5 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRECEDENT URIAS PENTRU ROMANII DIN DIASPORA – Inalta Curte a obligat definitiv Evidenta Populatiei sa-i elibereze avocatului Corneliu-Liviu Popescu carte de identitate fara domiciliu in Romania. Autoritatile s-au executat la doar cateva saptamani de la decizia ICCJ, pronuntata dupa ce CJUE a stabilit ca legislatia unui stat-membru UE nu trebuie sa impiedice cetatenii acelei tari cu domiciliul in alt stat-membru de a dobandi carti de identitate cu valoare de calatorie in Uniunea Europeana

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 May 2024 15:37
Vizualizari: 5384

Avocatul Corneliu-Liviu Popescu (foto) – membru al barourilor din Bucuresti si Paris – a obtinut la Inalta Curte de Casatie si Justitie o victorie extrem de importanta pentru toti romanii din diaspora. Si nu vorbim despre orice fel de premiera judiciara, ci despre una aparuta datorita unei hotarari a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.



La 2 aprilie 2024, judecatoarele Luiza-Maria Paun, Andreea Marchidan si Elena-Diana Tamaga au obligat definitiv Directia Generala pentru Evidenta Persoanelor (DGEP) din cadrul MAI sa-i elibereze maestrului Popescu o carte de identitate fara domiciliu in Romania. Aceasta deoarece avocatul are domiciliul doar in Franta.


Iata minuta deciziei nr. 1872/2024 din dosarul nr. 9625/2/2017:


Admite recursul declarat de recurentul-reclamant Popescu Corneliu Liviu impotriva Sentintei civile nr. 1502 din 28 martie 2018 pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a de Contencios Administrativ si Fiscal. Caseaza sentinta recurata si, rejudecand:

Admite actiunea formulata de reclamantul Popescu Corneliu Liviu in contradictoriu cu parata Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne. Obliga parata sa-i elibereze reclamantului carte de identitate sau carte electronica de identitate. Obliga intimata-parata la plata catre recurentul – reclamant a sumei de 12.394,60 lei, reprezentand cheltuieli de judecata in recurs.

Definitiva. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei, conform art. 402 din Codul de procedura civila, astazi, 2 aprilie 2024”.


A fost nevoie ca CJUE sa sparga gheata


Initial, la 28 martie 2018, prin sentinta nr. 1502/2018, judecatoarea Cristina Petrovici de la Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea avocatului Corneliu-Liviu Popescu (click aici pentru a citi). La 11 mai 2021, magistratele supreme Luiza-Maria Paun, Andreea Marchidan si Denisa-Angelica Stanisor (plecata intre timp la CSM) au suspendat procesul, admitand cererea avocatului de sesizare a CJUE cu intrebarea de mai jos:

Art. 26 alin. 2 din TFUE, art. 20, 21 alin. 1 si art. 45 alin. 1 din Carta drepturilor fundamentale a UE si art. 4, 5 si 6 din Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora, de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1612/68 si de abrogare a Directivelor 64/221/CEE, 68/360/CEE, 72/194/CEE, 73/148/CEE, 75/34/CEE, 75/35/CEE, 90/364/CEE, 90/365/CEE si 93/96/CEE se interpreteaza in sensul ca se opun unei reglementari nationale, care nu permite eliberarea unei carti de identitate cu valoare de document de calatorie in interiorul Uniunii Europene cetateanului unui stat membru, ca urmare a faptului ca acesta si-a stabilit domiciliul in alt stat membru?”.

La randul ei, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit, in hotararea pronuntata joi, 22 februarie 2024, ca nu exista niciun motiv pentru care sa persiste discriminarea intre cetatenii aceleiasi tari. Altfel spus: potrivit CJUE, orice stat-membru al Uniunii Europene ar trebui sa le elibereze propriilor cetateni acte de identitate cu valoare de calatorie in UE, chiar daca acestia au domiciliul intr-o tara straina, dar aflata in interiorul Uniunii.


Redam minuta CJUE:


Articolul 21 TFUE si articolul 45 alineatul (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene coroborate cu articolul 4 alineatul (3) din Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora, de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1612/68 si de abrogare a Directivelor 64/221/CEE, 68/360/CEE, 72/194/CEE, 73/148/CEE, 75/34/CEE, 75/35/CEE, 90/364/CEE, 90/365/CEE si 93/96/CEE,

trebuie interpretate in sensul ca

se opun unei legislatii a unui stat membru in temeiul careia unui cetatean al Uniunii Europene, resortisant al acestui stat membru care si-a exercitat dreptul la libera circulatie si sedere in alt stat membru, i se refuza eliberarea unei carti de identitate cu valoare de document de calatorie in interiorul Uniunii Europene pentru singurul motiv ca si-a stabilit domiciliul pe teritoriul acestui alt stat membru”.


Evidenta Populatiei s-a miscat surprinzator de repede


La putin peste o luna de la hotararea ICCJ (mai exact, in 9 mai 2024), Directia Generala pentru Evidenta Persoanelor i-a eliberat avocatului cartea de identitate care la rubrica „Domiciliu” contine mentiunea „Fara domiciliu in Romania” (vezi facsimil). Repetam: aceasta este prima hotarare definitiva de acest fel pronuntata de vreo instanta a Romaniei si va putea fi invocata drept precedent judiciar de catre orice roman din strainatate care va avea nevoie de carte de identitate romaneasca.

 

 

Incheiem, prezentand explicatiile avocatului pentru Lumea Justitiei:


De acum inainte, in executarea deciziei CJUE si a deciziei ICCJ, prin aplicarea prioritara a dreptului UE si inlaturarea legislatiei nationale contrare, sunt primul cetatean roman cu domiciliul in strainatate care posed carte de identitate.

Atentie: decizia CJUE ii vizeaza exclusiv pe cetatenii romani cu domiciliul intr-un alt stat-membru UE, dar, evident, nu si pe cei cu domiciliul instr-un stat tert (adica un stat care nu e membru UE).

Directia Generala de Evidenta a Persoanelor din MAI (actuala denumire a DEPABD) s-a miscat foarte repede si a executat hotararea definitiva. S-a implicat personal si direct directorul general al DGEP, chestorul Catalin Giulescu”.

 


Comentarii

# Parerea mea date 19 May 2024 17:02 0

Poate unii de la Evidenta Po******tiei ar trebui dati afara.....

# maxtor date 19 May 2024 18:31 +1

"domiciliu"=locuintza recunoscuta SI PROTEJATA,e mai mult un fel de avertisment...(poate are ceva de ascuns,Cornelius-Livius-Tacitus)

# Cris date 19 May 2024 22:40 +4

E un pas... insa minuscul. Numai in Romania cartile de identitate au pe ele mentionate domiciliul... vedeti pe cele din Italia, Germania... sunt doar datele de identificare ale persoanei - nume, ID, locul si data nasterii... si datele de identificare ale cartii..emise de cine, cand... Legea din Romania trebuie schimbata fundamental. Nu ar mai trebui legat actul de identitate cu locul unde stai, ai resedinta... Esti cetatean roman ai un act de identitate romanesc. Punct.

# maxtor date 20 May 2024 01:48 0

-official e homeless; poate vrea sa fie si shomer,sa shomeze pe o perioada strict determinata,desigur.

# daniel date 20 May 2024 11:43 +3

Orice cetățean român este și cetățean al Uniunii. Măsura trebuie să se aplice tuturor cetățenilor români, inclusiv și acelora care au domiciliul în afara UE, pentru că inevitabil dreptul lor la călătorie în UE este același cu al celorlalți români. Un cetățean român cu domiciliul în UK, va fi la fel de cetățean european în călătoriile lui în Franța, sau oriunde în UE.

# Botomei Vasile, doctor in drept date 20 May 2024 12:24 0

Este singurul avocat cu acte in regula. Asta in timp ce Baroul Bucuresti nu a mai fost reinfiintat prin lege de reinfiintare, dar nici prin acte de constituire, iar decizia de avocat din Romania este emisa in numele a ceva ce nu este reinfiintat ca barou, iar decizia de avocat din Paris este legal emisa pentru ca Baroul Paris are lege de infiintare.

# daniel date 20 May 2024 12:29 0

Decizia CJUE este trebuie interpretată în sensul că orice cetățean român este și cetățean al Uniunii și care are dreptul de circulație în interiorul UE pe baza cărții de identitate. Așadar, măsura trebuie aplicată tuturor cetățenilor români care sunt și cetățeni europeni. Altfel s-ar înlocui o discriminare cu o altă discriminare. Cetățenii români cu domiciliul în afara UE sunt cetățeni europeni indiferent unde s-ar afla și inevitabil dreptul lor la călătorie în UE trebuie să fie egal cu al celorlalți români, sau cetățeni ai Uniunii. Cetățeanul român cu domiciliul în Tanzania, sau în UK, trebuie tratat în mode egal cu ceilalți cetățeni români în interiorul UE, deci și aceștia vor trebui să aibă dreptul de a călători în UE pe baza cărții de identitate.

# super date 20 May 2024 19:04 -3

Perfect pentru bombardierii care nu vor să aibă informații despre domiciliu în buletin. Caută-l prin lume, că dacă nu are domiciliul în România, in cel puțin una din celelalte 200 de țări de pe Glob o avea.

# ghici.ciuperca date 20 May 2024 23:36 -3

Domnul asta vrea sa-si facă și o colecție de cărți de identitate? Nu știu de ce dreaq nu renunță și la cetățenia română în condițiile astea. La ce i-o servi o CI de România fara domiciliu, nush. S-o ascunde de ceva sau cineva și nu ne spune :o

# daniel date 23 May 2024 23:33 +2

# ghici.ciuperca mă întreb ce cauti pe acest website. Ce-are cetățenia cu domiciliul? Te-ai trezit vorbind? # super ți-a spus cineva că mai mult de jumătate din CI din UE n-au adresa scrisă?

# Daniel date 4 July 2024 19:03 0

Decizia a fost secretizată. Nu mai există pe website-ul ICCJ iar numărul deciziei nu mai returnează nici un rezultat. Mulțumesc Luju, pentru că încă mai țineți acest articol online.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.07.2024 – Avocatul Valeriu Stoica, in catarea lui Rosca Stanescu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva