SCUT IN JURUL PROCURORULUI NITA – Membrii CSM Bogdan Gabor si Lia Palade au sarit in apararea lui Teodor Nita de la PT Constanta, care l-a bagat abuziv pe Adrian Zglobiu la ospiciu pentru scuipatul dat lui Basescu: “E un coleg foarte bun... Un linsaj mediatic impotriva acestui procuror care nu a facut decat sa-si faca treaba, si-a facut-o foarte bine”. Judecatorul Horatius Dumbrava s-a saturat sa dea comunicate despre apararea reputatiei: “Sa ni se dea acest atribut de sanctiune administrativa”
Procurorul Teodor Nita de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, cel care a condus ancheta in cazul lui Adrian Zglobiu, tanarul care l-a scuipat pe presedintele Traian Basescu si care a fost haituit zile in sir, pana cand s-a reusit internarea sa abuziva pentru cateva zile la spitalul de psihiatrie, are sustinatori printre membrii CSM. Dupa dezvaluirile din presa privind modul in care a lucrat in acest dosarul si despre sesizarile depuse de-a lungul anilor impotriva sa la Inspectia Judiciara, procurorul Teodor Nita a formulat la CSM cerere de aparare a reputatie profesionale. Aceasta a fost discutata in sedinta Plenului CSM de miercuri, 18 iunie 2014, iar dupa modul in care s-au desfasurat dezbaterile, ea are toate sansele sa fie admisa.
Procurorul Teodor Nita a avut doi aparatori extrem de vocali in timpul sedintei de Plen. Este vorba despre procurorii Bogdan Gabor (foto 1) si Lia Palade (foto 2), care si-au manifestat vadit sprijinul fata de Teodor Nita.
Astfel, Bogdan Gabor a precizat ca Nita este “un coleg foarte bun si s-a confirmat asta” si a precizat ca sesizarile depuse impotriva sa la Inspectia Judiciara, 38 la numar, au fost de fapt doar niste “simple petitii”:
“Ma bucur ca Inspectia a facut atat de repede aceasta activitate. Colegul nostru e un coleg foarte bun si s-a confirmat asta”.
Gabor a fost completat de procuroarea Lia Palade care a explicat ca Teodor Nita este un procuror foarte hotarat, nu abuziv, si ca datorita stilului sau este subiectul plangerilor inculpatilor. Lia Palade a afirmat ca Nita a fost supus unui linsaj mediatic, acest caz fiind mediatizat doar pentru ca ”era vorba despre presedintele Romaniei”. De asemenea, Palade s-a aratat convinsa ca Teodor Nita si-a facut treaba foarte bine:
“Fiind un procuror foarte hotarat, nu abuziv, naste in randul inculpatilor foarte multe plangeri. Discutam despre un linsaj mediatic impotriva acestui procuror care nu a facut decat sa-si faca treaba, si si-a facut-o foarte bine”.
Dumbrava vrea sanctiuni, nu comunicate. Livia Stanciu: “Simpla remitere a unui comunicat de presa...”
Dupa cum s-au purtat discutiile din CSM, mai mult ca sigur cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de Teodor Nita va fi admisa. Acest lucru nu mai este insa de ajuns pentru judecatorul Horatius Dumbrava. Judecatorul a intervenit in discutiile purtate in jurul cererii de aparare a reputatiei profesionale formulata de Nita, explicand ca trebuie ca CSM sa faca si altceva, nu doar sa dea comunicate de presa. In acest sens, Horatius Dumbrava a propus modificarea Legii 317/2004 privind functionarea CSM, astfel incat Consiliul sa poata dispune sanctiuni administrative. Impotriva cui, Dumbrava nu a explicat, dar cel mai probabil vizati sunt ziaristii care inca mai indraznesc sa semnaleze abuzuri ale magistratilor:
“Este cazul sa ni se dea acest atribut de sanctiune administrativa, altfel noi tot dam comunicate”.
Horatius Dumbrava a propus de asemenea ca, pe langa comunicatul privind apararea reputatiei profesionale a lui Teodor Nita, la Consiliul National al Audioviziualului sa fie trimis si raportul Inspectiei Judiciare: “Sa trimitem acest raport al Inspectiei Judiciare si sa-i rugam sa ne trimita un raspuns”. Initiativa ce a fost imediat imbratisata de procurorul Bogdan Gabor: “Este o propunere foarte buna”.
In discutia privind ineficienta comunicatelor de presa referitoare la apararea reputatiei profesionale s-a implicat si presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, judecatoarea Livia Stanciu: “Am mai facut o propunere la o sedinta anterioara. Simpla remitere a unui comunicat de presa...”.
In final, a ramas ideea judecatorului Horatius Dumbrava sa fie dezbatuta intr-una din comisiile de lucru ale CSM.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 18 June 2014 16:20 +12
# o pensionara 18 June 2014 16:22 +13
# crin 18 June 2014 16:49 -5
# Papulici 18 June 2014 16:52 +10
# Mircea mondialul 19 June 2014 11:05 0
# ilie 2 July 2014 22:56 0