28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Asociatia Procurorilor din Romania critica lipsa de transparenta din CSM: “In alte conditii, alegerea unui procuror in functia de presedinte anual al corpului magistratilor ar fi fost, poate, considerata o recunoastere a contributiei acestora la eficienta justitiei”. APR cere ca procurorul sa fie adus in pozitie de egalitate cu judecatorul

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 January 2013 14:03
Vizualizari: 5839

 

Asociatia Procurorilor din Romania, condusa de conferentiar dr. Constantin Sima (foto), si-a exprimat, printr-un comunicat de presa dat publicitatii marti, 8 ianuarie 2013, regretul cu privire la lipsa de transparenta si comunicare din cadrul CSM, cu ocazia alegerilor pentru conducerea Consiliului, lipsa de transparenta si comunicare care a creat o profunda nemultumire in randul judecatorilor. Asociatia Procurorilor din Romania sustine ca in alte conditii, alegerea unui procuror in functia de presedinte al CSM ar fi putut sa fie considerata o recunoastere a contributiei acestora la eficienta justitiei.


Pe de alta parte insa, Asociatia aminteste faptul ca nu exista nicio dispozitie legala care sa interzica unui procuror sa ocupe functia de presedinte al CSM. De asemenea, Asociatia Procurorilor din Romania subliniaza faptul ca este necesar sa se elimine ambiguitatile legislative, astfel incat procurorul sa fie adus in pozitia de egalitate perfecta cu judecatorul.

Iata in continuare punctul de vedere al Asociatiei Procurorilor din Romania referitor la alegerile pentru conducerea CSM:

Asociatia Procurorilor din Romania isi exprima regretul pentru lipsa de transparenta si comunicare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii care a provocat o profunda nemultumire judecatorilor.

In alte conditii, alegerea unui procuror in functia de presedinte anual al corpului magistratilor ar fi fost, poate, considerata o recunoastere a contributiei acestora la eficienta justitiei.

In conditiile in care aceasta alegere este motiv de dezbinare intre magistrati, de frustrare si tristete pentru judecatori, nu avem nici o satisfactie.

Nu dorim sa analizam aici cine are dreptate, unitatea magistratilor este mai importanta decat orice altceva, iar acest lucru a fost evident in lunile septembrie si octombrie 2009 cu ocazia protestului judecatorilor si procurorilor.

Apreciem pozitia AMR si UNJR care in exprimarile lor publice s-au straduit sa nu-si ofenseze colegii procurori.

De unde totusi nemultumirea judecatorilor? Nu pot procurorii sa ocupe functia de presedinte a Consiliului Superior al Magistraturii? Nici o dispozitie legala nu se opune, numai ca intr-un for profesional al magistratilor trebuie sa existe quasiconsens cel putin pentru deciziile importante.

Nemultumirile sunt generate si de unele imperfectiuni ale statutului procurorilor.

Inca din 1302 cand Filip cel Frumos a semnat ordonanta care este considerata actul de nastere al Ministerului Public, partidele sau grupurile politice s-au straduit sa obtina o cat de mica influenta asupra parchetelor prin reglementarea apartenentei lor la Executiv.

Aceeasi eroare s-a comis si in legislatia romaneasca: Constitutia din 1991 revizuita in 2003 a consacrat autoritatea ministrului justitiei asupra procurorilor.

Chiar daca Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara a atenuat mult dependenta de ministrul justitiei, chiar daca Curtea Constitutionala a recunoscut egalitatea de pozitie si cariera juridica a judecatorului si a procurorului, in constiinta opiniei publice procurorii nu sunt independenti.

Ce este de facut?

Divergente intre judecatori si procurori exista in toate statele europene si pentru acest motiv Consiliul Europei a adoptat ca document oficial Declaratia de la Bordeaux, un set de principii care trebuie sa reglementeze relatiile dintre judecatori si procurori.

Mai presus de orice, insa, este necesar sa se elimine ambiguitatile legislative.

In acest sens, Executivul si Legislativul care si-au propus obiectivul major al revizuirii Constitutiei sa indrepte statutul procurorului aducandu-l in pozitia de egalitate perfecta cu judecatorul, in folosul adevarului, binelui public, justitiei romanesti.

In ceea ce priveste actualul diferend de la Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile profesionale vor fi prezente la urmatoarea sedinta a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si vor face eforturi concertate de instaurare a unui climat de conciliere, transparenta si incredere.

Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania

Conferentiar dr. Constantin Sima

Comentarii

# coca date 8 January 2013 14:24 +19

In Congo sau poate si in Vietnam procurorul e egal cu judecatorul. E clar ca suntem gata sa infaptuim reforma stalinista a justitiei! Stimate domn, in tarile care au o justitie reala, exista defense counsellor si prosecution counsellor, sau state counsellor. Folosirea aceluiasi termen "counsellor" atat pentru avocat cat si pentru procuror, arata adevarata pozitionare intr-un stat de drept! Acuzarea e egala cu Apararea NU cu judecatorul, care e chemat sa asigure un proces impartial, sa vegheze la EGALITATEA armelor, si la o balanta corecta intre cel ce acuza si cel ce apara. Poate reusiti la un moment dat sa intelegeti ca asa arata adevarata justitie! In plus, justitia reala e servita si de experti independenti, nu de angajatii inec, institutie de sorginte sovietica. Hai, ca suntem pe drumul cel bun! Urmeaza reinviere institutiei asesorilor de justitie proveniti din sanatoasa clasa muncitoare! Iar ma umplu de respect!

# hihi date 8 January 2013 16:32 -3

coco, te-ai saturat de oficii, si ai vrea un pic de statut si tu, ai? asa, un fel de magistrata? vezi ca daca nu iese, merge si altcumva: te asociezi cu casa de avocatura ce va fi infiintata in urmatorii patru ani: parca vad sigla mare, rosie, cu trandafiri, pe care scrie, cu litere de o schiopa: societatea de avocati coco si luju... :D :D :D :D :D P.S. as mai scrie, dar ma doare spatele de la atata ras

# coco/coca date 8 January 2013 16:47 -4

[quote name="hihi"]coco, te-ai saturat de oficii, si ai vrea un pic de statut si tu, ai? asa, un fel de magistrata? vezi ca daca nu iese, merge si altcumva: te asociezi cu casa de avocatura ce va fi infiintata in urmatorii patru ani: parca vad sigla mare, rosie, cu trandafiri, pe care scrie, cu litere de o schiopa: societatea de avocati coco si luju... :D :D :D :D :D te-ar putea durea capul, nu spatele, dar ce sa faci daca nu-l ai? te doare si pe tine ce ai, iar prelungirea spatelui o folosesti la gandire, ca nu te doare... P.S. as mai scrie, dar ma doare spatele de la atata ras[/quote]

# DOREL date 9 January 2013 09:01 0

Nene Sima, daca taceai, filosof ramaneai ! Parerea mea ...

# un nene date 8 January 2013 14:32 +19

... si pentru ca justitiabilul sa beneficieze de un proces echitabil propun ca avocatul sa fie asimilat procurorului, aducandu-l si pe el (sic!) in aceeasi "pozitie de egalitate perfecta cu judecatorul". Cat de independent este procurorul nu stiu, dar un lucru e cert: rechizitoriul (rezultatul muncii lui) trebuie sa fie confirmat de sef pentru a produce efecte juridice.

# bai nene prodt mai esti date 8 January 2013 19:30 0

rechizitoriul conform cpp este veriicat, nu confirmat...o diferenta pe care tu nu o poti sesiza!

# un nene date 8 January 2013 19:45 +4

art.264 alin.4 CPP: "(4) Dacă rechizitoriul nu a fost infirmat, procurorul ierarhic care a efectuat verificarea îl înaintează instanţei competente, împreună cu dosarul cauzei şi cu un număr necesar de copii de pe rechizitoriu pentru a fi comunicate inculpaţilor aflaţi în stare de deţinere."

# coca date 8 January 2013 21:45 -2

Verificare avand vreun scop, sau fiind o simpla activitate justificativa pentru incasarea unui salariu? Adica, odata verificat un dosar, ce se intampla? Il verifica si gata? Pune "vazut" ca dna invatatoare? O fractura de logica nu sesizezi? Orice demes are o finalitate. Care ar fi finalitatea demersului de verificare? Un ragait?

# V.Ruse date 8 January 2013 15:19 -1

În România singurii care au serviciul asigurat și nu pot fi destituiți, indiferent ce ar face, sunt judecătorii. Adică nu pot fi nici destituiți și nici dați afară. Cu toate acestea, indivizi lipsiți de demnitate ca judecătorii n-am mai văzut. Aceste personaje sinistre au în sânge mentalitatea de slugă. Să fii inamovibil și să accepți să fii sluga unor politruci ca Băsescu, Udrea, Videanu, Boc, Blaga, Berceanu și alții, este josnic. Mai mult, este o crimă să dai o sentință prin care să pedepsești un nevinovat, sau să nu pedepsești un vinovat, pentru că așa ți-a poruncit un politruc, fie el și președintele țării. Cele câteva excepții existente, de judecători cu coloană vertebrală, nu fac altceva decât să întărească regula. Să ai un ministru al justiției fost judecător, care vrea să ajute sistemul pe care îl cunoaște, iar judecătorii să nu sară în ajutorul său, spune totul. Judecătorii acceptă lecții de drept de la un ofițer de punte, un impostor care se recomandă inginer. RUȘINE!!!

# hihi date 8 January 2013 15:22 +5

un om echilibrat ca intotdeauna, si un discurs ponderat. da, cred ca a fost inoportuna alegerea doamnei haineala, deoarece va largi prapastia cascata intra magistrati.

# miki date 8 January 2013 16:00 +5

În occident procurorul este avocatul care reprezintă statul şi nu este magistrat ca şi în românia,procurorul ar trebui să răspundă pentru abuzurile făcute înfaza de anchetă şi prezentate în rechizitor,,probe trucate “.în 21.02.2011 după declaraţia dată în faţa instanţei am fost atacat în sala de şedinţă de procurorul de caz şi ameninţat,,că ori unde măduc orice fac voi fi condamnat” fapt ce sa şi concretizat,deşi probele prezentau că autorul infracţiuni este altcineva, persoana respectivă a primit soluţia nup în faza de anchetă, după care am făcut o plângere la parchetul de pe lângă înalta curte de casaţie şi justiţie pentru comportare abuzivă, dar d-nul procuror a primit soluţia NUP.la ultimul cuvânt dat am primit dreptate că sunt nevinovat şi sa antepronunţat d-na judecător, dar la pronunţarea soluţiei am fost condamnat.

# miki date 8 January 2013 16:03 0

Când s-a mai întâmplat în Justiţia Română, că Parchetul (DNA serviciul teritorial Oradea) să se constituite parte civilă într-un caz penal cu ocazia apelului formulat la Curtea de Apel Oradea şi în care a solicitat ca suma de bani ce trebuia confiscată în favoarea statului, să fie confiscată în favoare aşa zisului denunţător? Acest fapt nu este legal. Apelul a fost admi!!!.Aşa zisul denunţător a fost apărat de procurorul de caz, fără să fie prezent la dezbateri. Părerea fostului meu avocat a fost ,,că sunt solvent şi că se aşteaptă banii”,fapt pe care l-am prezentat şi celor de la CSM prin memoriile trimise.

# Titi Gutan date 8 January 2013 16:10 +7

Dupa stiinta mea ,procurorul este avocatul ce pledeaza in numele sistemului. Al aseza in rang egal cu judecatorul ar fi o blasfemie si o intoarcere in timpuri ce clamam ca le vrem uitate.

# miki date 8 January 2013 16:13 -2

La Curtea de Apel Oradea am lipsit motivat ,eram bolnav am trimis actele medicale la timp pentru amânare dar nu s-au acceptat ,mi s-a administrat un avocat din oficiu , s-a trecut pe fond fără prezenţa mea şi a apărătorului ales, s-a încheiat acea sedinţă cu pronunţarea soluţiei pe 17 Noembrie 2011,am făcut cerere de repunere pe rol dar nu s-a luat în considerare şi am fos condamnat din nou.Consider că măsura instanţei de apel din data de 03.11.2011 luată în această cauză de a dezbate fondul în lipsa mea, justificată de la dezbateri, precum şi a unui apărător angajat este nelegală şi nefondată întrucât încalcă dispoziţiile art.6 din codul de procedură penală precum şi a art.6 paragraful 3 lit. c) şi d) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 374 cod de procedură penală, în sensul că sunt grav prejudiciat deoarece mi s-a încălcat dreptul de apărare şi de a-mi completa oral în faţa instanţei de apel motivele de apel şi totodată de a-mi exprima poziţia şi apărarea

# hihi date 8 January 2013 16:24 +1

miki, draga, te incurajez sa folosesti caile de atac. postand pe acest site, unde te putem auzi doar pe tine, fara sa putem auzi ce a zis judecatorul,procurorul sau dosarul, nu faci decat sa iti faci tie rau, si  asijderea, altora,

# haimanauaaaa date 8 January 2013 16:25 +3

dom'le conferentiar dr. Constantin Sima - d e   c e  nu va revocati dom'le si Dvs. haimanaua din functie de la csm - asa cum procedeaza JUDECATORII cu karatistii lor ?!!! (a se citi aici, Vasilica ala, stiti voi care!) sau Dvs. aveti alta scala de valori si nu aveti COLOANA VERTEBRALA ??? pana la urma inainte sa fiti procuror si doctor si orice alte titluri ... sunteti OM CEREBRAL (banuiesc ?!) si nu (ar) trebui sa permiteti sa se intample golaniile astea mizerabile !!! ... in cazul in care NU aveti COLOANA VERTEBRALA - si nu luati act in sensul revocarii haimanalei ... sunteti DEGEABA / ADICA NIMIC SI NIMENI !!! ... ia mai ganditi-va ... mai reflectati .... sau cum spune englezu', aveti: "guts" ! sa va traduc si pa' romaneste ce inseamna ? ... la titlul de doctor ar trebui sa cunoasteti si sa pricepeti ... haaaaiiii ... ati fi muuuuult mai apreciat ... va zic yo ... think about it !

# procurorul de serviciu date 8 January 2013 16:37 0

[quote name="haimanauaaaa"]dom'le conferentiar dr. Constantin Sima - d e   c e  nu va revocati dom'le si Dvs. haimanaua din functie de la csm - asa cum procedeaza JUDECATORII cu karatistii lor ?!!! (a se citi aici, Vasilica ala, stiti voi care!) sau Dvs. aveti alta scala de valori si nu aveti COLOANA VERTEBRALA ??? pana la urma inainte sa fiti procuror si doctor si orice alte titluri ... sunteti OM CEREBRAL (banuiesc ?!) si nu (ar) trebui sa permiteti sa se intample golaniile astea mizerabile !!! ... in cazul in care NU aveti COLOANA VERTEBRALA - si nu luati act in sensul revocarii haimanalei ... sunteti DEGEABA / ADICA NIMIC SI NIMENI !!! ... ia mai ganditi-va ... mai reflectati .... sau cum spune englezu', aveti: "guts" ! sa va traduc si pa' romaneste ce inseamna ? ... la titlul de doctor ar trebui sa cunoasteti si sa pricepeti ... haaaaiiii ... ati fi muuuuult mai apreciat ... va zic yo ... think about it ![/quote] zdreanto,cunosti tu pe c.sima?cine e el,si cine esti tu,anonimule? 

# haimanauaaaa date 8 January 2013 20:23 +2

woooaaaaa, iaaaaaa ... esti penibil bhei proCURorule de serviciu ... revocati-o pe panarama aia de haineala, care a bagat un om 13 luni in puscarie pa' degeabaaaaaaa !!! , si p'orma s-aveti topeul sa regurgitati p'aici (!) c.sima (la fel cum ai scris si tu proCURorule de serviciu - nu ma chinui sa te invatz gramatica ... nu am timp .. si nu ma obosesc sa ma cobor la nivelul unui proCURor de serviciu, hi ...) ... sa revenim ... c.sima asa cum am scris si mai sus (in main message) ar trebui sa aiba GUTS si sa ia ACT (!) sa dovedeasca ca PROcurORII au si ei coloana vertebrala (in cazul in care exista !) ... da' .. dupa cum gandeste si proCURorul de serviciu (adica tu, ala care esti !) ... ma insel ... faceti de ras PROcurORII tocmai prin felul in care v-ati 'iexprimat, care este, sic (!)

# miki date 8 January 2013 16:55 -1

dragă hihi,nu am ce pierde, cazul s-a închis,sunt condamnat pentru o faptă ce nu am săvârşit.Calea de atac este revizuirea dar tot cu ei şi nu are rost .

# Banc date 8 January 2013 17:54 +4

O femeie de etnie rroma, ajunge la tribunal. Asculta rechizitoriul procurorului, pledoaria avocatului si nedumerita, il intreaba pe judecator : D-voastra ma judecati, am inteles, avocatul ma apara, am inteles, dar domnul acela bagam fitile mancam cacat..ce vrea ? 

# CI date 8 January 2013 18:37 +1

Deci i-a pupat mâna Vioricăi Costiniu! Se preface că nu înţelege ce a zis Costiniu! Ce draq...

# Cariera unui procuror depinde de relatia sa cu superiorii date 8 January 2013 19:13 +1

Cei care spun ca Judecator = Procuror nu vorbesc de GRADUL DE LIBERTATE-INDEPENDENTA DIFERIT . Judecatorii au asigurata aceasta independenta dar procurorii nu . Cariera unui procuror depinde de relatia sa cu superiorii , motiv din care reacțiile diferite ale DNA în funcție de tabără politica a celui cercetat . Nu spune nimeni ca Dragnea e mai ceva decât Bashonschi dar nu poți sa il urmărești pe unul fără sa-l deranjezi pe celalalt .

# miki date 8 January 2013 19:20 0

hihi aştept să se autosesizeze în cazul prezentat m-ai sus,toate cele prezentate mai sus le pot proba cu documente conform cu original din dosar .

# Parca eu v-am facut procuror ! Nu e bine domnule procuror ! date 8 January 2013 19:23 +3

Un procuror poate fi credincios superiorilor deoarece o poate pati daca nu e apreciat de sefu' . A-ti remarcat replica de la Referendum : Parca eu v-am facut chestor ! Nu e bine domnule chestor !

# stabilitate=inamovibilitate date 8 January 2013 19:43 +1

..notiuni cu un continut identic! procurorul este si trebuie sa fie egal cu judecatorul...sa ne gandim la procesele in care subiect pasiv principal si secundar este statul ( evaziune fiscala ) unde o solutie de netrimitere, in general, nu se mai ataca....pare-mi-se ca procurorul prin solutiile de netrimitere ramane cel mai important magistrat al cauzei! ..si asta fara a mimimaliza rolul judecatorului, care, in cele din urma este marginit a judeca in limitele investirii de catre procuror!

# hihi date 8 January 2013 20:00 -1

totusi, poate si va fi atacata solutia (ANAF). crede-ma, stiu. subscriu insa la cele spuse cu privire la importanta rolului procurorului, si nu neaparat pe functia decizionala, ci mai ales pe cea probatorie, fara de care, fratilor, NU AVEM NIMIC...

# corbul date 8 January 2013 23:25 -3

cititi si aici http://www.contributors.ro/reactie-rapida/cum-fac-7-judecatori-din-csm-politica-de-partid/ dupa astept like-uri negative de la postacii de redactie

# Genoveva date 10 January 2013 23:17 -1

D-le conferentiar Sima C.,imi pare rau ca trebuie sa intreb ,care este contributia concreta a procurorilor la eficientizarea justitiei.Ceea ce citesc, ne spune ca procurorii in mod deosebit au o pregatire precara,nu-si indeplinesc sarcinile pentru care si eu platesc taxe si am dreptul sa intreb.Vreau sa stiu cate plangeri penale stau ascunse prin dulapuri, cate  sunt rezolvate,cate sunt cu AN?....Am vazut o statistica sumara cu activitatea procurorilor pe care eu o consider incompetenta si cand aud de MCV sunt ferm convinsa ca si cei de la UE ne mananca banii,si nu putini. Ca cetatean al acestei tari,careia as vrea sa-i schimb numele in DACIA as dori sa vad la conducerea  CSM un judecator de instanta pe care vreau sa-l cred inamovibil si sa fie numai el cu legea si cu Dumnezeu.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva