SECHESTRARE DE PERSOANE IN CSM – Judecatoarea Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi a fost tinuta cu forta in sistem, dupa ce Sectia pentru judecatori a CSM a amanat discutarea demisiei acesteia doar pentru a o suspenda din functie in cadrul unui dosar disciplinar in care IJ nu formulase nicio acuzatie. Culmea: judecatoarea Tudorache si-a inaintat demisia inainte de inceperea dosarului. Nici primul dosar disciplinar al lui Tudorache nu poate bloca demisia (Demisia)
Judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii dau semne ca incep sa inteleaga faptul ca demisia este un act unilateral si ca nimeni nu poate fi tinut in sistem contra vointei sale. Spunem asta avand in vedere cazul judecatoarei Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi, a carei cerere de demisie nu a fost discutata de Sectia pentru judecatori a CSM, doar pentru ca judectorii din CSM (cu majoritate) sa o suspende pe aceasta din functie, intr-un dosar disciplinar deschis, atentie, ulterior depunerii cererii de demisie, in care Inspectia Judiciara nici macar nu formulase vreo acuzatie oficiala. Iata ca la aproape doua saptamani distanta de la acel moment, Sectia pentru judecatori a CSM a decis sa repuna in discutie cererea de demisie a judecatoarei Tudorache.
Cazul judecatoarei Tudorache, suspendata la pachet cu colega sa de la Tribunalul Calarasi Ileana Alexandru, a fost prezentat de Lumea Justitiei in articolului “Judecatoare, executate cu premeditare”, in care am desirat pe larg lucratura CSM impotriva celor doua. Cu acea ocazie atrageam atentia asupra faptului ca Sectia pentru judecatori a CSM a amanat in sedinta din 11 februarie 2021 discutarea cererii de demisie a judecatoarei Tudorache, pentru ca apoi, in 22 februrarie 2021, sa o suspende pe aceasta din functie. Asadar, CSM a tergiversat demisia judecatoarei Tudorache, doar pentru a o suspenda din functie (click aici pentru a citi).
Tudorache si-a depus demisia inainte de deschiderea dosarului disciplinar
Unii ar putea crede ca judecatoarea de la Tribunalul Calarasi si-a depus cererea de demisie dupa ce a aflat ca este vizata intr-un dosar disciplinar, insa realitatea e cu totul alta. Mai exact, judecatoarea Neluta Marinica Tudorache si-a inaintat cererea de demisie inainte chiar de formularea sesizarii impotriva sa.
Astfel, dupa cum se poate vedea si in adresa pe care o prezetam mai jos, judecatoarea Tudorache si-a trimis demisia in 29 ianuarie 2021 (vezi facsimil), in timp ce memoriul conducerii Tribunalului Calarasi impotriva acesteia, care a stat la baza dosarului disciplinar, a fost inregistrat la CSM in 3 februarie 2021. Deci sase zile mai tarziu.
Iata derularea evenimentelor:
29 ianuarie 2021: judecatoarea Neluta Marinica Tudorache isi inregistreaza demisia la CSM;
3 februarie 2021: la CSM ajunge memoriul conducerii Tribunalului Calarasi impotriva judecatoarelor Ileana Alexandru si Neluta Marinica Tudorache;
4 februarie 2021: seful CSM Bogdan Mateescu trimite memoriul Inspectiei Judiciare;
5 februarie 2021: Inspectia Judiciara inregistreaza lucrarea;
8 februarie 2021: lucrarea este repartizata inspectorului judiciar Petre Rosu;
8 februarie 2021: seful CSM Bogdan Mateescu cere de la Inspectia Judiciara lucrarea vizand cele doua judecatoare de la Tribunalul Calarasi;
9 februarie 2021: seful CSM Bogdan Mateescu primeste de la Inspectia Judiciara lucrarea aflata in faza verificarilor prealabile (adica nici macar nu se stabilisera indiciile privind comiterea vreunei abateri disciplinare);
9 februarie 2021: seful CSM convoaca sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM pentru data de 17 februarie 2021, cu mentiunea discutarii suspendarii din functie a celor doua judecatoare.
11 februarie 2021: Sectia pentru judecatori a CSM amana discutarea cererii de demisie a judecatoarei Tudorache;
17 februarie 2021: are loc sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM convocata de Bogdan Mateescu, data la care se da un nou termen pentru data de 22 februarie 2021;
22 februarie 2021: judecatoarea Neluta Marinica Tudorache este suspendata din functie imnpreuna cu colega sa Ileana Alexandru de la Tribunalul Calarasi, desi impotriva lor Inspectia Judiciara nu formulase vreo acuzatie, lucrarea aflandu-se in faza cercetarii disciplinare, faza care este obligatoriu sa se finalizeze cu exercitarea actiunii disciplinare (trimiterea in judecata disciplinara);
Demisia nu poate fi blocata
La doua saptamani de la momentul suspendarii si dupa ce magistratii din intreaga tara au vazut socati cum doua colege de-ale lor au fost executate pe baza unei simple sesizari si fara ca impotriva lor sa fie formulata vreo acuzatie, Sectia pentru judecatori a CSM a decis sa repuna in discutie cererea de demisie a judecatoarei Tudorache. Demisie care, foarte important, nu reprezinta eliberare din functie prin pensionare, astfel ca judecatoarea nu va beneficia de pensia de serviciu. Cererea de demisie urmeaza sa fie discutata in sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM de joi, 4 martie 2021.
Desigur, ramane de vazut daca judecatorii din Consiliu vor lua act de aceasta sau vor invoca faptul ca demisia nu poate opera intrucat raporturile de munca ale judecatoarei Tudorache sunt suspendate. Un asemenea argument precum cel din urma nu are insa cum sa reziste, avand in vedere fix cele aratate mai sus, si anume ca cererea de demisie a fost introdusa inainte de inceperea dosarului disciplinar, iar CSM a avut-o in discutie inainte de aplicarea masurii suspendarii din functie.
Pe de alta parte, Sectia pentru judecatori din CSM ar putea invoca si faptul ca judecatoarea Neluta Marinica Tudorache este judecata disciplinar intr-un alt dosar disciplinar, deschis in 2020, care a avut termen chiar miercuri, 3 martie 2021. Nici acest argument nu poate fi folosit insa pentru blocarea demisiei judecatoarei Tudorache. Asta intrucat legea da dreptul magistratului sa demisioneze in timpul derularii procedurilor disciplinare.
Iata ce prevede art. 52/1 alin. (1) din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii:
“Eliberarea din functie a unui judecator sau procuror, in conditiile art. 65 din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau numirea unui judecator in functia de procuror ori a unui procuror in functia de judecator nu impiedica continuarea procedurii disciplinare”.
De asemenea, nu se poate invoca nici faptul ca judecatoarea Tudorache mai are hotarari judecatoresti in lucru, in conditiile in care aceasta, asa cum sustine in demisie, si-a "predat toate lucrarile pe care le-a avut de indeplinit".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 5 March 2021 01:55 -1