RICA SI GIANI SI-AU TRAS GAZETA – A aparut primul numar al “Revistei Inspectiei Judiciare”: “Proiectul s-a nascut din dorinta de a pune la dispozitia magistratilor un instrument accesibil si util pentru cunoasterea si studierea practicii in domeniul raspunderii disciplinare”. Echipa redactionala, din care fac parte judecatorii Petre Rosu, Mihaela Alexandru, Paula Andrada Cotovanu si Floarea Grosu, este coordonata de Tamara Manea, purtatoarea de cuvant a Inspectiei (Revista)
Judecatorii si procurorii se vor putea pune la curent mai bine cu practica in domeniul raspunderii disciplinare incepand de luni, 22 septembrie 2014. Pe piata a aparut primul numar al “Revistei Inspectiei Judiciare”. Publicatia, care va avea aparitii trimestriale, poate fi accesata deocamdata in format PDF, pe site-ul Inspectiei Judiciare.
Potrivit sefilor Inspectiei Judiciare, judecatoarea Rica Vasiliu Cravelos (foto stanga) si procurorul Gheorghe Stan, zis Giani (foto dreapta), proiectul se doreste a fi un instrument care sa vina in sprijinul magistratilor interesati sa cunoasca si sa studieze practica in domeniul raspunderii disciplinare. De asemenea, articolele contint “diversitatea de situatii gestionate de inspectorii judiciari in procedurile disciplinare”:
“Inauguram, cu acest prim numar, sirul (speram, cat mai lung!) al aparitiilor revistei Inspectiei Judiciare. Proiectul s-a nascut din dorinta de a pune la dispozitia tuturor magistratilor interesati un instrument accesibil si util pentru cunoasterea si studierea practicii in domeniul raspunderii disciplinare, dar si din dorinta de a crea o platforma de lansare si dezbatere a unor teme care sa ajute la intelegerea mecanismelor de actiune, a procedurilor si reglementarilor in domeniu, atat din perspectiva legislatiei nationale cat si a celor internationale, mai ales europene.
Activitatea desfasurata de inspectorii judiciari, in lumina modificarilor legislative de la inceputul anului 2012, a presupus, in primul rand un efort de procedurare, ca premisa fundamentala a unei practici unitare, urmat de verificarea practica a eficientei acestor proceduri si ajustarea lor functie de inadvertentele sau aspectele neglijate sau omise initial. Toate aceste ajustari s-a impus a fi facute „din mers”, in paralel cu activitatile specifice de verificare si control, deficientele semnalate la un moment dat fiind analizate si solutionate cu rapiditate, pentru a evita confruntarea cu acelasi tip de situatie intr-o alta viitoare activitate similara.
Materialele ce urmeaza a fi publicate reflecta, in egala masura, pe de o parte diversitatea de situatii gestionate de inspectorii judiciari in procedurile disciplinare iar pe de alta parte, preocuparile de teoretizare si lamurire a unor aspecte legale susceptibile de interpretare.
Din aceasta ultima perspectiva, lansam o invitatie colegiala, tuturor magistratilor interesati sa se implice activ in platforma de dezbateri continuta in sectiunea finala a revistei, asigurandu-va ca intrebarile si punctele de vedere comunicate colectivului de redactie vor fi valorificate in mod corespunzator. De asemenea, consideram binevenite eventuale sugestii de completare sau imbunatatire a continutului revistei cu teme apreciate de magistrati ca fiind de interes din perspectiva profesionala.
Dorim succes echipei de redactie si o asiguram de intreg sprijinul nostru!”
Purtatoarea de cuvant a Inspectiei, Tamara Manea, pe post de redactor-sef
Echipa redactionala este coordonata de procuroarea Tamara Manea, purtatoarea de cuvant a Inspectiei Judiciare, iar din colectivul de redactie fac parte judecatorii Mihaela Alexandru, Paula Andrada Cotovanu, Floarea Grosu si Petre Rosu.
Iata ce contine primul numar al “Revistei Inspectiei Judiciare”:
I. Editorial
Evolutia cadrului legislativ privind activitatea de Inspectie Judiciara
II. Activitatea Inspectiei Judiciare
Scurta prezentare a activitatii Inspectiei Judiciare desfasurata in perioada ianuarie 2014 – septembrie 2014
III. Studii, discutii, note, comentarii
1. Raspunderea disciplinara a magistratilor. Manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu
2. Despre abaterea disciplinara privind nerespectarea de catre procuror a dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea
3. Exercitarea functiei de judecator cu grava neglijenta sau rea credinta. Semnificatia conceptelor “grava neglijenta” si “rea credinta” in lumina noilor reglementari in materia raspunderii disciplinare a judecatorilor. Determinarea actelor materiale care intra in continutul abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t din perspectiva cerintei respectarii principiului independentei judecatorilor, al puterii lucrului judecat si al principiului securitatii raporturilor juridice
4. Activitatea jurisdictionala si raspunderea disciplinara. Elemente de drept comparat
5. Cercetarea disciplinara. Acte si documente incheiate la nivelul Inspectiei Judiciare. Dispozitii legale si regulamentare aplicabile
6. Confiscarea extinsa
7. Recidiva. Analiza noilor reglementari, prin raportare la reglementarea anterioara
IV. Jurisprudenta in materie disciplinara
Aspecte din jurisprudenta Sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii si a Completului de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie
Eventualele sugestii pot fi trimise pe adresa redactie.revista@csm1909.ro
*Cititi aici primul numar al “Revistei Inspectiei Judiciare”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ioan duscas 22 September 2014 16:21 0
# Uliul porumbar 22 September 2014 21:02 -3
# remember 22 September 2014 22:36 0
# ioan duscas 23 September 2014 11:08 0