28 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

O JUDECATOARE ACUZA CSM – Dana Girbovan din UNJR le-a dezvaluit germanilor cum a ingropat CSM scandalul provocat de afirmatiile generalului SRI Dumitru Dumbrava despre instantele care au devenit camp tactic: „Echivocul si caracterul general al unei astfel de afirmatii naste aparenta unei presiuni nepermise asupra actului de judecata”. CSM a respins cererea asociatiilor profesionale de aparare a independentei Justitiei dupa declaratiile generalului Dumbrava

Scris de: G.T. | pdf | print

26 June 2015 16:28
Vizualizari: 7606

Judecatoarea Dana Girbovan (foto) de la Curtea de Apel Cluj, membra a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, acuza atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii in cazul declaratiilor facute de generalul Dumitru Dumbrava, seful Directiei Juridice din SRI, cel care a explicat ca instantele au devenit „camp tactic” si ca serviciul urmareste dosarele pana la solutionarea lor definitiva. Criticile Danei Girbovan au fost facute, miercuri 24 iunie 2015, la dezbaterea „Ce au voie serviciile de informatii sa faca? Securitate si libertate in era digitala”, organizata de Friedrich-Ebert-Stiftung si Institutul European din Romania. Potrivit unui comunicat al UNJR, Dana Girbovan a fost reprezentanta Uniunii la aceasta dezbatere, la care au participat inclusiv experti din Germania.


Astfel, conform UNJR, Dana Girbovan si-a exprimat dezacordul fata de modul in care CSM a ingropat cererea AMR, UNJR si APR de aparare a independentei Justitiei ca urmare a declaraiilor generalului Dumitru Dumbrava: „Vorbind despre raspunsurile formale si ineficiente din partea institutiilor statului, judecatorul Girbovan a aratat decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a respinge cererea magistratilor de aparare a independentei justitiei fata de afirmatiile generalului Dumbrava, potrivit carora SRI considera instantele 'camp tactic' din care serviciul nu se mai retrage pana la pronuntarea unei hotarari definitive. 'Tocmai echivocul si caracterul general al unei astfel de afirmatii naste aparenta unui presiuni nepermise asupra actului de judecata', insa, cu toate acestea, Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat sa apare independent justitiei, a spus judecatorul Girbovan. Inspectia Judiciara a intocmit un raport cu aceasta ocazie, avand in vedere si datele furnizate de Serviciul Roman de Informatii, care au fost trimise insa cu mentiunea 'secret de serviciu'. 'Este greu de inteles aceasta decizie, de a secretiza aceste informatii, in conditiile in care datele au fost solicitate tocmai pentru a se lamuri continutului unui interviu public, ce a generat numeroase ingrijorari', a spus judecatorul Girbovan”.

Cu aceeasi ocazie, Dana Girbovan a explicat si ca CSAT are obligatia de a verifica daca in randul judecatorilor si procurorilor exista colaboratori ai serviciilor de informatii. Conform judecatoarei, problema acoperitilor din Justitie este una esentiala, la fel cum sunt si suspiciunile privind implicarea serviciilor in actul de justitie.

Prezentam comunicatul UNJR:

Provocari ale implicarii serviciilor secrete in justitia din Romania

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, prin doamna judecator Dana Girbovan, a participat pe data de 24 iunie 2015 la dezbaterea cu tema 'Ce au voie serviciile de informatii sa faca? Securitate si libertate in era digitala', unde s-a dezbatut cu privire la rolul legitim si limitele activitatii serviciilor de informatii, precum si asupra comportamentului lor democratic si al controlului lor parlamentar.

Organizat de Friedrich-Ebert-Stiftung si Institutul European din Romania, evenimentul a inclus experti din Romania si Germania, care au fost vorbit pe ariile lor de specialitate.

Judecatorul Girbovan a vorbit despre provocarile implicarii serviciilor secrete in justitie, in primul rand prin existenta ofiterilor acoperiti in randul magistratilor, iar in al doilea rand prin implicarea dincolo de limitele legii a SRI-ului in justitie.

'Problema ofiterilor acoperiti din justitie, precum si suspiciunile privind interferenta serviciilor de informatii in actul de justitie dincolo de limitele legii sunt probleme esentiale, ce ridica intrebari legitime, iar institutiile statului trebuie sa raspunda la ele in mod concret si deschis', a subliniat judecatorul Dana Girbovan.

In cadrul dezbaterii au fost prezentate demersurile facute de asociatiile profesionale ale magistratilor pornind de la cele doua teme, subliniindu-se fie lipsa de reactie, fie raspunsuri formale si ineficiente din partea institutiilor la chestiunile subliniate de magistrati.

In ceea ce priveste problema ofiterilor acoperiti, reprezentantul UNJR a reaminitit ca 'este obligatia legala a Consiliului Superior de Aparare a Tarii sa verifice individual daca declaratiile date anual de judecatori sau procurori ca nu sunt ofiteri acoperiti sunt sau nu reale. In ciuda importantei lamuririi acestei chestiuni, pana in prezent nici o reactie oficiala nu a venit din partea acestei institutii'.

Vorbind despre raspunsurile formale si ineficiente din partea institutiilor statului, judecatorul Girbovan a aratat decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a respinge cererea magistratilor de aparare a independentei justitiei fata de afirmatiile generalului Dumbrava, potrivit carora SRI considera instantele 'camp tactic' din care serviciul nu se mai retrage pana la pronuntarea unei hotarari definitive.

'Tocmai echivocul si caracterul general al unei astfel de afirmatii naste aparenta unui presiuni nepermise asupra actului de judecata', insa, cu toate acestea, Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat sa apare independent justitiei, a spus judecatorul Girbovan.

Inspectia Judiciara a intocmit un raport cu aceasta ocazie, avand in vedere si datele furnizate de Serviciul Roman de Informatii, care au fost trimise insa cu mentiunea 'secret de serviciu'. 'Este greu de inteles aceasta decizie, de a secretiza aceste informatii, in conditiile in care datele au fost solicitate tocmai pentru a se lamuri continutului unui interviu public, ce a generat numeroase ingrijorari', a spus judecatorul Girbovan.

Reprezentanta UNJR a aratat, de asemenea, ca raspunsul Comisiei comune de control a activitatii SRI scoate in evidenta exercitarea unui control pur formal asupra activitatii acestuia de catre Parlament.

Solicitarilor punctuale ale magistratilor li s-a raspuns de catre Comisie prin formulari generale, iar argumentelor magistratilor nu li s-a adus nici un motiv concret pentru care acestea au fost respinse.

'O astfel de abordare este extrem de ingrijoratoare intr-un spatiu ce trebuie sa respecte regulile statului de drept. Chestiunea esentiala ce trebuie lamurita este aceea a stabilirii clare si transparente a competentei serviciilor secrete in administrarea actului de justitie. Extinderea acestor competente prin acte administrative, respectiv prin hotarari ale Consiliului Superior de Aparare a Tarii, a fost confirmata inca din 2014 de presedintele de la aceea data', a spus Girbovan.

Implicarea SRI 'mult mai mult decat transpare din propria lui lege' in lupta anticoruptie a fost afirmata de acesta ca atare intr-un interviu din mai 2014 (http://timpolis.ro/presedintele-traian-basescu-interesul-fundamental-al-romaniei-acum-si-pe-termen-lung-este-garantarea-securitatii-pe-care-nu-o-face-nici-federatia-rusa-nici-china-ci-o-fac-sua/).

In cadrul aceluiasi interviu se afirma ca CSAT a 'responsabilizat masiv' SRI in domeniul luptei impotriva coruptiei, mentionandu-se o 'hotarare CSAT in care, de exemplu, se specifica obligativitatea functionarii unor structuri mixte Parchet-SRI-Politie, pe divere paliere, de la depistarea si combaterea coruptiei in Justitie pana la combaterea evaziunii fiscale”.

'In conditiile in care competentele serviciilor secrete sunt stabilite prin legea securitatii nationale si legile lor de functionare, orice extindere a acestora prin acte administrative este una nelegala. Aceasta chestiune a fost semnalata Consilului Superior de aparare a Tarii inca din mai 2015, si a ramas pana in prezent fara raspuns', a spus reprezentanta UNJR.

'Atat serviciile secrete, cat si justitia joaca un rol fundamental in arhitectura statului de drept. Orice derogare de la regulile ce guverneaza raporturile si colaborarea onesta si transparent dintre cele doua institutii reprezinta o amenintarea la adresa drepturilor fundamentale ale omului si trebuie tratata cu maxima responsabilitate de catre institutiile statului', a concluzionat judecatorul Girbovan.

Asociatiile magistratilor din Romania isi vor continua demersurile incepute, sperand ca dezbateri precum cele organizate la acest eveniment sa contribuie la clarificarea si intelegerea rolului specific atat al serviciilor secrete cat si al justitiei in economia statului de drept”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 26 June 2015 16:46 -37

/// d/na Girbovan a fost candidate pentru un post in CSM, acum critica organismul din care voia sa faca parte ??? unde/I logica??? //

# Capac date 26 June 2015 18:46 +36

Nu cred ca-și dorește să ajungă în CSM, la masă cu Dănileț, ci în locul unora ca el. Organismul CSM e alcătuit din câteva nume și prenume scoase din joben de către sistemul securist. Dacă înlocuiești aceste slugi cu oameni, CSM rămâne la fel doar în privința acronimului. :-*

# Nicu date 26 June 2015 19:50 -21

Nu crezi sau nu stii ca a candidat pentru CSM?

# Capac date 26 June 2015 20:22 +19

Cred că știi să citești. Punctul tău slab e înțelegerea textului.

# remember date 28 June 2015 19:27 +4

CAPAC, nu stiu mare lucru legat de activitatea d-nei judecator. Nu stiu ce hram poarta sotul dumneaei dar la prima vedere pot sa-ti spun ca pare o fata ambitioasa, este tanara, cu putere de munca si pana nu va ajunge in CSM nu putem spune mare lucru despre activitatea ei.Cert este ca nu a pierdut procese la CEDO, altfel comentatorii nu piedeau ocazia, nu a fost militian-ca inainte de a intra in magistratura, ca atare n-a folosit usa din dos, nu cred ca a utilizat nici culoarul securistic al fostelor prostituate din magistratura Monaco-Ibitza, pentru simplul motiv ca nu o "recomanda fata", deci, concluzia ar fi ca nu e inca tarziu sa ne arate cata carte stie.Avem nevoie in magistratura de tineri ambitiosi cu prestanta si coloana vertebrala. :roll: :roll: :roll:

# unul din lumea cea mare date 26 June 2015 17:02 +5

foarte bine!!!!!!!hai ca poate unii ies din rindurile MERMELITORILOR SI ,,BUCATARILOR CHINEZI,,!!!!!probabil ca nu mai mult de 20%

# Unchieselul date 26 June 2015 19:00 +17

'In conditiile in care competentele serviciilor secrete sunt stabilite prin legea securitatii nationale si legile lor de functionare, orice extindere a acestora prin acte administrative este una nelegala. Aceasta chestiune a fost semnalata Consilului Superior de aparare a Tarii inca din mai 2015, si a ramas pana in prezent fara raspuns',    ADEVARAT.   La noi in orasel, in fata Tribunalului era vazut zilnic un domn de la SRI. Cica isi asteapta unchieselul care are un proces. Evident ca nu are legatura cu declaratia domnului Dumbrava desi ofiterul SRI este in timpul serviciului.

# Salvamar date 27 June 2015 12:28 +8

pai se spune ca numai despre TREI (3) membri ai CSM nu ar avea la SRI-DNA dosare cu care sa-i santajeze. Pana si minoritatea asta este tare-tare micuta, o voce minuscula fata de marea majoritate santajabila care o acopera. Nu vedeti ca CSM procedeaza ca maimutele celebre ale mafiei - nu vede, nu aude, nu vorbeste cand este vorba de gravele probleme ale justitiei? Din pacate po******rii domina Uniunea Europeana si sutine actiunile Binomului in dorinta apriga de a distruge stanga roamneasca si a obtine dominatia po******rilor in Romania cu orice pret, chiar si acela al unie JUSTITII TICALOASE? Pentru po******rii europeni coruptii se impart in corupti buni (acoperiti de SRI-DNA), po******ri obligatoriu, si coruptii rai (cu dosare reale sau inventate de SRI-DNA) ai PSD sau ai liberalilor lui Tariceanu (care sunt ALDE si nu PE). Asta este ”politica” de rahat halita de CSM cu polonicul. Nu vedeti ca actualul CSM nu mai reprezinta JUSTITIA - o deovedeste revolta asociatiilor de magistrati.

# Alex date 27 June 2015 23:08 +1

Stimati justitiabili si ceilalti participanti la realizarea scopului legii! Suntem cu totii martori la rolul activ manifestat de UNII magistrati clujeni cu privire la modul de organizare, dar mai ales privitor la mecanismul de functionare al entitatii desemnate constitutional cu prerogativa gestionarii si eficientei instantelor de judecata. In acest context va invit sa trecem cu totii in revista realitatea obiectiva raportat la existenta unor acoperiti in sistemul judiciar romanesc. Pana la proba contrarie, zic sa spunem lucrurilor pe nume si sa acordam creditul cuvenit surselor care ne indeamna sa nominalizam judecatorul CA Cluj banuit de dubla comanda... :sad:

# alex date 27 June 2015 23:19 +1

Hmm.Ati vazut tendintele actuale promovate de Po******rii E in legatura cu reevaluarea semanticii sintagmei DEMO CRATOS? N-ati inteles cine sunt de fapt membrii deplini ai castelor elitiste?  In context: sora-mea lucreaza la o gradinita din Germania. Copiii (fiinte cu sinceritate nealterata) ii numesc pe cei care antropologic nu corespund semnalmentelor ariene "NEGRI"

# mihai date 28 June 2015 12:42 +2

In Roomania Justitia plus Seccuritatea= Democrație securista ( adica Statul în pozițiade Drepți )

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva