30 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCHIMBAREA LEGII CSM, APROBATA DE CSM – Proiectul de lege care stabileste ca reprezentantii societatii civile din CSM vor fi asimilati judecatorilor si procurorilor a fost avizat de Plenul Consiliului: “Calitatea de membru ales al CSM, reprezentant al societatii civile, este incompatibila cu exercitarea oricarei alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior si a calitatii de expert in proiecte cu finantare externa in domeniul justitiei”

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 June 2024 13:01
Vizualizari: 2261

Plenul CSM (foto) si-a dat acordul pentru modificarea Legii 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii. CSM a avizat proiectul de lege initiat de avocatii Daniel Fenechiu si Cristian Niculerscu-Tagarlas, senatori PNL, prin care se propune ca reprezentantii societatii civile din CSM sa fie asimilati judecatorilor si procurorilor pe durata exercitarii mandatului.


 

Avizul CSM a fost unul favorabil cu observatii tehnice. Mai exact, prin hotararea nr. 123 din 6 iunie 2024 (adoptata cu 5 voturi impotriva), membrii CSM arata ca initiativa normativa ar trebui reformulata, in sensul ca aceasta consta in modificarea Legii 305/2022, nu in completarea ei.

Proiectul de lege al senatorilor Fenechiu si Niculescu-Tagarlas stabileste ca reprezentantii societatii civile in CSM, la fel ca judecatorii si procurorii, nu vor putea exercita nicio functie publica sau privata in afara celor didactice din invatamantul superior si a calitatii de expert in proiecte cu finantare externa in domeniul justitiei. Initiatorii sustin ca o asemenea schimbare in lege este necesara, in conditiile in care situatia personala si profesionala a reprezentantilor societatii civile in CSM este absolut identica prin prisma competentelor si atributiilor de serviciu cu aceea pe care o au si o desfasoara judecatorii si procurorii din CSM.

De asemenea, senatorii PNL Daniel Fenechiu si Cristian Niculescu-Tagarlas atrag atentia ca prevederile actuale din Legea 305/2022 creeaza o discriminare intre membri alesi ai Consiliului, care, desi au aceeasi calitate, au parte de tratament juridic diferit, in sensul ca reprezentantii societatii civile nu au aceleasi incompatibilitati, interdictii, drepturi si indatoriri ca restul membrilor alesi ai CSM.


Prezentam propunerea senatorilor Daniel Fenechiu si Cristian Niculescu-Tagarlas pentru modificarea Legii 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii:


Articol unic: - Articolul 56 alin. (2) din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1105 din 16 noiembrie 2022, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

'Pe durata exercitarii mandatului, membrii alesi ai Consiliului Superior al Mgistraturii, reprezentanti ai societatii civile, sunt asimilati judecatorilor si procurorilor in ceea ce priveste incompatibilitatile, interdictiile, drepturile si indatoririle. Calitatea de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al societatii civile, este incompatibila cu exercitarea oricarei alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior si a calitatii de expert in proiecte cu finantare externa in domeniul justitiei.'”.


Iata forma actuala a art. 56 alin. (2) din Legea 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii:


Calitatea de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al societatii civile, reprezinta vechime in specialitate recunoscuta in profesiile juridice și, pe durata mandatului, este incompatibila cu exercitarea oricarei alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior și a calitatii de expert in proiecte cu finantare externa in domeniul justitiei”.


Redam un fragment din expunerea de motive a proiectului pentru modificarea Legii 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii:


Exista o justificare constitutionala si legala pentru stabilirea statutului de categorie asimilata magistratilor pentru membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii reprezentanti ai societatii civile, intrucat situatia personala si profesionala a acestora este absolut identica prin prisma competentelor si atributiilor de serviciu cu aceea pe care o au si o desfasoara judecatorii si procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de membri alesi (a se vedea si dispozitiile art. 16 alin. (1) din Legea fundamentala care prevad ca '(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.'.).

O asemenea reglementare este in avantajul sistemului Judiciar in ansamblu, iar faptul ca reprezentantii societatii civile din CSM sunt supusi acelorasi rigori ce rezulta din incompatibilitatile, obligatiile si interdictiile prevazute de lege, in mod just si echitabil in exercitarea mandatului constitutional si a recunoasterii statutului profesional si ei trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi, astfel cum sunt conferite celorlalti membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv judecatori si procurori.

Actuala forma a legii creeaza o situatie discriminatorie intre membri alesi ai aceluiasi for constitutional, desi cu totii au aceeasi calitate, anume de membri alesi ai C.S.M.., neexistand absolut niciun argument obiectiv si rezonabil care sa Justifice existenta unui tratament juridic diferit (a se vedea si CEDO cauza Marckx impotriva Belgiei si cauza Burden impotriva Regatului Unit al Marii Britanii)”.


Iata avizul favorabil al CSM:

 



Comentarii

# In loc sa eliminati notiunea o largiti date 13 June 2024 15:20 +11

E anormal. Tot conceptul de asimilare e o anomalie. Unde va opriți?

# maxtor date 13 June 2024 16:13 0

Reprezentanții societății civile au primit câte două milioane de lei în acest mandat, reprezentând indemnizația și diurna de detașare. (stirea e mai veche si se refera la Alistar,ala care intra in Comisii FARA DREPT)

# asimilatii date 13 June 2024 18:44 0

De unde rezultă că magistrații sunt asimilați cu niște avocați și ONGiști. Relația de asimilare este simetrică. Dacă a = b, atunci b = a. Felicitări! :D :D :D Ce-a ajuns și așa-zisa „știință” juridică...

# Eu date 14 June 2024 13:53 +2

Să le fie rușine. Au început plățile pentru numirea în CSM,nu?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.06.2024 – Plecare de la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva