COLDEA LUCREAZA CLANDESTIN - Jurnalistul Cornel Nistorescu arunca in aer SRI: “Coldea nu a parasit 'campul tactic'... Nici vorba despre vreo plecare la pensie, despre vreo retragere sau despre vreo sanctiune... I-a fost infiintata Directia Generala Operatiuni Speciale Clandestine... Sunt inregistrati la extern si politicieni sau demnitari romani aflati in situatia de a fi supravegheati... Monitorizeaza nonstop pe toti utilizatorii de Internet... Cu sau fara aprobare de la judecator”
Generalul Florian Coldea nu a plecat din Serviciul Roman de Informatii dupa ce i-a fost anuntata trecerea in rezerva, iar debarcarea sa a fost facuta doar de fatada. Coldea a ramas in SRI pentru a se ocupa de Directia de Generala Operatiuni Speciale Clandestine, care ar include Fosta Directie Speciala Peris, Directia Personalului Operativ Acoperit, Centrul MONSANT si Centrul pentru Securitate Cibernetica. Rolul Directiei de Operatiuni Speciale Clandestine ar fi acela de a inregistra extern politicieni sau deminitari romani si de a monitoriza non stop toti utilizatorii de internet. Mai grav este ca toate aceste activitati pot fi desasurate fara obtinerea unei aprobari de la un judecator, ramanand neclar cui se raporteaza rezultatele obtinute si cine beneficiaza de aceste informatii. Finantarea acestei Directii s-ar face in majoritate cu fondurile provenite de la cele peste 100 de societati comerciale sub acoperire ale SRI “clandestine, necontrolate fiscal si neauditate legal”.
Toate aceste informatii au fost dezvaluite de jurnalistul Cornel Nistorescu pe site-ul Cotidianul.ro, fiind pe larg prezentate in editia tiparita a ziarului Cotidianul. Reputatul jurnalist a precizat totdata ca cel care a intocmit comunicatul de presa al SRI prin care s-a anuntat trecerea in rezerva a lui Florian Coldea ar fi fost nimeni altul decat generalul Dumitru Dumbrava.
In fata unor dezvaluiri atat de grave, se impune ca presedintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Adrian Tutuianu, sa ancheteze informatiile facute publice de Cornel Nistorescu si sa ceara explicatii de la seful SRI Eduard Hellvig de indata. Apreciem totodata ca se impune ca parlamentarii sa exercite in mod real un control la SRI fiind inadmisibil ca asa zisul control sa prevada doar consultarea unor mape si valize pe care sefii SRI aleg sa le aduca in Parlament pentru a fi verificate! SRI este practic singura institutie din Romania care nu este obligata sa isi comunice numarul de angajati, modul de distribuire si folosinta bugetului sau actiunile intreprinse in cadrul Serviciului facandu-l astfel cel mai netransparent serviciu de informatii din Romania.
Cititi dezvaluirile cutremuratoare ale ziaristului Cornel Nistorescu din ziarul Cotidianul:
"Dezvaluirile facute de Sebastian Ghita au dus la o mutare care a fost perceputa ca o infringere a SRI. Si ca o recuperare a terenului pierdut de-a lungul anilor de Comisia de supraveghere si control al SRI. Aceasta a pus la cale o audiere de tip spectacol, menita a mai repara ceva din onoarea Serviciului si a respectivei Comisii. In fapt, n-a fost vorba decit despre o operatiune de restaurare a imaginii sifonate a celor doua institutii. In umflatele genti carate la audierile din Parlament nu erau decit niste scheme de functionare, menite a ilustra prezentarea Power Point facuta parlamentarilor.
Comunicatul lacunar al retragerii generalului-locotenent Florian Coldea a omis in mod deliberat informatii necesare publicului si politicienilor. El a fost redactat de seful Secretariatului General al SRI, nimeni altul decit generalul Dumitru Dumbrava, cindva capitan si fost consilier personal al generalului Florian Coldea. Ramane oricum in istoria institutiei ca si seful sau, descuiatul la cap Dumitru Dumbrava fiind primul general din istoria SRI care a dat in vileag o mega-operatiune a SRI – implicarea in justitie. Dumitru Dumbrava, voind sa para un Mos Teaca mai intelept, a povestit intr-un interviu preocuparile SRI de a urmari procesele pina la capat, ca intr-un cimp tactic, din care Serviciul nu se retrage pina la finalul operatiunii.
La fel ca si fostul sau consilier (acum sef al Secretariatului General al SRI), Florian Coldea nu a parasit „cimpul tactic“ al operatiunilor speciale. Scandalul Ghita nu a fost decit un mic accident operativ. Au iesit la lumina citeva mici ciupeli, operatiunile speciale – multe ilegale sau la limita legii – desfasurate de SRI raminind inca necunoscute.
Din informatiile noastre, Florian Coldea lucreaza la greu. Nici vorba despre vreo plecare la pensie, despre vreo retragere sau despre vreo sanctiune. Dimpotriva. Probabil pentru meritele deosebite in identificarea portretului si sustinerea unui nou presedinte care sa-l inlocuiasca pe Traian Basescu, i-a fost infiintata Directia Generala Operatiuni Speciale Clandestine. Ce include aceasta? Fosta Directie Speciala Peris, despre care noi am mai scris in Cotidianul si pe care, la plecarea lui Traian Basescu, generalul Florian Coldea a imprastiat-o pentru a i se pierde urma. A doua este Directia Personalului Operativ Acoperit, pe la a carei comanda s-a perindat si generaleasa Elena Istode, zisa si Anaconda. Apoi, tot Coldea controleaza Centrul MONSAT, un centru de interceptari prin satelit, in care un pachet de linii din sistemul american de interceptari este alocat Romaniei. Prin acest centru sunt inregistrati la extern si politicieni sau demnitari romani aflati in situatia de a fi supravegheati. Cu sau fara aprobare de la judecator. A patra directie este Centrul pentru Securitate Cibernetica. In realitate, acest centru ii monitorizeaza nonstop pe toti utilizatorii de Internet.
Cum a aparut aceasta directie cu componente para-institutionale? Este de neimaginat ca functionarea ei sa fie o initiativa a noului director al SRI, fara stiinta presedintelui Romaniei. Inca nu stim cui raporteaza, cine beneficiaza de informatiile prelucrate si cine aproba planul de operatiuni speciale. Conducerea SRI, presedintele Romaniei sau structura amintita primeste sarcini si avize din afara Romaniei? Neclara ramane si finantarea acesteia. Dupa informatiile pe care le-am primit, numai o mica parte a bugetului vine din bugetul SRI, restul provenind din zona economiei negre si gri, de la cele peste 100 de societati comerciale sub acoperire ale SRI, clandestine, necontrolate fiscal si neauditate legal. Toate sunt in situatii de evaziune si au atras in consiliile lor de administratie chiar membri ai Comisei parlamentare de supraveghere si control, dar si directori din ministere sau din agentiile care faciliteaza existenta sub acoperire a acestora.
De ce a preluat generalul Florian Coldea inregistrarile si reteaua de acoperiti, plus o sursa de bani? Ce putere o foloseste? La ce-i trebuie presedintelui Iohannis acest serviciu secret paralel si ferit de controlul parlamentar? La consolidarea in Romania a unui „stat disciplinar“, identificat de profesorul Andrei Marga intr-o analiza extraordinara, publicata in ziarul Cotidianul?
Ce rol a avut aceasta structura de operatiuni speciale clandestine in agitatia din retelele sociale, concretizata cu extraordinara mobilizare a utilizatorilor, mai ales a celor tineri, la protestele din aceste zile?"
Editorialul complet in ziarul Cotidianul versiunea tiparita
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# SILE SPERIATU 9 February 2017 15:03 0
# remember 9 February 2017 20:10 +10
# ashura 9 February 2017 15:31 +2
# Dan 9 February 2017 16:20 +1
# Vladimarrr...!!! 10 February 2017 09:02 +1
# Edelweiss - Guraliv penal de Bukowina 10 February 2017 11:26 +2
# PINTEA 9 February 2017 21:03 +9
# patri-hoțu penal Ciolannis 9 February 2017 21:47 +4
# binomu diavolului: LCK-KWI 11 February 2017 12:08 +2
# Daktari 10 February 2017 05:11 0
# binomu mincinos Ciolannis-Hellvig 11 February 2017 12:13 0
# lviu 10 February 2017 15:31 0
# ada 10 February 2017 15:32 0
# vikkktor 11 February 2017 01:47 +2