Cine isi asuma?
Eu nu voi face greseala de a evalua situatia doar la nivelul Romaniei, avand in vedere ca este o problema globala. Am ramas surprinsa neplacut sa aflu ca in Marea Britanie, un stat cu o democratie consolidata, s-au luat aceleasi masuri de neinteles pentru orice profesionist care a studiat drepturile omului:
„Au existat o serie de alte masuri care afecteaza in mod radical drepturile persoanelor, pe care guvernul le-a facut fara cenzura parlamentara. Cele mai multe dintre acestea au implicat exploatarea regimurilor de reglementare existente”.
„Coronavirus Act autorizeaza orice plata legata de coronavirus fara limita si fara nicio forma de control parlamentar prealabil”.
„Au intarziat in mod deliberat reglementarile lor urgente, astfel incat sa nu existe nicio ocazie de a le dezbate inainte de vacanta (n.a. vacanta parlamentara)”.
„Opozitia oficiala nu a indraznit sa contrazica guvernul, cu exceptia faptului ca ar fi trebuit sa fie mai duri (n.a. in restrictiile adoptate) chiar mai repede”.
„Impunerea lor prin decret, chiar daca decretele sunt legale, nu este in concordanta cu traditiile constitutionale ale acestei tari”.
„Societatea noastra ravneste la securitate. (...) Cand societatile isi pierd libertatea, nu este pentru ca un despot a zdrobit-o sub cizma. (...) Istoric, frica a fost cel mai puternic instrument al statului autoritar”.
„Baza societatii umane, a argumentat el (n.a. Thomas Hobbes), este ca oamenii nu au dreptul sa fie liberi, deoarece isi cedeaza in mod complet si irevocabil libertatea unui stat atotputernic in schimbul securitatii. Intr-o epoca obsedata de evitarea oricarui risc, aceasta a devenit una dintre problemele majore ale timpului nostru”.
„Cred ca pe termen lung principiile care ne guverneaza conteaza mai mult decat modul in care ne confruntam cu o anumita criza”.
(a se citi in Law in a Time of Crisis – Jonathan Sumption - analiza unui fost judecator de la Curtea Suprema a M.B.)
Prin urmare, este un moment in care suntem chemati sa ne redefinim regimurile politice, respectiv constitutiile noastre.
Constitutia noastra nu permite restrangerea exercitiului drepturilor si libertatilor noastre in maniera in care se realizeaza din mai 2020 (nu iau in considerare starea de urgenta din martie-aprilie 2020).
Iar judecatorii nationali, atat cei din instantele judecatoresti, cat si cei de la Curtea Constitutionala sunt cei care vor redefini finalmente regimul politic viitor al Romaniei.
Daca vor gira in continuare masurile luate in prezent tocmai pentru ca avem incredere in acest stat sa ne protejeze pe noi, cetatenii, vom avea un stat cu puteri mai mari asupra cetatenilor sai, mai aproape de modelul statelor autoritare.
Dar ii rog sa ia in considerare ca un astfel de stat nu le va garanta judecatorilor puteri egale cu puterea legislativa si nici cea executiva.
Daca nu vor gira in continuare aceste masuri, atunci vom reveni la democratie.
In incheiere, subliniez faptul ca fiecare stat da acest test al democratiei in prezent astfel incat nu putem invoca modelele altor tari decat daca ne dorim sa le urmam sub toate consecintele.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# RAT GHEORGHE 24 September 2021 22:10 +92
# Cu bolohanu-n vitraliile Sovietului Suprem Constituțional 25 September 2021 02:26 +36
# Cel mai recent exemplu… 25 September 2021 13:54 +35
# Cel mai recent exemplu… 26 September 2021 01:56 +39
# Lita 26 September 2021 11:14 +35
# Baran Gheorghe 27 September 2021 08:44 +46
# Bravo domnisoarei/doamnei avocat Silvia Uscov ! 27 September 2021 17:05 +29
# maxtor 29 September 2021 07:13 0