ZIARISTI INCOLONATI LA PICCJ? – In loc sa se ocupe de inconstientii care refuza carantina si pun in pericol milioane de romani, procurorii lui Scutea au facut dosar pentru scurgeri de informatii pe tema coronavirusului. Pregateste PICCJ o noua actiune de intimidare a ziaristilor ca acestia sa-si divulge sursele, pe modelul jurnalistilor RTV chemati sa spuna de unde au casetele cu dezvaluirile lui Sebastian Ghita despre Kovesi? O asemenea mutare ar reprezenta un grav atentat la libertatea presei
Chelului tichie de margaritar ii lipsea... Procurorii de la Parchetul General condus de semnatara protocolului PICCJ-SRI Gabriela Scutea (foto) se implica in cazul pandemiei de coronavirus, si o fac cum nu se poate mai prost. In loc sa deschida dosare penale inconstientilor care refuza sa se supuna regulilor de carantina, tot mai multi, si care astfel pun in pericol milioane de romani, procurorii PICCJ au declansat o ancheta pentru a afla cum au ajuns in presa informatii pe tema coronavirusului.
Concret, PICCJ a anuntat joi, 12 martie 2020, ca Sectia de urmarire penala si criminalistica s-a sesizat din oficiu si a deschis dosar penal pentru divulgarea de informatii secrete de serviciu sau nepublice in cazul coronavirusului. Mai exact, PICCJ ancheteaza cum au aparut in presa date dintr-o hotarare adoptata de Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, inainte ca aceasta sa fie adoptata in forma ei finala.
Oficial, vizati sunt membrii grupului de de interventie din cazul pandemiei de cornovirus, in conditiile in care, conform PICCJ, se cerceteaza incaclarea art. 304 alin. (1) din Codul penal, care stabileste ca: “Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda”.
Precedentul Ghita-Kovesi
Chiar si asa, nu este deloc exclus sa vedem incolonati la PICCJ ziaristi asupra carora sa se faca presiuni pentru a-si divulga sursele, pentru a spune de unde au aflat informatiile din hotararea Departamentului pentru Situatii de Urgenta. O asemenea actiune de intimidare a unor jurnalisti a mai avut loc in urma cu doi ani, cand ziaristii de la Romania TV au fost audiati tot la PICCJ pentru a spune de unde au casetele in care Sebastian Ghita facea dezvaluiri crunte despre fosta sefa DNA Laura Kovesi.
Evident, la fel ca atunci, chemarea la PICCJ a unor jurnalisti ca sa spuna de unde au primit informatii cu masurile luate de autoritati pentru combaterea raspandirii coronavirusului nu ar reprezenta decat un grav atentat la libertatea presei, nepermis intr-un stat care se pretinde a fi unul de drept.
Desigur, nimic nu ii obliga pe ziaristi sa isi divulge sursele si sa spuna de unde au primit informatiile, avand de partea lor chiar jurisprudenta CEDO.
Iata comunicatul PICCJ:
“La data de 10 martie 2020, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infractiunii de divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, fapta prev. de art. 304 alin. (1) din Codul Penal, ca urmare a aparitiei in mass-media a unor informatii referitoare la continutul Hotararii nr. 8 din data de 9 martie 2020, emisa de Ministerul Afacerilor Interne-Departamentul pentru Situatii de Urgenta, informatii a caror transmitere a creat o stare de panica si confuzie la nivel national, in contextul cresterii raspandirii virusului Covid-19 pe teritoriul Romaniei.
In fapt, in cursul zilei de 9 martie 2020, in intervalul orar 13:00-14:35, in timp ce la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) - Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) a avut loc sedinta Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei au fost divulgate, fara drept, in spatiul public, informatii confidentiale care erau in curs de analizare si aprobare de catre acest grup de specialisti din cadrul MAI-DSU.
Astfel, la momentul divulgarii, Hotararea nr. 8 din data de 9.03.2020 nu prezenta forma finala, cu toate modificarile adoptate ulterior, si nu era aprobata de catre Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), in conformitate cu prevederile art. 8 ind. 2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, care s-a intrunit in sedinta la orele 16:00, fiind afectat modul de comunicare a unor informatii corecte si asumate de catre institutiile publice abilitate sa faca astfel de comunicari, astfel incat sa nu se creeze stare de panica si confuzie la nivel national in contextul cresterii raspandirii virusului COVID-19 pe teritoriul Romaniei”.
Foto: Mediafax
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Edelweiss - Ivory Tower Beggar 12 March 2020 21:32 +6
# adrian 13 March 2020 09:48 0
# popescu 13 March 2020 12:18 +2