REPRESALIILE “STATULUI DE DREPT” IN NUMELE LUI BASESCU – Fostul judecator Adrian Toni Neacsu a intrat in malaxorul DNA la cateva luni dupa ce, intr-un mail trimis Alinei Ghica, a devoalat presupuse legaturi dintre CSM si Traian Basescu la referendumul de demitere din 2012. Judecatorul Horatius Dumbrava s-a trezit cu dosar la ANI dupa ce a cerut explicatii despre intalniri pe care conducerea CSM din 2012 le-ar fi avut cu Basescu. Neacsu a fost executat la ICCJ, Dumbrava a scapat (Mailurile)
Lumeajustitiei.ro readuce in atentie doua “coincidente” extrem de suspecte, care au avut in prim-plan doi membri ai CSM, judecatorii Adrian Toni Neacsu (foto stanga) si Horatius Dumbrava (foto centru), care au indraznit sa pericliteze interesele fostului presedinte Traian Basescu si sa devoaleze jocurile subterane si nelegale in care ar fi fost implicat Consiliul Superior al Magistraturii. Ambii judecatori au fost nevoiti sa simta pe pielea lor represaliile institutiilor de forta ale regimului Traian Basescu, dupa ce au vorbit despre posibila implicare a CSM in referendumul din 2012 si despre sprijinul pe care aceasta institutie i l-ar fi acordat fostului presedinte Traian Basescu, pentru ca acesta sa nu fie demis. Coincidentele pe care vi le vom prezenta in continuare au mai facut subiectul unui articol publicat de Lumeajustitei.ro in 2014, dar ele merita reluate in contextul ultimelor declaratii-bomba facute de Adrian Toni Neacsu.
Fostul judecatorul Adrian Toni Neacsu, in prezent avocat, a intervenit, duminica seara 31 mai 2012 la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, unde a vorbit despre implicarea pe care CSM ar fi avut-o in cazul referendumului din 2012 privind demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte, explicand ca erata CCR care a decis soarta referendumului ar fi fost elaborata la CSM, in perioada in care aceasta din urma institutie era condusa de presedinta Alina Ghica si de vicepresedinta Oana Haineala.
Neacsu i-a scris Alinei Ghica despre implicarea CSM in actiunile lui Basescu de la CCR. La cateva luni, DNA i-a facut dosar
Nu este insa prima data cand Neacsu vorbeste despre acest subiect, despre implicarea CSM, mai corect a anumitor persoane din Consiliu, in cazul referendumului din 2012 privind demiterea lui Traian Basescu. In toamna anului 2012, la varful Consiliului a existat o cearta teribila pe materialele juridice folosite de Basescu la CCR, care ar fi fost redactate la CSM. Atunci, Adrian Toni Neacsu a avut un schimb de e-mailuri cu Alina Ghica, mailuri care s-au regasit in expertiza informatica realizata de DNA in dosarul lui Neacsu, dosar devenit public prin trimiterea in instanta si pe care Lumeajustitiei.ro le-a publicat in 2014 cu acceptul fostului judecator. Intr-unul dintre mailuri, Adrian Toni Neacsu i-a scris Alinei Ghica despre faptul ca exista zvonuri potrivit carora anumite actiuni formulate de Traian Basescu la CCR ar fi fost redactate la CSM.
Iata mailul lui Toni Necsu catre Alina Ghica din 11.10.2012, orele 11:15.52:
“Sa va fie rusine d-na presedinte pentru ceea ce sugerati in aceste interviuri. Reactia de tip securist pe care ati avut-o la intrebarile pe care vi le-am adresat, nota bene in scris si nu in public, asa cum clamati. A propos de zvonuri si de voci ale sistemului, pe care desigur nu le comentati dar le confirmati cu gura intreaga, vedeti ca circula unul extrem de puternic cum ca o parte din actiunile depuse de fostul presedinte suspendat la Curtea Constitutionala ar fi fost redactate in institutia pe care o conduceti. Vorba dvs., sunt voci ale sistemului, ce sa faci. Ce sa faceti, nu va apucati sa-l comentati si pe asta in presa?”
Interesant este ca, la cateva luni dupa acest moment, si dupa ce s-a opus ca Oana Haineala sa preia sefia CSM, Toni Neacsu a devenit brusc o tinta a procurorilor DNA, fiind de altfel si executat in final de un Complet de 5 al ICCJ condus de Ionut Matei (foto 2), vicepresedintele instantei supreme, care l-a condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar cusut cu ata alba in care fusese achitat la fond. Astfel, la inceputul anului 2013, la aproximativ 3 luni dupa mailul pe care Neacsu i l-a transmis Alinei Ghica, procurorii DNA au dat navala in biroul de la CSM al fostului judecator, ridicandu-i acestuia calculatorul. S-a presupus ca actiunea procurorilor si perchezitia informatica ar fi avut legatura cu dosarul in care judecatorul Adrian Neacsu a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu. Totusi, asa cum Lumeajustitiei.ro a scris la acea vreme, exista informatii potrivit carora procurorii s-au grabit sa-i salte calculatorul lui Neacsu si sa-i deschida dosarul penal prin care l-au suspendat din CSM, tocmai pentru a-l impiedica sa trimita mailuri acuzatoare despre jocurile dintre CSM si Traian Basescu la forurile europene.
Pe de alta parte, ne amintim ca in acea vreme, mai multi membrii ai CSM au acuzat ca nu le mai merg mailurile, si ca sub ochii lor li se stergeau datele de pe calculator, banuindu-se ca atacul informatic e opera unui serviciu secret.
Dumbrava a cerut explicatii, ANI l-a luat la tinta
A mai existat un alt membru al CSM care a vorbit exact despre aceleasi lucruri, despre zvonurile privind implicarea Consiliului in cazul referendumului din 2012, in sprijinul lui Traian Basescu. Este vorba despre judecatorul Horatius Dumbrava. In ziua in care Adrian Toni Neacsu i-a trimis mailul prezentat mai sus Alinei Ghica, 11 octombrie 2012, judecatorul Horatius Dumbrava i-a transmis la randul sau un mail Alinei Ghica, dar si celorlalti membri ai CSM, in care vorbea exact despre aceeasi problema.
Iata ce scria Horatius Dumbrava in mailul transmis in 11 octombrie 2012, orele 13.04, Alinei Ghica si celorlalti membri ai CSM:
“Si, a propos, ca si lipsa de masura cu care actionati, atat dvs, cat si Oana Haineala: se aud barfe din exteriorul CSM, si nu numai din provincie, ci si din Bucuresti (hm, mai multe din Bucuresti pentru ca e un targ balcanic, ce sa-i faci), asa cum spune si Adi, ca au avut loc intalniri pe perioada referendumului intre conducerea CSM si presedintele suspendat, la acea vreme. De asemenea, se mai vorbeste ca au plecat materiale pentru nu stiu ce aparari si cereri de preschimbare de termen de care a uzitat acelasi presedinte suspendat. Si mi s-a parut de datoria mea sa va spun imediat, d-na Ghica, ce se vorbeste si nu sa merg la presa cu chestiuni mai degraba pentru securitatea de dinainte de '89.
Astfel de barfe trebuie curmate. Motiv pentru care va adresez, conducerii, a doua solicitare imperativa:
Ati avut intalniri cu dl. Traian Basescu pe perioada referendumului?
Au plecat materiale intocmite in interiorul CSM in aceeasi perioada si care au fost folosite la Curtea Constitutionala de acelasi politician?
Eu personal, daca mi se spune de catre conducere aici, intre noi, stiu cum sa raspund unor astfel de acuzatii. Acuzatii care daca nu se dau un raspuns, se vor sparge la un moment dat si vor curge pe capul tuturor membrilor CSM”.
Ce credeti ca s-a intamplat dupa acest moment? Daca Adrian Toni Neacsu a devenit tinta DNA, judecatorul Horatius Dumbrava, la cateva luni dupa momentul mailului trimis Alinei Ghica, s-a trezit cu dosar la ANI. Astfel, la inceputul lunii ianuarie 2013, cam in aceeasi perioada in care DNA declansa urmarirea penala impotriva lui Toni Neacsu, o alta institutie de forta pusa in slujba regimului Basescu, Agentia Nationala de Integritate condusa atunci de Horia Georgescu (foto 3, dreapta), a declansat verificatile fata de Horatius Dumbrava.
Judecatorul era suspectat ca s-ar fi aflat in conflict de interese, in 2009, atunci cand nu s-a abtinut de la solutionarea unui dosar in care Liviu Marian Onoriu, rectorul Universitatii "Petru Maior" din Targu Mures, se constituia parte, in conditiile in care Horatius Dumbrava ii fusese subordonat acestuia, pe vremea cand era asistent universitar.
Spre deosebire de Neacsu, care a primit 1 an cu suspendare doar pentru a-i fi patata imaginea extrem de buna de care se bucura si inca se bucura in continuare in randul magistratilor si avocatilor, Horatius Dumbrava a avut ceva mai mult noroc. Astfel, intregul dosar s-a dovedit a fi o facatura, iar in raportul publicat de ANI la data de 21 mai 2013, s-a concluzionat ca nu au fost identificate elemente de incalcare a legislatiei privind regimul juridic al conflictelor de interese in materie penala si, prin urmare, s-a dispus clasarea dosarului lui Horatius Dumbrava. A fost insa o actiune clara de compromitere a judecatorului.
*Cititi aici mailurile trimise de Adrian Toni Neacsu fostei sefe CSM Alina Ghica
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# nea caisă 1 June 2015 14:58 +18
# gelu 1 June 2015 15:45 +22
# Tica 1 June 2015 19:18 +16
# mulder, agentul mulder 1 June 2015 20:32 +12
# Iohann 2 June 2015 11:08 +2
# livia 2 June 2015 07:18 +4
# un roman 2 June 2015 10:11 +2
# GINA MAGIRESCU 2 June 2015 17:45 0