28 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TROC PE FUNCTII – CSM raspunde magistratilor protestatari invocand legea sigurantei nationale: „CSM a analizat propunerea privind modificarea Legii nr. 51/1991 si a retinut necesitatea completarii cu o dispozitie care sa confere judecatorilor si procurorilor cu vechime de 18 ani dreptul de deveni avocati, fara examen. Pe temei de reciprocitate, a fost formulata propunerea corelativa, referitoare la posibilitatea numirii in functia de judecator sau procuror a avocatilor cu vechime de 18 ani”

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 July 2015 13:45
Vizualizari: 4804

Consiliul Superior al Magistraturii, condus de judecatorul Marius Tudose (foto), le-a raspuns, marti 28 iulie 2015, celor peste opt sute de judecatori si procurori din intreaga tara care au semnat un memoriu de protest fata de intentia Comisiei nr. 1 CSM - „Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar” de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Este vorba despre niste modificari prin care avocatii si magistratii asistenti cu o vechime in profesie de cel putin 18 ani ar putea fi numiti, fara concurs, in functii de judecator de judecatorie sau procuror la parchet de judecatorie, iar cei care au ocupat minim 10 ani functia de judecator sau procuror, dar care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, vor putea fi numiti, fara concurs sau examen, in functiile vacante de judecator sau procuror, la instante si parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat sau la instante ori parchete de grad inferior.


Vedeti aici judecatorii si procurorii care au semnat memoriul de protest

Prin intermediul unui comunicat de presa, CSM sustine ca propunerile privind procedura de numire a fostilor magistrati cu o vechime de 10 ani in functii vacante ar fi fost transmise spre consultare, instantelor si parchetelor inca din anul 2012. Astfel, in contextul in care la Comisia juridica a Camerei Deputatilor se afla proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004, in august 2013, CSM a apreciat ca ar trebui introdus un amendament care sa prevada ca posibilitatea numirii in functii vacante la instante si parchete a fostilor magistrati care au ocupat timp de 10 ani aceasta functie si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile.

Extrem de interesanta este explicatia CSM in legatura cu posibilitatea ca avocatii si magistratii asistenti cu vechime de 18 ani sa poata fi numiti in functia de judecator si procuror. CSM sustine ca in 3 martie 2015 a analizat „propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1991 inregistrata pe rolul Senatului (L149/2015)”. Legea la care face trimitere CSM este cea privind siguranta nationala a Romaniei, care nu are nicio legatura cu Justitia. Probabil ca in realitate, CSM se refera la Legea 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Revenind la explicatiile CSM, in comunicat se precizeaza ca s-a retinut necesitatea completarii legii cu o dispozitie care sa le dea judecatorilor si procurorilor cu vechime de cel putin 18 ani in aceste functii, eliberati din functie din motive neimputabile, dreptul de deveni avocati, fara examen. CSM dezavluie ca, pe baza de reciprocitate, a fost formulata propunerea corelativa, referitoare la posibilitatea numirii in functia de judecator sau procuror a avocatilor cu o vechime de cel putin 18 ani.

Iata comunicatul CSM:

Astazi, 28 iulie 2015, membrii Comisiei de lucru nr.1 - 'Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar', din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au analizat memoriul magistratilor cu privire la modificarile legilor justitiei, inregistrat la CSM in data de 27 iulie 2015, precum si memoriul Uniunii Nationale a Judecatorilor cu privire la propunerile Consiliului de modificare a procedurii de selectie a magistratilor.

In urma analizei aspectelor semnalate de magistrati in cuprinsul celor doua documente, membrii Comisiei au apreciat urmatoarele:

Lucrarile privind propunerile de modificare si completare a legilor justitiei se afla pe rolul Comisiei nr. 1 din anul 2011 si au fost supuse analizei in cadrul mai multor sedinte ale acesteia.

In anul 2012 propunerile de modificare si completare a Legii nr. 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instantelor si parchetelor, inclusiv sub aspectul modificarilor propuse referitor la sistemul de promovare in functii de executie. In luna martie 2015 a.c. propunerile de modificare si completare a Legii nr.303/2004 au fost supuse consultarii din nou, iar opiniile tuturor instantelor si parchetelor au fost centralizate si analizate in sedinta Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015.

Referitor la procedura de numire a fostilor magistrati cu o vechime de 10 ani in functii vacante in cadrul sistemului judiciar, evidentiem ca si aceste propuneri au fost transmise spre consultare, instantelor si parchetelor, impreuna cu celelalte propuneri, inca din anul 2012.

Facem precizarea ca pe rolul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor se afla proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 (PL-x nr. 242/208). In acest context, la data de 20 august 2013, Plenul CSM a apreciat ca este utila sustinerea unui amendament la acest proiect, in sensul posibilitatii numirii in functii vacante la instante si parchete a fostilor magistrati care au ocupat timp de 10 ani aceasta functie si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile.

In ceea ce priveste introducerea posibilitatii de numire in functia de judecator si procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor, mentionam ca, la data de 3 martie 2015, Plenul CSM a analizat propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1991, inregistrata pe rolul Senatului (L149/2015) si a retinut, printre altele, necesitatea completarii acesteia cu o noua dispozitie care sa confere judecatorilor si procurorilor cu o vechime de cel putin 18 ani in aceste functii, eliberati din functie din motive neimputabile, dreptul de deveni avocati, fara examen. Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulata propunerea corelativa, referitoare la posibilitatea numirii in functia de judecator sau procuror a avocatilor cu o vechime de cel putin 18 ani.

Sub acest aspect, subliniem ca procedura de numire va fi aprobata prin hotarare a Plenului CSM si va avea in vedere, prin sustinerea unui interviu si verificarea indeplinirii conditiilor de numire in aceste functii, asigurarea garantiilor referitoare la dobandirea unor cunostinte juridice temeinice si a unei experiente profesionale solide, numirea urmand a se face numai la judecatorii si parchetele de pe langa acestea.

In cadrul aceleiasi sedinte, Comisia a apreciat ca se impune consultarea instantelor si parchetelor si cu privire la propunerile de modificare si completare a Legii nr. 303/2004 care au rezultat din sedinta Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015 si care nu au fost anterior transmise spre consultare.

Propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate si dezbatute de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, singurul abilitat sa faca propuneri de modificare legislativa si sa le transmita ministerului justitiei, potrivit art. 38 alin. 5 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare: 'Plenul Consiliului Superior al Magistraturii poate sesiza ministrul justitiei cu privire la necesitatea initierii sau modificarii unor acte normative in domeniul justitiei'”.

*Cititi aici comunicatul CSM

*Cititi aici memoriul de protest

Comentarii

# Cetatean date 29 July 2015 14:45 -10

Aici cred ca are dreptate CSM,prea sunt pe pozitii tineri fara experienta care fac abuzuri grosolane,mai grave decat cei cu experienta.Aici lista este lunga si as putea sa dau multe exemple cunoscute deja.

# HuosiTu date 29 July 2015 17:03 +12

Parca-i batatura lor instanta de judecata! Astia din CSM, functionari publici reprezentanti ai statului roman, fac troc cu o profesie liberala. Astept ziua in care isi schimba si nevestele intre ei.

# TUPEU PERSEVERENT date 29 July 2015 20:50 +1

Boală veche! Trio HĂI - ALI - VAS trînti o jalbă pe filă cu antet +parafă CSM contra presei ticăloșite de parcă CONSILIUL SUPREM ar fi privata lor!

# Ion date 29 July 2015 18:15 +5

Daca a fost avocat e uns cu toate alifiile ...va fi corupt...in magistratura sa intre doar absolventi care n-au muscat din mita niciodata

# avocat traditional date 29 July 2015 20:32 -5

pana acum urlati toti impotriv judecatorilor si a procurorilor.Acum,cand se vrea o improspatare a institutiilor,urlati ca nu vreti avocati in magistratura.Mai Ioane,nu te cheama cumva si Pompi?Ca prea esti pe linia aluia.Adica(printre altele) av ocatii sunt corupti dar bota urla peste tot (acum aproape deloc) ca si el are avocati in unbr-eu.Cand sunteti corecti cu voi insiva si cu ceilalti?

# avocat foarte traditional date 29 July 2015 22:46 +4

Avocatii nu vor in magistratura. Poate doar avocatii ratati. Insa ministrul Robert Cazanciuc vrea sa-l faca tara avocat. Pai e corect moncher? Pune laba pe carticica si lasa cadourile.

# E tot ce lipsea date 30 July 2015 09:22 +1

Chiar era nevoie de niste avocati neperformanti, care dupa 18 ani de avocatura mediocra vor sa aiba un venit sigur si o pensie. 

# Cristian Moldoveanu date 30 July 2015 09:10 +1

Inca un pas al sistemului securist catre invulnerabilitatea sa definitiva. Justitia nu va putea fi eliberata decat printr-o reforma a SRI. Lupta frontala cu magistratii securisti are sanse mici de izbanda. Daca insa, sunt distrusi papusarii, vor pica si marionetele

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva