SE SCHIMBA SEFII LA CSM – Judecatorul Mircea Aron si-a depus candidatura pentru presedintia Consiliului Superior al Magistraturii. La functia de vicepresedinte candideaza procuroarea Luminita Palade. Alegerile vor avea loc in 6 ianuarie 2016. Cititi proiectele judecatorului Mircea Aron si procuroarei Luminita Palade (Proiectele)
Judecatorul Mircea Aron si procuroarea Luminita Palade si-au depus candidaturile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii in anul 2016. Mircea Aron (foto 1) vizeaza functia de presedinte al CSM, iar Luminita Palade (foto 2) pe cea de vicepresedinte. Alegerile vor avea loc miercuri, 6 ianuarie 2016, in sedinta plenului CSM. Este vorba insa despre o simpla formalitate, in conditiile in care Mircea Aron si Luminita Palade sunt singurii candidati, fiind putin probabil ca vreun alt membru CSM sa intre in cursa.
Proiectele celor doi candidati au fost publicate deja pe site-ul CSM, ele fiind atasate si la finalul articolului. In proiectul sau, Mircea Aron identifica o serie de puncte slabe in ceea ce priveste CSM, dupa cum urmeaza:
-dialog uneori prolix, prea complicat, inutil, contradictoriu pe alocuri, atentie insuficienta la argumente in comisii, sectii sau plen.
-comunicare slaba, incidentala, cu asociatiile profesionale, perceptia acestora ca CSM nu serveste convingator sistemul de justitie.
-conditii de lucru grele pentru o parte a aparatului tehnic, respectiv spatii insuficiente pentru birourile acestora.
De asemenea, Mircea Aron atrage atentia si asupra altor probleme care trebuie rezolvate:
“1.Lipsa infrastructurii adecvate in perspectiva aplicarii Legii nr. 151/2015 cu privire la falimentul persoanei fizice (sali de consiliu, personal insuficient judecatori si personal auxeliar de specialitate) si a dispozitiilor din Noul Cod de procedura civila referitoare la cercetarea procesului si, dupa caz, dezbaterea fondului in camera de consiliu. Chiar daca aplicarea acestor dispozitii s-a amanat pana in 2017, amenintarea ramane.
Paradoxal, avand in vedere aceste chestiuni, corelativ cu oportunitatea scaderii costurilor de finantare pentru rezolvarea problemelor enuntate, Guvernul are posibilitatea sa relanseze programul pe care Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei l-au initiat inca din anul 2013 pentru redesenarea Hartii instantelor-judecatorii, pe criterii de eficienta si echitate a repartizarii muncii intre judecatorii si procurorii din sistem si, nu in ultimul rand, pentru degrevarea judecatoriilor mari de volumul de munca exagerat, totul in beneficiul unor hotarari judecatoresti de calitate superioara si destinate justitiabilului roman.
2.Alte amenintari care vizeaza administrarea justitiei pot constitui instabilitatea legislativa, eventuala continuare a atacurilor la adresa Consiliului Superior al Magistraturii si a sistemului judiciar in general si magistratilor, in special”.
Obiectivele Luminitei Palade
In ceea ce o priveste pe procuroarea Luminita Palade, aceasta mentioneaza in proiectul sau cateva obiective majore care trebuie avute in vedere. Este vorba despre:
-apararea independentei si reputatiei profesionale a magistratilor,
-consolidarea statutului magistratilor si imbunatatirea modalitatilor de recrutare, evaluare si promovare a magistratilor
-consolidarea Inspectiei Judiciare
-consolidarea Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri
-implementarea noilor coduri juridice
-intarirea integritatii sistemului judiciar
-calitatea si transparenta actului de justitie
-independenta sistemului judiciar
-consolidarea CSM
Numirile la varful ICCJ, PICCJ si DNA
Ambii candidati amintesc in proiectele lor despre numirile la varful ICCJ, PICCJ si DNA, in conditiile in care in 2016 expira mandatele actualilor sefi. Astfel, judecatorul Mircea Aron precizeaza ca CSM trebuie sa gestioneze procedura de numire in conditii de transparenta si corectitudine:
“Avand in vedere ca in anul 2016 vor fi facute numiri noi in functiile de conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie deoarece expria mandatul de conducere al persoanelor investite (presedinte, vicepresedinte) dar si faptul ca in acest an vor fi derulate examene de promovare in functii de executie la aceasta instanta, CSM va trebui sa gestioneze in cele mai bune conditii de transparenta si corectitudine aceste proceduri, astfel incat numirile si promovarile sa fie in concordanta cu capacitatile profesionale ale candidatilor. (…)
In acelasi sens, vor trebui gestionate propunerile de numiri in functie de conducere ale procurorului general al PICCJ si al procurorului sef al DNA”.
Procuroarea Luminita Palade sustine, referindu-se la numirile la varful marilor parchete, ca accentuarea crtieriilor de performanta profesionala si integritate sunt standarde absolute:
“Anul 2016 este anul in care se vor formula propuneri de numire in functia de procuror general al PICCJ, prim adjunct si adjunct al procurorului general al PICCJ, procurori sefi sectii in PICCJ, procuror sef adjunct al DIICOT, procuror sef al DNA, procurori sefi adjuncti DNA si procurori sefi sectii DNA.
Ca si in anul 2013, CSM va asigura, in acordarea avizului consultativ, respectarera criteriilor de transparenta si meritocratie. Criteriile profesionale pentru numirea/reinvestirea in functii de conducere au fost anterior stabilite, urmand a fi revazute si, daca este cazul, imbunatatite, cel mai tarziu in cursul lunii februarie 2016. Ca si in cazul celorlalte functii de conducere, vor fi efectuate verificari privind integritatea candidatilor, iar intrebarile adresate candidatilor vor viza si aspecte de integritate.
Transparenta procedurii derulate la nivelul CSM, accentuarea criteriilor de performanta si integritate sunt standarde absolute, astfel incat procedura de avizare a propunerilor de numire in functii de conducere la varful Ministerului Public sa contribuie, prin ea insasi, dar si alaturi de activitatea pe acest domeniu a Ministerului Justitiei, la intarirea independentei sistemului judiciar prin numirea/reinvestirea unor conducatori profesionisti si integri”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 31 December 2015 15:06 +18
# ,,la mulți ani ,, 3 January 2016 11:42 0
# unul din lumea cea mare 3 January 2016 15:36 +4
# securistul de serviciu 3 January 2016 18:59 +9
# av Bota 31 December 2015 16:07 +23
# BERCEA MONDIAL;; e manevra lu frații miei,,,,,,,,,,,,,,,,, 1 January 2016 16:05 +11
# Petrache Lupu 31 December 2015 17:34 +10
# DODI 31 December 2015 21:41 +16
# Vladi Mir 1 January 2016 10:52 -5
# unuyl din lumea cea mare 1 January 2016 20:57 +5
# Vladi Mir 2 January 2016 07:05 +10
# Goe 1 January 2016 10:59 +16
# LEO 1 January 2016 11:38 +12
# de la un fost judecator, de la obraz, civilizat 1 January 2016 18:03 +14
# fost judecător exclus pe nedrept de clica în frunte cu Aron 2 January 2016 04:21 +10
# unul din lumea cea mare 2 January 2016 15:57 +7
# Hamurabi 2 January 2016 16:41 +7
# FachinȘtain 2 January 2016 20:25 +6
# un ancien juge 3 January 2016 02:36 +6
# livia 3 January 2016 06:57 +4
# ION 3 January 2016 12:50 -3
# Bojidar 3 January 2016 14:37 +9