APARAREA SUB ASEDIU – Interviu cu avocata Cosmina Cerva, consilier in Baroul Bucuresti: “Ma inspaimanta ca sunt foarte multi avocati cercetati pentru fapte care tin de exercitarea profesiei... Mi se pare periculos... Daca avocatul se zbate pentru drepturile clientului, cu atat este mai incomod. Cu cat este mai incomod, cu atat se incearca scoaterea lui din dosar”. Cerva o vede pe Lia Savonea viitoarea presedinta ICCJ: “Este foarte echilibrata... Mihai Udroiu iti reinvie speranta” (Video)
Semnal de alarma cat se poate de serios tras de avocata Cosmina Cerva (foto), consilier in cadrul Baroului Bucuresti, in legatura cu anchetarea penala a avocatilor strict pentru fapte care tin de exercitarea profesiei. Cerva a dezvaluit ca exista o crestere a cazurilor de acest gen, cel mai recent fiind dosarul in care avocatul Catalin Dancu a fost trimis in judecata de DNA pentru simplul fapt ca si-a exercitat profesia, solicitand informatii despre permisul de conducere al unui client de-al sau (click aici pentru a citi).
Invitata la “Dezbaterile Asociatiei Lumea Justitiei”, avocata Cosmina Cerva a avertizat ca cercetarea unui avocat pentru acte facute in calitate de aparator al unui client reprezinta o modalitate, extrem de periculoasa, prin care respectivul avocat este scos din acea cauza. Iar cu cat un avocat este mai incisiv si apara drepturile clientilor sai, cu atat organele de urmarire penala incearca sa il elimine din dosar. Cosmina Cerva a precizat ca la Consiliul Baroului Bucuresti sunt primite la fiecare sedinta informari despre cercetarea avocati, care insa beneficiaza de sprijin din partea Baroului in cazul in care il solicita.
La fel s-a intamplat si cu avocatul Doru Traila, acuzat de DNA de trafic de influenta impreuna cu generalii SRI Florian Coldea si Dumitru Dumbrava, care pentru moment a refuzat sprijin din partea Baroului Bucuresti. Totusi, Cerva a tinut sa sublinieze ca nu intelege de ce Doru Traila a avut nevoie sa incheie contracte de consultanta cu generalii Coldea si Dumbrava, contracte pe care le catalogheaza ca nefiind unele credibile.
In acelasi interviu, avocata Cosmina Cerva a afirmat ca o vede pe judecatoarea Lia Savonea drept viitoarea presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (in conditiile in care actuala sefa ICCJ Corina Corbu isi va termina mandatul in 2025), explicand ca Savonea este o judecatoare foarte echilibrata si cu experienta. Totodata, Cerva a tinut sa il lauda pe judecatorul ICCJ Mihai Udroi pentru motivarile sale, precum si pentru modul in care conduce sedintele de judecata.
In acelasi interviu, pe care il prezentam integral mai jos, avocata Cosmina Cerva a comentat activitatea DNA, realitatea ca pana in prezent niciun judecator sau procuror nu a fost tras la raspundere penala pentru abuzurile comise, dar si decizia CCR care a oripilat intreaga tara si prin care eurodeputata Diana Sosoaca a fost blocata la alegerile prezidentiale.
Publicam mai jos integral interviul video acordat de avocata Cosmina Cerva.
Iata cateva dintre afirmatiile avocatei Cosmina Cerva:
Despre cazul avocatului Catalin Dancu
“Exista o procedura: despre fiecare avocat pentru care se pune in miscare actiunea penala si apoi este trimis in judecata este informat Baroul din care face parte. Baroul Bucuresti a fost informat de catre DNA prin adresa oficiala in cazul domnului Dancu. Noi avem si o procedura interna, ii convocam la Consiliu (n.r.- Consiliul Baroului Bucuresti), ii intrebam pe colegii avocati daca au nevoie de ajutor, daca doresc sa ii sustinem cu ceva. In cazul domnului Dancu, pentru moment a zis ca nu vrea sprijin, are aparatori. (...) Din ce ne-a relatat el, acolo nu este vorba de nicio infractiune”.
Despre inmultirea cazurilor de avocati anchetati penal pentru fapte ce tin de exercitarea profesiei
“Ceea ce ma inspaimanta pe mine, si va dezvalui acum din informarile pe care le am ca si consilier in Baroul Bucuresti, sa stiti ca sunt foarte multe cazuri de avocati cercetati pentru fapte care tin de exercitarea profesiei. Faptul ca suntem informati in fiercare saptamana, in fiecare sedinta ca un avocat este cercetat, pentru mine este inspaimantator. De un an de zile de cand sunt in Consiliu, sunt foarte multe informari cu privire la cercetarea avocatilor. E un semn, si cred ca la nivel de UNBR ar trebui sa facem o analiza. Mi se pare periculos, pentru ca cu o cercetare il poti scoate pe avocat dintr-o cauza. Sa fim cercetati atunci cand exista ceva de cercetat, pentru ca asta e pericolul, nu neaparat pentru avocat, si pentru cetatean: avocatul cercetat este scos din dosar, tu ramai, cetatean, fara aparare, fara avocat. Daca avocatul tau este incisiv, se zbate pentru drepturile clientului, cu atat el este mai incomod pentru organe. Si cu cat este mai incomod, cu atat se incearca scoaterea lui din dosar”.
Despre cazul avocatului Doru Traila (trimis in judecata alaturi de generalii SRI Florian Coldea si Dumitru Dumbrava)
“Inclusiv domnul Traila, in momentul in care am primit informarea de la DNA, a fost convocat la Consiliu. Exact aceeasi procedura ca si in cazul domnului Dancu, ca si in cazul tuturor avocatilor. A venit, ne-a prezentat pe scurt cazul, ne-a comunicat ca el se considera nevinovat, asta a fost pozitia lui, nu a solicitat sprijin de la Baroul Bucuresti. Sprijinul pe care il acordam noi este unul de aparare, daca nu are posibilitati, iar daca ni se cere spijinul in sensul ca se fac abuzuri, de la caz la caz vedem cum reactionam.
Trecand la etapa de a vorbi in calitate de colega avocat a domnului Traila, si nu de consilier in Baroul Bucuresti, am sa va spun pararea mea: n-am inteles, nu voi intelege si cred ca nu a fost corect din partea domnului Traila sa angajeze un contract de consultanta cu persoane care nu sunt avocati, parte foarte mare dintr-un onorariu care ar trebui sa intre pe piata avocaturii sa se duca in alta parte, pentru o procedura pe care o poate stapani inclusiv un stagiar de anul I. Vorbim de procedura simplificata a recunoasterii (n.r. - acord de recunoastere a vinovatiei facut de clientul lui Traila, omul de afaceri Catalin Hideg). Aici, pentru o procedura de recunoastere s-a semnat un contract de consultanta cu cei doi domni generali (n.r. - cu firma lui Florian Coldea si Dumitru Dumbrava), care nu stiu ce consultanta puteau sa acorde ei intro procedura simplificata. De ce ai avea nevoie sa inchei un contract de consultanta, tu avocat cu cineva din afara avocaturii? Pentru mine nu este credibila aceasta consultanta, in aceasta procedura. Nu cred ca acolo era vorba chiar de o consultanta, asta ramane de dovedit mai departe in instanta”.
Despre schimbarile care au avut loc la Inalta Curte, odata cu plecarea judecatorilor de pe vremea Binomului DNA-SRI, si despre viitorul ICCJ dupa plecarea Corinei Corbu
“Sub doamna Corbu (n.r. - presedinta Inaltei Curti, judecatoarea Corina Corbu) Inalta Curte a intrat pe o linie dreapta, sa nu suparam pe nimeni. Nu s-a dus nici mai jos – pentru ca putea sa se duca mai jos decat era in vremurile de trista amintire, dar nici nu a ridicat nivelul. Sunt si acolo cativa judecatori care ridica. Nu m-am ferit niciodata sa il laud pe domnul Udroiu (n.r. - judecatorul ICCJ Mihai Udroiu), pentru ca intr-o justitie plina de probleme, cand vezi cate o motivare ca la carte, parca iti reinvie speranta. La fel cum o laud pe doamna Savonea (n.r. - judecatoarea ICCJ Lia Savonea). Si mai sunt cativa care imi dau sperante. Dar, ca linie generala, sub doamna Corbu nu prea s-a intamplat nimic, s-a pastrat cat de cat o linie a echilibrului. Putea sa fie mai rau.
Daca ma intrebi, doamna Savonea ar fi... (n.r. - potrivita sa detina functia de presedinte ICCJ). De ce ar fi? Pentru ca, din cate am vazut-o este foarte echilibrata si are destula experienta. De el (n.r. - Mihai Udroiu) inca avem nevoie sa motiveze frumos in salile de judecata. A dat un suflu, si cand il vad in sala, zic: 'wow, ce noroc am', in sensul ca nu intalnesti in fata ta un judecator care sa tipe, care sa iti respinga tot, care sa nu se comporte asa cum trebuie cu avocatii (lasand la o parte clientii). E un judecator care te asculta, pentru ca noi avem judecatori care nu mai asculta ce vorbesti in sala de judecata”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Carcotas 24 October 2024 19:21 0
# avocatul Sageata 25 October 2024 20:09 0
# Mihai Eftimescu 25 October 2024 22:09 0
# ailutoaie buchi munteanu 26 October 2024 12:45 0