psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

PSD pregateste finalizarea procesului de adoptare a salariului minim european

Scris de: L.J. | pdf | print

6 August 2024 16:09
Vizualizari: 1268

Adoptarea salariului minim european va reflecta avansul economiei prin cresterea nivelului de trai pentru toti romanii, in special va contribui la reducerea decalajelor sociale prin majorarea salariilor mici si medii. Acest obiectiv asumat de PSD este in plin proces de implementare, demarat prin majorarea Guvernului Ciolacu, de la 1 iulie, a salariul minim la 3.700 de lei, dar si previzionarile de crestere la peste 4.000 de lei de la 1 ianuarie 2025.


 

Valoarea de 3.700 de lei implementata incepand cu 1 iulie 2024 continua seria de cresteri succesive ale salariului minim brut pe economie, inceputa dupa pandemie. Daca in 2022, salariul minim brut in Romania era de 2.350, guvernarea PSD a urmarit majorarea acestuia in mai multe etape. Incepand cu 1 octombrie 2023, salariul minim brut a crescut la 3.300, iar de la 1 iulie, la initiativa Premierului Marcel Ciolacu acesta s-a majorat cu alti 400 de lei, pana la 3.700 lei.

Astfel, daca ne raportam la anul 2022, avansul este de 60%. Cu o valoare de 743 de euro, Romania a intrecut Letonia, Ungaria si Bulgaria in topul tarilor membre UE dupa salariul minim pe economie, dupa cum arata datele de la Eurostat, oficiul european de statistica. Bulgaria are un salariu minim brut de 477 de euro, Ungaria de 675 de euro pe luna, iar Letonia plateste un salariu minim de 700 de euro.


Salariul minim european si reducerea impozitarii muncii, prioritati ale PSD


Prin introducerea unui salariu minim european, Parlamentul European si Consiliul au cautat sa se asigure ca toti europenii, indiferent de statul membru in care traiesc, beneficiaza de venituri care sa le asigure un trai decent.

Prin implementarea salariului minim european raportat la salariul mediu veniturile mici vor creste la un nivel adecvat situatiei economice din Romania. Este un beneficiu important pentru cei care isi incep activitatea profesionala, dar si pentru cei care activeaza in mediul privat, acolo unde ponderea celor care incaseaza salariul minim reprezinta o treime din total.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a stabilit ca valoarea salariului minim brut pe economie nu poate sa fie mai mica de 50% din valoarea salariului mediu brut la nivel national. Proiectul de lege a fost votat in Executiv pe 21 iunie 2024.

In forma adoptata de Guvern, se vorbeste de un nivel orientativ cuprins intre 50% si 52%. Totodata, un angajat va putea fi platit cu salariul minim pe economie timp de cel mult 24 de luni de la momentul incheierii contractului individual de munca. Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor angajatilor, indiferent daca acestia lucreaza pe baza de contract de munca obisnuit, contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportiva sau de raport de serviciu. De asemenea, proiectul de lege prevede stabilirea salariului minim brut prin negocieri colective, cu obiectivul ca rata de acoperire a acestora la nivel national sa atinga aproximativ 80%.

De asemenea, Guvernul condus de Marcel Ciolacu lucreaza la o noua reforma fiscala care va permite ca avansul economiei sa se simta in buzunarele romanilor, pe termen lung, prin reducerea impozitarii muncii.

Categoric, impozitarea muncii in Romania, mai ales pentru cei cu venituri mici, este necesara. si aici incadram aproape o treime dintre romani, astfe ca trebuie sa intervenim. Printr-o masura imediata, avand o perspectiva si pe legea salarizarii, dar si printr-o masura care dezvolta si alte servicii si economia Romaniei devine mai dinamica. Cu alte cuvinte, Romaniei ii trebuie un plan. Eu nu pot sa risc sa vin cu scaderi de impozitare la salariul minim pe economie si sa ma trezesc de la o treime, cat sunt angajati in economie acum cu salariul minim, sa am doua treimi. (...) V-am spus ca prin reforma fiscala eu vad, in primul si in primul rand, faptul ca din impozitul pe venit, in viitor, trebuie sa fie deduceri. Astfel, vei dezvolta serviciile, si serviciile de invatamant, si invatamant privat, si after-school, si gradinite, si crese si institutii spitalicesti private, prin deduceri si printr-un sistem de asigurari national”, a spus premierul Marcel Ciolacu.


Prin implementarea salariului mimim european, efectele pozitive din economie se vor reflecta si in veniturile salariale ale tuturor cetatenilor


Prin implementarea salariului minim european folosindu-se drept reper salariul mediu, va fi atins si un alt obiectiv al PSD si al Executivului Ciolacu, respectiv ca orice efect pozitiv din economie sa se reflecte si in veniturile salariale ale tuturor cetatenilor. in plus, acest principiu va permite si stoparea maririi decalajelor fata de cei cu venituri mari, pentru ca orice crestere a salariilor acestora va antrena una similara a valorii medii si, ca urmare, un nou prag, superior, pentru minimul pe economie.

Datele Eurostat arata ca economia Romaniei a crescut peste media europeana in primul trimestru al acestui an. Acest avans a fost confirmat si de un raport al Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a Statelor Unite, care confirma cresterea spectaculoasa a Romaniei sub guvernarea PSD in ceea ce priveste Produsul Intern Brut (PIB) si paritatea puterii de cumparare, efect direct al investitiilor publice masive in economie si infrastructura asumate de Premierul Marcel Ciolacu pentru a transforma tara intr-o forta economica si logistica regionala.

Potrivit datelor CIA, in clasamentului mondial in ceea ce priveste PIB-ul real (paritatea puterii de cumparare) Romania este devansata doar de 6 tari din Uniunea Europeana, mai exact Germania, Franta, Italia, Spania, Polonia si Olanda. Avansul puternic al economiei este confirmat si de pozitia 34 ocupata la nivel global.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva