CCIR PROPUNE CONSOLIDAREA COOPERARII ECONOMICE – Presedintele Camerei de Comert a participat la cea de-a 62-a reuniune a Consiliului Director din cadrul Consiliului de Afaceri al Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra: “Initiativa CCIR care vizeaza valorificarea transportului maritim prin Canalul Suez, prin stabilirea preturilor preferentiale pentru navele de marfa OCEMN, poate avea un impact semnificativ asupra economiilor noastre"
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a participat miercuri, 16 decembrie, la cea de-a 62-a reuniune a Consiliului Director din cadrul Consiliului de Afaceri al Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), eveniment organizat, in format digital, de catre Presedintia-in-Exercitiu (PiE) a CCIR la Consiliul de Afaceri al OCEMN.
Obiectivul principal propus de CCIR la nivelul PiE a Consiliului de Afaceri al OCEMN a constat in consolidarea cooperarii economice internationale prin cresterea conectivitatii intre antreprenorii din tarile OCEMN si UE. La nivel sectorial, CCIR s-a axat pe identificarea de solutii care ar dinamiza cooperarea in sectoare cheie pentru dezvoltarea economica sustenabila a regiunii, respectiv transport si conectivitate, economie circulara si competitivitate.
In cadrul reuniunii, Mihai Daraban a prezentat raportul de activitati al CCIR realizat in perioada mandatului extins al CCIR la PiE a Consiliului de Afaceri al OCEMN (ianuarie – decembrie 2020). Totodata, a fost predata Presedintia-in-Exercitiu a Consiliului de Afaceri al OCEMN catre Camera de Comert si Industrie a Tiranei pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie.
Potrivit lui Daraban, in 2019 schimburile comerciale dintre Romania si tarile OCEMN au insumat aproape 23 miliarde de euro (22.841 miliarde de euro):
“In mod cert, exista inca loc pentru imbunatatiri, iar initiativa CCIR, lansata in toamna anului 2020, care vizeaza valorificarea transportului maritim prin Canalul Suez, prin stabilirea preturilor preferentiale pentru navele de marfa OCEMN, poate avea un impact semnificativ asupra economiilor noastre. Trebuie sa continuam sa exploram avantajele pozitionarii geografice a regiunii OCEMN si trebuie sa avem in vedere ca principala misiune a Consiliului de afaceri al OCEMN este de a intensifica relatiile economice bilaterale, intrucat comertul si prosperitatea sunt cheia pacii si a succesului in regiune”, a declarat presedintele CCIR Mihai Daraban.
Consiliul de Afaceri al Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (CA OCEMN) a fost infiintat la 30 august 1992 si a devenit operational la 1 mai 1993. La sfarsitul lunii martie 1995, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, prin Presedintele ei, a fost desemnata de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei ca reprezentanta a comunitatii de afaceri din Romania in acest Consiliu, luand parte la activitatea acestuia.
Presedintia organizatiei este asigurata prin rotatie la fiecare 6 luni. Se asigura astfel o interactiune periodica intre comunitatile nationale ale oamenilor de afaceri din statele participante si organele interguvernamentale ale OCEMN. Ultimul mandat al Presedintiei-in-Exercitiu a Romaniei (cel de-al 5-lea) a fost in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015. In timpul Presedintiei, Romania a urmarit cu prioritate consolidarea misiunii economice a BSEC.
Statele membre ale Consiliului de Afaceri sunt: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Serbia, Rusia, Turcia si Ucraina.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii