DOVADA CA SRI A FACUT ACTE DE URMARIRE PENALA – O nota de informatii din dosarul colonelului Daniel Dragomir confirma ca ofiterii SRI au lucrat cot la cot cu procurorii DNA in cauzele penale. Nota SRI trimisa la DNA dezvaluie existenta ofiterilor Serviciului Roman de Informatii “implicati in documentarea si dezvoltarea informatiilor ce faceau obiectul cauzelor aflate in instrumentarea Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie si a Serviciului Teritorial Ploiesti” (Nota SRI)
Avem dovada ca ofiterii Serviciului Roman de Informatii nu s-au limitat doar la punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica, ci au desfasurat chiar si activitati de urmarire penala, lucrand cot la cot cu procurorii DNA. Lumea Justitiei publica in exclusivitate o nota trimisa de SRI catre DNA, in care se recunoaste cat se poate de clar ca ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii au fost implicati in dosarele aflate in instrumentare la parchetul anticoruptie. Mai exact, “implicati in documentarea si dezvoltarea informatiilor ce faceau obiectul cauzelor”. Iar asta s-a intamplat cel putin in perioada de glorie a celebrului "Binom SRI-DNA", cand SRI era condus de generalul Florian Coldea (foto 1), iar DNA de Laura Kovesi.
Nota pe care o prezentam in cele ce urmeaza a fost trimisa de SRI la DNA in dosarul in care “Binomul” l-a executat pe colonelul SRI (r) Daniel Dragomir (foto 2). Este vorba despre dosarul in care Dragomir a fost saltat de DNA, tinut 192 de zile in arest preventiv, pentru ca in final parchetul anticoruptie sa obtina cu chiu cu vai o condamnare de 1 an inchisoare cu suspendare la Tribunalul Bucuresti, in faza de fond (click aici pentru a citi). Concret, nota SRI a fost trimisa la DNA in cursul anului 2014, dupa ce parchetul anticoruptie, condus la acea vreme de Laura Kovesi, a solicitat informatii despre activitatea colonelului Dragomir in cadrul Serviciului Roman de Informatii.
Ofiteri SRI implicati in documentarea si dezvoltarea informatiilor
Cu aceasta ocazie, SRI a oferit mai multe detalii despre colonelul Daniel Dragomir, raspunzand pe puncte solicitarii adresate de DNA. Adevarata bomba se regaseste la punctul 9 al notei de informatii, unde se recunoaste ca ofiterii SRI lucrau cot la cot dosare cu procurorii de la Sectia II-a DNA-Structura centrala si cu procurorii de la DNA Ploiesti. Astfel, SRI a transmis catre DNA informatii in legatura cu urmatorul aspect (vezi facsimil):
“Contextul in care lt. Col. (4) Dragomir Daniel a contactat ofiterii SRI care erau implicati in documentarea si dezvoltarea informatiilor ce faceau obiectul cauzelor aflate in instrumentarea Sectiei de combatere a infractiunilor conexe de coruptie si a Serviciului Teritorial Ploiesti din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie”.
Practic, prin mentionarea existentei ofiterilor SRI “implicati in documentarea si dezvoltarea informatiilor” din dosarele DNA avem confirmarea ca Serviciul Roman de Informatii, prin lucratorii si ofiterii sai, a participat efectiv la derularea unor acte de urmarire penala. Procurorii contactati de Lumea Justitiei, carora le-am citit mentiunea din nota in cauza, ne-au explicat ca avem de-a face cu o recunoastere evidenta a implicarii SRI in acte de urmarire penala. Potrivit acestora, ofiterii SRI nu aveau in competenta decat culegerea de informatii si punerea lor la dispozitia parchetului, care ulterior redacta procesul verbal de sesizare si deschidea dosarul penal. In niciun caz activitatea de “documentare si dezvoltare a informatiilor” nu putea sa continue si in timpul instrumentarii dosarului de catre parchet.
Or, in cazul de fata avem de-a face cu o implicare in “documentarea si dezvoltarea informatiilor” in dosare aflate in lucru deja la DNA. Deci nu cu actiuni premergatoare deschiderii dosarelor penale.
Trebuie precizat ca ofiterii SRI din nota DNA, ale caror nume le-am anonimizat, pot fi oricand chemati ca la Sectia parchetelor militare din PICCJ pentru a depune marturie despre implicarea lor in activitati de urmarire penala. Ar fi chiar indicat sa se intample acest lucru. Desigur, daca se doreste cu adevarat lamurirea implicarii SRI in actul de justitie si in dosarele DNA.
Activitati de urmarire penala pe protocol
Asadar pute vorbi, credem noi, de o incalcare evidenta a legii. Implicarea unor ofiteri SRI in activitati de “documentare si dezvoltare a informatiilor” nu poate insemna altceva decat activitati de cercetare si urmarire penala. Or, acest lucru este strict interzis chiar de Legea 14 din 1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, care la art. 13 prevede ca:
“Organele Serviciului Roman de Informatii nu pot efectua acte de cercetare penala, nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive si nici dispune de spatii proprii de arest”.
Pe de alta parte, cel mai probabil colaborarea SRI-DNA si implicarea ofiterilor Serviciului Roman de Informatii in “documentarea si dezvoltarea informatiilor” s-au facut in baza Protocolului SRI-PICCJ din 2009, incheiat de George Maior, Florian Coldea si Laura Kovesi (foto 3), un protocol care insa adauga la lege, asa cum Curtea Militara de Apel Bucuresti a stabilit (click aici pentru a citi).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# orbul gainilor lui Iohanis 17 September 2018 16:49 +12
# gelu 17 September 2018 20:07 +3
# Gilu 17 September 2018 16:59 +2
# Gilu 17 September 2018 17:13 +4
# adria nicol 17 September 2018 18:26 +1
# Coldache si grasana DNA trebui doar expusi in piata , sa se 17 September 2018 18:48 +5
# un mizantrop 18 September 2018 01:46 +2
# santinela 18 September 2018 08:12 0