27 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

A VORBIT DE FUNIE IN CASA SPANZURATULUI - Horatius Dumbrava i-a semnalat lui Traian Basescu, “cu vadita ingrijorare” ca Parlamentul a confiscat, prin neridicarea imunitatii unor alesi, atribute constitutionale ce apartin autoritatii judecatoresti si il roaga sa sesizeze CCR: “Parlamentul a refuzat in cateva situatii de a da aviz pozitiv solicitarii Procurorului General al Romaniei de incepere a urmaririi penale a unor parlamentari” (Scrisoarea)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

14 March 2014 15:45
Vizualizari: 5027

Ce i-o fi venit tocmai acum fostului presedinte al CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, sa ii scrie lui Traian Basescu? Asta este intrebarea care sta probabil pe buzele multor observatori din Justitie, care stiu ca Dumbrava nu are prea mari tangente cu factorul politic si mai ales cu jocurile de putere. In urma cu doar o zi actualul membru al CSM, Horatius Dumbrava, i-a cerut sefului Consiliului, judecatorul Adrian Bordea, sa analizeze posibilitatea sesizarii CCR pentru a analiza un eventual conflict intre Parlament si puterea judecatoreasca, dupa ce Parlamentul a refuzat sa ridice imunitatea unor deputati, si sa solicite o pozitie referitoare la cine poate decide asupra acestei imunitati. Tot atunci, Horatius Dumbrava a anuntat ca i-a transmis si Presedintelui o scrisoare in care i-a cerut acelasi lucru.


La cateva ore dupa acest eveniment, Traian Basescu a iesit public si l-a ironizat pe Dumbrava, spunand despre acesta ca “s-a indragostit de stilul epistolar”, si dezvaluind ca ii tot scrie in ultima perioada, “pentru a se face cunoscut”. Desi a afisat o atitudine ironica si oarecum indiferenta fata de acest subiect, noi credem ca nu i-a picat deloc bine lui Traian Basescu adresarea publica formulata de Horatius Dumbrava, care practic i-a aruncat o pisica moarta in casa. Este stiut faptul ca Traian Basescu este de fapt singurul om din Romania caruia parchetele i-au inventat o imunitate, in asa fel incat sa fie intangibil pe toata perioada in care va sta la Cotroceni. Ce este grav in acest caz este ca Traian Basescu a capatat o imunitate care se manifesta chiar si retroactiv, in conditiile in care majoritatea dosarelor sale sunt deschise inainte de a obtine cele doua mandate de presedinte, asa cum este cazul dosarului “Flota”, dosarului “Mihaileanu” sau al dosarului de spalare de bani in care este implicat impreuna cu afaceristul Costel Casuneanu.

Numindu-l “mediator intre puterile statului”, Horatius Dumbrava apeleaza la Traian Basescu pentru a sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la eventualul conflict intre Parlament si autoritatea judecatoareasca, magistatul considerand ca Parlamentul are obligatia sa sprijine Justitia si nu sa se fie o bariera.

Judecatorul Horatius Dumbrava este de parere ca prin respingerea solicitarilor Procurorului General, Parlamentul face un exces de putere, confiscand practic atributele constitutionale ce apartin autoritatii judecatoresti.

Prezentam in continuare scrisoare transmisa de judecatorul Horatius Dumbrava Presedintelui Traian Basescu:

Stimate Domnule Presedinte,

Va scriu, in primul rand, tinand cont nu numai de calitatea mea de demnitar public, membru al unei autoritati constitutionale – Consiliul Superior al Magistraturii, ci si din perspetiva de cetatean al Romaniei, care-si doreste ca institutiile statutului, autoritatile acestuia, sa functioneze in asa fel incat valorile fundamentale ale statului – cum ar fi democratia, statul de drept, demnitatea umana sau egalitatea in fata Legii, dar si Justitia – sa fie nu numai respectate formal si declarativ, dar si puse in practica.

De altfel, aceste valori fundamentale sunt comune tuturor statelor membre ale Uniunii Europene si sunt inscrise, ca atare, inca in primele pagini ale Tratatului de la Lisabona.

De aceea, va scriu, cu vadita ingrijorare si din perspectiva obligatiilor pe care Romania si-a le-a asumat ca membru deplin al Uniunii Europene, in special cele legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare instituit in decembrie 2006 in comun cu Comisia Europeana.

In fine, dati-mi voie sa apelez la rolul Domniei Voastre de mediator intre puterile statului, in sens constitutional, pentru ca art. 80 paragraf 2 din Constitutie prevee aceasta prerogative esentiala pentru statul de drept: “Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”.

In consecinta, va solicit respectuos sa reflectati asupra necesitatii de a uza de dreptul de sezina pe care vi-l da Constitutia potrivit art. 146 lit. e), de a sesiza Curtea Constitutionala privind un posibil conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatile publice, respectiv dintre Parlament si autoritatea judecatoreasca.

In esenta, Parlamentul a refuzat in cateva situatii de a da aviz pozitiv solicitarii Procurorului General al Romaniei de incepere a urmarii penale a unor parlamentari.

Fara a aduce o critica posibilitatii Parlamentului de a-si indeplini rolul constitutional, in astfel de situatii, totusi, exista anumite limite constitutionale de care nici Parlamentul insusi nu poate trece.

Din acest punct de vedere, impiedicarea justitiei, a autoritatii judecatoresti de a-si indeplini misiunea, in conditiile in care avizul pe care Parlamentul il da nu are legatura nici cu activitatea parlamentara a celor vizati de solicitarile Procurorului General, si nici cu activitatea politica, ci cu exercitarea de functii guvernamentale, reprezinta, din punctul meu de vedere, un exces de putere al Parlamentului, in sensul in care acesta a trecut in domeniul altei puteri constituite in stat.

Cu alte cuvinte, Parlamentul a confiscat, practic, prin actiunile sale atribute constitutionale ce apartin autoritatii judecatoresti, contrar dispozitiilor art. 1 paragraf 4: „Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale”.

Este adevarat ca art. 109 paragraf 2 din Constitutie prevede ca „Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor”, insa aceasta prerogativa constitutionala nu se poate constitui intr-una discretionara, aflata la indemana Parlamentului, ci, dimpotriva, in obligatia Parlamentului de a nu obstructiona justitia atunci cand exista acuzatii penale ce fac obiectul unor dosare aflate pe rolul autoritatii judecatoresti. Parlamentul nu se poate constitui intr-o bariera pentru justitie, ci e obligat in a sprijini justitia.

Ca o ultima precizare:

fara indoiala ca parlamentarii carora nu li s-a retras imunitatea de catre Parlament beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la momentul la care se va pronunta instanta de judecata. Insa, aceasta situatie neclara, in opinia mea, nu profita nici parlamentarilor in cauza, tocmai pentru ca sunt persoane publice, iar pretinsele acuzatii sunt foarte grave.

Cu atat mai mult, interesul public e in sensul ca aceste pretinse alegatii de natura penala sa fie clarificate, iar clarificarea nu o poate face in nici intr-un caz Parlamentul, prin refuzul ridicarii imunitatii, ci doar justitia, singura in masura de a analiza aceste pretinse infractiuni de care sunt acuzati parlamentarii (fosti sau actuali ministri) in cauza. Asadar, si din perspectiva interesului public sesizarea cu acest posibil conflict juridic de natura constitutionala, cred eu, s-ar impune.

Sper ca prezenta scrisoare deschisa sa fie perceputa ca un semnal de alarma si sa va convinga asupra justetei demersului pe care vi-l propun in interesul Romaniei si al cetatenilor ei”.

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 14 March 2014 17:36 +2

astea/s puse bine de w/e,poate lumea sa faca un exercitiu? uitati/va fara a deschide articolele caci pozele sint una vis a vis de cealalta nparca cineva vrea sa ia pulitzerul (stiu cei care trebuie pentru ce/i acest premiu)ma intreb cum dracului in cazul lui ,,dumbrava minunata,,nu a mers principiul corb la corb nu/si scoate ochii,cu diferenta ca in loc de corb era BETIV (probabil gunoiul era prea beat si nu recunostea decit cucii el find pe post de cucul din ceas la acea ora)

# Supraveghetorul date 14 March 2014 17:56 -6

Avortonule din lumea mare, ia-ti dublura si mars la locul vostru, la latrina ! Fa-o acum, cat mai poti sa mergi pe picioarele tale.

# unul din lumea cea mare date 14 March 2014 20:04 +3

pentru supraveghetorul//ca altfel ce?!!!!te pomenesti ca/mi iei ,,salamul,,infractor de gunoi betivan,am asa o vaga senzatie ca in spatele aliasului este cucul beat!!!!

# Obs date 14 March 2014 19:29 +4

Acum se poate vorbi de amestecul justitiei in treburile parlamentului. Daca constitutia prevede asa ceva si parlamentul se pronunta intr-un sens sau altul, nu inseamna ca se obstructioneaza neaparat justitia. Nici parlamentarii nu sunt fecioare, dar nici multi dintre voi, mai ales capii, nu sunteti departe.

# Valeriu Mangu date 14 March 2014 21:03 -3

Articolul \"Despre institutia constitutionala a instructiei penale\" pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# Dasaev date 14 March 2014 22:04 +3

Pacalicilor, ieri nu erati de acord cu domnul D. Au mai fost cazuri, pe acest site, de cosmetizare a punctelor de vedere de la o zi la alta.

# mircea date 16 March 2014 12:11 +1

pai cam asa se intampla la trusturile de presa unde obiectivitatea e undeva pe la fundul listei cu obiective. 

# mircea date 14 March 2014 23:47 -4

\" noi credem ca nu i-a picat deloc bine lui Traian Basescu adresarea publica formulata de Horatius Dumbrava, care practic i-a aruncat o pisica moarta in casa \" - ba Felics, a ajuns femeia de serviciu sa posteze pe Luju ? :-?

# Basescu date 14 March 2014 23:58 -4

über alles.

# ANTIBASISR date 15 March 2014 12:20 -5

Te trezisi BEZMETICULE??? Fuga repede la TA- TU SA-I SUGI ... CHILOTII !!!! ESTI JALNIC, ORBETE !!!

# dumbrava trista, date 15 March 2014 20:34 -1

ca sa nu zic laba trista! Ba, tu care ca si ceilalti care a-ti ajuns acolo sa va aparati doar pe voi, ar trebui sa intelegi ca rolul unor asemenea filtre, inaintea arestarii unui demnitar ori persoana publica cu factor de decizie( si nu judecarii, boule, a unui om, pentru ca acest filtru nu constituie, cretinule, o cauza de imunitate in fata legii-pana si basescu a inteles acest lucru), este sa limiteze, daca nu chiar sa elimine abuzuri care, retardule, se intampla sub ochii vostri.Ca tu, din CSM, care-sanchi!- te-ai dus acolo sa reprezinti si sa aperi magistratii- dai aviz la orice cerere de a fi arestat un coleg pe care tu il \"reprezinti\", nu inseamna ca respecti legea,oligofrenule, ca legea aia nu te obliga pe tine sa spui \"DA\" la orice cerere, abuziva in multe situatii; iar abuzul nu se refera numai la respectarea unor conditii de forma, ca altfel, reglementarea nu ar mai avea niciun sens. Avortonule!

# bobo date 16 March 2014 12:00 +1

mai prostule !! sunteti 3 care trageti sau ati tras \'\' semnale de alarma \'\'  ;  tu , basescu si vasile roaita care a fost si el un carnat ca si voi !!!

# infractorul basescu pe ganduri date 17 March 2014 15:56 0

8) urmeaza el cu prostituata udrea,eba,ioana basu-gazu-promu si iubitul cu dosarul bratienii :lol: dupa nov,cand cade banditul si aliatii lui ,pdl,miscarea puly< zegrean,stanciu,haineala,opris,adamescu hotul banilor din asigurarii,nana,papici,flota,morar,e t c,multe bube are pe chelie ,dracul asta rau ,bogat in rahat pana la gat :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva