15 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROMOVAREA LA ICCJ A AJUNS O MASCARADA – Dezvaluirile judecatoarelor CSM Gabriela Baltag si Evelina Oprina despre concursul pentru numirea in functia de judecator ICCJ: „Probele nu satisfac asteptarile legitime de obiectivitate... Desemnarea comisiilor de concurs nu asigura transparenta necesara... Proba interviului contine un nivel ridicat de subiectivitate imposibil de echilibrat... Refuzam sa mai aprobam declansarea unei alte proceduri de concurs” (Apelul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 April 2021 13:04
Vizualizari: 10605

Concursul de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie a ajuns un simulacru. S-a vazut asta in urma cu cateva zile, cand candidati extrem de bine pregatiti precum Mihai Udroiu au fost respinsi de niste membri ai CSM evident mult mai slab pregatiti (click aici pentru a citi), insa faptul ca promovarea la ICCJ a devenit o mascarada este recunoscut chiar de doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre judecatoarele Gabriela Baltag (foto dreapta) si Evelina Oprina (foto stanga), reprezentantele tribunalelor in CSM.


 

Cele doua au dat publicitatii miercuri 28 aprilie 2021, un „Apel la obiectivitate si profesionalism” in care atrag atentia ca actuala procedura de promovare la ICCJ este una plina de vulenrabilitati, care lasa loc arbitrariului si subiectivismului, ajungandu-se ca magistrati de exceptie si cu experienta sa nu fie admisi la ICCJ. Gabriela Baltag si Evelina Oprina ofera si cateva exemple de vulnerabilitati ale concursului de promovare la ICCJ. In acest sens, cele doua judecatoare critica posibilitatea de inscriere in procedura a unor candidati cu o experienta profesionala anterioara uneori chiar si de 15 ani in functia de procuror, dezvaluie ca probele de concurs nu satisfac asteptarile legitime de obiectivitate, dar si ca desemnarea comisiilor de concurs nu asigura transparenta necesara unui asemenea demers. Totodata, Baltag si Oprina subliniaza faptul ca proba interviului contine un nivel ridicat de subiectivitate imposibil de echilibrat, in actuala reglementare, prin intermediul unui mecanism de proportionalitate, interviul avand o pondere mult prea mare in nota finala si facand posibile anomalii precum obtinerea unui punctaj minim la proba interviului de catre un candidat cu punctaj maxim la proba evaluarii actelor ce vizeaza activitatea acestuia si invers.

 

In acest context, judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina anunta ca nu vor mai vota pentru declansarea unui nou concurs pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie pana cand legiuitorul nu va aduce garantii de obiectivizare a procedurii, de sustinere in mod exclusiv a valorii si competentei profesionale si de inlaturare a opiniilor subiective si a prejudecatilor.

 

Prezentam in exclusivitate „Apelul la obiectivitate si profesionalism” lansat de judecatoarele CSM Gabriela Baltag si Evelina Oprina (vezi facsimil):

 

„Apel la obiectivitate si profesionalism

Fata de atributiile si responsabilitatea majore ce ne revin in calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Raportat la rolul constitutional al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de asigurare a interpretarii si aplicarii unitare a legii de catre celelalte instante judecatoresti,

Avand in vedere importanta covarsitoare a sistemului judiciar in garantarea drepturilor si libertatilor cetatenilor,

Urmare finalizarii recentei proceduri de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie,

Subsemnatele, judecator Gabriela Baltag si judecator Evelina Oprina, intelegem sa aducem in discutie si sa solicitam regandirea fundamentala a intregului sistem de promovare la instanta suprema, actuala formula legislativa nebeneficiind de toate garantiile necesare de obiectivitate si de valorizare deplina a profesionalismului, calitatilor, competentelor si aptitudinilor candidatilor.

Felicitand colegii judecatori care au reusit sa parcurga toate etapele procedurii recent incheiate si sa dobandeasca inalta responsabilitate de judecator in casatie, nu putem totusi sa nu  atragem atentia asupra unor vulnerabilitati recurente, pentru care nu s-a gasit niciun remediu in conditiile actualei reglementari, vulnerabilitati de natura a fragiliza intreaga procedura:

- posibilitatea de inscriere in procedura a unor candidati cu o experienta profesionala anterioara uneori chiar si de 15 ani in functia de procuror, lipsind garantii legale suplimentare de evaluare in astfel de situatii, in care amprenta unui anumit tip de mentalitate risca sa devina definitorie pentru cariera unui magistrat si neputand fi ignorata pentru noua ipostaza;

- probele de concurs nu satisfac asteptarile legitime de obiectivitate;

- componenta comisiilor de concurs nu asigura si valorificarea viziunii si implicarea altor profesionisti ai dreptului, un cadru largit de reprezentativitate a societatii si a specialistilor reprezentand un demers firesc, absolut necesar pentru evaluarea activitatii candidatilor pentru o asemenea demnitate;

- desemnarea comisiilor de concurs nu asigura transparenta necesara unui asemenea demers;

- proba interviului contine un nivel ridicat de subiectivitate imposibil de echilibrat, in actuala reglementare, prin intermediul unui mecanism de proportionalitate;

- lipsa unor criterii de obiectivare a probei interviului;

- ponderea mult prea mare a probei interviului in economia mediei finale;

- potentialitatea obtinerii unui punctaj minim la proba interviului de catre un candidat cu punctaj maxim la proba evaluarii actelor ce vizeaza activitatea acestuia si invers.

Recenta procedura de promovare la ICCJ a adus in fata celor chemati de lege sa evalueze cu propria lor constiinta si responsabilitate candidati de o valoare profesionala incontestabila, imprejurare facil demonstrabila prin posibilitatea vizionarii interviurilor sustinute si analizarea rezultatelor rapoartelor de evaluare a hotararilor judecatoresti.

Cu toate acestea, se releva inexistenta unor mecanisme care sa faca posibila - fara exceptie - alegerea si considerarea in mod exclusiv a valorii profesionale si umane, a aplecarii continue catre aprofundarea studiilor, a capacitatii si priceperii, a calibrului profesional ori a preocuparilor stiintifice, doctrinare.

Judecatorii instantei supreme apartin la fel ca toti ceilalti societatii, iar alegerea si numirea acestora se impun a fi raportate permanent la acest reper. Sunt oare selectati astazi judecatorii instantei supreme pe baza unor criterii care sa fie dincolo de orice indoiala?

Din pacate, sistemul judiciar a ratat inca o data sansa de a valorifica experienta si maturitatea profesionala a unor candidati de exceptie si de a asigura cetatenilor accesul la judecatori adevarati, in sens de judecatori care sa raspunda celor mai importante provocari din cariera cu exigenta, obiectivitate si modestie.

Apreciem ca fiind stringenta nevoia de reformare a modalitatii de promovare la instanta suprema, astfel incat sa nu existe fisuri si arbitrariu, sa nu fie vulnerabilizate cariere profesionale si destine umane, sa nu existe duble masuri si subiectivitati in evaluarea si intervievarea candidatilor, performanta si modelul judecatorului echilibrat, drept, intelept, uman, mai presus de orice indoiala, reprezentand vectori de selectie incontestabili.

Procedura de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa asigure toate garantiile de recunoastere a autoritatii si constiintei profesionale, a unui sistem cu adevarat internalizat de independenta si impartialitate in activitate, a exemplaritatii in conduita.

Intrucat judecatorii in casatie sunt si trebuie sa ramana reperul de profesionalism, competenta si intelegere a responsabilitatii incredintate intr-o societate, rolul celor in competenta carora este data misiunea de selectare a acestora trebuie reglementat strict, obiectiv si la adapost de orice partinire, patima ori pasiune.

 Solicitam, asadar, de urgenta, identificarea cu responsabilitatea ceruta de un asemenea demers, a unor mecanisme apte sa obiectivizeze aceasta procedura si sa elimine arbitrariul, protejand in egala masura atat cariera judecatorului implicat, dar si pe beneficiarul actului de justitie, cetateanul, subsemnatele, intelegand ca Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa reprezinte un corp profesional de elita, alcatuit din judecatori cu o competenta profesionala impecabila dovedita, precum si cu o conduita profesionala si umana ireprosabila.

Un sistem de promovare la cea mai inalta instanta din tara trebuie sa fie bazat pe excelenta, pe asigurarea unor sanse egale oferite candidatilor, pe criterii de impartialitate si conforme cu realitatile, fara aprecieri si clasamente de ordin subiectiv.

Aducem, astfel, pe aceasta cale, la cunostinta corpului magistratilor, dar si a publicului larg faptul ca refuzam sa mai aprobam declansarea unei alte proceduri de concurs de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie pana cand legiuitorul nu va aduce garantii de obiectivizare a acesteia, de sustinere in mod exclusiv a valorii si competentei profesionale si de inlaturare a opiniilor subiective si a prejudecatilor”.

 


 

Foto: realitateadearad.net

Comentarii

# MN date 28 April 2021 14:19 +72

prea putin ca doar doua judecatoare sa dea peste cap o intreaga mafie din clanul CSM. atat de bine sunt organizati acesti securisti ca acum parerea mea ca este prea tarziu ca cineva sa ii puna la punct. sa va uitati in siviul lui Mihai Ban si veti constata in ce mafie este bagat, din simplu avocat la Alba in 4-5 ani a ajuns procuror general la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, va dati seama cata caracatita de mare exista intre mafioti din magistratura?, greu ca cineva corect fara sa fie colaborator si cu recomandare de la SRI sau masonerie sa treaca de,,examen" pentru a intra la ICCJ, sau chiar un alt post mai sus. Mihai Ban si aproape toti din CSMau dosare la SIIJ cum dracu sa te examineze pe tine un magistrat cinstit si destept ca mai tarziu sa ii incurci pe acesti pungasi

# Cotetul paradit date 28 April 2021 17:08 +62

Oriunde e implicata savonea iese un simulacru cu rezultat catastrofal. Asta stie ea, blaturi, intrigi, executii cu pretentii judiciare, in concluzie un dezastru. Dar ce sa i faci, tara fara stapan. Nu o vede nimeni ?

# Chelnarito de la Blaj date 28 April 2021 19:33 +46

Chelnarito de la Blaj, te cunosc dupa ... anturaj, ca i ai pacalit pe toti, i ai lasat fara ... Hai ca te ai scos din nou, ai lipit o pe ghica la iccj pe regimul lui Iohanis / dj stelica. Pe Slugarete matilet l ai fraierit cu postul ala de sef cab si vede el mai incolo ... cand ii pui melodia aia cu " ce bine imi pare ca ai luat teapa ". Ce mai, esti tare pe pietareala. A fost buna si practica de chelnarita la ceva.

# Cetateanul date 28 April 2021 20:53 +1

Ei na! Pe bune? Dar promovarea la csm, aia cu scoatere din producție, ce a devenit?

# Gilu date 28 April 2021 21:27 +2

Fostii soldați din plutoanele de execuție au ieșit cu ciurda la pensie...S au cam saturat! Acum nu mai avem loc de ei,la biserica,sa ceara iertare....Sistemul are nevoie de alți executanti, fara constiinta, de tipul juratilor din 1792- 94 din Tribunalul de Sange timpul Terorii din Franța, sau Sfintelor Troici ale lui Stalin

# CARCOTAS date 28 April 2021 21:33 +6

O sa vedeti ca are succes propunerea asta de temporizare a accesului la marunta poarta. Filo-securistii din sectia penala intre ei nu se mai suporta, se contesta, avand filiere de provenineta aflate in conflict, au nevoie de spatiu si de timp. Apare astfel posibilitatea construirii unui nou mecanism, mai bine mascat de promovare a celor ascultatori si marginiti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva