A INCEPUT DISCRIMINAREA – UMF Iasi nu le permite accesul la examene studentilor care nu aduc certificat de vaccinare anti-COVID, teste negative sau adeverinta post-infectare. Liderul Ligii Studentilor Iasi, Silvian Man, a anuntat ca va ataca in instanta decizia: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu e obligatorie. Studentul care o refuza si nu-si permite platirea testelor RT-PCR nu poate fi discriminat, ostracizat, prin inlaturarea de la activitatile la care au dreptul si colegii lui care s-au vaccinat”
A inceput discriminarea pe motiv de vaccinare. Este scandal urias la Universitatea de Medicina „Grigore T. Popa” din Iasi, unde rectorul Viorel Scripcariu (foto 1) a anuntat ca institutia nu ii va primi la examene pe studentii care nu aduc certificat de vaccinare anti-COVID, teste negative (RT-PCR sau antigen) ori adeverinta ca se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi de dupa infectarea cu coronavirus. In replica, studentii se pregatesc sa atace in instanta manevra conducerii universitatii.
Decizia nr. 516 a fost adoptata miercuri, 12 mai 2021, si, dupa puteti vedea mai jos, nu este clar daca a fost luata doar de catre rector sau a fost adoptata prin vot de catre intregul consiliu de administratie al universitatii.
Iata mai intai textul deciziei (vezi facsimil):
„Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din lasi, numit prin Ordinul Ministrului Educatiei si Cercetarii nr. 3186/07.02.2020,
In vederea prevenirii raspandirii infectiei cu SARS-CoV-2 si a protejarii studentitor, pacientilor, cadrelor didactice si personalului medical din unitatile sanitare, in contextul prelungirii starii de alerta pe teritoriul Romaniei si in acord cu Legea Educatiei nr. 1/2011, actualizata, respectiv art. 123, alin. 1 si 2 (privind autonomia universitara), Carta U.M.F. Grigore T. Popa din lasi, respectiv Directiva Comisiei Europene 2005/36/CE, respectiv art. 21 si 24;
Avand in vedere responsabilitatea sociala si misiunea Universitatii in comunitate, coroborat cu modalitatea clasica de examinare pentru invatamantul medico-farmaceutic, Consiliul de Administratie din data de 12.05.2021 decide:
Art. 1. Pentru a putea participa la sesiunea de examene din perioada 29.05.2021-19.06.2021, sesiunea ordinara nr. 2, studentii vor prezenta, inainte de fiecare examen, unul dintre urmatoarele documente:
- Certificatul de vaccinare anti-COVID, inclusiv cu prima doza;
- Test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore;
- Rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
- Adeverinta din care sa rezulte ca se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi, ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2.
Art. 2. Cadrele didactice examinatoare vor permite participarea la examene doar studentilor care prezinta unul dintre documentele enumerate la art. 1.
Art. 3. Prezenta decizie va fi adusa la cunostinta Rectoratului, decanatelor, Directiei General Administrative, Oficiului Juridic si va fi postata pe site-ul Universitatii”.
Studentii se ridica impotriva nedreptatii
Liga Studentilor Iasi – condusa de catre Silvian-Emanuel Man (foto 2) – nu a lasat netaxata lucratura rectorului Scripcariu, liderul organizatiei studentesti anuntand la Radio Romania Iasi ca va ataca in instanta Decizia 516/2021. De asemenea, Silvian Man a lansat o petitie online, cerandu-i consiliului de administratie al institutiei de invatamant sa abroge decizia si explicand de ce aceasta decizie are un caracter profund discriminatoriu. Pana la momentul scrierii acestui articol, petitia avea 2.144 de semnaturi (click aici daca doriti sa o semnati).
In replica, tot la Radio Romania Iasi, rectorul Viorel Scripcariu a sustinut ca si-a bazat mutarea pe o directiva europeana menita sa protejeze sanatatea publica.
Inainte sa va prezentam textul petitiei, iata declaratiile celor doi:
- Silvian Man:
„In momentul de fata, Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi se afla intr-un exces de putere, neexistand baza legala prin care sa oblige studentii si cadrele didactice sa participe la sesiunea de examene exclusiv pe baza testelor sau pe baza certificatului de vaccinare. O astfel de ingerinta este total extralegala, creeaza un precedent foarte periculos pentru tot sistemul public de invatamant din Romania si trebuie sa facem pe toate caile posibile, astfel incat sa ii ajutam pe studentii din UMF sa aiba mai mult curaj. Pentru ca au existat foarte multe presiuni asupra lor in ceea ce priveste aceasta chestiune.
Dialogurile sunt inexistente, pentru ca Universitatea de Medicina si Farmacie alege sa discute numai cu organizatiile studentesti din cadrul UMF care in momentul de fata sustin pozitia universitatii. Ba mai mult: au fost lideri ai acestor organizatii care i-au ridiculizat pe cei peste 2.000 de studenti care se opun acestei decizii. Si este un fapt absolut ingrijorator ca cei care se numesc 'reprezentanti ai studentilor' calca in picioare dorinta colegilor lor”.
- Viorel Scripcariu:
„Stim ca Directiva Directiva nr. 36 din 2005 a Uniunii Europene spune clar ca invatamantul medical are un specific aparte si se face la patul bolnavului. Aceasta directiva n-a fost modificata deloc in aceste conditii de pandemie. Deci noi riscam ca, dupa o perioada de timp, diplomele de absolvire ale studentilor nostri sa nu fie luate in considerare numai cu invatamantul online sau chiar cu invatamant hibrid.
Este o decizie care nu este discriminatorie absolut deloc, nu impune vaccinarea. Au posibilitatea sa aleaga intre a-si face vaccinul, a se testa RT-PCR sau test antigen”.
Redam petitia integrala:
„Scrisoare adresata CA al UMF Iasi impotriva conditionarii privind vaccinarea/testarea studentilor pentru a sustine examenele
Catre Consiliul de Administratie al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iasi,
Stimati domni profesori,
Prin prezenta scrisoare ne exprimam dezacordul fata de posibilitatea adoptarii unei decizii a Consiliului de Administratie prin care sustinerea examenelor din cadrul sesiunii de vara a anului universitar 2020-2021 este conditionata de prezentarea unui certificat de vaccinare sau test RT-PCR negativ/adeverinta care sa ateste antecedente de infectie COVID-19.
Discutia lansata nu este pro sau contra vaccinarii, ci vizeaza modul abuziv, neconstitutional si injust prin care se incearca constrangerea studentilor Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi de a se vaccina in vederea sustinerii examenelor din sesiunea de vara. Conform surselor oficiale, in Romania, vaccinarea impotriva COVID-19 este voluntara / neobligatorie si, ca orice act medical, este asumata de catre cel in cauza. Consideram ca aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste vointa studentilor de a nu se vaccina, incalca libertatea de alegere si transforma vaccinarea intr-o obligativitate / constrangere a unor drepturi si libertati. Alternativa propusa (prezentarea unui test RT-PCR negativ inainte de fiecare examen) nu este echitabila si egala intrucat supune anumiti studenti la un stres financiar, fizic, psihic si emotional. Mentionam ca in acest context nu poate fi aplicata expresia "minoritatea se supune majoritatii", fiind vorba de decizii luate “pe persoana fizica”, precizând ca vorbim de un act medical și constituțional relevant. Subliniem faptul ca este la latitudinea persoanelor care au putere de decizie, daca se introduce sau nu această masura: de obligativitate a certificatului/adeverinței de vaccinare, ori a prezentarii testului RT-PCR negativ in sesiune, reiterand ca echitabil ar fi, dacă vaccinul este gratuit si neobligatoriu, măsura din urmă trebuie să fie aidoma, anume, să fie susținută financiar, psihic si moral, în totalitate, până la sfârșitul pandemiei, de către Stat. Doar asa putem atinge acea “neobligativitate” pe care Guvernul si Constitutia o garanteaza.
Conform legii Nr 46 din 21 ianuarie 2003 capitolul 1, articolul 1: a) "prin pacient se intelege persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate." In consecinta, orice persoana este automat incadrata la gradul de pacient, avand posibilitatea conform articolului 13 din capitolul 2 al acestei legi sa refuze un act medical. Mentionam articolul: "Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau al opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului." Asadar, orice persoana are dreptul de a refuza orice act medical, fara a i se ingradi drepturile fundamentale (ex.: Dreptul la educatie). Totodata, conform articolului 1, b) "prin discriminare se intelege distinctia care se face intre persoane aflate in situatii similare pe baza rasei, sexului, varstei, apartenentei etnice, origini nationale sau sociale, religiei, optiunilor politice sau antipatiei personale." Orice student care refuza actul medical din diverse motive, avand in vedere ca acesta (vaccinarea anti-COVID-19) nu este obligatoriu, si nu-si permite din punct de vedere financiar platirea testelor RT-PCR, nu poate fi discriminat prin inlaturarea sa de la activitatile la care au dreptul si colegii lui care s-au vaccinat impotriva COVID-19 si nici nu poate fi ostracizat de catre societate si institutia din care face parte. Totodata, acestia (n.r. studentii) nu pot fi opriti din a-si desfasura activitatile necesare evolutiei lor academice, precum participarea la stagii, cursuri si examene, deoarece acest lucru ar depasi cadrul legal existent in Romania.
Punerea in aplicare a unei astfel de decizii constituie o actiune discriminatorie fata de un numar considerabil de studenti. Aducem in atentie ORDIN nr. 3.666 din 30 martie 2012, privind aprobarea Codului drepturilor si obligatiilor studentului emis de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in articolul 9 este prevazut faptul ca “Propaganda politica, precum si orice forma de discriminare individuala sau de grup sunt interzise in cadrul institutiilor de invatamant superior.”, coroborat cu articolul 11, lit. r - “dreptul la o evaluare obiectiva si nediscriminatorie a competentelor dobandite dupa parcurgerea unui curs, cu respectarea programei, si dreptul de a cunoaste baremul dupa care a fost evaluat”. Acestora li se adauga Regulamentul de studii universitare de licenta, editia 1, revizia 2, articolul 4 al capitolului “Principii generale” care sustine “prevenirea exclusivismului, intolerantei si discriminarilor de orice tip”. Adoptarea deciziei (n.r. conditionarea prezentarii unui certificat de vaccinare / test RT-PCR negativ) de catre conducerea UMF Iasi incalca propriul regulament de functionare, dar si legile emise de catre statul roman. Trebuie sa tinem cont de existenta anumitor categorii defavorizate de studenti: cei care au o situatie financiara precara si nu isi permit efectuarea testelor RT-PCR cu fonduri proprii, cei care au anumite afectiuni care inca nu au fost incluse in studiile privind siguranta vaccinarii anti-COVID-19, dar si studentii care urmeaza anumite tratamente pe termen lung. In plus, existenta unei presiuni psihice exercitate asupra celor care nu doresc vaccinarea din varii motive poate constitui un impediment in desfasurarea normala a activitatii de studiu si examinare a acestora. Situatii similare au fost semnalate si de catre Avocatul Poporului care a afirmat in spatiul public, in repetate randuri (martie, mai 2021), cu privire la conditionarea locurilor de munca de catre unii angajatori: "Am avut o corespondenta cu Ministerul Sanatatii care ne-a raspuns foarte ferm ca, atat timp cat prin strategia de vaccinare se subliniaza ca vaccinarea nu este obligatorie, atunci concedierea unor persoane sau neacceptarea lor este dincolo de cadrul legal existent in Romania. Fiecare persoana care se va simti in felul acesta atinsa, in drepturile sale, va trebui sa atace astfel de decizie in instanta, daca intr-adevar angajatorii le vor pune in practica. Si eu cred in continuare ca este bine sa ii convingem pe oameni sa se vaccineze, dar nu ii putem opri pe ceilalti sa traiasca o viata si sa munceasca, asa cum e firesc”.
Avand in vedere argumentele dezvoltate mai sus si sustinute de sursele citate, inclusiv legale, consideram ca demersul nostru impotriva acestei decizii este pertinent si justificat. Desfasurarea sesiunii cu respectarea tuturor masurilor de protectie recomandate de OMS si Guvernul Romaniei (purtarea corecta a mastii, folosirea dezinfectantului, pastrarea distantei minime de 1.5 m intre persoane) s-a dovedit a fi cea mai buna varianta de management a situatiei, intrucat in urma sesiunii de iarna nu s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri de infectie cu COVID-19 in randul studentilor UMF Iasi. Asa cum desfasurarea activitatii didactice timp de doua semestre in sistem hibrid a fost un succes, suntem de parere ca sustinerea examenelor care presupun prezenta in aceeasi sala a unui numar mult mai mic de persoane poate fi realizata fara riscuri aditionale”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lita 13 May 2021 17:59 +46
# Gica contra sistemului 13 May 2021 18:00 +48
# VIKY 13 May 2021 19:16 +29
# VIKY 13 May 2021 19:28 +55
# VIKY 13 May 2021 22:53 +30
# maxtor 13 May 2021 23:28 -31
# Gyuse Bogdan 14 May 2021 10:51 +41
# maxtor 15 May 2021 00:39 +44