O COADA DE TOPOR FUGE DIN DNA – Procurorul Adrian Valentin Muntean cere CSM sa il lase sa plece din DNA. Muntean este autorul inscenarii prin care a incercat sa ii bage in puscarie pe judecatorii Mihaela Patraus, Mircea Puscas si Traian Munteanu de la CA Oradea. Dosarul a fost clasat la DNA central pe motiv ca fapta nu exista: "Nu exista indicii sau probe care sa dovedeasca faptul ca si-au indeplinit defectuos, cu rea-credinta, atributiile de serviciu"
Inca un procuror de la Directia Nationala Anticoruptie care s-a dovedit ca a facut prostii in unele dosare pe care le-a instrumentat vrea sa plece din DNA. Fostul sef al DNA Oradea, pana in martie 2018, procurorul Adrian Valentin Muntean, a facut cerere la CSM sa ii aprobe plecarea din Directia Nationala Anticoruptie. Sectia pentru procurori a CSM va lua in discutie in sedinta de joi, 12 iulie 2018, solicitarea lui Muntean de incetare a activitatii la DNA. In cazul in care numele lui Munteanu nu va spunem nimic, aflati ca acesta este procurorul care i-a scos pe tusa pe judecatorii Mihaela Patraus (foto centru), Mircea Puscas (foto stanga) si Traian Munteanu (foto dreapta) de la CA Oradea cu o facatura de dosar, care mai apoi a fost clasat pe motiv ca "fapta nu exista".
Concret, in noiembrie 2015, pe cand DNA Oradea era condus de un alt procuror "competent", Ciprian Man, procurorul Adrian Valentin Muntean declansa urmarirea penala fata de judecatorii Patraus, Puscas si Munteanu pentru abuz in serivicu si favorizarea faptuitorului. Halucinant, intr-un exces de zel, procurorul Muntean s-a apucat sa ii cerceteze pe cei trei judecatori pentru ca au admis o contestatie in anulare, afectand astfel interesele legitime ale partii vatamate, acestia fiind acuzati ca si-au indeplinit in mod defectuos si cu rea-credinta atributiile de serviciu.
Timp de aproape trei ani, judecatorii Mihaela Patraus, Mircea Puscas si Traian Munteanu de la CA Oradea au fost catalogati ca fiind corupti, desi nici nu fusersera trimisi in judecata. Situatia de incertitudine in cazul celor trei judecator a persistat pana cand procurorea Iuliana Crisan de la DNA central a preluat dosarul de la Oradea si, intr-un timp record, a stabilit evidenta: anume ca faptele de care procurorul Adrian Valentin Munten nu exista.
Astfel, procuroarea Iuliana Crisan a dispus clasarea cauzei, in temeiul art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala care prevede ca "fapta nu exista". Mai mult, procuroarea Crisan a stabilit ca cei trei judecatori si-au indeplinit atributiile si au aplicat corespunzator legea. Intre timp insa, pana ca procuroarea Crisan sa dispuna solutia de clasare in dosarul in care procurorul Adrian Valentin Muntean a terfelit trei judecatori de la CA Oradea, doi dintre magistrati, respectiv Patraus si Munteanu, iesind la pensie, in timp ce Puscas a fost condamnat intr-un alt dosar.
Totusi, in ciuda solutiei de clasare absolut rusinoasa pentru un procuror, Adrian Valentin Muntean se afla in continuare in magistratura, desi intr-un stat normal ar fi trebuit sa fie exclus din profesie si trimis in judecata pentru represiune nedreapta si cercetarea abuziva.
UPDATE – Sectia pentru procurori a CSM a hotarat, in 12 iulie 2018, incetarea activitatii la DNA a procurorului Adrian Valentin Mutean, incepand cu data de 1 august 2018, si revenirea acestuia la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, unitate de parchet de la care provine, incepand cu aceeasi data.
Iata un fragment din ordonanta de clasare dispusa de procuroarea DNA Iuliana Crisan fata de judecatorii Mihaela Patraus, Traian Munteanu si Mircea Puscas:
“La data de 26.02.2018, a fost inregistrata la Directia Nationala Anticoruptie cererea formulata de catre suspecta Patraus Mihaela Elvira de preluare a dosarului de urmarire penala nr. 53/P/2015 al Serviciului Teritorial Oradea in vederea efectuarii urmaririi penale de catre structura centrala a Directiei Nationale Anticoruptie.
Prin ordonanta nr. 664/C/2018 din data de 07.03.2018 a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie a fost admisa cererea de preluare a dosarului nr. 53/P/2015 de la Serviciul Teritorial Oradea la Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.
In consecinta, dosarul privind pe suspectii Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian a fost inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie cu nr. 115/P/2018.
Analizand actele efectuate in dosarul nr. 115/P/2018 constat urmatoarele:
Prin rechizitoriul nr. 63/P/2012 din data de 09.03.2015 al Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Oradea s-a dispus, printre altele, disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-un dosar separat fata de Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian, judecatori in cadrul Curtii de Apel Oradea, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si favorizarea faptuitorului cu privire la modul in care acestia au solutionat o contestatie in anulare formulata de Lucut Vasile impotriva sentintei penale nr. 1241/2010 a Judecatoriei Satu Mare, definitiva prin decizia penala nr. 428/R/2011 a Curtii de Apel Oradea si au pronuntat decizia penala nr. 632/R/2011 din 23.08.2011, prin care au admis contestatia in anulare formulata.
Prin ordonanta nr. 53/P/2015 din 12.03.2015 a Serviciului Teritorial Oradea s-a dispus inceperea urmaririi penale cu privire la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 cu referire la art. 297 alin. (1) C.pen. cu aplicarea art. 5 C.pen. si favorizarea faptuitorului, prev. de art.269 alin. (1) C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen., totul cu aplic. art. 38 alin. (1) C.pen. si art. 5 C.pen.
La data de 9.11.2015 s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian sub aspectul savarsirii acestor infractiuni.
(…)
Avand in vedere aceste aspecte, procurorul din cadrul Serviciului teritorial Oradea a apreciat ca judecatorii Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian si-au indeplinit in mod defectuos si cu rea-credinta atributiile de magistrati si au vatamat interesele legitime ale lui Leahu Dan Calin, interesul general de infaptuire a justitiei si, implicit, interesele legitime ale Curtii de Apel Oradea, afectand grav increderea justitiabililor in aceasta institutie chemata sa aplice legea si sa infaptuiasca actul de justitie, obtinand un folos necuvenit pentru Lucut Vasile, reprezentat de inlaturarea condamnarii si a obligarii la plata despagubirilor civile si a cheltuielilor judiciare. In acest mod, suspectii l-au ajutat pe Lucut Vasile, impiedicand tragerea acestuia la raspundere penala.
In acest context, procurorul a constatat ca in cauza nu erau indeplinite conditiile cumulative necesare pentru a se retine autoritatea de lucru judecat (identitatea de obiect si existenta unei hotarari definitive la momentul derularii unei noi urmariri penale pentru aceeasi fapta), singurul element constatat indeplinit fiind identitatea de persoana.
Analizand probele administrate in cauza, apreciem ca nu exista indicii sau probe care sa dovedeasca faptul ca suspectii Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian si-au indeplinit in mod defectuos, cu rea-credinta, atributiile de serviciu cu prilejul solutionarii contestatiei in anulare care a facut obiectul dosarului penal nr. 5244/296/2009* al Curtii de Apel Oradea, in care au pronuntat decizioa penala nr. 632/R/2011.
(…)
Aplicand toate aceste principii la situatia de fapt care face obiectul acestui dosar, apreciem ca suspectii Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian au aplicat corespunzator legea.
(…)
Avand in vedere cele expuse, urmeaza a se dispune clasarea cauzei fata de suspectii Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea si Munteanu Traian pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) C.pen. rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 C.pen. si a infractiunii de favorizarea faptuitorului, prev de art. 269 alin. (1) C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen, ambele cu aplic. art. 38 alin. (2) C.pen., intrucat din probele administrate rezulta ca acestia si-au indeplinit corespunzator atributiile de serviciu si nu l-au ajutat pe Lucut Vasile, impiedicand tragerea acestuia la raspundere penala.
Fara de cele ce preced, dispun:
In temeiul art. 314 alin. (1) alit. a) C.proc.pen., art. 315 alin. (1) lit.b) C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. (1) lit. a) C.proc.pen., clasarea cauzei fata de suspectii Patraus Elvira Mihaela, Puscas Mircea, Munteanu Traian”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# adrian 12 July 2018 08:38 -2
# Gilu 12 July 2018 11:44 0