21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BATAIE DE JOC – La judecarea liberarii conditionate a lui Bogdan Popovici, procurorul DNA a cerut "sa se stabileasca caracterul stiintific" al cartilor scrise in penitenciar si rapoartele de lucru. Instanta a admis fara clipire!

Scris de: Adina Anghelescu-STANCU | pdf | print

13 December 2015 12:25
Vizualizari: 4685

Bogdan Popovici (foto), fost presedinte al Forum Invest, condamnat in dosarul "Trofeul Calitatii" la 6 ani inchisoare, a executat fractia de pedeapsa si, asa cum a stabilit comisia Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a fost propus pentru liberare conditionata dupa 3 ani si 6 luni de inchisoare executata. La aceasta ora, liberarea conditionata a lui Bogdan Popovici este blocata de DNA la Judecatoria Gaesti, intrucat reprezentantul DNA, desi a a facut cateva solicitari aberante, judecatorul, fara a clipi, le-a admis imediat. In premiera, ANP trebuie sa trimita toate "pontajele" de lucru la cele sase carti scrise de Popovici in trei penitenciare: Rahova, Jilava si Gaesti si sa se probeze "caracterul stiintific" al acestora.


Aberanta cerere a DNA: sa se probeze ca lucrarile publicate sunt "stiintifice"

In 9.12.2015 a avut loc al doilea termen de judecata a liberarii conditionate, dupa ce la primul termen, din 3 decembrie, reprezentanta DNA a solicitat documente suplimentare cu privire la modul in care au fost calculate zilele castig (zile castigate prin munca). La aceasta ultima sedinta de judecata, procurorul a venit cu alta gaselnita: sa se probeze cum a fost stabilit caracterul stiintific al lucrarilor scrise de Bogdan Popovici in perioada detentiei.

In tot acest timp, Bogdan Popovici face mari eforturi sa se tina pe picioare, din cauza unui disc spart la coloana vertebrala care, neoperat, poate duce oricand la paralizie.

In ciuda argumentelor aduse de Bogdan Popovici si de avocatul acestuia, Gheorghe Ungureanu, care au aratat ca la dosar exista toate documentele ce dovedesc caracterul stiintific al cartilor scrise de el, judecatorul a decis, fara sa clipeasca, sa aprobe toate solicitarile DNA.

DNA a cerut graficul de lucru la carti din trei penitenciare!

Astfel, instanta Gaesti a admis cererea reprezentantului DNA si a pus in vedere penitenciarului sa depuna cererile tip formulate de petent privind realizarea acestor carti precum si graficul de lucru si tabelul nominal de lucru la aceste lucrari. Aceasta decizie este o premiera, intrucat pana acum instantele s-au bazat, in judecarea liberarilor conditionate, strict legal, pe concluziile comisiei ANP si, la cerere, pe dosarul personal de penitenciar al detinutului. Un astfel de raspuns va necesita din partea penitenciarului o lunga perioada de timp, desi urmatorul termen de judecata este 16 decembrie 2015.

Dovada ca DNA incearca sa il tina cat mai mult in spatele gratiior pe Popovici se afla chiar in dosar:

-recomandarile profesorilor universitari sunt necesare (asa cere legea) pentru a obtine aprobarea penitenciarului de a fi autorizata munca de redactare si studiu si scoaterea la munca a detinutului;

- acesta primeste o descriere a temei abordate, o scurta prezentare a unghiului de abordare si o propunere de cuprins; lucrarea trebuie publicata de o editura autorizata de CNCSIS (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior) pentru domeniul respectiv (in acest caz Stiinte economice), ceea ce echivaleaza cu certificarea inca o data a caracterului stiintific al lucrarii;

- autorizarea se acorda de catre comisia de munca din penitenciar (compusa din 5-6 membri din conducere), ca pentru orice alta munca;

- pe parcursul elaborarii lucrarii, detinutul este scos la munca dupa un orar stabilit, intr-un loc anume destinat studiului, ca la orice alta munca;

-dupa publicarea lucrarii, o alta comisie, condusa de un judecator delegat, aproba acordarea zilelor castig, conform legii, pentru fiecare lucrare in parte.

Bogdan Popovici in fata judecatorului:

"Am doua facultati si doua burse internationale...Penitenciarul Rahova mi-a spus ca singurul lucru pe care il pot face este sa scriu carti. Am indeplinit cu supramasura toate lucrurile solicitate de penitenciar. Am fost transferat la Jilava, unde alta comisie de 7 oameni au evaluat munca mea...La Gaesti, alti sapte au evaluat munca mea...Daca as fi spalat, as fi castigat 294 de zile. Pentru cele sase carti scrise, am castigat doar 165 de zile....Am un statut intelectual care trebuie aparat...eu nu ma uit la televizor, scriu si fac fise..Eu va rog sa chemati toti detinutii din Rahova, Jilava, Gaesti, educatori si psihologi si directori, care va pot spune ca exista un ciudat, Bogdan Popovici, care scrie intruna. Penitenciarul nu ofera conditii de munca la 95 la suta dintre detinuti...Nu puteti, nici dumneavoastra, nici doamna procuror, sa cereri mai mult decat a dat legiuitorul...".

Procurorul de sedinta:

"Nu contestam ca el e autorul, ceea ce ne intereseaza, contestand fractia de pedeapsa executata, este caracterul stiintific".

Marina Popovici: "Judecatori care judeca cu frica de DNA!"

Pe pagina "Prietenii Marinei si ai lui Bogdan" (grup privat pe Facebook), sotia lui Bogdan Popovici a postat, dupa cele intamplate la Gaesti,  urmatorul text:

"Astazi a fost al doilea tremen pentru judecarea liberarii conditionate (dupa trei ani si jumatate de puscarie) a detinutului Popovici Bogdan, la judecatoria Gaesti.
La primul termen, din 3 decembrie, reprezentatnta DNA a solicitat documente suplimentare cu privire la modul in care au fost calculate zilele castig (zile castigate prin munca).

Azi, cand aceste documente au fost prezentate instantei, procuroarea a ridicat o noua problema: 'Cum a fost stabilit caracterul stiintific???'.

Adica, mama lui de penitenciar, cum si-a dat el seama ca nu cumva ar fi lucrari de beletristica, SF, sau umoristice? (las' ca fiecare lucrare avea atasata recomandarea de la profesori universitari, ca au fost publicate de catre edituri acreditate CNCSIS si ca acordarea zilelor castig pentru fiecare lucrare a fost avizata de cate o comisie de 5 persoane din conducerea penitenciarelor, prezidate fiecare de catre un judecator!).

Doamna judecatoare a admis cererile DNA, si a stabilit un nou termen, peste o alta saptamana, in care mama lui de penitenciar sa prezinte TOATE fisele de pontaj zilnice plus TOATE documentele interne care sa demonstreze "scoaterea" la munca, zilnic, a detinutului sus numit.

Trei ani si jumatate, trei sute saizeci si cinci de zile, in trei penitenciare: Rahova, Jilava si Gaesti.

Nu pot sa nu remarc abilitatea mefistofelica a procuroarei de a inlatura practic orice argument in favoarea detinutului: "nu avem nevoie de prezentarea dosarului de penitenciar al detinutului" (care este exemplar in toate privintele) dar ar fi "nevoie si de declaratii ale unor profesori universitari care sa ateste caracterul stiintific, post publicare, intr-un termen deosebit de scurt", pentru ca, nu-i asa, sa nu tergiversam acordarea dreptului la liberarea conditionata!

Daca ticalosia la care se preteaza procurorii DNA, incalcand legea si drepturile persoanei in numele luptei anticoruptie mi-a devenit din pacate familiara (cu mentiunea ca nu pot decat sa "admir" rezerva inepuizabila de noi abuzuri la care recurg, plus o doza buna de talent malefic personal), este un singur lucru care ma inspaimanta cu adevarat: Judecatorii care judeca cu frica de DNA! ".

Iata titlurile cartilor scrise si publicate de Bogdan Popovici:

- Viziune 2020. Oportunitati de business in tarile Consiliului de Cooperare al Golfului

- Dubai 2020. Exceptionalismul pietei imobiliare. Model si motor de dezvoltare

- Organizarea evenimentelor economice. Modele

- Razboiul evenimentelor economice in Europa Centrala si de Sud-Est

- Modele internationale de vacation ownership si fractional property

- Razboiul evenimentelor economice

 

Comentarii

# Raduu date 13 December 2015 18:57 +2

Avand in vedere titlurile si pregatirea condamnatului, ar ar putea sa fie SINGURUL caz de pana acum cand lucrarle chiar sunt scrise de om. Dar sa nu uitam ca dupa liberari gen Becali, Copos, Popescu, institutia a cazut in penibil. Asa ca e de inteles de ce nimeni nu il mai crede pe omul asta. Plus, oricum mi se pare exagerat sa scrii 6 carti in 3 ani in conditiile din penitenciar.

# un dac date 14 December 2015 10:17 -1

Nu scrie nicaieri cate pagini trebuie sa aiba o carte. Iar daca procurorul contesta caracterul stiintific al lucrarilor publicate, se presupune ca le-a citit pe toate si poate formula opinii critice vizavi de caracterul lor stiintific. Am citit intr-un articol ca au existat detinuti care au scris lucrari stiintifice despre cresterea bovinelor sau a chinchilelor. Poate ca procurorul nici nu stia cum arata o chinchila. Ca sa conteste caracterul stiintific al unei astfel de lucrari, dupa citirea ei, ar fi trebuit sa se documenteze si din alte surse, eventual sa solicite parerea unor experti in materie de chinchile ca sa stie ce sa bage de vina la lucrare, astfel incat sa nu fie o contestare pur formala a caracterului stiintific al acesteia.

# Raspuns lui Raduu.... date 15 December 2015 21:10 +1

Raduu-- Vad ca esti f ipocrit! si uite unde a ajuns ro din cauza ipocritilor! pai omul asta a fost inchis 3 ani s jumatate...prob dormea citeva ore pe noapte, daca dormea... a avut destuuuul timp sa scrie... eu zic ca ipocrizia ta este de nedescris! prob tie ti-a luat o sapt sa scrii cele 3 rinduri si un sfert... zic, eu, timp pe care l-ai fi folosit mult mai eficace. lasa-te de scris, omule! 

# Adi P- Raspuns lui Raduu date 15 December 2015 21:12 +1

Raduu-- Vad ca esti f ipocrit! si uite unde a ajuns ro din cauza ipocritilor! pai omul asta a fost inchis 3 ani s jumatate...prob dormea citeva ore pe noapte, daca dormea... a avut destuuuul timp sa scrie... eu zic ca ipocrizia ta este de nedescris! prob tie ti-a luat o sapt sa scrii cele 3 rinduri si un sfert... zic, eu, timp pe care l-ai fi folosit mult mai eficace. lasa-te de scris, omule! 

# boy george date 13 December 2015 20:07 +1

Si Becali a scris o carte desi n-a citit in viata lui niciuna.Asa ca au dreptate procurorii sa fie circumspecti.

# kiki date 13 December 2015 20:35 -5

eu nu vad nimic exagerat. mai ales ca documentarea se face si din alte carti aduse de familie, si de pe net, sunt atatea chestii. plus modul in care vede autorul solutii economice la pronelemele respective

# Rad date 14 December 2015 08:05 +3

Net in penitenciar? Arunca o privire peste Legea 254...

# DODI date 13 December 2015 21:26 -4

Aici a avut dreptate procurorul: întrucât nici el, care, se presupune, că a citit măcar codurile penale și civile (și nu a înțeles mare lucru din ele) a recunoscut ca are limite si din aceasta cauză cere unei comisii sa se pronunțe dar eventual după ce omul va sta la închisoare toată perioada.  Acum, serios vorbind, după ce unii au învățat să scrie la închisoare și alceva decât cecuri, au dus în derizoriu această măsură. Totuși este de apreciat ”coloana vertebrală” a judecătorului care și-a însușit prompt soluția dată de procuror (doar sunt magistrați nu?).

# un dac date 14 December 2015 11:54 0

Tine de o logica elementara ca, inclusiv procurorul, atunci cand contesta anumite aspecte confirmate anterior in conditiile legii, trebuie sa argumenteze pt. a rasturna prezumtia caracterului stiintific de care se bucura lucrarea respectiva. Cum ar fi, de pilda, sa prezinte judecatorului citate din lucrare in care autorul bate campii in mod evident sau plagiaza cu tupeu. Adica, sa-i ofere judecatorului un motiv real si pertinent care sa impuna o analiza mai aprofundata a caracterului" stiintific" al lucrarii incriminate. Ca procuror, cum sa contesti caracterul stiinfic al unei lucrari pe care nici n-ai citit-o ?

# RAdu date 14 December 2015 14:16 0

Prezumtia caracterului stiintific???? Asta de unde ai scos-o?

# un dac date 14 December 2015 18:12 0

Pai, in lumina legii 254, prezumtia nu este chiar simpla, ci aproape legala. Deci, cand un porcuror se trezeste din senin sa conteste caracterul stiintific al unor scrieri, cam depaseste sfera penalului si intra in domeniul dreptului civil, devenind aplicabile disp art.327-329 NCPP. Daca tot contesta caracterul stiintific, sa argumenteze ca un expert...deci. Adica nu vad motivul pt. care unuia ca Jiji Becali porcurorul sa nu-i fi contestat caracterul stiintific al unor carti cu poze, in care autorul exemplifica inclusiv cum se despica un******in partea dorsala, in timp ce in privinta altora, porcuroriii devini brusc mai catolici decat papa. E aceeasi lege, fiind bizara discriminarea functie de simpla toana a porcurorului de a contestat caracterul stiintific al lucrarilor publicate, fara nici cel mai mic efort intelectual de a prezenta niste argumente de bun simt, din care sa rezulte ca a citit acele lucrari si s-a documentat, fiind usor de rasturnat prezumtia caracterului stiintific.

# ARGUS date 14 December 2015 16:21 +3

Nu pot pricepe de ce atatea cartonase rosii.In fond oamenii au dreptate.Si sa va mai spun ceva:am vazut o lucrare de doctorat de nici zece pagini (in matematica).Oare daca aceasta lucrare ar fi fost scrisa in penitenciar,era considerata,,stiintifica,,?In mod sigur procurorul DNA ar fi sustinut ca este o bataie de joc.Vai de noi si de justitia noastra!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva