3 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Predoiu nu vrea scandal cu Guvernul. Ministerul Justitiei a ingurgitat varianta Executivului de a renationaliza 85 % din valoarea despagubirilor in cazul imobilelor care nu mai pot fi restituite in natura! UDMR si alte minoritati se opun categoric!

Scris de: Adina A. STANCU | pdf | print

17 April 2012 18:30
Vizualizari: 4872

 

Ministerul Justitiei, condus de Catalin Predoiu, (foto) se afla intr-o pozitie dificila in raport cu dezbaterea proiectului de lege privind despagubirile in cazul imobilelor nationalizate in forma aflata in dezbatere publica. Pe de o parte sunt cetatenii nedreptatiti care-si asteapta despagubirile, de partea cealalta, Guvernul care se pare ca gaseste bani pentru alocari de campanie electorala la primarile PDL, dar pentru plata despagubirilor, nu. Acest proiect prevede plafonarea la 15%, Guvernul bagand la inaintare continutul Deciziei pilot pronuntata de CEDO in cauza Atanasiu si altii impotriva Romaniei".


La inceputul acestei saptamani au aparut informatii cum ca MJ ar fi sustinut "restituirea in natura sau despagubire totala" in ceea ce priveste imobilele nationalizate. Conducerea Ministerului Justitiei a facut, insa, o precizare, in 17.04.2011, in care arata ca pozitia pe care a avut-o in cadrul discutiilor din Grupul de lucru interministerial a fost de sprijinire a formei actuale avansate de Guvernul Ungureanu, si ca in urma acestor discutii s-a ales varianta plafonarii despagubirilor la 15 % din valoarea imobilelor care trebuie restituite si eliminarea posibilitatii de restituire in natura.

Pozitia MJ

"In legatura cu informatiile aparute in presa, conform carora Ministerul Justitiei in proiectul de lege privind despagubirile acordate pentru imobilele nationalizate, precizam faptul ca, atat in cadrul discutiilor din Grupul de lucru interministerial, cat si in cele din Coalitie, Ministerul Justitiei a sprijinit forma proiectului pus in dezbatere publica, care include plafonarea despagubirilor, avand in vedere continutul Deciziei pronuntata de CEDO in cauza ", se arata in comunicatul remis in 17.04.2012 de Ministerul Justitiei. Agentia Mediafax a citat, luni, 16.04.2012, surse guvernamentale care aratau ca Ministerul Justitiei ar fi sustinut restituirea in natura a proprietatilor nationalizate si esalonarea pe o perioada foarte lunga a despagubirilor banesti. Totodata, ministerul ar fi respins total propunerea initiala a Finantelor, care doreau limitarea la 5% din valoare, decizia finala, de plafonare la 15%, fiind una politica, sustineau sursele citate. "ANRP si Finantele au propus initial restituirea integrala in natura si plafonarea despagubirilor banesti la 5% din valoarea imobilelor, varianta respinsa de Ministerul Justitiei, care a sustinut, in comisia interministeriala, ca din punct de vedere legal cea mai acoperitoare formula este retrocedarea integrala in natura si esalonarea pentru o perioada lunga de timp a despagubirilor in bani, acolo unde nu se mai poate da in natura. Decizia de plafonare a tuturor despagubirilor la 15% a fost politica si a fost adoptata la cel mai inalt nivel", declarasera sursele citate, adaugand ca dupa discutii "la nivel inalt", a fost aleasa varianta plafonarii despagubirilor la 15% din valoarea imobilelor care trebuie restituite si eliminarea posibilitatii de restituire in natura, iar toate ministerele implicate ar fi convenit sa sustina fara nicio retinere proiectul de lege, cel putin in faza dezbaterii publice si ulterior, daca nu vor fi aduse modificari inainte de trimiterea spre aprobare in Parlament.

Se vrea dezbatere in regim de urgenta la Parlament!

Inaintea Sfintelor Pasti, in Vinerea Mare, premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit, la Guvern, cu ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, si cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru noi discutii despre proiectul care limiteaza despagubirile pentru imobilele nationalizate, inainte ca documentul sa fie aprobat de Executiv. Proiectul ar putea fi aprobat in sedinta de saptamana aceasta a Guvernului si transmis Parlamentului pentru dezbatere in procedura de urgenta.

Guvernul s-a intrunit si azi, 17.04.2012, pentru a analiza varianta ca viitorul proiect de lege privind despagubirile pentru proprietatile nationalizate sa prevada restituirea in natura pentru dosarele deja depuse la ANRP, cu stabilirea unui termen pana la care mai pot fi depuse dosare care sa fie solutionate tot cu retrocedari in natura. Potrivit surselor guvermanentale, proiectul de lege ar putea include un termen limita pana la care persoanele care revendica proprietati nationalizate ar putea solicita restituirea in natura a bunurilor imobile revendicate. "Proiectul de lege ar putea include si un astfel de termen, dupa care nu va mai fi posibila retrocedarea in natura, iar nivelul despagubirilor va fi limitat la 15%", au precizat sursele citate. Guvernul vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibiliatate restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Ungurii si minoritatile nu vor ce vrea PDL!

Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a declarat ca UDMR a propus in sedinta de coalitie sa fie mentinuta restituirea in natura a imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist, iar ministrul Justitiei a primit sarcina sa analizeze aceasta solutie juridica. Propunerea UDMR vine in contextul in care Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, a precizat ca mai mult de jumatate din platile prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar reveni cultului romano-catolic. Datele preliminare ale recensamantului din 2011 arata ca aproximativ trei sferturi din comunitatea maghiara din Romania este de religie romano-catolica, se precizeaza pe Hotnews.ro.
"Am propus sa dam un termen foarte scurt - 15 zile - ca persoanele care nu au depus pana acum cereri sa mai poata depune, si atunci sa fie o echitate pentru toata lumea. (...) Ministrul Justitiei a primit sarcina sa analizeze aceasta solutie juridica",
a declarat Laszlo Borbely. Borbely a afirmat ca UDMR se opune unei formule legislative in care persoanele care au depus cereri de restituire, tergiversate insa in procedurile institutionale, sa nu mai primeasca decat 15% din valoarea bunurilor revendicate intemeiat. "Noi nu suntem de acord ca de pe o zi pe alta sa li se spuna celor care au depus documentatie, dar comisia nu a catadicsit sa dea verdict, sa li se spuna ca primesc pana la 15% din valoare", a anuntat Borbely.

Conform ultimelor informatii legate de dezbaterile pe acest proiect, nici Grupul parlamentar al minoritatilor nationale altele decat maghiara nu sustin proiectul in varianta propusa de Guvern si agreata de Ministerul Justitiei.

Comentarii

# av. popa gheorghe adrian date 17 April 2012 21:01 +4

Legea este profund nedemocratica si neocomunista. Avem parte, din pacate, de un guvern corupt, comunist care nu are nici o legatura cu statul de drept. Eu sper sa vina ziua in care sa ajunga oameni ca mine la putere si sa le confiste averile acestor neispraviti, fara cod de procedura. CEI CARE IN ROMANIA AU PESTE 1 MILION DE EURO TREBUIE CONFISCATA AVEREA!!! INTR-O TARA CA ROMANIA NU POTI FACE CORECT PESTE UN MILION DE EURO IN DOAR CATIVA ANI!!!

# valica date 17 April 2012 21:40 +3

Revoltător. Şase magistraţi de la Înalta Curte au încasat ilegal indemnizaţii de conducere Şase magistraţi de la Înalta Curte au încasat lunar indemnizaţii de conducere fără să aibă acest drept. Lidia Bărbulescu, unul dintre judecătorii aflaţi în această situaţie, a mers chiar mai departe şi contestă acum decizia actualului preşedinte al Înaltei Curţi de anulare a plăţii acestor sume. Din februarie anul acesta, Livia Doina Stanciu, noul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a dat un ordin prin care a sistat plata indemnizaţiilor de conducere către foştii preşedinţi, vicepreşedinţi şi şefi de secţii. Lunar, această indemnizaţie de conducere era în jurul sumei de 1.500 de lei de persoană, variaţiile fiind în funcţie de poziţia ocupată şi de vechime.

# valica date 17 April 2012 21:41 +2

După circa o lună, probabil când şi-a încasat venitul lunar diminuat, judecătoarea Lidia Bărbulescu, fostă vicepreşedinte al Înaltei Curţi şi fostă preşedintă a Consiliului Superior al Magistraturii, a contestat ordinul la colegiul de conducere al instituţiei, cerând banii înapoi. Mai mult, doamna Bărbulescu ar fi încercat să-i convingă şi pe alţi foşti şefi să-i urmeze exemplul. Spre exemplu, doamna Gabriela Bârsan, fostă şefă a Secţiei Contencios, ne-a confirmat că a primit un astfel de mesaj de la Lidia Bărbulescu, dar că nu l-a urmat. Lidia Bărbulescu a refuzat să ne explice de ce crede că i se cuvine indemnizaţia deşi nu mai are funcţie de conducere, după cum ne-a transmis Georgeta Barbălată, purtătorul de cuvânt al Înaltei Curţi.Colegiul de conducere al ICCJ, arbitrul „războiului" După depunerea contestaţiei, a urmat un fel război între Lidia Bărbulescu, pe de o parte, şi preşedintele Înaltei Curţi, pe de alta, arbitrul fiind colegiul de conducere.

# valica date 17 April 2012 21:44 +1

La o primă şedinţă a Colegiului s-ar fi hotărât că plata sau interdicţia plăţii indemnizaţiilor de conducere ţin strict de competenţa preşedintelui ICCJ şi că petiţia Lidiei Bărbulescu ar fi tardivă (hotărârea de suspendare a plăţilor s-a luat pe 9 februarie, iar contestaţia a fost depusă la 7 martie, depăşind termenul de 15 zile, spun surse judiciare). Atunci, Lidia Bărbulescu ar fi făcut o nouă contestaţie în baza legii contenciosului administrativ, cerând colegiului de conducere repunerea în termen a cererii sale. Solicitarea Lidiei Bărbulescu ar fi fost dezbătută la vreo trei şedinţe ale colegiului de conducere al ICCJ, în funcţie de artificiile juridice invocate. Soluţia finală din 9 aprilie, luată cu majoritatea membrilor colegiului, stabilea că singurul abilitat să hotărască este ordonatorul de credite, respectiv preşedintele Înaltei Curţi. Dacă doreşte să continue războiul pentru a-şi obţine din nou indemnizaţia, Lidia Bărbulescu poate face contestaţie la instanţa de judecată .

# nu stii multe! date 17 April 2012 23:03 0

si cat au incasat astia sase in baza unui ordin care sta si acu in picioare, stii de cine au fost semnate statele lor? de Livia Stanciu. Care acu a facut coalitie cu G B ca sa se BG in seama1

# valica date 17 April 2012 21:46 +1

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din anul 2003 fostul preşedinte Nicolae Popa, numit de ex-preşedintele Ion Iliescu, a instituit plata indemnizaţiilor de conducere chiar şi după ce beneficiarii nu mai deţineau astfel de funcţii. „Tupeul şefilor Înaltei Curţi de sub patronajul ex-preşedintelui Ion Iliescu şi al ex-premierului Adrian Năstase era fără margini. Şi-au permis să dea un ordin prin care să încaseze toată viaţa o indemnizaţie chiar dacă nu mai munceau pentru ea. Mai mult, când ieşeau la pensie, suma intra în calcul pentru că atunci pentru judecători regula era să încaseze 80% din ultimul venit lunar", ne-a declarat un magistrat care a promovat de curând la Înalta Curte.

# valica date 17 April 2012 21:47 +1

Lidia Bărbulescu a beneficiat de plata acestei indemnizaţii „ilegale" în perioada 16.09.2010-01.02.2012. Au mai beneficiat de indemnizaţii de conducere până la pensionare (când a intrat în baza de calcul) magistraţii: Ruxandra Neagu, în perioada 22.11.2003-01.11.2006; Dragoş Antoniu Ioan Bărcănescu în perioada 01.05.2005-16.12.2010; Gabriel Ionescu în perioada 15.12.2004-01.10.2011; Anton Pandrea în perioada 04.08.2011-01.10.2011; Florin Costiniu în perioada 01.04.2010-12.04.2010. Lista magistraţilor şi perioadele în care au beneficiat de indemnizaţii ne-au fost furnizate de biroul de presă al ICCJ.

# valica date 17 April 2012 21:59 0

Cine a beneficiat de bani Lidia Bărbulescu a beneficiat de plata acestei indemnizaţii „ilegale" în perioada 16.09.2010-01.02.2012. Au mai beneficiat de indemnizaţii de conducere până la pensionare (când a intrat în baza de calcul) magistraţii: Ruxandra Neagu, în perioada 22.11.2003-01.11.2006; Dragoş Antoniu Ioan Bărcănescu în perioada 01.05.2005-16.12.2010; Gabriel Ionescu în perioada 15.12.2004-01.10.2011; Anton Pandrea în perioada 04.08.2011-01.10.2011; Florin Costiniu în perioada 01.04.2010-12.04.2010. Lista magistraţilor şi perioadele în care au beneficiat de indemnizaţii ne-au fost furnizate de biroul de presă al ICCJ.

# valica ce faci ma? date 17 April 2012 23:06 0

observam ca esti fan romania libera de te-ai apucat sa redai un articol intreg. stim si noi sa citim. cat de tras concluzii, mai vrem amanunte. de culise. din ICCJ.

# c gh DOSARE EN GROS DNA=NUP-uri EN GROS date 18 April 2012 20:40 +2

Eu sunt de acord ca judecatorii trebuiesc platiti poate si mai mult ca pana acum, pentru ca eu ca avocat astept fara grija o hotarare legala si temeinica. Cei care aplica legea CORECT sa fie platiti si mai mult, acesta sa fie element de ,,PERFORMANTA,, a fiecarui judecator. Sume foarte mari din banii MJ merg catre UNBR , justificati de asistenta de oficiu ori ajutor public judiciar. Modificati HG nr. 652/2009 si CPP, in sensul ca banii pentru serviciile de asistenta juridica din oficiu sa nu mai fie platiti din bani publici. UNBR sa asigure asistenta juridica si sa procedeze la recuperarea sumelor de bani prin initierea de actiuni in justitie pentru recuperarea lor. daca sunt victima unei talharii, infractorul nu are bani, dar tot din contributia mea se plateste asistenta juridica a acestuia. Adica ma talhareste si ii dau bani si pentru asistenta gratuita ? Este logic ? UNBR sa se descurce si sa nu mai primeasca bani publici din taxe si impozite.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva