22 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRUNA, RECLAMATA LA CIOLOS – Andrei Tinu acuza ca Raportul MJ privind activitatea ANC este o diversiune menita sa o acopere pe protejata ministresei Raluca Pruna. Vicepresedintele ANC ii cere lui Ciolos sa intervina in scandalul numirii Malinei Ciobanu la sefia Autoritatii Nationale pentru Cetatenie si sa isi trimita Corpul de Control sa faca verificari: "Echipa de control a MJ a redactat un raport la comanda, antedatat, destinat justificarii propunerii de numire a doamnei Ciobanu" (Memoriul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

7 March 2016 16:13
Vizualizari: 5759

Dupa ce a iesit public sa se apere fata de acuzele Corpului de control al MJ aduse activitatii desfasurate in cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, vicepresedintele institutiei Andrei Tinu (foto stanga) a mers mai departe pentru a-si apara onoarea terfelita in Raport. Revoltat de actiunile Ministerului Justitiei, indreptate impotriva sa, Andrei Tinu a depus la Guvern luni dimineata, 7 martie 2016, un memoriu adresat premierului Dacian Ciolos, in care ii solicita sa trimita Corpul de Control al prim-ministrului pentru a evalua activitatea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie. Tinu ii mai cere lui Ciolos sa verifice si care au fost criteriile de selectie la numirea Iuliei Malina Ciobanu, sotia procurorului Nelu Ciobanu, in functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, cu rang secretar de stat.


In memoriul inaintat premierului Dacian Ciolos, Adrian Tinu isi justifica solicitarea prin aceea ca echipa Corpului de control al Ministrului Justitiei, Raluca Pruna, a redactat "un raport la comanda, antedatat, destinat justificarii propunerii de numire a doamnei Ciobanu in aceasta functie".

Vicepresedintele ANC ii comunica premierului Dacian Ciolos ca echipa Corpului de control al MJ, din care au facut parte Robert Kelemen, Camelia Petrescu si Florena Sterschi, nu a venit intamplator sa faca verificari la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, ci dupa ce Malina Iulia Ciobanu si Daniela Gina Damaschin au fost revocate de acesta, in 6 noiembrie 2015, din functiile de director pe care le detineau, "prima avand o restanta de 296 de lucrari nesolutionate si care iesisera din termenul legal de solutionare".

Andrei Tinu evidentiaza ca nu contesta numirea Malinei Ciobanu in functia de sefa a ANC, facuta de Ciolos la propunerea fostei asistente a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna (foto dreapta), insa opineaza ca modul netransparent in care s-a facut aceasta numire nu face decat "sa mentina un climat tensionat, care contribuie astfel la adevarata degradare a activitatii institutionale, nicidecum la implementarea unor standarde de profesionalism, transparenta si eficientizare", asa cum Pruna sustine.

Prezentam in continuare memoriul lui Andrei Tinu trimis premierului Dacian Ciolos:

"Stimate domnule Prim-Ministru,

Subsemnatul, ANDREI TINU, vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, cu domiciliul in Bucuresti, va inaintez urmatorul:

MEMORIU

Ministerul Justitiei si, in special, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC), se confrunta cu grave probleme de imagine, cauzate de numirea doamnei Malina-Iulia Ciobanu in functia de presedinte al institutiei, la mai putin de patru luni de la revocarea acesteia, in data de 6 noiembrie 2015, din functia de director al Directiei Contencios si Relatii Publice, ca urmare a managementului defectuos al compartimentului pe care l-a condus din 2012 si pana la data revocarii.

Tin sa mentionez ca nu contest decizia de numire, care s-a facut la propunerea Ministerului Justitiei, intrucat orice numire sau eliberare din functie sunt atributul exclusiv al primului-ministru. Cu toate aceastea, propunerea venita de la ministerul de resort referitoare la numirea doamnei Ciobanu ca presedinte al ANC si modul netransparent de selectie, nu fac decat sa mentina un climat tensionat, care contribuie astfel la adevarata degradare a activitatii institutionale, nicidecum la implementarea unor standarde de profesionalism, transparenta si eficientizare – principii fundamentale ale programului pe care vi l-ati asumat la momentul investirii Domniei Voastre in functia de Prim-Ministru al Guvernului Romaniei.

In semn de protest fata de numirea Malinei Ciobanu, cinci sefi de compartimente din ANC – directori, sefi de serviciu si sefi de birou – si-au inaintat demisiile, considerand ca intoarcerea la vechile practici administrative, prin care mii de petitii erau solutionate prin raspunsuri formale transmise in afara termenelor legale, cu nesocotirea obligatiilor prevazute de lege si a principiilor europene ale unei administratii transparente, reprezinta un risc institutional inacceptabil.

La 6 februarie 2014, am fost numit vicepresedinte al ANC, iar din 3 noiembrie 2015 (Decizia Prim-Ministrului 250/3.11.2015) am exercitat atributiile presedintelui institutiei, in conditiile legii, pana la numirea doamnei Ciobanu in aceasta functie (Decizia Prim-Ministrului 77/25.02.2016). In scurta perioada in care am asigurat conducerea interimara a institutiei, am incercat sa rezolv o serie de probleme, mai vechi sau mai noi, ale activitatii autoritatii, vizand transparentizarea, eficientizarea si profesionalizarea (ex. publicarea pe site-ul institutiei a stadiului de solutionare a dosarelor de cetatenie precum si a tuturor contractelor de achizitii de bunuri si servicii).

La 6 noiembrie 2015, am decis revocarea din functiile de director a doamnelor Malina-Iulia Ciobanu si Daniela-Gina Damaschin, prima avand o restanta de 296 de lucrari nesolutionate si care iesisera din termen legal de solutionare. Urmare a acestor revocari, cele doua doamne au depus plangeri prealabile la Ministerul Justitiei. Ulterior dar nu intamplator, a fost trimisa o echipa a Corpului de control al ministrului justitiei – formata din domnul Robert Kelemen si din doamnele Camelia Petrescu si Florena Sterschi –, avand ca obiectiv declarat analiza activitatii ANC in perioada 2013-2015. Echipa de control a redactat un raport, ale carui concluzii le resping categoric. Este un raport la comanda, antedatat, destinat justificarii propunerii de numire a doamnei Ciobanu in aceasta functie.

Intrucat nu am nimic de ascuns si tinand cont de faptul ca raportul Corpului de control al ministrului justitiei aduce atingere grava imaginii mele publice, va rog respectuos sa analizati posibilitatea sesizarii Corpului de Control al Primului-Ministru, care sa evalueze obiectiv activitatea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie precum si sa verifice care au fost criteriile de selectie la numirea doamnei Malina Ciobanu in functia de presedinte cu rang de secretar de stat.

Bucuresti, 7 martie 2016

Cu aleasa consideratie,

Dr. Andrei Tinu"

*Cititi aici memoriul trimis de Andrei Tinu premierului Dacian Ciolos

Comentarii

# DODI date 7 March 2016 17:05 +7

Se vede că este copilul lui Tinu (chiar și fără să cerem analiza ADN). Se vede că are coloană vertebrală. Nu degeaba pe tatăl său nu l-au putut înlătura decât cu o ”sinucidere” aranjată. 

# DOREL date 8 March 2016 10:09 0

Mai draga, n-a fost nici o "sinucidere", a fost "accident" (01.01.2003) ! 

# VIKY date 8 March 2016 10:42 0

Accident...aranjat de mafie. Mafia italiana ar trebui sa faca reciclare in Romania, chiar au ce sa invete.

# r date 8 March 2016 12:46 +1

cu scuze, imi puteti spune cum a ajuns dl. Tinu la ANC vicepresedinte? prin concurs sau numit politic? asa ca rade ciob de oala Sparta:)

# Aniela date 29 March 2018 11:57 0

O palarie prea mare pentru tine, Andrei! Nu meriți o functie, nu stii sa conduci o astfel de instituție. Nu degeaba a venit in decembrie 2017 iar corpul de control al lui Toader. Asteptam raportul si sa vedem ce plangeri mai faci.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva