deciziei CCRprin care s-a stabilit ca ancheta DNA privind Ordonanta 13/2017 este nelegala intrucat Parchetul lui Kovesi incalca Legea fundamentala a tarii si separatia puterilor in stat – pentru a se vedea care sunt considerentele retinute de judecatorii constitutionali in luarea acestei hotarari. In completarea sustinerilor lui Mateescu si fara a tine cont de Decizia CCR, Procurorul General al Romaniei, vizibil emotionat in timpul sedintei, a sustinut in mod aberant ca o ancheta disciplinara realizata de Inspectia Judiciara ar bloca cercetarea procurorilor in cazul Ordonantei 13/2017, nemaicontand aspectele de neconstitutionalitate pe care le ridica fondul dosarului penal deschis de DNA impotriva unor reprezentati ai Guvernului pentru actele emise in exercitarea mandatului.


Hotararea luata de Plenul CSM, in majoritate, dovedeste ca unii dintre noii membri ai Consiliului incep deja sa uite ca rolul lor in acest for este de a-si reprezenta colegii judecatori si procurori care i-au ales in aceasta functie, de a starui in aflarea adevarului si de a se asigura ca sistemul este curatat inclusiv prin intermediul anchetelor Inspectiei Judiciare.

Pe de alta parte, ne-a amuzat declaratia lui Augustin Lazar, care la iesirea din CSM s-a impaunat, sustinand ca votul din Consiliu este un semn de apreciere la adresa sa care arata ca se bucura de incredere din partea reprezentantilor CSM. Noi credem ca mai degraba lui Lazar i-a trecut glontul pe la ureche, iar ceea ce s-a intamplat astazi in Plenul CSM reprezinta un semnal pentru acesta ca ar trebui sa o lase mai moale cu comentariile politice.

De precizat ca suplimentarea ordinii de zi din 28 februarie 2017 cu punctele 42 si 43 propuse de judecatoarea ICCJ Simona Marcu viza posibilitatea sesizarii Inspectiei Judiciare cu privire la contextul in care DNA si-a arogat competenta de a verifica legalitatea si oportunitatea emiterii unui act normativ, dar si la modul in care Procurorul General, in calitate de reprezentant al Ministerului Public a gestionat comunicarea publica in perioada ulterioara trimiterii OUG 13/2017, din perspectiva respectarii obligatiei de rezerva pe care o are orice magistrat”.

Prezentam in continuare dialogul din plenul CSM, in care membrii Consiliului au tinut sa isi exprime pozitiile fata de sesizarea Inspectiei Judiciare fata de modul de actiune al DNA si PICCJ in cazul Ordonantei 13/2017:

"Augustin Lazar: Doamna presedinte, cu referire la actiunile de urmarire penala ale Directiei Nationale Anticoruptie, as dori sa precizez ca eu am vazut dosarul si am vazut ca exclusiv aspecte de natura penala au fost cercetate. Acum, ca ele au fost interpretate intr-o maniera pe care noi putem sa o intelegem, vrem sa vedem motivarea Deciziei Curtii Constitutionale si sa o respectam fara niciun fel de dubiu, dar eu va pot asigura ca am vazut dosarul si am vazut aspectele de natura penala concrete care au fost cercetate acolo si persoanele concrete care ar fi comis aceste favorori. Atat am dorit sa va spun. Sigur, ca se speculeaza in public diverse lucruri...

Simona Marcu: Nu am facut decat sa redau ce a spus Curtea Constitutionala. Cu privire la cea de-a doua chestiune legata de situatia de la DNA Ploiesti...

Augustin Lazar: Da, aici as dori sa precizez ca exista acel dosar care este cunoscut, inca de anul trecut s-a sesizat Inspectia Judiciara si facea o cercetare disciplinara in curs. Eu la momentul la care m-am sesizat despre existenta unor inregistrari am solicitat Inspectiei Judiciare sa extinda cercetarile disciplinare in aceasta cauza.

Simona Marcu: Inseamna ca sunteti de acord ca Inspectia sa verifice aceste aspecte si sa ne transmita un Raport.

Augustin Lazar: Cu referire la procurorul care este cercetat disciplinar, sigur ca noi am sesizat Inspectia Judiciara sa se faca aceste verificari.

Simona Marcu: Cu privire la ambele aspecte.

Augustin Lazar: Cu privire la aspectul ca procurorii DNA au efectuat o cercetare cu altceva decat aspecte penale eu v-am precizat, ei au cercetat aspecte penale intr-un dosar penal si urmeaza a se vedea ca cercetare este in curs. Nu ar trebui sa blocam o cercetare penala care este in curs facand comentarii altele si luand masuri altele decat cele care ar fi normal de luat.

Simona Marcu: Dar asa ati inteles demersul? De a bloca o cercetare penala?

Agustin Lazar: S-ar putea interpreta si in acest sens. Sa fie timorati procurorii care au inceput o ancheta penala pentru fapte concrete, fapte concrete, eu va spun ca am vazut dosarul si as fi dori colegii care apreciaza dosarul sa il vada pentru a putea aprecia. Va spun ca sunt fapte penale concrete care de fapt au fost facute...

Simona Marcu: Haideti sa lasam Inspectia sa verifice conditiile de sesizare.

Lia Savonea: Eu cred ca atat magistratura, cat si societatea romaneasca asteapta niste clarificari pe zona asta. Lucrurile nu sunt chiar asa de simple si Inspectia Judiciara are aceasta misiune de a face verificari atat din oficiu, cat si la cererea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Bogdan Mateescu: Sunt de acord si eu cu doamna presedinte Savonea, la nivel teoretic sunt perfect de acord cu dumneavoastra, dar si fata de solutii dispuse astazi in Plen consider ca totusi o sesizare in nu foarte mare cunostinta de cauza, avand in vedere lipsa considerentelor Deciziei Curtii Constitutionale, eu nu as putea sa mi-o asum. Mie mi se pare asa: cred ca instanta de contencios constitutional a facut o analiza a faptelor, sa vedem daca propria analiza a Curtii Constitutionale pune problema cu privire la eventualele abateri, in primul punct. Iar in al doilea punct, cu privire la sesizarea Inspectiei Judiciare in legatura cu existenta unor inregistrari anterioare pe care CSM le-a inaintat nu am alte obiectii. Vreau sa spun doar ca mi se pare potrivit sa analizam daca se impune sesizarea sau nu, numai in urma lecturarii considerentelor instantei de contencios constitutional sa vedem care a fost propria analiza factuala in urma careia a concluzionat in sensul existentei unui conflict de natura constitutionala.

Augustin Lazar: Absolut de acord.

Simona Marcu: Domnule judecator, si dispozitivul este foarte important, asa cum am invatat. Cred ca este foarte clar.

Bogdan Mateescu: Curtea Constitutionala are o practica unitara, sub aspectul imprejurarii ca si considerentele au forta general obligatorie".

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 28 February 2017 18:42 +11

tocmai ce zisei mai devreme ca astia ca si ai de fura mai naintea lor. toti trebuiau sa mearga la pandaimos!!!!!!.pai daca ASTA/I cu legile in miinile lor, o mermelesc si PARTICIPA LA LOVITURA DE STAT DECLANSATA DE HITLERICA IN SPILHOZENI ATUNCI LA CE SA MA ASTEPT EU CA JUSTITIABILUL LUI NOBODY????RATIA!!!!!(de la rati ai d..cului voi!!!!!!)toate bufnitele s/au adunat p/o craca si isi rotesc ochii in cap(nu ma pot abtine sa nu rid cind vad cesemeaua adunata in par ca rapitoarele de noapte,savonea zici ca/i leita din pomul cu bufnite.....HAI SA/MI ZICA MACAR UNUL CA ARE INCREDERE IN ,,PROFESIONISTELE LU PESTE PRAJIT,, CARE FAC PLINGERI LA CCR LA COMANDA......HUOOOOOOO LA OASEEEE!!!!!! SI ACUSILE MAI BUHUIE UNA DIN CSM NUMAI TRAZNAI CU HAI SA ASTEPTAM SA NU GRESIM.DAR CIND ATI ,,GRESIT,, LA INDEMNURILE LUI HITLERICA!!!!!!!?????DARAGNEA!!!!!!!! TE/AM VOTAT SI VAD CA O MERMELESTI SI TU,unde/i legea raspunderii minjitilor statului??pen,ce te/am votat dragnea???

# Cetateanul date 28 February 2017 23:42 +8

Ghena? Savonea? Haidi, bre... Da' ce va veni? S-a intors Romanica cu "negulescu" in sus... Doamna Marcu nu s-a dezmintit nici de aceasta data. Bravo! Doamna Baltag a patit ceva. Afara cu "bogdanilica matilet" ... Rade Danilet de se tine cu mainile de burta de voi, bai "magistrati" care ati trimis un asa specimen sa va "reprezinte"... chiar e "reprezentativ" pentru asa-numitii magistrati-procurori... asta este prostitutia politica la care au ajuns acesti tortio-securisti. Afara cu securistii din CSM! La bulau cu "nea Gusti"! Judecatorii sunt singurii care au ce cauta in forul care asigura "independenta" justitie. Vrem revizuirea Constitutiei! I-am gasit intrebare lui Joianis :o

# perseverent. date 28 February 2017 18:50 +8

"Justitia" a devenit partid. Un fel de USR sau M10.

# ADEVARUL date 28 February 2017 21:44 +1

ESTI GRESIT INFORMAT...JUSTITIA NU A DEVENIT PARTID POLITIC,ESTE UN VERITABIL SERVICIU DE INFORMATII,MULTINATIONAL-PERSEVEREAZĂ,POATE O SĂ SE SESIZEZE ȘI CONSILIUL CONCURENȚEI,SRI-STII VÂND BILETE ȘI IN ******-URILE PUBLICE,SUNT CÂTĂ FRUNZĂ ȘI IARBĂ :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x

# Timofte date 28 February 2017 19:31 +4

Augustin Lazar nu mai are ce cauta in magistratura ! Trebuie s-o urmeze pe Camelia Bogdan !

# Albulescu date 28 February 2017 19:34 +4

Alo ? Vreau sa stiu , caci platesc taxe care va umfla salariile, de ce-l platim pe Augustin ? Vreau sa stiu cati bani ia pe cate dosare, fiindca-i bugetar si ia bani si de la mine !

# Alba date 28 February 2017 20:21 +8

Dl procuror general vorbeste limba romana arhaica? Sau ceva dialect necunoscut? Ca romana literara nu e, in nici un caz. Vad ca si-a formulat concluziile, inainte de finalizarea anchetei. Si le sustine sus si tare. Dar nu ma mir ca nu intelege legile, sunt scrise in alta limba decat cea pe care o utilizeaza. Cat poate fi de penibil pentru noi toti sa avem asa personaje, fara etica, fara cultura, autosuficienti, in pozitii cheie.

# ADEVARUL date 28 February 2017 21:33 +1

CLARIFICAREA DORITĂ DE INCHIZITORII SEFI PE TEMA (ELABORĂRII) ORDONANȚEI 13 ARE SENS,DACĂ EI SUNT ARTIZANII DIN UMBRĂ,IN FRUNTE CU INFILTRATII GEN HAINEALĂ,ASTFEL(PRIN ANCHETĂ) SE ÎNCEARCĂ BLOCAREA CURIOZITĂȚIILOR,DRAGĂ PE NOI NE DOARE DE AȘA CEVA UNDE L-ATI PUPAT VOI TOATĂ VIAȚA PE BĂSESCU,ĂLA DE A AJUNS SĂ SE INJURE SINGUR,CĂ PE VOI V-A BATJOCORIT CA SI CUM SUNTEȚI ULTIMII OAMENI,NU APĂRĂTORII ROMÂNIEI SI ROMÂNILOR,REPETENȚILOR CU DOCTORATE,FURATE.

# Sofran date 28 February 2017 22:45 +3

Un mincinos Dragnea asta. Îl are Kovesi la mana cu ceva. Cum sa nu-i ceri demisia asteia și anchetarea sa penala!? A dezamăgit multa lume cu frica lui. Demisia KOVESI, HORODNICEANU,  LAZĂR & ACOLITII , LEGEA RĂSPUNDERII MAGISTRAȚILOR,  MODIFICARILE CODURILOR PENALE LEGI NEINTERPRETABILE  ALTFEL NU E SCHIMBARE  . CAT DE BĂTUT ÎN CAP TREBUIE SA FIE CINEVA SA NU ÎNȚELEAGĂ?!?!

# santinela date 1 March 2017 10:43 +1

Incepe sa se afirme un nou P..... la CSM,respectiv Mateescu.Traiasca si infloreasca !

# Ion date 1 March 2017 13:04 +3

”Oile” CSM-ul a facut sesizare la CCR desi stiau perfect ca OUG 13 era constitutionala dar au vrut sa-si serveasca ”pastorul” Klaus... Asa ca nu-i de mirare ca i-au albit pe procurorii abuzivi...

# Alex date 1 March 2017 17:58 +2

Cred că în ședința CSM s-a greșit rău de tot . ART.301 Cod penal interzicea participarea domnului Augustin Lazăr la ședință : ART. 301 Conflictul de interese (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.*) ---------- Alin. (1) al art. 301 a fost modificat prin eliminarea sintagmei "raporturi comerciale", conform DECIZIEI CURŢII CONSTITUŢIONALE nr. 603 din 6 octombrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 845 din 13 noiembrie 2015. ──────────

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva