psdolt
22 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

MODIFICARILE LA PENSIILE MAGISTRATILOR BAGA JUSTITIA IN COLAPS – In unanimitate, judecatorii de la Curtea de Apel Cluj cer ca eventuala crestere a varstei de pensionare a magistratilor sa nu ii afecteze pe cei in functie. Presedinta CA Cluj, judecatoarea Dana Girbovan, atrage atentia despre dezastrul generat in instante de plecarile masive: “Folosim toate mijloacele legale pentru apararea statutului constitutional al judecatorilor, pentru a asigura un act de justitie eficient si de calitate”

Scris de: George TARATA | pdf | print

1 November 2022 17:01
Vizualizari: 5798

Curtea de Apel Cluj cere ca eventuala crestere a varstei de pensionare a magistratilor sa nu afecteze drepturile judecatorilor aflati in activitate. Solicitarea a fost facuta in urma Adunarii Generale a Curtii de Apel Cluj, desfasurata marti, 1 noiembrie 2022, in care s-au discutat aspectele privind posibila taiere a pensiilor, prin calcularea lor la 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta cum este in prezent, si posibila crestere a varstei de pensionare.


 

In unanimitate, judecatorii de la Curtea de Apel Cluj au decis sa sustina demersul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a solicitat Guvernului si Parlamentului sa nu faca modificari la regimul pensiilor magistratilor fara consultarea sistemului judiciar si sa evite sa afecteze statutul judecatorilor prin masuri intempestive si populiste (click aici pentru a citi).

La randul sau, presedinta Curtii de Apel Cluj, judecatoarea Dana Girbovan (foto), sefa Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), a explicat ca in momentul de fata exista peste 500 de judecatori care indeplinesc conditiile de pensionare, dintre care 80 la ICCJ, care au ales sa isi continue activitatea, dar care se pot pensiona in orice moment. De asemenea, Girbovan a dat asigurari ca magistratii vor folosi toate parghiile legale pentru a-si apara statutul.

 


Iata comunicatul Curtii de Apel Cluj:


Astazi, 01.11.2022, Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj a hotarat cu unanimitate sustinerea demersului initiat si a propunerilor adoptate de catre Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul inaltei Curti de Casatie si Justitie, cuprinse in Hotararea nr. 5 din data de 31 octombrie 2022, respectiv:

- Solicitarea celorlalte puteri ale statului sa respecte statutul constitutional al judecatorilor, ale carui repere constitutionale se regasesc in prevederile art. 124 alin. (3) si art. 125 din Constitutia Romaniei, si sa isi asume principiile stabilitatii si previzibilitatii acestui statut.

- Solicitarea executivului si legislativului sa respecte principiul cooperarii loiale intre puterile statului, astfel incat orice demers legislativ privind modificarea conditiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecatorilor sa fie facut cu consultarea reala si efectiva a sistemului judiciar, evitand afectarea statutului judecatorilor in functie prin masuri intempestive si populiste care ar afecta grav echilibrul sistemului judiciar si garantiile de independenta ale acestuia.

Judecatorii Curtii de Apel Cluj au subliniat ca autoritatile ar trebui sa-si aprofundeze politica de management a resurselor umane, pentru a implementa un management de perspectiva, evitand orice risc de reducere a numarului de magistrati si necesitatea de a gestiona un numar important de dosare. O modificare a varstei de pensionare ar avea, fara indoiala, repercusiuni atat asupra dezvoltarii carierei magistratilor cat si asupra organizarii instantelor.

Avand in vedere ca statutul judecatorilor este unul de rang constitutional – reperele sale fiind consacrate in prevederile art. 124 alin. (3) si art. 125 din Constitutia Romaniei -, se considera necesara asumarea de catre toate puterile statului a principiilor stabilitatii si previzibilitatii acestui statut, cu evitarea experimentelor legislative.

Orice modificari privind cresterea varstei de pensionare ar trebui sa nu afecteze drepturile judecatorilor in functie, sa fie graduale, etapizate si corelate cu ritmul de imbunatatire a conditiilor de munca.

De altfel, in contextul procesului legislativ privind adoptarea noilor 'Legi ale justitiei', chiar in aceasta luna, Parlamentul Romaniei a reconfirmat in linii fundamentale aceleasi conditii de obtinere a pensiei ocupationale actualmente in vigoare.

S-a apreciat ca, repunerea in discutie, periodic, la intervale scurte de timp si in lipsa unor justificari obiective, intotdeauna in sens negativ, a statutului judecatorilor agraveaza situatia resurselor umane, prin cresterea presiunii si incarcaturii psihice a acestei functii si are, in final, un efect negativ asupra calitatii actului de justitie, in detrimentul cetateanului.

Sub aspectul conditiilor de munca, s-a apreciat ca imbunatatirea progresiva a acestora la nivelul instantelor judecatoresti trebuie asumata printr-un document strategic cu caracter concret, care sa cuprinda in mod detaliat obiectivele de investitii asumate, termenele de finalizare si sursele de finantare.

'Curtea de Apel Cluj, alaturi de toate celelalte curti de apel din tara, in unanimitate, a adoptat azi, 01.11.2022, o hotarare ce sustine demersurile initiate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru evitarea unui dezastru in instante, generat de plecarea masiva a judecatorilor din sistem. Peste 500 de judecatori aflati azi in functie si-au continuat activitatea dupa indeplinirea conditiilor de pensionare, dintre care 80 de judecatori la curtea suprema. Este inadmisibil ca instabilitatea accentuata a statutului acestora sa ii determine sa plece, iar orice actiune care are avea un astfel de efect trebuie sanctionata ferm, pentru apararea dreptului fundamental la un proces echitabil. Justitia nu se poate infaptui in conditiile volumului actual de munca, dublata de un deficit masiv de resurse umane, cu un statut al judecatorilor ce se erodeaza constant', a declarat doamna judecator Dana Girbovan, presedintele Curtii de Apel Cluj.

'Jaloanele statutului judecatorilor sunt cele prevazute de Constitutia Romaniei si Curtea Constitutionala a Romaniei, si nu cele negociate politic la nivel guvernamental. Este important ca fiecare cetatean sa inteleaga consecintele unor astfel de demersuri intempestive pentru eficienta apararii drepturilor fundamentale. De aceea, ne asumam sa folosim toate mijloacele legale pentru apararea statutului constitutional al judecatorilor, pentru a asigura un act de justitie eficient si de calitate', a mai adaugat presedintele Curtii de Apel Cluj”.

Comentarii

# Justitie in Romania?! date 1 November 2022 17:58 +564

Din pacate nu ati reusit sa asigurati un act de justitie eficient si de calitate desi ati avut super beneficii, ca nicio alta categorie profesionala. Nu meritati aceste beneficii pe care vi le platesc cetatenii, nu infractorii pe care ii scapati pe banda rulanta cu tot felul de tertipuri legislative Cu voi sau fara voi e acelasi lucru!

# Fiti europeni, magustratilor ! date 1 November 2022 18:42 +124

Asumati-va munca si raspunderea pentru ceea ce munciti ! Munciti impreuna cu toata tara romaneasca, caci nimic nu e mai frumos decat sa muncesti si sa vezi tara cum rodeste toata !

# Gica contra sistemului date 1 November 2022 19:59 +404

Lacomi, aroganți, lipsiți de omenie, de solidaritate cu restul po******ției, în condiții de criza. Unul dintre bunicii mei, ardelean neaoș, avea o eticheta pentru astfel de persoane, le spunea neamuri proaste și înceta orice legătură cu ei. Suiti in turnul de fildeș arata ca în fapt sunt niște romani obișnuiți care atunci când le dai, le fata vaca și, când le ceri înapoi, le moare vițelul. Pentru ce merite vor astfel de avantaje? Pentru o singura ședința de judecata de 4-5 ore pe saptamana!? Restul timpului? Cică la studiat dosare, adică liber ca tramvaiul, ca atunci când întra în sala de judecata sa uita ca vițelul la poarta noua la avocați, și aia niște habarniști, și dispun expertize, să-i lămurească experții, ca ei nu sunt în stare pe baza probelor din dosar. De ce credeți ca procesele, cele mai banale, durează câte 2, 3 ani. Au ajuns sa dea termene la doua trei luni. De competenți? Oare?

# nae girimea date 1 November 2022 21:02 +326

@ Justitie in Romania?! Privilegiile astora s-au acordat nu ca sa faca justitie , ci injustitie.

# adrian date 1 November 2022 22:10 +277

Daca nu le convine sa plece din tara.Sunt niste nerusinati.Indivizi si individe lipsiti,lipsite de scrupule.

# Mehedinti date 1 November 2022 23:34 +152

Opa! Numai voturi negative. Pai meritați fraților și mult mai rău decât atât "semizeilor pământeni". Bine va face Guvernul. Trebuiau mai dure micsorarile sa fie facute

# Nicu date 2 November 2022 00:38 +312

Pune mana și muncește până la 63 ani așa cum muncește fiecare femeie româncă din tara asta și nu să ieși la pensie la 45!!! Vai de capul vostru !!!

# santinela date 2 November 2022 07:10 -36

Tot respectul pentru o doamna magistrat cu coloana vertebrala ferma si doxa de carte.Din pacate in acest sistem sinteti doar citeva intradevar de valoare : Dvs.,Baltag,Stoicescu,Oprina, etc.In rest "magistratii" lipsiti de valoare,slugi la imparatie,fara obraz,de la ICCJ,CSM si pina jos populeaza majoritar parchetele si instantele.De aceea exista aceasta imagine crunta despre justitia din Romania. Ce au facut Livia Stanciu,Tarcea,Camelia,Portocala,Onea,Tulus,Eva si alti nenorociti de aceeasi factura (si sint multi) nu mai repara nici dracu.Basca ca in frunte troneaza un NIMENI ca actualul ministru Predoiu !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva