15 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOCIETATEA CIVILA, ASIMILATA MAGISTRATILOR – Avocatii Daniel Fenechiu si Cristian Niculescu-Tagarlas au depus in Senat proiectul pentru modificarea Legii 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii: “Pe durata exercitarii mandatului, membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanti ai societatii civile, sunt asimilati judecatorilor si procurorilor in ceea ce priveste incompatibilitatile, interdictiile, drepturile si indatoririle” (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 April 2024 15:17
Vizualizari: 9354

Reprezentantii societatii civile in Consiliul Superior al Magistratrii ar putea fi asimilati judecatorilor si procurorilor. Adica sa aiba aceleasi incompatibilitati, interdictii, drepturi si indatoriri.


 

Avocatii Daniel Fenechiu (foto 1) si Cristian Niculescu-Tagarlas (foto 2), senatori PNL, au initiat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 305/2022 privind Consiliului Superior al Magistraturii. Proiectul stabileste ca reprezentantii societatii civile in CSM, la fel ca judecatorii si procurorii, nu vor putea exercita nicio functie publica sau privata in afara celor didactice din invatamantul superior si a calitatii de expert in proiecte cu finantare externa in domeniul justitiei.

Fenechiu si Niculescu-Tagarlas sustin ca o asemenea schimbare in lege este necesara, in conditiile in care situatia personala si profesionala a reprezentantilor societatii civile in CSM este absolut identica prin prisma competentelor si atributiilor de serviciu cu aceea pe care o au si o desfasoara judecatorii si procurorii din CSM.

De asemenea, senatorii PNL Daniel Fenechiu si Cristian Niculescu-Tagarlas atrag atentia ca prevederile actuale din Legea 305/2022 creeaza o discriminare intre membri alesi ai Consiliului, care, desi au aceeasi calitate, au parte de tratament juridic diferit, in sensul ca reprezentantii societatii civile nu au aceleasi incompatibilitati, interdictii, drepturi si indatoriri ca restul membrilor alesi ai CSM.


Prezentam propunerea avocatilor Daniel Fenechiu si Cristian Niculescu-Tagarlas, depusa in Senat, pentru modificarea Legii 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii:


“Articol unic: - Articolul 56 alin. (2) din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1105 din 16 noiembrie 2022, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

'Pe durata exercitarii mandatului, membrii alesi ai Consiliului Superior al Mgistraturii, reprezentanti ai societatii civile, sunt asimilati judecatorilor si procurorilor in ceea ce priveste incompatibilitatile, interdictiile, drepturile si indatoririle. Calitatea de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al societatii civile, este incompatibila cu exercitarea oricarei alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior si a calitatii de expert in proiecte cu finantare externa in domeniul justitiei.'”.


Iata forma actuala a art. 56 alin. (2) din Legea 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii:


Calitatea de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al societatii civile, reprezinta vechime in specialitate recunoscuta in profesiile juridice și, pe durata mandatului, este incompatibila cu exercitarea oricarei alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior și a calitatii de expert in proiecte cu finantare externa in domeniul justitiei”.


Redam un fragment din expunerea de motive a proiectului pentru modificarea Legii 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii:


Exista o justificare constitutionala si legala pentru stabilirea statutului de categorie asimilata magistratilor pentru membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii reprezentanti ai societatii civile, intrucat situatia personala si profesionala a acestora este absolut identica prin prisma competentelor si atributiilor de serviciu cu aceea pe care o au si o desfasoara judecatorii si procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de membri alesi (a se vedea si dispozitiile art. 16 alin. (1) din Legea fundamentala care prevad ca '(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.'.).

O asemenea reglementare este in avantajul sistemului Judiciar in ansamblu, iar faptul ca reprezentantii societatii civile din CSM sunt supusi acelorasi rigori ce rezulta din incompatibilitatile, obligatiile si interdictiile prevazute de lege, in mod just si echitabil in exercitarea mandatului constitutional si a recunoasterii statutului profesional si ei trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi, astfel cum sunt conferite celorlalti membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv judecatori si procurori.

Actuala forma a legii creeaza o situatie discriminatorie intre membri alesi ai aceluiasi for constitutional, desi cu totii au aceeasi calitate, anume de membri alesi ai C.S.M.., neexistand absolut niciun argument obiectiv si rezonabil care sa Justifice existenta unui tratament juridic diferit (a se vedea si CEDO cauza Marckx impotriva Belgiei si cauza Burden impotriva Regatului Unit al Marii Britanii)”.


* Cititi aici proiectul de lege pentru modificarea Legii 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii

* Cititi aici integral expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea Legii 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii

Comentarii

# Lila date 7 April 2024 16:30 +1

Asta ar fi de ințeles,ce nu este de ințeles ,totuși,.. e de ce există personal de specialitate juridică asimilat magistraților!

# Io date 7 April 2024 16:34 0

Io zic ca tocmai de aia sunt numiti din "societatea civila", ca sa nu fie toti magistrati sau asimilati magistratilor.Ei ar trebui sa fie independenti in judecata.Ca de aia e numit "Consiliu". In Consiliul facultatii sunt si studenti.Vor fi asimilati profesorilor ? Mai are sa treaca la "asimilare" pe ministrul justitiei si pe presedinte ..

# STELU date 7 April 2024 16:35 +1

INTERDICTII MENITE SA INGRADEASCA TRANSPARENȚA REPREZENTANTILOR SOCIETATII CIVILE

# Gen date 7 April 2024 16:40 +1

Gen Alistar. De acord. Și după aceea să devină din oficiu consilieri la ÎCCJ (orice ar însemna asta, sfetnic de taină gen). Da nu cred că mai poate cineva dintre ei să tragă atâta bănet cât a tras numitul. Performanțe greu de egalat la vârsta lui. Bravo! Uite că și „societatea civilă” își cunoaște interesul. Democrația duduie cât sunt bani.

# carlanul vesel date 7 April 2024 17:39 +4

Seku seku seku!!! Societatea civilă nu are voie să comenteze deciziie minunatului CSM. Securiu să trăiască.

# pentru Gen date 8 April 2024 08:05 +1

Daca citeai Luju in mod constant ai fi vazut ca fara Alistar nu se facea destalinizarea din sistem si revenirea spre o normalitate de la vremurile de trista amintire in care culoarele si Seku erau regula. Toate deciziile grele s-au luat la 1 vot diferenta. Iar legea asta nu il mai avantajeaza cu numic. Da deh, voua asta cu nasii in sflet v-au stat tot timpul in gat cei care v-au stricat aranjamentele. Eu le-asi fi dat si de doua ori leafa si pensie pentru ce au facut pentru justitiabili, daca paraditorii se bucura de ea fara rusine cand au scheletii in dulap si destinele unor oameni pe constiinta.

# SUA date 8 April 2024 10:19 +1

Daca tot va luati lumina de la ambasada, de ce nu introduceti curtea cu jurati ? DE CE? Plus legea raspunderii magistratilor.

# pentru pentru Gen date 28 July 2024 13:17 0

E bună asta cu stalinismul. Alistar era pentru Kovesi ce a fost Hrusciov pentru Stalin. Schimbarea la care te referi a fost facută de Comisia Europeană când s-a plictisit de MCV. Dacă era așa un tip de incomod nu trăgea bani de peste tot și din privat și de la stat. Explică-mi te rog ce face toată ziuilca un avocat când consiliază la ÎCCJ? Dă sfaturi? Vine la birou și scrie sfaturi pentru magistrați? Pariu că ia și diurnă pentru că face naveta la Ciolpani?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva