27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PIEDONE IN RAPORTUL PE STATUL DE DREPT – Abuzul comis impotriva primarului Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone este semnalat de APADOR-CH in raportul privind statul de drept in UE pe 2023: „Condamnarea pentru o infractiune inexistenta este una dintre cele mai mari greseli ale sistemului judiciar si este de natura sa afecteze grav increderea publicului in sistemul judiciar. In plus, in acest caz condamnatul fusese si incarcerat mai mult de un an” (Raportul)

Scris de: V.B. | pdf | print

22 March 2024 13:31
Vizualizari: 2476

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR – CH) semnaleaza abuzul comis de catre justitie impotriva primarului Sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone (foto), drept unul dintre cele mai grave evenimente din 2023, de natura sa erodeze statul de drept din Romania.



Ne referim la faptul ca Piedone a stat mai mult de un an in inchisoare (aproape 13 luni si jumatate) in dosarul Colectiv. Dupa ce judecatorii Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan de la Curtea de Apel Bucuresti l-au condamnat in 12 mai 2022 la 4 ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in dosarul Colectiv, la 21 iunie 2023 magistratele Elena Barbu, Eleni Cristina Marcu si Valerica Voica de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au admis recursul in casatie, achitandu-l definitiv pe politician in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala”.


Cu privire la acest caz, APADOR-CH noteaza in „Raportul privind statul de drept”, potrivit Puterea.ro:


Condamnat pentru o fapta care nu exista – Primarul sectorului 5 din Capitala, Cristian Popescu Piedone, condamnat initial in procesul Colectiv la 8 ani de inchisoare, a fost achitat de Curtea Suprema, pe motiv ca infractiunea de care era invinuit nu a existat. Condamnarea pentru o infractiune inexistenta este una dintre cele mai mari greseli ale sistemului judiciar si este de natura sa afecteze grav increderea publicului in sistemul judiciar. In plus, in acest caz condamnatul fusese si incarcerat mai mult de un an”.


Iata alte probleme evidentiate de APADOR-CH:


„- Avertizori neaparati – Prin Legea avertizorilor de integritate (Legea 361/2022), la adoptarea careia a pus umarul si APDOR-CH in 2021-2022, avertizorii de integritate ar trebui sa primeasca asistenta juridica gratuita pentru a se apara impotriva hartuirii la care sunt supusi ca urmare a avertizarilor facute. In practica legea a avut nevoie de ajutor pentru a fi respectata. Un avertizor din Bacau ne-a sesizat ca baroul avocatilor din judet i-a refuzat asistenta juridica gratuita, si nu a fost singurul. La solicitarea APADOR-CH, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a decis sa informeze toate barourile din Romania cu privire la prevederile noii legi si aplicarea ei unitara”;

„- Drept de vot cu voie de la SRI – Legea Securitatii Nationale a Romaniei (L51/1991) a fost modificata la inceputul anului 2023 prin Legea 58/2023 privind Securitatea Cibernetica. Modificarile au inclus si o formulare ambigua ce da dreptul SRI sa cenzureze orice opinii, politice sau nu, daca institutia le considera „amenintari la securitatea nationala”. APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului sa conteste legea la Curtea Constitutionala, dar instanta a decis ca legea este constitutionala. Ulterior, declaratiile unui general SRI in cadrul unui podcast au aratat ca temerile APADOR-CH erau intemeiate. El a spus ca inclusiv discursul politic al partidelor de opozitie in timpul campaniilor electorale poate fi calificat drept o amenintare pentru securitatea nationala, daca acest discurs poate schimba ordinea constitutionala, si vointa alegatorilor, aratand cat de pregatit este SRI sa intervina in „contracararea” acestor noi tipuri de amenintari, prin operatiuni de supraveghere sau cenzura a Internetului. Din pacate a doua interventie pe langa Avocatul poporului, pentru a sesiza din nou CCR in acest sens, s-a lovit de un refuz, iar AVP a intrebat chiar SRI daca exista garantii legale ca nu va abuza de noua lege. Serviciul Roman de Informatii a raspuns ca aceste garantii legale exista. Noi ramanem, asadar, cu aceste garantii ca in super-anul electoral 2024 SRI nu ne va incalca urmatoarele drepturi constitutionale: libertatea de exprimare (art. 30), dreptul la informare (art. 31), dreptul de vot (art. 36), dreptul de a fi ales (art. 37-). 38) si dreptul de asociere (art. 40)”;

„- Secretul plimbarilor prezidentiale – Pe tot parcursul anului 2023, organizatiile societatii civile si mass-media au incercat sa determine costul public al deplasarilor presedintelui in strainatate, prin transmiterea unor cereri de informatii catre institutiile publice, conform Legii 544/2001. Aceste informatii de interes public au devenit un secret national bine pazit, desi nu exista nicio baza legala pentru secretizarea costurilor de zbor (si nici un motiv de securitate nationala). Corespondenta dintre APADOR-CH si Administratia Prezidentiala si Secretariatul General al Guvernului Romaniei (SGG) pe aceasta tema a fost ridicola si absurda, intrucat cele doua institutii au dat vina una pe alta pentru autoratul incadrarii documentelor publice in secrete de stat. Aceasta situatie face din Romania o tara din UE in care costul vizitelor prezidentiale este tinut secret printr-un document care este clasificat de institutii secrete, al carui secret este si nejustificat intrucat este imposibil de aflat cine a emis acest document, de ce a fost tinut secret si ce contine. Jurnalistii de la Recorder au estimat calatoriile presedintelui in ultimul an, calculand toate aeronavele private de lux in raport cu costurile pentru alti omologi din UE, si au invitat publicul sa trimita prin e-mail o petitie catre Administratia Prezidentiala prin care solicita publicarea acestor cheltuieli. Initiativa a adunat peste 40.000 de semnatari, dar in ciuda presiunii publice, presedintele – aflat la sfarsitul anului intr-un turneu in mai multe tari africane, unde a zburat cu mai multe avioane private – a refuzat sa dezvaluie informatiile. APADOR-CH a initiat proceduri judiciare pentru declasificarea acestor informatii”.


* Cititi aici intregul raport al APADOR-CH

Comentarii

# Csaba D date 22 March 2024 14:12 +2

Românistan

# Cârcotaș date 22 March 2024 17:54 +1

Asta e singura condamnare pentru ceva ce nu s-a petrecut sau s-a petrecut dar nu e infractiune. Doar sunt magistrați pregătiți, ce naibii!

# santinela date 23 March 2024 08:08 0

Hopa se trezira si nenorocitii de la APADOR-CH si descoperira ei ceva.Pana acum,deci pe vremea lui Kovesi si a "binomului",au tacut ca porcii in cucuruz la abuzurile inimaginabile facute de sistemul judiciar,abuzuri cunoscute de toata lumea, la zecile de exemple-cazuri similare cu a lui Piedone,ba mai mult soldate si cu decese ale oamenilor nevinovati. Asociatie de politruci mizerabili !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva