28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CEL MAI SCURT INTERVIU – Judecatoarea Cristina Tarcea vrea sa colaboreze cu CSM la elaborarea unui ghid pentru redactarea hotararilor judecatoresti, in vederea inlaturarii practicii scanarii: "Cine contracandideaza pe cine, cred ca este evident, eu m-am axat strict pe materia civila. Legea este lacunara, dar tot legea permite Inaltei Curti ca prin hotarari sa reglementeze aceste numiri"

Scris de: Elena DUMITRACHE - George TARATA | pdf | print

10 September 2013 15:01
Vizualizari: 5912

 

Consiliul Superior al Magistraturii a finalizat audierile candidatelor la functia de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ultima dintre judecatoarele care s-au inscris pentru ocuparea functiei de vicepresedinte al ICCJ audiate a fost judecatoarea Cristina Tarcea (foto), care intr-un timp foarte scurt a comprimat toate ideile principale din proiectul sau, spre deosebire de colegele de instanta suprema, care s-au intins chiar si doua ore la discutii, precum judecatoarea Rodica Aida Popa. La fel ca si judecatoarele Nela Petrisor si Rodica Aida Popa, judecatoarea Tarcea a subliniat importanta unui nou sediu pentru Inalta Curte, catalogand acest aspect drept o problemea de autoritatea instantei supreme: "In ceea ce priveste sediul, este o problema de autoritate a Inaltei Curti si de confort a Inaltei Curti. As vedea cel putin doua sali la dispozitia fiecarei sectii. Nu as putea sa fac o estimare completa, de cate sali avem nevoie, de cati grefieri avem nevoie".


Judecatoarea Cristina Tarcea a evidentiat problema neregulilor intampinate in functionarea sistemului ECRIS, in sensul in care nu sunt gasite documentele solicitate in functie de anumite cuvinte cheie. O alta problema evidentiata de judecatoarea Tarcea se referea la incarcatura judecatorilor instantei supreme cu practica unitara a Curtii Europene a Drepturilor Omului. In opinia magistratului, este nevoie ca deciziile sa fie colectate de anumite persoane desemnate, pentru a se evita aglomerarea magistratilor: "As vrea ca activitatea judecatorului sa nu mai fie autoritara. Sa nu mai incarcam judecatorul si cu practica unitara a CEDO. Nu vad un alt sistem pentru care sa fie listate deciziile importante ale Curtii Europene. Mi s-a parut la acest punct masurile de prevenire de colaborare cu agentii guvernamentali. Efectiv la nivelul Inaltei Curti a existat o foarte buna colaborare cu agentul guvernamental la Curtea Europeana a Drepturilor Omului".

Judecatoarea Tarcea a vorbit si despre impactul Codului de procedura civila asupra instantei supreme, dar si despre problema spatilor de arhivare din Inalta Curte: "Impactul noului Cod de procedura civila nu a fost major din punct de vedere al numarului de dosare intrate in instanta suprema.

S-a vorbit si despre arhive... Care este modalitatea cea mai eficienta de arhivare a dosarelor? Problema este a gasirii unei modalitatii de activare a arhivarii in registratura generala dar cu evidente separate. (...) Atributiile presedintilor si vicepresedintilor. Am insistat asupra a doua aspecte, spre deosebire de colega anterioara nu am viziunea de ansamblu. Am depistat punerea in aplicare a legii 544/2001, ma refer la faptul ca nu intotdeauna petentii trimit aceste cereri doar la biroul de informatii, ci si la registratura si se intampla sa se amane raspunsul. Am identificat si arhivarea dosarelor, dar asta depinde de spatiile alocate. Mai trebuie actualizat si nomenclatorul arhivistic".

Prezentam in continuare pasaje din interviul sustinut de judecatoarea Cristina Tarcea:

Judecator Mircea Aron: Eu nu as mai intreba-o pe doamna judecator de ce nu a candidat la functia de presedinte al Inaltei Curti. Va cunosc activitatea si maturitatea cu care judecati... nu va mai intreb nici daca sunteti multumita de modul in care se desfasorara mai eficient activitatea sau cu controlul constitutionalitatii. Ati spus, apropo de chestiunea presedintelui care raspunde de penal si de civil, cum va trebui sa raspund eu pe acest buletin de vot? Candidati impotriva doamnei Petrisor sau cum?

Judecator Cristina Tarcea: Cine contracandideaza pe cine, cred ca este evident, cel putin eu m-am axat strict pe materia civila. Asa cum am aratat legea este lacunara din acest punct de vedere, dar tot legea permite Inaltei Curti ca prin hotarari sa reglementeze aceste numiri. Este o lacuna a legii, dar nu este lipsita de fundament legal.

Judecator Horatius Dumbrava: Eu nu am stiut de aceasta Hotarare.

Judecator Livia Stanciu: A fost transmisa la Consiliul Superior al Magistraturii....

Judecator Cristina Tarcea: Eu va inteleg perfect, si noi ne-am pus aceasta problema, dar cand luati aceasta decizie ganditi-va la ce inseamna instanta suprema si ca sunt de implementat Coduri noi care implica o responsabilitate uriasa.

(...)

Judecator Alexandru Serban: Legea nu spune nicaieri de responsabilitatile vicepresedintilor, insa nu stiu daca ne leaga o hotarare de colegiu... Vreau acum sa va intreb... Am vazut ca ati mentionat in proiect o situatie concreta nascuta ca urmare a aplicarii Codului de procedura civila... ma intereseaza concret cum ati proceda ca vicepresedinte sa combateti acest fenoment stiind ca judecatorii Inaltei Curti tin foarte mult la parerile lor, chiar si cand nu au argumente?

Judecator Cristina Tarcea: Cu bucurie am constat faptul ca atunci cand a fost vorba de Codul de procedura civila parerile au disparut. Tuturor ne era teama pentru ca era o responsabilitate. Am constatat ca se astepta din partea judecatorilor stabilirea unei solutii unice. (...)

Judecator Adrian Bordea: Am constat ca unele hotarari judecatoresti sunt criptice, in special la unii dintre magistratii asistenti. Aceste bune practici pe care ati vrea sa le materializati...

Judecator Cristina Tarcea: Am constat ca in general hotararile, nu doar cele ale Inaltei Curti, sunt greu de inteles de omul fara o specializare juridica. Mai nou se practica procedeu scanarii, apar hotarari lungi, in care motivarea este doar o pagina si jumatate, iar apoi mai sunt hotarari foarte mici. As vrea sa convingem colegii printr-un ghid, eu ma ofer sa colaborez cu dumneavostra pentru acest ghid, prin care sa reglementam cum ar trebui sa arate o hotarare. (...) Daca am reusi macar atat cred ca este totusi un pas important. Trebuie sa fiu sincera ca exista o oarecare reactie adversa la acest sistem, reprosandu-se standardizarea si arta judecatorului. Daca aveti in vedere acest aspect eu promit sa colaborez cu dumneavoastra.

Comentarii

# ghid ? date 10 September 2013 15:12 -3

sabloane pentru fiecare text de lege. ca se vada si rutina.

# Paula date 11 September 2013 07:15 0

exista lege,exista \'ghid\' si regulam de evaluare a activ magistratului ,inclusiv pt motivarea hot ! Practica scanarii e interzisa de lg si de ghid !  Se pare ca nici csm nu mai stie ce ghiduri a dat dea lungul anilor,devreme ce nu s-a reactionat la sustinerile candidatei pt o fct suprema la o suprema instanta ! In plus,lg prevede si sanctiuni in leg cu modul de motivare a hot judecatoresti ! Vai de noi !

# Nicu date 12 September 2013 10:19 0

Pare cam speriata tanti.Oare de ce?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva