PREMIERA – Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia a reusit sa recupereze din Statele Unite ale Americii o serie de piese-unicat din tezaurul Sarmisegetuza Regia care fusesera scoase ilegal din tara si au fost identificate la o casa de licitatii din Chicago. Piesele au fost predate la Consulatul General al Romaniei din Chicago
Unde credeti ca ajunsesera piese unicat sustrase ilegal din site-ul arheologic Sarmisegetuza? Tocmai in America, la o casa de licitatii din Chicago. In premiera absoluta pentru sistemul judiciar din Romania, printr-o operatiune desfasurata in baza Tratatului de asistenta judiciara in materie penala dintre Romania si Statele Unite ale Americii, din 2010, a avut loc prima recuperare a unor piese exportate ilegal si expuse pentru valorificare pe piata numismatica americana. Mai multe astfel de tezaure de la Sarmisegetuza sunt urmarite in cotinuare prin Interpol.
Procurorii de la Parchetul pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, condus de procurorul general Augustin Lazar (foto) care a si coordonat intreaga ancheta, au recuperat, prin cerere de asistenta judiciara internationala adresata autoritatilor competente din Chicago, SUA, un lot de 49 monede Koson, din argint, reprezentand o parte din tezaurul de 2300 monede Koson din argint, sustras de o asociatie infractionala din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal si pus in urmarire prin Interpol. Tezaurul a format obiectul unor operatiuni de spalare si valorificare pe piata internationala a antichitatilor, fiind identificat la o casa de licitatii din Chicago si indisponibilizat de autoritatile judiciare americane la solicitarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.
La data de 26 iunie 2013, lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al Romaniei din Chicago, urmand a fi depus in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.
Sunt urmarite in continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formeaza obiectul aceleiasi cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, doua table din bronz cuprinzand legile orasului roman Troesmis (Dobrogea), 11 bratari spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitatii dacice) etc.
Conform expertilor, „monedele fac parte din singura emisiune dacica de argint, purtand pe revers o legenda scrisa cu litere grecesti, mentionand numele suveranului care a ordonat baterea lor - Koson. Ele au fost batute in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia in jurul anilor 44-29 i. Hr”.
In acest dosar, urmarirea penala este efectuata, de mai mult timp, de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si organele politiei judiciare din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia de Investigatii Criminale si Inspectoratele de Politie ale Judetelor Alba si Hunedoara.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Asta nu a mai fost o stire ca nu are stenograme 28 June 2013 18:10 +4
# stire 28 June 2013 18:41 +3
# alba 28 June 2013 22:28 0
# alba 28 June 2013 22:38 +1
# DECEBALUS PER SCORILO 1 July 2013 19:40 0
# liber 30 June 2013 11:46 0
# da Nemeş Lucia 30 June 2013 12:03 0