28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMBINATIILE CSM - Florentina Dragomir a fost promovata la Inalta Curte, desi avea doar un an si zece luni experienta de judecator si aviz negativ de la suprema. Judecatorii supremi au evaluat-o: “Stapaneste aparent tehnica redactarii” (Document)

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

2 September 2011 13:37
Vizualizari: 9039

Doua dintre judecatoarele promovate de Plenul CSM luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Florentina Dragomir, de la Sectia Penala a Curtii de Apel Bucuresti si Tatiana Nastase, de la Sectia Comerciala a aceleasi instante au primit aviz consultativ negativ de la instanta suprema. Lumeajustitiei.ro va prezinta astazi raportul ICCJ, semnat de presedintele instantei supreme, judecator dr. Livia Stanciu (foto) cu mentiunea ca acesta este pe alocuri, extrem de dur mai ales la adresa judecatoarei Dragomir, care a reusit, dupa numai un an si zece luni de activitate efectiva ca judecator, sa ajunga judecator la instanta suprema! Asta in conditiile in care judecatorii de la suprema care i-au evaluat hotararile au sustinut in raport: “...Judecatorul stapaneste aparent tehnica redactarii, in sensul ca prezinta complet (nu si concis) intreaga procedura derulata in fazele de judecata (…) in unele hotarari se observa o exprimare neconvingatoare asupra structurii hotararii sau a problemelor de drept tratate (…) Hotararile nu au relevat o cunoastere aprofundata a normelor de drept comunitar, a jurisprudentei CEDO sau a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, (…) nota stilului redactional releva o insuficienta experienta in activitatea de judecator (...)”.


Si Tatiana Nastase a primit aprecieri negative

Pe de alta parte, cu privire la cea de-a doua judecatoare promovata la instanta suprema cu avizul negativ al acestei instante, Tatiana Nastase, Inalta Curte a notat ca: “judecatorul stapaneste aparent tehnica redactarii, (…) se poate observa o afectare a capacitatii de sinteza, (…) hotararile selectate nu au relevat in mod deosebit o cunoastere aprofundata a normelor de drept comunitar, (…) se retine o tendinta inconstanta de abordare a raporturilor deduse judecatii”. Desi acestia au fost termenii in care cele doua judecatoare au fost “apreciate” de judecatorii instantei supreme, si in ciuda faptului ca au existat contracandidati ale celor doua care au primit aviz favorabil in unanimitate de la judecatorii ICCJ, Plenul CSM a ales ca Dragomir si Nastase sa ajunga la suprema. In conditiile in care toti membrii Consiliului au criticat modul in care se fac promovarile la instanta suprema, mai ales pentru lipsa lor de transparenta, este de neinteles care au fost ratiunile care i-au determinat pe membrii Consiliului sa trimita la ICCJ doua judecatoare despre care Inalta Curte a spus, voalat, ca nu au ce cauta la cea mai inalta instanta din Romania.

Lumeajustitiei.ro solicita public Consiliului Superior al Magistraturii sa explice opiniei publice care au fost motivele care au dus la promovarea judecatoarei Dragomir la Inalta Curte, pentru ca, in caz contrar, vor persista justificat suspiciunile cu privire la alte interese, in afara celor profesionale legate de buna functionare a ICCJ, care au determinat votul CSM.

Judecatoarea Florentina Dragomir, exemplul magistratului care a “crescut” intr-un an cat altii in 20: dupa un an si zece luni de judecator, saltata direct la instanta suprema

Florentina Dragomir, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Penala, poate constitui cel mai elocvent exemplu de magistrat care a parcurs etapele cu o viteza fulgeratoare, ajungand, dupa 1 an si zece luni, direct judecator suprem! Poate parea incredibil, mai ales pentru judecatorii care au fost nevoiti sa stea mai intai vreo cinci ani pe la judecatorie, alti trei patru pe la tribunal, inca vreo trei ani la curtea de apel si de abia dupa aceea au indraznit sa aplice pentru Inalta Curte. La fostul procuror si inspector al Inspectiei Judiciare a CSM, Florentina Dragomir, transferat ca judecator, nerabdarea a dat roade, si culmea, nu este pentru prima data. Astfel, Dragomir si-a inceput cariera de magistrat ca procuror la parchetele de judecatorie, apoi a urcat la cele de tribunal, dupa care a sarit direct la Parchetul General. Din iulie 2009, procurorul Florentina Dragomir a fost transferata ca judecatoare la Tribunalul Bucuresti, dupa care a trecut la Curtea de Apel, si, in mai putin de un an jumatate, a avut timp sa mai candideze, fara succes in trecut, la Inalta Curte. Sa speram ca nu in defavoarea justitiabililor, insa, daca e sa luam in calcul raportul Inaltei Curti, in care acesteia i se da aviz negativ, pe motiv ca nu are experienta necesara unui judecator de instanta suprema, slabe sanse ca lipsa de experienta a judecatoarei sa nu se rasfranga asupra justitiabililor. Cat despre efectele pe care aceasta lipsa de experienta le va avea asupra colegilor cu care Dragomir va face complet, cei de la instanta suprema au avut, in spatele usilor inchise, un singur cuvant de spus: “Dezastru!

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa ii dea judecatoarei Florentina Dragomir aviz negativ pentru promovarea la instanta suprema, aviz pe care si l-a motivat astfel: “Judecatorul stapaneste aparent tehnica redactarii, in sensul ca prezinta complet (nu si concis) intreaga procedura derulata in fazele de judecata, motivele de apel sau recurs formulate de parti, apararile acestora si considerentele avute in vedere la pronuntarea solutiei, in unele hotarari, insa, se observa o exprimare neconvingatoare asupra structurii hotararii sau a problemelor de drept tratate, cu referire la aplicarea corecta a cadrului legislativ la circumstantele fiecarei cauze (…) hotararile nu au relevat o cunoastere aprofundata a normelor de drept comunitar, a jurisprudentei CEDO sau a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, invocarea acestora in cuprinsul hotararilor fiind uneori pur formala. Nota generala a stilului redactional releva o insuficienta experienta in activitatea de judecator (de numai 1 an si 10 luni), insa se constata ca judecatorul, prin participarea la programele de formare profesionala, este preocupat de o imbunatatire a calitatii activitatii. Colegiul de conducere apreciaza ca, desi candidatul indeplineste cerinta relativa la vechimea in functie, in absenta altor date care sa permita o evaluare completa a intregii activitati profesionale, acesta nu s-a remarcat din punct de vedere profesional, prin date, activitati sau preocupari care sa-l recomande pentru functia de judecator la instanta suprema”. In aceste conditii, intrebarea care se ridica este de ce Plenul CSM a considerat, neavand la indemana vreo alta hotarare a judecatoarei sau vreo reusita remarcabila a acesteia, ca poate sa ajunga la Inalta Curte de Casatie si Justitie? Si mai ales, cum a ajuns CSM la concluzia ca dupa un an si zece luni in care ai fost judecator esti suficient de bun ca sa ajungi la instanta suprema, sa nu mai poti fii controlat, de cele mai multe ori, in calea de atac?

Judecatoarea Tatiana Nastase, criticata diplomat in raportul instantei supreme, acum colega cu contestatarii sai, prin grija CSM-ului

In ceea ce o priveste pe Tatiana Nastase, judecatoare la Sectia Comerciala a Curtii de Apel Bucuresti, care are o vechime de 18 ani si 8 luni in functia de judecator, colegii sai de la instanta suprema au notat in raport ca: “In ceea ce priveste activitatea profesionala, din documentele anexate candidaturii, considerate relevante de catre candidat (…) din analiza hotararilor anexate candidaturii se constata ca judecatorul stapaneste aparent tehnica redactarii, in sensul ca desi prezinta complet intreaga procedura derulata in faza de judecata, motivele de apel sau recurs formulate de parti, apararile acestora se poate observa o afectare a capacitatii de sinteza prin detalierea de multe ori nejustificata a expozitivului, uneori cu aspecte ce exced motivelor caii de atac, alteori minimalizand nemotivarea instantei de fond, fara ca prin aceasta sa fie afectata substantial calitatea hotararii, dar de natura a crea o lipsa de convingere, hotararile selectate nu au relevat in mod deosebit o cunoastere aprofundata a normelor de drept comunitar, a jurisprudentei CEDO sau a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, probleme de drept nefiind tratate, din aceasta perspectiva, in niciuna dintre hotararile afisate. In ansamblu, se retine o tendinta inconstanta de abordare a raporturilor deduse judecatorii, insa se constata ca judecatorul, prin participarea la programele de formare profesionale, este preocupat de o imbunatatire a calitatii activitatii. ”

* Cititi aici raportul ICCJ privind evaluarea candidatilor inscrisi pentru instanta suprema

 

 

 

Comentarii

# Noua orientare a CSM "reformator"! date 2 September 2011 19:06 +6

Asta e singura explicatie. Procurorii fac regulile si se va vedea in viitor ca tendinta de a se promova reciuproc nu este o gluma. Judecatorii sunt spectatori, la fel societatea civila. Vremuri "noi" nu e asa? Reforma promisa in campanie!

# Exista totusi o explicatie! E specializata in dreptul muncii date 2 September 2011 19:18 +8

Din vasta experienta de judecator de 1 an si jumatate, a fost preponderent judecator la sectii de litigiiu de munca. A fost transferata din procuror, judecator la Tribunalul Bucuresti sectia litigii de munca, iar la Curtea de Apel a fost promovata la aceeasi sectie. In penal a fost judecator catevsa luni!!!

# Cineva ar trebui sa lamureasca daca e real acest aspect date 2 September 2011 21:58 +4

penru ca pare aproape necredibil. Un astfel de traseu profesional - de la dreptul muncii, cu o scurta activitate in penal- direct la ICCJ cred ca este o premiera pentru noi toti. Ce o recomanda sau mai bine spus cine?

# cristi date 3 September 2011 21:10 +7

Aspectul cu traseul profesional la dreptul muncii este real.Ce nu se cunoaste sunt argumentele "profesionale" care i-au convins pe integrii din CSM.Ele sunt Dascalescu pentru procurori si Macovei pentru judecatori,evident e vorba de cei care au votat-o.Va mai amintiti de "Petitia integritate si demnitate"de anul trecut prin care am cerut ca promovarea JUDECATORILOR la ICCJ sa se faca cu respectarea transparentei,obiectivitatii si egalitatii de sanse?Aceasta petitie a fost initiata si semnata si de Serban,Neacsu,Danilet si actualul presedinte Dumbrava.Sa le fie rusine,ipocriti nesimtiti.Pe cine mai reprezinta ei in CSM?Apropo,unde sunt UNJR si socetatea civila?

# prin preajma date 3 September 2011 21:16 -3

UNJR e prin zona, ca intotdeauna. AMR unde e? Ca nicio voce nu aud de cand suntem unii supremi si prin CSM...Mai lasati naibii ipocrizia, ca e prin alte parti.

# E meritocratia lui Dumbrava & comp. date 2 September 2011 21:49 +6

Judecatorii ar trebui revocati imediat din CSM. Nu au dovedit nimic. Decat ca sunt slabi sau ca au interese personale sau de grup de a se sustine tot ce vine prin filiera procurori-Kovesi-Predoiu!. Totul e confuz si cu aceasta promovare. Daca judecatorii promovati nu stapanesc anumite proceduri specifice, asa cum rezulta din raportul ICCJ, cum au putut fi promovati? E vorba de Dragomir si Nastase.

# DE LA TRIBUNAL DIRECT LA ICCJ date 2 September 2011 22:33 +4

Respinsa la examenele pentru promovarea la Curtea de Apel Bucuresti, promovata la ICCJ. Ce spuneti despre numirea doamnei judecator de la Tribunalul Bucuresti (Nenita) care a fost respinsa la examenul de promovare la Curtea de Apel Bucuresti?

# Ciutacu date 3 September 2011 10:42 +3

Stiti cine e sotul lui Neninta? Dar al lui Dragomir? Ghici LUJU! Pe Nenita o recomanda insa fata pt ICCJ! E f. sexy si rea :lol: :lol: :lol: Poate juca in filme! De groaza! :lol:

# Recomandata date 3 September 2011 16:28 +3

In cazul doamnei dragomir nu sotul este cel ce o recomanda. In plus aceasta judecatoare a dat dovada, in putinul timp de cand si-a inceput cariera de judecator, ca lupta impotriva coruptiei mai eficient decat dna-ul. Acesta este profilul judecatorului de curte suprema in viziunea acestui csm. Nu meritocratia, asa cum a afirmat dumbrava, ci mediocritatea. De fapt, acesta este nivelul si al celor care conduc acum csm.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva