SCURGERI DE INFORMATII SECRETE DIN PARCHET – Doi procurori sunt cercetati de Inspectia Judiciara pe motiv ca ar fi trimis autoritatilor dintr-o alta tara acte confidentiale din dosare: „A pus la dispozitia autoritatilor dintr-un alt stat, in afara cadrului legal, acte de urmarire penala confidentiale... A semnat acte procedurale prin care autoritatile unui alt stat au fost informate despre anchetele aflate in derulare in 2 dosare”
Caz in premiera la Inspectia Judiciara din CSM, condusa de judecatorul Lucian Netejoru (foto stanga) si procurorul Gheorghe Stan (foto dreapta). Doi procurori sunt cercetati disciplinar intr-un caz mai putin obisnuit. Este vorba despre transmiterea de informatii secrete din dosare penale catre alte state. Cine sunt cei doi procurori, Inspectia Judiciara nu a dezvaluit. Se stie doar ca unul dintre ei a fost sef de parchet. Despre cel de-al doilea, suspendat din functie in prezent, surse judiciare sustin ca ar fi procurorul Emilian Eva, autorul rechizitoriului din dosarul „Telepatia”.
Astfel, in cazul primului procuror, Inspectia Judiciara sustine ca acesta ar fi pus la dispozitia autoritatilor dintr-un alt stat, in afara cadrului legal, acte de urmarire penala confidentiale. O alta acuzatie este aceea ca ar fi semnat, impreuna cu procurorul de caz, acte procedurale prin care autoritatile dintr-o alta tara au fost informate despre anchetele aflate in derulare in 2 dosare penale si ar fi pus la dispozitia acestora, in afara cadrului legal, acte incheiate in cursul urmaririi penale din aceste cauze. In fine, Inspectia Judiciara mai precizeaza ca procurorul ar fi emis un ordin prin care ar fi dispus redistribuirea unor dosare penale nelegal.
In cazul celui de-al doilea procuror, Inspectia Judiciara arata ca ar fi informat, intocmit si semnat, alaturi de prim-procuror, acte procedurale si ar fi pus la dispozitia autoritatilor dintr-un alt stat, nelegal, acte de urmarire penala in scopul declansarii unor investigatii penale proprii. Acelasi procuror mai este acuzat ca ar fi redactat si semnat, tot nelegal, mai multe acorduri privind constituirea unor echipe comune de ancheta cu autoritatile judiciare din alt stat.
Iata comunicatul Inspectiei Judiciare:
„La data de 21 ianuarie 2016, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de doi procurori,
primul pentru:
1. nerespectarea secretului deliberarii sau a confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a altor informatii de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. lit. j) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, constand in aceea ca a pus la dispozitia autoritatilor dintr-un alt stat, in afara cadrului legal, acte de urmarire penala confidentiale.
2. nerespectarea, in mod nejustificat, a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente, abatere disciplinara prevazuta de art.99 lit. m) din Legea nr. 303/2004, prin aceea ca a emis un ordin prin care a dispus redistribuirea unor dosare penale cu incalcarea dispozitiilor legale;
3. exercitarea functiei cu grava neglijenta, abatere disciplinara prevazuta de art.99 lit. t) din Legea nr. 303/2004, constand in aceea ca a semnat, alaturi de procurorul de caz, acte procedurale prin care autoritatile unui alt stat au fost informate despre anchetele aflate in derulare in 2 dosare penale si a pus la dispozitia acestora, in afara cadrului legal, acte incheiate in cursul urmaririi penale din aceste cauze;
cel de-al doilea (suspendat din functie) pentru:
1.2 abateri de exercitare a functiei cu rea-credinta, prevazute de art. 99 lit. t) din Legea nr. 303/2004, constând in aceea ca:
-a informat, intocmit si semnat, alaturi de prim procurorul unitatii, acte procedurale si a pus la dispozitia autoritatilor dintr-un alt stat, in afara cadrului legal, acte de urmarire penala in scopul declansarii unor investigatii penale proprii;
-a redactat si semnat in nume propriu, cu incalcarea prevederilor legale, mai multe acorduri privind constituirea unor echipe comune de ancheta cu autoritatile judiciare din alt stat;
2.nerespectarea secretului deliberarii sau a confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a altor informatii de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. lit. j) din Legea nr. 303/2004, constand in aceea ca a pus la dispozitia autoritatilor dintr-un alt stat, in afara cadrului legal, acte de urmarire penala confidentiale.
Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la raspunderea procurorilor in cauza”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Camp tactic 26 February 2016 18:39 +11
# DODI 26 February 2016 20:21 +14
# Mulder, agentul mulder 26 February 2016 20:51 +8
# Mulder, agentul mulder 26 February 2016 20:43 +7
# unul din lumea cea mare 26 February 2016 21:18 +5
# Stan si Bran 26 February 2016 21:04 +24
# DODI 27 February 2016 20:15 +5