PATIMILE PROFESORULUI BIRSAN – Fostul premier Adrian Nastase rememoreaza calvarul prin care au trecut sotii Corneliu si Gabriela Birsan: „Cand a ajuns judecator la CEDO, era o perioada neagra... Totul era pregatit pentru condamnari. Trebuiau 'neutralizati' unii judecatori incomozi de la ICCJ (o voce puternica o reprezenta Gabriela Birsan, sotia profesorului Birsan) si trebuia schimbat judecatorul roman de la CEDO, unde, inevitabil, plangerile in legatura cu abuzurile judiciare urmau sa ajunga”
Desi numeroase institutii si profesionisti ai dreptului au transmis mesaje de condoleante in ultimele zile in memoria profesorului Corneliu Birsan (foto stanga), aproape niciun ferpar nu a continut mentiuni privind supliciile la care au fost supusi atat fostul judecator al Romaniei la CEDO, cat si sotia acestuia, fosta judecatoare ICCJ Gabriela Birsan (foto dreapta).
O exceptie in acest sens o constituie fostul prim-ministru Adrian Nastase, care nu uita sa aminteasca operatiunea Statului Paralel desfasurata pe doua planuri: atat pentru inlocuirea profesorului Corneliu Birsan din postul de judecator al Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cat si pentru reducerea la tacere a judecatoarei Gabriela Birsan de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai mult: dupa inlocuirea lui Corneliu Birsan cu Iulia Motoc in calitate de judecator roman la CEDO, instanta de la Strasbourg si-a schimbat propria jurisprudenta, refuzand sa sanctioneze abuzul comis de catre statul roman impotriva lui Adrian Nastase, mai scrie fostul premier in articolul publicat pe blog sambata, 31 august 2024.
Iata intreaga postare a ex-premierului Adrian Nastase:
„A murit profesorul Corneliu Birsan
A murit o mare personalitate a scolii juridice din Romania – profesorul Corneliu Birsan. Era asistentul profesorului Statescu (n.r. Constantin Statescu (1927-1990), fost presedinte al Tribunalului Suprem – actuala ICCJ – intre 1975 si 1977, apoi ministru al Justitiei in perioada 1977-1979) la Facultatea de drept din Bucuresti in perioada in care eram student. L-am admirat de atunci pentru echilibrul sau si pentru puterea cu care a trecut de unele drame din viata. Un profesionist exceptional, autor de manuale remarcabile in materia dreptului civil.
M-am bucurat cand a ajuns judecator, din partea Romaniei, la CEDO. Era insa o perioada neagra. Cea in care, in tara, se modificasera procedurile, codul penal si cel de procedura penala, avusese loc 'mica reforma in justitie', fusese numita, de catre Traian Basescu, noua sefa a Curtii. Totul era pregatit pentru condamnari. Trebuiau insa 'neutralizati' unii judecatori incomozi de la ICCJ (o voce puternica o reprezenta Gabriela Birsan, sotia profesorului Birsan) si trebuia schimbat judecatorul roman de la CEDO, unde, inevitabil, plangerile in legatura cu abuzurile judiciare urmau sa ajunga.
Acestea au fost ratiunile din care a pornit, la Bucuresti, actiunea penala impotriva Doamnei Birsan (perchezitii, interceptari, etc.), la 6 octombrie 2011, urmata, la 17 noiembrie, de cererea de ridicare a imunitatii judecatorului Birsan, formulata de DNA, la Strasbourg. Era perioada in care Livia Stanciu 'judeca' recursul in dosarul meu. In 2012, in vara, s-a dat verdictul. Dupa cateva luni, am facut plangere la CEDO. In octombrie 2013, a fost desemnat un nou judecator roman la CEDO – Iulia Motoc (in cadrul acordului de coabitare Basescu-Ponta) –, iar in noiembrie 2014 s-a dat decizia de inadmisibilitate la plangerea formulata de mine, schimbandu-se chiar jurisprudenta anterioara a Curtii! 'Culoarul negru' al justitiei din Romania avea o prelungire si la Strasbourg!
L-am revazut pe profesorul Birsan, in ultimii ani, afectat de umilintele prin care a trecut, dar si de tradarile unor fosti studenti.
Condoleante familiei! Dumnezeu sa-l odihneasca!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 2 September 2024 16:24 +43
# Ion 2 September 2024 18:35 +2
# ALEXANDRU LAPUSNEANU 4 September 2024 15:52 0