psdolt
29 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

SOVIETICUL ORBAN – Premierul Ludovic Orban, facut arsice de AMR, UNJR si AJADO dupa ce si-a permis sa le ordone judecatorilor cum sa solutioneze dosarele: „Modul in care puterea se raporteaza la contenciosul administrativ face diferenta intre un sistem democratic si unul totalitar... Dreptul administrativ nu este, in conceptia sovietica, despre cenzura actelor guvernului, ci despre puterea acordata guvernului si siguranta ca agentiile statului au dobandit puteri suficiente de la legiuitor”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

29 June 2020 18:51
Vizualizari: 5774

Prim-ministrul Ludovic Orban (foto 1) da dovada de gandire sovietica cand isi permite sa le dea ordine judecatorilor in legatura cu felul in care ar trebui sa solutioneze un dosar sau altul. Concluzia a fost trasa luni, 29 iunie 2020, de catre Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), care i-au cerut Sectiei pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii sa apere independenta puterii judecatoresti fata de afirmatiile facute de Orban saptamana trecuta.



Ne referim la aberanta iesire de miercuri, 24 iunie 2020, cand Sica Mandolina i-a indemnat pe judecatori „sa judece cu mai multa atentie”. Declaratia venea in contextul in care Curtea de Apel Bucuresti a suspendat executarea controversatei hotarari de Guvern emise de catre ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, prin care MFP isi desfiinta Directia Juridica, inlocuind-o cu alte doua directii: Directia Juridic si Reglementare si Directia Contencios. Manevra lui Citu a venit exact in contextul in care parintii lui Citu se judeca cu mai multe institutii ale statului, miza dosarului fiind retrocedarea unui teren de 11 hectare din Voineasa. Ei bine, HG 380/2020 a fost atacata la CAB, in contencios, de catre directorul general al Directiei Juridice din MFP, Ciprian Badea, judecatoarea Corina Podaru, de la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, suspendand executarea respectivei HG (click aici pentru a citi).

In acest context, AMR, UNJR si AJADO – conduse de judecatoarele Andreea Ciuca (foto 2 stanga), Dana Girbovan (foto 2 centru) si Florica Roman (foto 2 dreapta) – i-au cerut Sectiei pentru judecatori din CSM sa apere independenta puterii judecatoresti fata de afirmatiile lui Ludovic Orban. Cele trei organizatii non-guvernamentale atrag atentia ca presiunile politice puse pe judecatori sunt cu atat mai grave cu cat este vorba despre magistrati specializati in materia contenciosului administrativ, care sunt chemati sa judece inclusiv litigii ale cetatenilor cu statul. De altminteri, regimul PNL deja si-a permis sa calce in picioare independenta judecatorilor, instituind prin ordonanta de urgenta sanctiuni disciplinare chiar si in cazurile in care judecatorii depasesc fara culpa termenele prescrise de Guvern in anumite dosare. Subliniem: prin ordonanta de urgenta, adica exact in sens contrar fata de felul in care s-au pronuntat participantii la referendumul organizat de presedintele Klaus Iohannis. Disperata recurgere la OUG a venit in contextul in care o lege cu acelasi subiect picase la Curtea Constitutionala.

In alta ordine de idei, iesirea lui Ludovic Orban aminteste de regimul sovietic, sugereaza cele trei ONG-uri, citand in acest sens dintr-un profesor american.


Redam comunicatul AMJR-UNJR-AJADO:


Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) au solicitat Sectiei pentru Judecatori din cadrul Consililului Superior al Magistraturii, pe data de 29 iunie 2020, sa apere independenta puterii judecatoresti fata de declaratiile Primului ministru Ludovic Orban in care acesta a atacat un complet al Curtii de Apel Bucuresti care a dispus suspendarea executarii unui act administrativ ce avea ca obiect reorganizarea directiei juridice din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Concret, la data de 24 iunie 2020, referindu-se punctual la aceasta hotarare judecatoreasca, Primul ministru Ludovic Orban a declarat urmatoarele:

'Este vorba despre o suspendare pana la judecarea de fond. Nu pot sa nu imi pun intrebari ce treaba exista in aceasta procedura. Managementul unui minister trebuie sa isi organizeze ministerul asa cum considera necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii si aici chiar ii indemn pe judecatori sa judece cu mai multa atentie (…). Suspendarea unei hotarari legate de reorganizarea directiei juridice nu mi se pare corecta'.

Referindu-se la aceasta 'atentionare' adresata judecatorilor de catre Premierul Orban, cele trei asociatii profesionale au aratat Sectiei pentru judecatori din CSM ca:

'Indemnurile adresate de la varful Guvernului catre judecatori de a judeca 'cu mai multa atentie' cauze concrete aflate pe rolul instantelor de judecata, combinate cu adevarate indicatii adresate judecatorilor despre solutiile ce ar trebui pronuntate in acest tip de cauze, reprezinta un factor cert si inadmisibil de presiune atat asupra judecatorilor din cauza respectiva, cat si pentru restul judecatorilor specializati in contenciosul administrativ al caror rol este, prin definitie, acela de a verifica legalitatea actelor administrative si, prin urmare, de a cenzura actele administrative nelegale, inclusiv cele emise la nivel de Guvern'.

Magistratii au mai subliniat ca 'este ingrijorator faptul ca Premierul Romaniei isi doreste ca o serie de acte administrative sa fie excluse de la controlul instantelor si, pentru ca acest lucru nu este permis de lege, sa incerce sa obtina de facto acest rezultat, prin solicitari publice indreptate direct catre judecatori'.

Acest atac la adresa independentei judecatorilor este cu atat mai grav cu cat survine in urma unor initative deosebit de grave ale Guvernului condus de Premierul Ludovic Orban, ce au ca scop subrezirea independentei judecatorilor, precum instituirea prin OUG 23/2020 a unei abateri disciplinare ce atrage raspunderea judecatorilor pentru faptul ca acestia ar judeca un dosar in afara termenului prescris de Guvern, indiferent de circumstantele si complexitatea cauzei si in lipsa oricarei culpe a acestora.

'Desi OUG 23/2020 a fost declarata in intregime neconstitutionala, prin proiectul de lege nr. PL-x nr. 354/2020 nu doar ca se reia instituirea acestei abateri disciplinare(…) dar se si impun expres cele mai aspre sanctiuni disiciplinare: suspendarea din functie, retrogradarea in grad profesional sau excluderea din magistratura. Dincolo de aspectele de vadita incalcare a statutului judecatorului, prin aceasta reglementare se creeaza nimic altceva decat un instrument de indepartare a judecatorilor incomozi de la solutionarea cauzelor avand ca obiect achizitiile publice, oricare dintre sanctiunile prevazute avand ca efect direct si imediat eliminarea judecatorului de la judecarea acestor tipuri de cauze', au atras atentia asociatiile semnatare.

AMR, UNJR si AJADO au subliniat, de asemenea, importanta respectarii puterii judecatoresti in raporturile acestora cu puterea executiva, fiind esential ca, intr-un stat de drept, judecatorii ce judeca cererile de contencios administrativ, adica cele ce au ca obiect inclusiv legalitatea actelor emise de Guvern, sa fie feriti de orice presiuni, actiuni de intimidare sau influentare, cu atat mai mult cand acestea vin exact din varful puterii executive.

'Modul in care puterea politica se raporteaza la contenciosul administrativ face diferenta intre un sistem democratic si unul iliberal sau chiar totalitar, fapt subliniat constant in lucrari de specialitate', au argumentat asociatiile de magistrati.

Asociatiile si-au bazat afirmatia pe argumenatia profesorului Tom Ginsburg, potrivit caruia:

'Dreptul administrativ nu este, in aceasta conceptie – (sovietica, n.a.) –, despre cenzura actelor guvernului, ci despre puterea acordata guvernului in cadrul unui sistem legal si despre siguranta ca agentiile statului au dobandit puteri suficiente de la legiuitor. (…) In traditiile juridice din Vest, legea administrativa priveste regulile de control asupra actelor guvernamentale, in interesul atat al guvernului, cat si al cetatenilor'.

AMR, UNJR si AJADO au subliniat ca 'atunci cand judecatorilor de contencios administrativ le sunt puse sub semnul indoielii de catre insusi Premierul tarii nu doar calitatile profesionale, ci chiar si competentele legale in a dispune asupra legalitatii actelor guvernului, este necesara interventia prompta si hotarata a Sectiei pentru Judecatori din cadrul CSM pentru apararea independentei atat a judecatorilor in solutionarea cauzelor cu care sunt investiti, cat si a puterii judecatoresti in relatia sa cu puterea executiva'.

Asociatiile semnatare au solicitat, in concluzie, Consiliului Superior al Magistraturii sa sanctioneze ferm, rapid si public aceasta actiune de intimidare si imixtiune in actul de justitie, prin admiterea cererii de aparare a independentei judecatorilor si instantelor de judecata contra declaratiilor facute de Premierul Romaniei, domnul Ludovic Orban.

AMR, UNJR si AJADO vor face in continuare toate demersurile legale si vor atrage atentia public asupra oricaror actiuni ce pun in pericol independenta judecatorilor si a puterii judecatoresti, indiferent de natura acestor amenintari si indiferent de unde sau de la cine provin”.

sursa foto Orban: Agerpres

Comentarii

# Sila de romani date 29 June 2020 22:02 -3

Ce prosti sunt romanii!!!!! Cu sila de Romani.

# Liţă date 29 June 2020 23:30 +2

Să vedem cum reacţionează secţia pentru judecători din CSM. Dacă mai are forţa să sancţioneze derapajul sau capitulează şi devine o anexă a dictaturii. Oricum, nimic nu se poate schimba atât timp cât la Cotroceni tronează ghinionul României.

# imun/teanu date 30 June 2020 07:04 +3

Tovarasul LENIN zicea: "...un ticalos este exact omul care ne trenuie tocmai pentru ca e ticalos". Prima propozitie din vechea carte de latina: "In patria nostra multe silvAe sunt". Nu prea mai sunt, in schimb avem atati ticalosi. Cu care ne si mandrim.

# Ionescu date 30 June 2020 09:14 +2

Eu cred ca justitia va capitula in fata tradatorilor.Cu predoiu stapan,vom fi mai rau ca in sclavagism!!!! Diaspora,prin votul ei masiv la prezidentiale,ne-a intors nu 1000 de ani !

# escu date 30 June 2020 09:58 +5

Parcă a fost și un referendum pe tema justiției, rezultatul său fiind purtat ca pe o garoafă, ca regretatul Gică Petrescu, la butoniera johhannistă și liberală. Acum ce facem? Ne dezicem de propriile demersuri, sau referendumul se referea numai la PeeeSeeeDeee? Sică Mandolină, cel care striga în gura mare că PSD vrea sovietizarea României și scoaterea ei din UE, acum pare că se inspiră din strategiile „democratice” ale lui Putin și aplică metode rusești de guvernare.

# xyz date 30 June 2020 14:10 0

Asta e tare, Iohannis a incasat premiul Coudenhove-Kalergi pentru anul in curs: https://www.presidency.ro/en/media/press-releases/the-awarding-ceremony-of-the-european-prize-coudenhove-kalergi-2020-to-the-president-of-romania-mr-klaus-iohannis

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2024 – Tulus a trecut in partea cealalta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva