29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 14.12.2022 – Planul pentru instalarea lui Mateescu sef la CAB

Scris de: L.J. | pdf | print

14 December 2022 20:16
Vizualizari: 6814

 

* Tineti minte cum, in urma cu aproape un deceniu, sistemul bancar din Cipru era zguduit de valul de panica ce-i facea pe oameni sa ia cu asalt bancomatele, pentru retrageri de numerar? Ei bine, istoria se repeta. Unde si in ce fel aflati dand click aici.


* Evolutie neasteptat de buna pentru Autostrada Moldovei. Ba chiar pe toate segmentele primului lot. Ce s-a intamplat mai exact vedeti facand click aici.


* O surpriza placuta a venit si din partea Senatului Romaniei: spre deosebire de precedentul Consiliu Superior al Magistraturii, acum camera parlamentara superioara s-a miscat in timp util, votand reprezentantii societatii civile inainte de inceperea noii legislaturi CSM (iar nu dupa 1 ianuarie, cum s-a intamplat in 2017).

Este vorba despre fostul procuror Fanel Mihalcea (cel care a condus ambele parchete din Braila – atat PJ, cat si PT) si despre avocatul Ioan Sas, cunoscut si in calitate de cantaret popular din zona Maramuresului. Dupa cum Lumea Justitiei a relatat zilele trecute, pe Sas il sustine Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), in timp ce pe Mihalcea il recomanda Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Juristilor din Romania (UJR) si Asociatia Studentilor si Elevilor Basarabeni (click aici pentru a citi). Cititorii Luju s-au mai intersectat cu numele lui Fanel Mihalcea in 2011, cand seful de atunci al Parchetului de pe langa Tribunalul Braila a fost laudat de catre Procurorul General al epocii, Laura Kovesi, „pentru merite deosebite in activitatea profesionala desfasurata in perioada 2010-iunie 2011” (click aici pentru a citi). De asemenea, ex-procurorul este tatal Silviei-Claudia Mihalcea, secretarul general al Camerei Deputatilor.

* Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti sunt de-a dreptul ingroziti, chiar in pragul revoltei unii dintre ei. Asta pentru ca in viitorul apropiat ar putea avea un nou sef. Este vorba despre actualul simplu membru CSM Bogdan Mateescu (foto).


 

Prin birourile de la CAB se vorbeste deja despre anumite planuri care se fac pentru instalarea lui Bogdan Mateescu in functia de presedinte al instantei. Cica totul ar trebui sa se intample in cursul anului viitor. Mateescu a dat deja examenul pentru gradul profesional de curte de apel, examen pe care, evident, l-a luat gratie pregatirii profesionale excelente. Acesta a fost primul pas. Ar urma apoi delegarea lui Bogdan Mateescu de catre viitorul CSM ca judecator la Curtea de Apel Bucuresti, pentru ca ulterior sa se dispuna delegarea sa la conducerea instantei, atunci cand functia de presedinte se va vacanta, in cazul in care judecatoarea Lia Savonea (care se va intoarce la sefia CAB dupa terminarea mandatului in CSM) va reusi sa promoveze la Inalta Curte. Simplu ca buna ziua. Tineti aproape, caci vom reveni cu detalii!


* Celebrele judecatoare Daniela Panioglu si Alina Nadia Gulutanu de la Curtea de Apel Bucuresti au ocupat intreaga agenda a Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara. Sedinta de joi, 15 decembrie 2022, are pe rol trei dosare disciplinare, toate vizandu-le pe Panioglu si Gulutanu.

In doua dintre ele, judecatorii din CSM ar trebui sa dea pronuntarile. Este vorba despre cauzele in care Panioglu si Gulutanu sunt acuzate de comiterea a nu mai putin de cinci abateri disciplinare (vezi facsimil 1):

-nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente (art. 99 lit. m din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

-nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor (art. 99 lit. o din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

-nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile (art. 99 lit. o din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

-neredactarea hotararilor judecatorești, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege (art. 99 lit. r teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

-exercitarea functiei cu rea-credinta (art. 99 lit. t) teza I din Legea 303/2004)

Mai exista, asa cum spuneam, si un al treilea dosar pe ordinea de zi a Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara in care ar putea fi data solutia, daca nu se va dispune o amanare de pronuntare. Acesta vizeaza comiterea de catre Daniela Panioglu si Alina Nadia Gulutanu a doua abateri disciplinare (vezi facsimil 2):

-utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat (art. 99 lit. s din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

-exercitarea functiei cu rea-credinta (art. 99 lit. t) teza I din Legea 303/2004).

Asadar, ziua de joi, 15 decembrie 2022, ar putea fi una fericita pentru avocatii si justitiabilii care au ghinionul sa fie judecati de Panioglu si Gulutanu, care, dupa cum se stie deja, nu au nicio problema sa dispuna condamnari inclusiv pentru fapte prescrise.



Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# AF date 15 December 2022 00:51 +118

Functiile de conducere in sistemul public si mai ales cele din sistemul judiciar trebuie ocupate de persoane care se bucura de o reputatie profesionala foarte buna si care au avut rezultate notabile in cariera lor. Altfel, vom trai in nimic iar nimicul aduce doar zgomot. Un zgomot desert.

# Teorie vs practica date 15 December 2022 07:42 +214

@AF ai mare dreptate dar in realitate nu se intampla asa. Majoritatea functiilor de conducere din Romania sunt ocupate de persoane politice sau cu conexiuni politice puternice, cu pregatire / experienta precara in domeniul pe care trebuie sa-l coordoneze, persoane obediente, idioti utili care fac treburile murdare coordonati eminentele cenusii care nu se expun. Acest lucru e valabil si in justitie

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva