28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ALEGERI CSM – Candidatul Monalisa Neagoe, vicepresedinte al TMB, considera ca este absolut necesara o modificare legislativa prin care membrii alesi in Consiliu sa dea socoteala Adunarilor generale care i-au ales, pentru activitatea depusa, la finalul fiecarui an de mandat!

Scris de: Adina A. STANCU | pdf | print

22 April 2012 13:04
Vizualizari: 4704

 

Vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, Monalisa Neagoe, si-a depus candidatura pentru postul de membru CSM ca reprezentant al tribunalelor, in speranta ca experienta sa de magistrat sta la baza modului in care va gestiona problemele colegilor sai in acest for. Monalisa Neagoe este doctor in drept si considera ca, atunci cand tinta o reprezinta consolidarea capacitatii institutionale a CSM, ea trebuie privita ca un proces care presupune nu numai efortul personal, ci si al celorlalti actori implicati in reformarea sistemului judiciar. Candidatura Monalisei Neagoe pentru promovarea in CSM este insotita de un proiect extrem de elaborat, din care se desprind idei interesante, in premiera, despre modul in care pot fi gestionate si rezolvate pe viitor probleme spinoase ale sistemului, precum imbunatatirea resurselor umane, stabilirea volumului optim de activitate, simplificarea procedurilor judiciare, formarea unui corp de magistrati responsabili si profesionisti, cresterea gradului de incredere a publicului fata de Justitie si unificarea practicii judiciare.


Una dintre cele mai interesante idei manageriale extrasa din interiorul proiectului sau depus in dosarul de candidatura la CSM a Monalisei Neagoe, se refera la gandirea si crearea unui sistem de mal-praxis „pentru a se acoperi riscurile ce decurg din activitatea profesionala a magistratilor”, dar si responsabilizarea membrilor CSM. Referitor la aceasta responsabilizare, judecatorul Monalisa Neagoe arata ca este nevoie de o modificare a legii prin reglementarea unor reguli mai permisive de revocare a membrilor CSM din punct devedere al majoritatii cerute, ”pentru o respectare a simetriei fata de regulile de alegere a membrilor CSM„ precum si „consacrarea legislativa a unei forme de evaluare anuala individuala a membrilor CSM judecatori sau procurori, prin intermediul adunarilor generale care i-au ales, pentru a aprecia masura in care au fost atinse obiectivele propuse”. In acest sens, Monalisa Neagoe arata ce este necesara ”instituirea unei obligatii de informare frecventa a magistratilor cu privire la contributia individuala a fiecarui membru CSM la indeplinirea misiunii sale legale”.

Despre necesitatea modificarii actualei legi a raspunderii magistratilor

Vicepresedintele TMB considera, de asemenea, ca se impune ”continuarea demersurilor CSM pentru modificarea actualei legi a raspunderii magistratilor si adoptarea unei alte solutii legislative, care sa excluda controlul administrativ al aplicarii legii procesuale si materiale”, subliniind ca ”documentele internationale ce reglementeaza principiile fundamentale ale independentei sistemului judiciar, modelele legislative adoptate de alte state pot fi repere pentru o regandire a cazurilor de antrenare a raspunderii disciplinare a magistratilor si a sferei titularilor actiunii disciplinare (...) In actualul cadru de reglementare a raspunderii disciplinare, considerat constitutional de Curtea Constitutionala, CSM ii revine sarcina dificila de a gasi un just echilibru intre nevoia de a responsabiliza mai mult magistratii prin acest instrument si obiectivul pastrarii independentei acestora. In acest sens, este esentiala crearea unui cadru unitar de interpretare a elementelor constitutive ale fiecarei abateri in parte, atat la nivelul Inspectiei Judiciare, cat si la nivelul sectiilor in materie disciplinara ale CSM, astfel incat procedurile disciplinare sa nu fie utilizate ca mijloace de constrangere sau de influentare indusa a instantelor si sa nu se aduca atingere unor principii fundamentale ale infaptuirii justitiei: independenta puterii judecatoresti, securitatea raporturilor juridice si dreptul la un proces echitabil. Este deosebit de importanta stabilirea limitelor verificarilor si identificarea actelor materiale ce intra sub incidenta legii raspunderii disciplinare, astfel incat sa nu se ajunga la punerea in discutie a solutiilor in procesele in curs de derulare, pronuntate prin hotararile judecatoresti supuse cailor legale de atac sau la rediscutarea unor decizii irevocabile, fara ca la momentul rediscutarii sa fi intervenit elemente de fapt noi, necunoscute la data pronuntarii hotararii irevocabile. Apreciem ca, utila in stabilirea limitelor verificarilor Inspectiei Judiciare, va fi si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului in interpretarea si aplicarea art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului”.

*Cititi aici, integral, proiectul judecatorului Monalisa Neagoe cu care se prezinta pentru alegerea sa ca membru in CSM

 

Comentarii

# Judecator TB date 22 April 2012 17:20 -3

Noi o sustinem pe Madalina Afrasinei care este mai pregatita si mai corecta decat Monalisa Neagoe. In plus, madalina Afrasenei are multe idei si viziune de lider.

# Avocat Ovidiu Nistea Baroul Bota date 22 April 2012 17:32 +2

Unificarea practicii judiciare, ar fi o solutie mare de luat în calcul,pe lipsa practici unitare de doua ori am pierdut la Cedo: Cauza Beian contra Romania, cauza Biserica Greco Catolica Sambata de Sus contra Romania. Un articol bun zic eu, cu stima.

# CI date 22 April 2012 19:16 +3

Condamnările la CEDO pe art. 6 ni le luăm pe acces la instanţă şi pe echitatea procedurii pentru motivul că judecătorii nu au chef să mai judece şi în consecinţă resping prosteşte acţiunile pe excepţii aiurea sau nu-şi motivează hotărârile ori nu bagă în seamă argumentele părţilor. Ştiu eu un tâmpit de la TB! O să-l înjur la momentul potrivit!

# da-i inainte date 23 April 2012 20:46 0

injura, injura, ca asta face o primata. Sfat: du-te prin EU, plimba-te, priveste, invata sa fii civilizat.

# jude scarbit de vorbaria cantindatei cu pricina date 22 April 2012 22:33 +4

"...activitatea CSM va trebui să se axeze pe găsirea unor căi de comunicare şi cooperare eficiente cu celelalte două puteri în stat, în spiritul respectului reciproc şi al înţelegerii rolului constituţional al fiecăruia..." Ce este cu gargara asta ? Eu gasesc ca dumneai a exersat arta de a nu spune nimic umpland 27 de pagini1 Si credeam ca daca vrea sa mearga in CSM a gasit deja caile alea de care vorbeste la inceput...ori cuvatul folosit, respectiv "gasirea..." imi arata mie ca habar n-are nimic despre caile alea! Da nici n-are nevoie sa le stie, ca si asa la CSM "caile" sunt deja gasite...ce sa mai gaseasca dumneai? Vreau sa zic ca dansa merge acolo sa execute, nu sa discute!

# mie imi place! date 23 April 2012 09:18 0

e frumusica si la locul ei, speram sa fie in CSM pentru ca are idei foarte bune. daca ne uitam din cine e facut CSM-ul la ora asta, ar fi de acceptat Monalisa ca sa puna lucrurile in armonie, cat de cat.

# Si mie imi place date 23 April 2012 18:01 +2

Dar ce, Vasilica nu e frumusica? Si uite ca desi nu speram sa fie in CSM e si el acum la locul lui si nu il mai clinteste nimeni de acolo!

# Monalisa, nu-ti mai da mesaje singura date 23 April 2012 22:51 +2

Monalisa, zi-le aplaudacilor tai sa stea acasa.

# Si mie NU imi place date 23 April 2012 22:52 +2

Mie nu imi place pentru ca nu stie nici macar sa-si aranjeze in pagina ideile (scris decalat, etc), gargara aiurea cum bine a mai zis cineva mai sus - suna ca un proiect copiat pentru nu stiu ce examen la faculta , si mai e si doctor in drept cica, in rest nu arata rau coarda. :D

# CANDY date 23 April 2012 09:24 +1

ZILE-O MONALISA, ZILE-O! SA DEA SOCOTEALA. CA AI VAZUT CE DE SOCOTEALA DAU DANILETII DIN CSM. LI SE RUPE!!

# MANDY date 23 April 2012 22:44 +2

Catre CANDY: DAR MACAR SA LE-O ZICA CU TALENT!! ASA CUM A INVATAT LA TMB! :lol:

# viitorul presedinte date 23 April 2012 09:58 +1

NU inteleg un singur lucru, din toata utopia cu csm-ul. :cry: Cine este csm-ul, ce face el pentru justitie si pentru justitiabili si mai ales, ce legatura să iezixtă intre csm si justitie? Dea-semenea :-) mai aș vrea sa stiu, ce efecte produce "activitatea" csm, in afara de cele politice, si ma mai intereseaza ce buget pentru salarii are alocat csm, pentru anul financiar 2012. Si in final, cine sunt prostii care platesc taxe si impozite la stat, pentru ca statul sa dispuna discretionart alocari de sume incredibile pentru plata unor functionari care NU FAC NIMIC pentru oamenii care ii intretin?!? Raspund eu la asta, pentru ca sunt unul dintre ei, dintre cei multi si prosti, asa cum cred ei, ceilalti, intretinutii...prostii e NOI, POPORUL ROMAN, care zace in letargie de zeci de ani. :sad:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva