TINTA CIOACA - Decesul Elodiei, intre adevarul juridic si cel practic
Ultramediatizatul dosar al Elodiei Ghinescu tinde sa ia o turnura spectaculoasa din punct de vedere juridic. Magistratii Judecatoriei Brasov urmeaza sa se pronunte asupra unei cereri inaintate de catre familia avocatei disparute in urma cu patru ani, prin care sa stabileasca decesul acesteia pe cale judecatoreasca. Indiferent, insa, de verdictul instantei, ce s-a intamplat cu adevarat cu Elodia Ghinescu va continua sa ramana unul dintre cele mai mari mistere ale cazuisticii penale din Romania postdecembrista. Din punct de vedere criminalistic si juridic, dosarul “Elodia” ar trebui sa raspunda la cateva intrebari simple. Prima: Elodia este moarta sau vie? A doua: A fost ucisa? A treia: Este Cristian Cioaca asasinul? A patra: Cu ce poate ajuta cursul dosarului declararea Elodiei ca decedata pe cale judecatoreasca?
In noaptea de 29 spre 30 septembrie 2007, la scurt timp dupa ce Elodia Ghinescu a revenit la Brasov dintr-o vacanta petrecuta in Dubai, in compania SPP-istului Ilie Cristian, a disparut fara urma. Cinci zile mai tarziu, sotul Elodiei, politistul Cristian Cioaca, a anuntat la politie faptul ca sotia sa a parasit domiciliul conjugal. Dupa o cercetare sumara si neprofesionista, politistii brasoveni sesizati au concluzionat ca Elodia Ghinescu este disparuta de la domiciliu, cel mai probabil pe fondul unui conflict conjugal. Doua saptamani mai tarziu, insa, dosarul a fost preluat de IPJ Brasov, sub coordonarea Parchetului Curtii de Apel Brasov, criminalistii revenind la domiciliul sotilor Cioaca-Ghinescu, pentru efectuarea unei cercetari amanuntite la fata locului. In aceeasI zi, cazul a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, condusa de celebrul procuror Marius Iacob. Criminalistii au prelevat din interiorul apartamentului situat la etajul al patrulea al unui bloc din strada Gloriei – cartierul Tractorul, o serie de probe care au condus imediat la ipoteza ca Elodia nu este doar disparuta, ci victima unei infractiuni comise cu violenta. Aceste probe constau in picaturi de sange stropite pe interiorul usii de acces din dormitorul conjugal (foto 2) catre grupul sanitar, pe tocul acestei usi, in baie pe gresie, pe faianta, pe si sub masina de spalat. Alte picaturi de sange au fost prelevate de pe cuvertura canapelei din sufragerie, iar pe gresia din hol au fost identificate, de asemenea, picaturi de culoare brun-roscata. In portbagajul autoturismului Peugeot 607, apartinand lui Cristian Cioaca, au fost identificate pete de acelasi tip. In urma analizelor de laborator, s-a stabilit fara echivoc ca este sangele Elodiei Ghinescu.
Intrebari-cheie
Si, astfel, intervine prima intrebare, aceea daca Elodia este moarta sau vie. Procurorul Marius Iacob (foto 3) cel care coordoneaza ancheta in acest dosar, este de parere ca toate indiciile demonstreaza ca Elodia este moarta. Legea, insa, il obliga pe procuror sa caute probe si pentru eventualitatea in care ea este vie. Toate rezultatele au condus, insa, la o opinie sigura din punctul de vedere al Parchetului. Elodia este moarta. Pentru a raspunde la cea de-a doua intrebare, daca Elodia a fost ucisa, procurorul precizeaza: “Mergem pe ipoteza unui conflict conjugal. Cristian Cioaca i-a aplicat sotiei sale o lovitura cauzatoare de moarte. Nu a vrut sa o ucida, a fost un accident nefericit”, este parerea anchetatorului. “Acest accident s-a transfomat, din punct de vedere al incadrarii juridice, in omor dupa ce Cristian Cioaca, in loc sa anunte autoritatile, a considerat oportun sa ascunda cadavrul si sa semnaleze disparitia sotiei sale. Toate actiunile intreprinse de inculpate in perioada imediat urmatoare comiterii faptei il transforma in suspect”, concluzioneaza procurorii, raspunzand astfel la intrebarea daca “Cioaca este asasinul”. Pe langa comportamentul suspect, Cioaca a picat la testul poligraf. Intrebat fiind daca si-a ucis sotia, daca i-a transat cadavrul si daca a transportat-o intr-un loc necunoscut, Cristian Cioaca a raspuns “nu”, aparatul indicand o atitudine simulata.
Procurorii si familia o vor moarta. Cu acte
Toate aceste ingrediente isi asteapta verdictul. Magistratii Curtii de Apel Brasov au respins, in septembrie 2007, cererea procurorilor de emitere pe numele lui Cioaca a unui mandat de arestare preventiva, motivand ca, desi exista indicii ca a avut loc o infractiune, lipseste proba estentiala. Anume, aceea ca Elodia Ghinescu este moarta. Procurorii si familia avocatei au decis sa astepte ca timpul sa resolve aceasta problema de naturea juridica. In doi pasi, teoria poate deveni realitate odata cu implinirea termenului de patru ani de la disparitia Elodiei. Potrivit Decretului 31/1954, privind persoanele fizice si jurdice, cu modificarile si completarile ulterioare, lipsa unei persoane trebuie dovedita prin hotarare judecatoreasca definitiva. La art. 16, aliniatul 1 al acestui act normativ, se precizeaza ca “cel care lipseste de la domiciliul sau poate fi declarat disparut prin hotarare judecatoreasca, putandu-se institui curatela, daca a trecut un an de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata”. Termenul de un an a expirat la data de 30 august 2008, insa procesul de stabilire pe cale judecatoreasac a disparitiei Elodiei s-a finalizat in cursul anului 2009. Astazi, Elodia Ghinescu este oficial disparuta, cu acte in regula. Acesta a fost, insa, doar primul pas catre scopul scontat de anchetatori. Al doilea, tocmai a fsot anuntat de catre familia Ghinescu. Prin intermediul avocatului, familia a inaintat Judecatoriei Brasov o cerere in baza Art. 16, aliniatul 2 din Decretul 31/1954, in sensul ca „cel astfel declarat disparut poate fi declarat mort, de asemenea prin hotarare judecatoreasca, daca de la data ultimelor stiri din care rezulta caera in viata au trecut patru ani. Declararea mortii nu poate fi, insa, hotarata mai inainte de implinirea unui termen de sase luni de la data afisarilor si publicarii extrasului de pe hotararea prin care s-a declarat disparitia”. Instanta a stabilit ca prim termen pentru judecarea acestui proces luna februarie a anului 2012. Familia Elodiei va cere, insa, instantei sa judece mai rapid aceasta cauza.
Proba juridica, mai tare ca proba practica
Al treilea pas al acestui plan vizeaza emiterea unei decizii prin care Elodia Ghinescu sa fie declarata decedata de catre instanta. La Art. 18 dn acelasi decret de arata ca „deindata ce hotararea declarativa de moarte a ramas definitiva, cel disparut este socotit ca a murit la data stabilita prin hotarare, ca fiind aceea a mortii”. Decesul Elodiei, in cazul unei decizii favorabile a instantei, va fi inregistrat in registrul de stare civila, care va elibera pe numele avocatei disparute certificatul de deces. Acest document este „closca cu puii de aur” pentru procurori. Certificatul de deces va constitui proba de care judecatorii au nevoie pentru a emite pe numele lui Cristian Cioaca un mandat de arestare preventiva pentru omor si, totodata, in lipsa cadavrului, pentru trimiterea sa in judecata si condamnare.
Astfel, acest caz poate avea un final, la peste patru ani de la declansarea lui. Daca planul procurorilor va avea succes, ramane de vazut.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Nelu Ion 1 September 2011 18:10 0
# Peter Pan 2 September 2011 12:05 +2
# morarescu 1 September 2011 20:04 0
# dan 1 September 2011 20:48 0
# dan 1 September 2011 20:54 -2
# ioan 2 September 2011 10:56 +2
# t.t. 29 August 2013 09:47 0