PRESA GASITA VINOVATA PENTRU ACUZATIILE LUI BERCEA – CSM a admis cererea de aparare a independentei Justitiei formulata de Adrian Bordea dupa acuzatiile lui Bercea Mondial impotriva sefelor ICCJ si DNA. CSM a sesizat CNA: "Modul de prezentare si comentare in mass-media a afirmatiilor numitului Sandu Anghel a avut ca si consecinta imediata discreditarea magistratilor, iar ca scop imediat discreditarea modului de functionare a sistemului judiciar, in ansamblul sau" (Document)
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, condus de presedintele Adrian Bordea si de vicepresedintele Gheorghe Muscalu, s-au intrunit, miercuri 9 iulie 2014, pentru a discuta, printre alte puncte pe ordinea de zi, raportul Inspectiei Judiciare privind apararea independentei justitiei in urma afirmatiilor lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la adresa presedintei Inaltei Curti, Livia Stanciu, si a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Raportul Inspectiei Judiciare avand ca obiect "cererea de aparare a independentei sistemului judiciar, independentei, impartialitatii si a reputatiei profesionale a judecatorilor si procurorilor" a fost discutat ultimul, pentru a-i permite astfel presedintei ICCJ sa participe la celelalte dezbateri pe ordinea de zi inainte de a se retrage pe motiv de abtinere, intrucat, asa cum ne amintim, acuzatiile lui Bercea Mondial au vizat-o in mod direct si pe Livia Stanciu: "E bagata si doamna Kovesi si doamna Stanciu... Kovesi a luat banii prin sofer. Doamna Kovesi a luat banii. Doamna Kovesi a luat 200.000 de euro. Kovesi nu mi-a restituit banii prin sofer".
La finalul sedintei, CSM a facut public un comunicat de presa, in care precizeaza ca afirmatiile lui Bercea Mondial in legatura cu Livia Stanciu si Codruta Kovesi au afectat independenta sistemului judiciar, reputatia profesionala si imaginea publica a sefei DNA, dar si impartialitatea procurorilor DNA: "Afirmatiile vehiculate in spatiul public, in data de 19.06.2014, referitoare la doamna judecator Livia Doina Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si doamna Laura Codruta Kovesi, procuror–sef al Directiei Nationale Anticoruptie, sunt de natura a afecta independenta sistemului judiciar in ansamblul sau, reputatia profesionala si imaginea publica a doamnei procuror sef al DNA si impartialitatea procurorilor din cadrul DNA, cu scopul imediat de a discredita institutii fundamentale ale statului de drept".
De asemenea, potrivit comunicatului CSM, care este atasat la finalul articolului, "inspectorii judiciari au concluzionat ca modul de prezentare si comentare in mass-media a afirmatiilor numitului Sandu Anghel a avut ca si consecinta imediata discreditarea, din punct de vedere profesional si moral, a magistratilor, iar ca scop mediat discreditarea modului de functionare a sistemului judiciar, in ansamblul sau".
Prezentam discutiile purtate intre membrii CSM pentru apararea independentei Justitiei ca urmare a afrimatiilor lui Bercea Mondial la adresa sefelor ICCJ si DNA:
ADRIAN BORDEA: Deci, la primul punct pe ordinea de zi este Raportul Inspectiei Judiciare privind apararea independentei sistemului judiciar, a impartialitatii, a reputatiei... Eu as avea doua cuvinte sa va spun, pentru ca pana la urma eu am fost - desi am cules opiniile colegilor mei - eu am fost cel care a sesizat Inspectia Judiciara si am considerat necesara, pentru a clarifica masura acelor afirmatii, iar pe de alta parte, nu afirmatiile unui condamnat sau unui inculpat sunt de natura a afecta imaginea justitiei, ci usurinta cu care in public au fost transmise mesaje de neincredere in sistemul statal, consider eu, pentru ca Justitia este unul dintre pilonii statului de drept si este institutia fundamentala care trebuie sau ar trebui sa regleze un echilibru intre puterile statului. (...) Daca sunt dezbateri pe acest aspect va rog sa le incepem.
GHEORGHE MUSCALU: Eu vreau sa spun, in acelasi sens, si, sincer, am fost un pic surprins ca ieri dupa-amiaza sa vad la televizor, pe mai multe posturi de televiziune, stiri ca afirmatiile lui Bercea, ma rog, inculpatul sau condamnatul in cauza, au afectat independenta. Citisem materialul si vad ca buletinele de vot sunt facute in sensul celor spuse de dumneavoastra si cred ca asta trebuie sa avem in vedere, sa nu ducem in derizoriu aceasta institutie care pana la urma, din punct de vedere al consecintelor sau mijloacelor de punere in practica a apararii independentei, impartialitatii, este lipsita de (...), poate o sa gasim in viitor aceste modalitati, dar nu faptul ca un inculpat, un condamnat vine cu o afirmatie care se poate verifica in cadrul unui dosar penal, dar preluarea respectivei afirmatii denigratoare prin discutii tendentioase, prin discutii in spatiul public, lansarea de discutii... Si, in fond si la urma urmei, daca am urmarit in zilele respective, cele doua doamne, doamna presedinta si doamna procuror sef, pana la urma au fost judecate, condamnate, mai ramanea ca in final cineva sa puna pedeapsa care ar fi trebuit aplicata, ceea ce nu este corect si cred ca aici e rolul Consiliului sa intervina si sa ia masuri. Mai spun ca imi pare rau ca doamna presedinta nu a formulat o cerere de aparare a reputatiei profesionale, a formulat numai doamna procuror sef Kovesi. Din punctul meu de vedere cred ca raportul intocmit de Inspectia Judiciara este clar (...)
BOGDAN GABOR: (...) Mai este de subliniat un lucru. In cadrul acestor emisiuni, anumite persoane cu functii publice, ma refer aici la domnul Radu Mazare, a atacat inclusiv Parchetul General. Trebuie sa spunem acest lucru! Practic, noi, acum, trebuie sa aparam imaginea intregului sistem judiciar. Este nepermis ca in cadrul unor asemenea emisiuni, Procurorul General al Romaniei, procurorul sef al DNA, presedintele Inaltei Curti sa fie in acest fel atacati si, ma rog, exact cum spuneati dumneavoastra, mai ramanea sa stabileasca cineva o pedeapsa.
MIRCEA ARON: Mi se pare ca ar trebui sa remarcam urmatorul fapt. Este important, intr-adevar, nu ce s-a-ntamplat intre cei doi cuscri despre care e vorba aici, care s-au pupat, care au dansat, care s-au laudat ca au avut schimburi importante de idei in cursul incuscririi lor. Deci nu asta era foarte important in materialul de la Inspectie. Cred ca era important sa se releve exact faptul ca se arunca cu noroi in doi importanti magistrati din justitia romaneasca fara sa fie niciun fel de probare si asa mai departe. Din acest punct de vedere formulez, daca Inspectia se uita si ea, formulez o sugestie: ca nu situatiile de fapt sa stea in atentia Inspectiei, pentru ca astea le judeca instanta si nu noi si nu vrem sa interferam in actul de justitie, ca atare, noi ne pronuntam pe chestiuni care sunt aici de bun simt pana la urma si, asa cum spun, nu ceea ce dansurile celor doi cuscri..., facand aluzie la un film comic pana la urma, asa, nu o iau tragic...
BOGDAN GABOR: Da, viata bate filmul...
MIRCEA ARON: Da, viata bate filmul... Pe de alta parte nu pot sa nu remarc, e foarte bine ca de data asta ne-am sesizat, dar stiti foarte bine, si stiu cativa procurori de aici stiu ca uneori se fac, chiar in acte scrise, se fac referinte la judecatori, chiar la unii dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, acte care, dupa mine, il fac indemn pe cel care fac aprecierile astea de... de acte, eu si cu Horatiu am fost beneficiarii unor astfel de scrieri in acte de sesizare.
NOREL POPESCU: Si eu, domnule presedinte...
MIRCEA ARON: Asa, deci suntem destui in situatia asta. Sigur ca si noua ni s-au facut recomandari sa ne aparam reputatia, insa, cred ca atunci cand atacul vine de la un profesionist al justitiei eu chiar nu mai vreau sa discut cu acel magistrat.
Membrii CSM au ajuns la concluzia ca apararea reputatiei doar printr-un comunicat de presa e insuficient: "Trebuie sa sesizam CNA-ul!"
GHEORGHE MUSCALU: Eu as mai vrea sa adaug ceva daca imi permiteti. In urma cu doua plenuri, tot pe o cerere de aparare a independentei, am luat atunci masura de a sesiza Consiliul National al Audiovizualului, pentru ca acesta, prin parghiile pe care le are la dispozitie, sa analizeze emisiunile pe care noi le-am discutat si in raport de care am aparat independenta Justitiei.
MEMBRI CSM: Trebuie sa sesizam CNA-ul!
LUMINITA PALADE: Aici discutam de deontologia mediatica care trebuie analizata la nivelul CNA-ului.
MEMBRU CSM: Cred ca ar trebui sa avem o practica in a sesiza CNA-ul de fiecare data, pentru ca noi nu am avut o practica virgula constanta in acest domeniu. Uneori am facut-o, alteori, nu.
MEMBRU CSM: Adica un pas inainte dincolo de un simplu comunicat de presa.
MEMBRI CSM: Exact!
MEMBRU CSM: Domnul Dumbrava are o idee excelenta, urmeaza sa organizam o comisie. Deja se dezbate ceva mai mult implicarea CSM-ului in apararea reputatiei.
GHEORGHE MUSCALU: Si este important, scuza-ma un pic Horatius, ca acest Consiliu National al Audiovizualului, tot ca autoritate a statului, ca institutie a statului, sa inteleaga ca prin astfel de discutii publice se poate afecta independenta justitiei, iar afectarea independentei Justitiei are legatura si cu Consiliul National al Audiovizualului. Si atunci, privind lucrurile asa, ar fi un pas inainte fata de un comunicat de presa.
HORATIUS DUMBRAVA: Corect, asa zic si eu. Noi ne-am gandit aici, si cred ca ar fi util in prevederile legislative, sa dam un rol mult mai activ, ma rog, CSM-ul, daca membrii Consiliului vor accepta, in sensul in care sa putem sanctiona administrativ astfel de practici. Pentru ca sa asteptam dupa Consiliul National al Audiovizualului care lucreaza de cateva saptamani nu stiu daca e o solutie. Va spun sincer, astfel de probleme raman la fel de complicate, poate ca ar trebui sa gandim acest lucru... Sigur, nu e doar o chestiune a Romaniei. Chiar Comisia Europeana se gandeste a intari in statele cu problema, Italia, Franta, Spania, unde sunt atacuri la adresa magistratilor, sa recomande Consiliilor Judiciare un rol mult mai activ chiar Legislativului din acest punct de vedere. Pe de alta parte, ce vreau sa spun. Ne uitam cu totii in gura unui condamnat – si a unui inculpat, ca e vorba si de Mazare – eu cred ca aici trebuie sa facem o distinctie. Totusi, daca va uitati in raport, cei care fac presa de teren au reflectat corect ce a spus un condamnat, n-au facut aprecieri. Si, asa de curiozitate, uitati-va la pagina 3 a raportului. Se face o diferenta de calitate, intre o presa care consemneaza ceea ce se intampla, fara sa faca comentarii, si o alta presa, ma rog, Antena 3 e vorba aici si incupatul Mazare. Pentru ca aici noi trebuie sa delimitam foarte clar ce retinem ca inseamna atingere adusa independentei, la pagina 9, si declaratiile inculpatului Mazare, la pagina 21. Astea mi se par foarte grave. Sa faci securisti, sa aduci acuze ca se matrasesc dosare... Pe de alta parte nu pot sa nu ma gandesc, oameni buni, de ce s-a ajuns aici. O suta de dosare?! Spune presa. Au fost matrasite, asa spune presa, de catre organele judiciare din Olt. La condamnatul asta, cum il cheama... Bercea. Noi nu facem nimic? Noi nu facem nimic? Adica trebuie sa vedem ce s-a intamplat. Asa este, in 100 de dosare s-a dat neinceperea urmaririi penale? Se poate? Este admisibil asa ceva?
(mai multi membri CSM vorbesc unii peste altii): "E inadmisibil!", "Trebuie verificat!"
HORATIUS DUMBRAVA: Trebuie sa facem mai departe un pas. Eu va spun, din punctul meu de vedere as fi vazut o sesizare a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului nu stiu care, pe articolul 276, Presiuni asupra justitiei. Pentru ca ce a declarat un condamant, decat sa ne uitam noi in gura lui, parchetul ar fi trebuit sa faca cercetari, daca, sigur, considera ca sunt indicii temeinice in raport cu aceasta infractiune, care spune foarte clar: 'Fapta peroanei care pe durata unei proceduri judiciare in curs face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre un judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta, se pedepseste cu inchisoarea'. Eu va spun si de complicitatile unor oameni care apar pe la televizor si spun tot felul de minuni apropo de aceasta infractiune. Dar dincolo de acest lucru, trebuie, cred...
(mai multi membri CSM intervin vorbind in acelasi timp)
HORATIUS DUMBRAVA: Eu va propun, apropo de CNA, sa facem si alta propunere, Inspectiei Judiciare, ce s-a-ntamplat cu acele posibile 100 de dosare.
(mai multi membri CSM intervin vorbind in acelasi timp)
HORATIUS DUMBRAVA: (...) Altfel ne uitam in gura unui condamnat de fiecare data.
ADRIAN BORDEA: (...) Noi suntem dispusi sa sesizam Sectia de procurori cu aceasta chestiune.
GHEORGHE MUSCALU: Cred ca trebuie sa sesizati dumneavoastra Sectia de procurori, avand in vedere constatarile din raportul Inspectiei.
MIRCEA ARON: Se considera sesizati deja, nu-i nicio problema...
ADRIAN BORDEA: Se considera sesizati si gata!
Seful CSM, judecatorul Adrian Bordea: "Iata ca increderea in Justitie a mai sporit, asa incat mersul este firesc!"
Discutia a continuat apoi pe tema increderii in Justitie. Unul dintre membrii CSM a luat cuvantul pentru a sublinia necesitatea implicarii Consiliului pentru a determina populatia sa aiba mai multa incredere in justitie, amintind punctele de vedere exprimate in acest sens, la "Ziua Justitiei", de ministrul Cazanciuc, de presedintele CSM si de alti reprezentanti de la varful sistemului. Mingea ridicata la fileu a fost imediat fructificata de seful CSM, Adrian Bordea: "Si iata ca increderea in Justitie a mai sporit cu cateva procente de acum trei-patru luni... Asa incat mersul este firesc!"
Fosta sefa a CSM Oana Haineala s-a enervat pe sefa biroului de presa, judecatoarea Daniela Pantazi
Proaspat numita la conducerea biroului de informare, judecatoarea Daniela Pantazi a fost si ea prezenta la sedinta de Plen – cu acordul presedintelui Adrian Bordea, asa cum a precizat chiar purtatoarea de cuvant a CSM. Daniela Pantazi a intervenit pentru a face un apel la membrii CSM sa ajunga la un numitor comun in sensul clarificarii aspectelor care urmeaza a fi introduse in comunicatul de presa, avand in vedere ca "acest subiect prezinta un mare interes nu doar pentru public larg, dar si pentru magistrati". Interventia sefei biroului de presa nu a fost insa deloc bine primita de fosta sefa a CSM Oana Haineala - buna prietena cu Monica Prejmeneranu cea pe care Pantazi a inclocuit-o – care s-a aratat profund deranjata: "Domnule judecator, eu as propune ca CSM-ul in general sa-si exercite atributiile, sa-si exercite functia de coordonare, pentru ca dumneavoastra va subordonati secretarului general, si sa nu mai intrerupeti sedinta, pentru ca noi avem disciplinar. Daca se poate!" Apoi, aceeasi Oana Haineala i-a rugat, imperativ, pe unii dintre colegii care vorbeau in acelasi timp cu ea sa o lase sa-si spuna nemultumirea: "Va rog nu mai vorbiti peste mine, da!"
(mai multi membri CSM discuta unii peste altii)
Pana la urma, judecatorul Adrian Bordea si ceilalti membri CSM au ajuns la concluzia ca se va discuta separat "chestiunea administrativa" a redactarii continutului comunicatului de presa, acest aspect nefiind obiect al dezbaterilor din Plen.
Sesizarile catre CNA si IJ, consemnate in procesul-verbal de sedinta
ADRIAN BORDEA: Daca nu mai sunt dezbateri pe acest subiect, eu va multumesc, va... (intervine Gheorghe Muscalu)
GHEORGHE MUSCALU: Eu v-as propune, domnule presedinte, sa consemnam in procesul-verbal sesizarea CNA-ului, pentru ca nu e pe buletinul de vot.
HORATIUS DUMBRAVA: Si a Inspectiei Judiciare! (mai multi membri achieseaza: Si a Inspectiei!)
ADRIAN BORDEA: Am prins sau prindem in procesul-verbal tot ce s-a dezbatut aici. Sunt convins ca Inspectia va fi sesizata de catre Sectia de procurori.
Interventia Oanei Haineala a fost folosita ca un contraexemplu. Norel Popescu a facut apel la un comportament civilizat in sedinta
NOREL POPESCU: Totusi, am si eu o solicitare, daca se poate. Eu simt discutiile acestea ca o chestiune foarte violenta.
ADRIAN BORDEA: Care...
NOREL POPESCU: In principal, a interventiei doamnei procuror. Si am mai observat si la alti colegi. Rugamintea mea este ca sa hotaram cu totii ca presedintele sedintei sa hotarasca cine vorbeste, iar daca vrea cineva sa intervina, sa va solicite dumneavoastra voie...
ADRIAN BORDEA: Cam asa...
NOREL POPESCU: Nu se intampla asa deloc, domnule presedinte. Si am o senzatie, ca daca in sala de judecata ar vorbi cine ar vrea si cum ar vrea, ar iesi exact ce iese la noi aici. Rugaminte! Va spun lucrul acesta pentru ca...
ADRIAN BORDEA: Am inteles.
NOREL POPESCU: Va spun lucrul acesta pentru ca eu sunt afectat de chestiunea asta, imaginea mea in calitate de element minor al componentului acesta...
MEMBRU CSM: S-a-ncheiat sedinta?
ADRIAN BORDEA: Nu inainte de a va dori la toti o vacanta placuta si sunt convins ca ne vom revedea pe 26 (august) putin mai relaxati.
MIRCEA ARON: Avand in vedere ca vom prinde putere, cred ca nu va fi nicio problema...
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ADEVARUL 9 July 2014 16:59 +26
# unul din lumea cea mare 9 July 2014 17:35 +11
# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei.......,, 9 July 2014 19:55 +16
# mata mare 9 July 2014 19:58 +11
# dededede 9 July 2014 20:00 +11
# cercetate 9 July 2014 20:02 +11
# obiectiva 9 July 2014 20:02 +10
# ATENTIE 9 July 2014 20:06 +11
# obiectiva 9 July 2014 20:09 +9
# unul din lumea cea mare 9 July 2014 21:06 +2
# Salvamar 10 July 2014 08:33 +4
# gelu 10 July 2014 13:01 +2
# Wiktor CIORBETE =O MARE RUSINE A ACESTUI NEAM ! 9 July 2014 17:08 -15
# Wiktor CIORBETE =O MARE RUSINE A ACESTUI NEAM ! 9 July 2014 17:11 -13
# WC TOR cand a ajuns avocat , intai neamul lui si l-a tradat 9 July 2014 18:09 -12
# Victoria Supea 9 July 2014 18:30 +13
# BANII DIN DEFICIT 9 July 2014 19:30 +8
# CSM=COOPERATICA SOCIALISTA A MUNCII=OPINIA CETATENEASCA 9 July 2014 17:10 +16
# Balanta 9 July 2014 17:57 +10
# Salvamar 9 July 2014 18:08 +14
# ockiu 9 July 2014 18:58 +10
# ockiu 9 July 2014 19:01 +8
# TITULESCU 9 July 2014 19:02 +15
# Simona 9 July 2014 19:26 +6
# obiectiva 9 July 2014 19:28 +10
# obiectiva 9 July 2014 19:30 +10
# obiectiva 9 July 2014 19:57 +11
# Subiectivul 9 July 2014 20:04 +6
# obiectiva 9 July 2014 20:08 +6
# A venit in camasa de noapte 9 July 2014 19:41 +7
# jurist 9 July 2014 20:44 +9
# Active News 9 July 2014 21:35 +2
# un oarecare 9 July 2014 22:09 +9
# Romania=stat mafiot 10 July 2014 00:00 +7
# Dora 10 July 2014 07:30 +8
# livia 10 July 2014 08:54 +6
# Valeriu Mangu 10 July 2014 08:57 -5
# s 10 July 2014 10:43 +4
# p.s. 10 July 2014 11:02 +4
# s 10 July 2014 11:23 +3
# CINE URMEAZA PE LISTA EROILOR NEAMULUI ROMANESC ? 10 July 2014 11:31 -6
# Da in puscarie, 10 July 2014 11:45 +5
# Heredea Luminita 10 July 2014 12:12 +4
# Raspunsul 10 July 2014 12:30 +3
# unul din lumea cea mare 10 July 2014 13:17 +3
# Maxi 10 July 2014 13:14 +4
# UN CETATEAN NEDUMERIT 10 July 2014 18:48 +4
# vikkktor 10 July 2014 21:06 +2