PROTECTORUL LUI KOVESI, AMBASADOR VEROS – Fosta vicepresedinta ANRP Ingrid Mocanu a facut denunt la DNA impotriva ex-ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, pentru trafic de influenta in afacerea Fondul Proprietatea: “S-a folosit de influenta pe care o avea pe langa factorii de decizie din Romania (Prim-Ministru si Presedinte) si a intervenit la acestia pentru ca administrarea Fondului Proprietatea sa fie incredintata catre o societate americana, Franklin Templeton” (Denuntul)
Parchetul condus de doctorita Laura Kovesi (foto stanga) va trebui sa instrumenteze un dosar care il priveste chiar pe unul dintre protectorii doctoritiei Laura Kovesi. Este vorba despre fostul ambasador SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein (foto dreapta), cel care a contribuit la instaurarea in Romania a asa-zisului stat de drept care a condus tara prin zornait de catuse si cu metode staliniste, specifice Securitatii dinainte de 1989.
Fosta vicepresedinta ANRP si directoare din Ministerul Justitiei, Ingrid Mocanu, a formulat un denunt la DNA in care il acuza pe Mark Gitenstein de trafic de influenta, in legatura cu afacerea Fondul Proprietatea. Mocanu arata ca exista date din care rezulta ca Gitenstein a intervenit pe langa fostul presedinte Traian Basescu si fostul premier Emil Boc astfel incat administrarea Fondului Proprietatea sa fie incredintata societatii americane Franklin Templeton. De altfel, Mocanu solicita audierea celor doi in calitate de martori.
In acelasi denunt, Mocanu aminteste ca dupa terminarea mandatului de ambasador, in baza unei intelegei pe care ar fi avut-o cu Franklin Templeton, Mark Gitenstein a devenit membru al Comitetului Reprezentantilor SC Fondul Proprietatea SA. In opinia lui Ingrid Mocanu, faptele lui Gitenstein incalca inclusiv Legea privind practicile de coruptie in strainatate, astfel incat fosta vicepresedinta ANRP anunta ca va formula o sesizare si catre autoritatile judiciare competente din SUA.
Iata denuntul formulat de Ingrid Mocanu impotriva fostului ambasador SUA la Bucuresti Mark Gitenstein:
“DENUNT
impotriva numitului Mark Henry GITENSTEIN, cetatean american, domiciliat in Washington, D.C. Statele Unite ale Americii, nascut la data de 07.03.1946, avand calitatea de membru al Comitetului Reprezentantilor din cadrul Fondului Proprietatea SA, ce urmeaza a fi citat la adresa (locul de munca) Franklin Templeton Investment Management UK - Sucursala Bucuresti Strada Buzesti, nr. 78-80, cladirea Premium Point, etajele 7-8, Sector 1, Bucuresti, cod postal 011017, Romania,
pentru savarsirea a infractiunii de trafic de influenta, prevazuta la art. 291 alin. (1) Cod penal.
Astfel, potrivit art. 291 Cod penal: 'Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de servciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani'.
Astfel, din datele si informatiile disponibile la aceasta data apreciez ca numitul Mark Henry GITENSTEIN s-a folosit de influenta pe care o avea pe langa factorii de decizie din Romania (Prim-Ministru si Presedinte) si a intervenit la acestia pentru ca administrarea Fondului Proprietatea sa fie incredintata catre o societate americana, Franklin Templeton.
Dupa aceasta interventie, astfel cum rezulta din datele disponibile la aceasta data, s-au rezolvat toate 'tergiversarile' ori 'inadvertentele' de semnare a contractului cu acest fond si nu s-a 'mai intarziat' operatiunea de desemnare a administratorului, in persoana lui Franklin Templeton.
Ulterior, la data de 25 aprilie 2013, astfel cum rezulta din Hotararea nr. 4 a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor S.C. Fondul Proprietatea S.A. aceeasi persoana, dl. Mark Henry GITENSTEIN, a primit o importanta functie in cadrul acestuia (membru al Comitetului Reprezentantilor), fond care, in urma interventiei sale la cel mai inalt nivel, a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti (la o valoare per actiune discutabila) si actionarii au obtinut profituri mari.
Astfel, caracterul discutabil al listarii rezulta din Prospectul pentru admiterea la tranzactionare din 2 decembrie 2010, in cuprinsul caruia pentru 60, 78 % din portofoliul Fondului se sustine ca metoda de evaluare este 'Bazata pe valoarea capitalurilor proprii ale Societatilor din Portofoliu reflectata in situatiile financiare cele mai recente' in locul unei metode de evaluare conforme Standardelor Internationale de Evaluare (conforme principiului valorii juste), astfel cum prevedea legea la acea data, fiind afectate astfel direct interesele investitorilor si integritatea pietei.
Aceasta ipoteza este sustinuta de chiar fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea care prin adresa nr. 243/07.03.2007 a notificat Ministerul Finantatelor Publice, printre altele, cu privire la faptul ca:
' - La data constituirii S. C. Fondul Proprietatea S.A. activele din componenta capitalului social subscris si varsat nu au fost insotite de un raport de evaluare care sa ateste pentru fiecare in parte suma care a fost luata in considerare;
- Pentru ca situatiile financiare intocmite de Fondul Proprietatea sa reprezinte o imagine reala si fidela este necesara identificarea unei valori juste a fiecarui activ in parte;
- Pentru atingerea scopului pentru care aceasta societate comerciala a fost infiintata (despagubirea) este necesara listarea pe o piata reglementata, motiv pentru care va trebui elaborat un prospect de listare, care la randul sau cuprinde si descrierea activelor patrimoniale si valoarea acestora;
- recunoasterea in mod public a acestei situatii de fapt ar determina aparitia unui scandal politic si mediatic.
Desi capitalul social figureaza ca subscris si varsat, conform calculelor noastre interne a valorii capitalului social, calcule comunicate dumneavoastra in cadrul intalnirilor avute incepand din vara anului 2006, apare o diferenta intre valoarea capitalului social si valoarea activelor inregistrate de aproximativ 5 mld. RON'
Asa cum reiese din declaratiile oficiale ale ambasadorului Hans Klemm, confirmate si de stenogramele WikiLeaks, 'Fondul se tranzactioneaza cu 70 de bani pe actiune [n.n. la 26 .01.2016], suma de sapte ori mai mare decat inainte de listare' si 'inainte de listare, actiune Fondului erau subevaluate... Drept urmare, beneficiarii retrocedarilor primeau doar circa 10 bani pentru fiecare leu din valoarea actiunilor la Fond'. (Discursul ambasadorului SUA, Hans Klemm, la aniversarea a cinci ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti, 26.01.2016)
Activitatea de interventie a ambasadorului de la acea data, dl. Mark Henry GITENSTEIN, rezulta din Stenogramele WikiLeaks, care au fost facute publice accidental, mai exact din cele din datele 13.04.2005, 09.07.2007, 14.08.2008, 23.06.2009 si 25.02.2010.
Astfel, in stenograma de la data 25.02.2010 (ID lOBUCHAREST101_a) transmisa catre Secretarul Departamentului Trezoreriei SUA si Secretarul de Stat, dupa descrierea pe larg a situatiei de la Fondul Proprietatea, este redata urmatoarea fraza: 'Angajamentul personal, la cererea ambasadorului, atat al presedintelui Basescu, cat si al primului-ministru Boc a rezolvat in cele din urma problema litigioasa'.
Aceasta reda cu prisosinta imprejurarea ca a avut loc o interventie personala a ambasadorului Mark Henry GITENSTEIN si ca, in urma acestei interventii personale, atat la primul ministru Boc, dar si la Presedintele Basescu s-a rezolvat o 'problema litigioasa' care ar fi aparut la nivelul adjudecarii contractului de administrare.
Or, astfel cum rezulta din informatiile publice de la acea data, rezulta inclusiv faptul ca a existat si un litigiu in legatura cu aceasta atribuire care a fost solutionat tot in favoarea lui Franklin Templeton dupa ce acesta pierduse in prima instanta. Este de verificat daca si pentru solutionarea litigiului in favoarea acestuia au existat interventii similare din partea altor persoane, care la randul lor, ar trebui trase la raspundere in mod similar. Astfel, prin sentinta civila nr. 25518/21 decembrie 2011, pronuntata in dosarul nr. 47039/3/2010 al Tribunalului Bucuresti, s-a decis anularea Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor ai S.C. Fondul Proprietatea S.A. din 6 septembrie 2010, prin care Franklin Templeton lnvestment Management Limited Londra-Sucursala Romania era numit ca administrator unic al Fondului Proprietatea. Ulterior, dupa o judecata a caii de atac extrem de 'discutabila', solutia a fost desfiintata, ajungandu-se ca, in anul 2014, actiunea sa fie respinsa definitiv.
Asadar, interventia personala a ambasadorului american a condus la rezolvarea problemei litigioase si a asigurat succesul administratorului Franklin Templeton la rezolvarea acestor probleme, care erau descrise in stenograma: demisia unui presedinte al comisiei de selectie, intarzierea semnarii contractului de selectie si a negocierii clauzelor ramase in discutie, dar si a unui litigiu aflat pe rolul instantelor de judecata (cu unul dintre actionari, care contesta atribuirea contractului).
Dupa derularea acestor interventii personale, la cel mai inalt nivel in stat (Presedinte si Prim-ministru) si in considerarea acestor interventii, dar si in baza intelegerii anterioare cu reprezentantii Franklin Templeton, la finalul mandatului de ambasador, Mark Henry GITENSTEIN a devenit, la 25.04.2013, membru al Comitetului Reprezentantilor S.C. Fondul Proprietatea S.A., mandat prelungit pana la 30.09.2019.
Or, calitatile profesionale ale acestuia de a indeplini aceasta functie nu rezulta din vreo experienta profesionala vasta, anterioara, singurele legaturi cu Fondul Proprietatea ale acestuia fiind cele rezultate din relatia sa, care pare 'speciala', cu Franklin Templeton, pentru care a intervenit la cel mai inalt nivel: la Presedintele si Primulministru in functie la acea data, in scopul avantajarii acesteia. De altfel, este de asteptat ca, si in exercitarea acestor functii, sa fie derulate in continuare interventii similare, in activitatea mea profesionala (de fost director in Ministerul Justitiei) luand cunostinta personal de astfel de interventii, in cazuri punctuale (am refuzat, de altfel, la acel moment, sa imi exercit atributiile de serviciu in modalitatea in care mi se solicitase, prin prisma interventiei lui Mark Henry GITENSTEIN, aspecte pe care le voi detalia la data la care voi fi audiata).
Asadar, aceasta interventie in afara atributiilor sale legale, determinate de functia cu care era investit (de ambasador al SUA in Romania), contravin nu doar legii romane (Codului penal), ci si FCPA (Foreign Corrupt Practices Act) - Legea privind practicile de coruptie in strainatate (motiv pentru care voi formula o sesizare si catre autoritatile judiciare competente din SUA).
Aceasta lege interzice companiilor americane sa plateasca sau sa promita ca vor plati demnitari straini, partide politice straine sau alte persoane ori candidati la functii in schimbul influentarii actiunilor unui demnitar strain in exercitarea atributiilor sale.
Or, activitatea derulata de Mark Henry GITENSTEIN, care, cu siguranta la solicitarea companiei Franklin Templeton, a derulat toate aceste interventii, devenite cunoscute la data la care stenogramele WikiLeaks au devenit publice se circumscriu si sferei de actiune a acestui act.
Aceasta, deoarece prevederile anticoruptie ale FCP A interzic folosirea intentionata a oricaror mijloace de instrumentare a comertului interstatal in mod corupt, in favoarea oricarei oferte, plati, promisiuni de plata sau autorizare a platii de bani sau orice altceva de valoare pentru orice persoana, stiind ca toate sau o parte din astfel de bani sau obiecte de valoare vor fi oferite sau promise, direct sau indirect, unui functionar strain pentru a influenta functionarul strain in calitatea sa oficiala, pentru a indemna functionarul strain sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca un act care incalca indatoririle sale legale sau sa asigure orice avantaj necuvenit pentru a ajuta in obtinerea sau pastrarea afacerilor sau pentru a indruma afacerea catre orice persoana”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 6 September 2017 19:14 +5
# mitica 7 September 2017 10:41 +1
# Botomei Vasile 7 September 2017 18:11 +1