28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Concluzia CSM: Statul trebuie sa asigure mijloacele financiare daca vrea ca procesele sa fie solutionate intr-un termen rezonabil (Document)

Scris de: | pdf | print

20 October 2010 17:01
Vizualizari: 7835

Grupul de lucru privind stabilirea volumului optim de activitate la instantele judecatoresti, coordonat de judecatoarea Alexandrina Radulescu, membru al CSM (foto) a facut publice miercuri concluziile si propunerile privind volumul optim de activitate la instante. In raport se arata ca principala responsabilitate in gestionarea actului de justitie o are statul: “Conventia Europeana a Drepturilor Omului prevede in art.6 ca: Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptata impotriva sa. Rezulta, astfel ca, in acceptiunea Conventiei, dreptul la un proces echitabil are mai multe componente: accesul liber la justitie, examinarea cauzei in mod echitabil si intr-un termen rezonabil, examinarea cauzei de catre un tribunal independent, impartial si stabilit prin lege. Supraincarcarea rolului unei instante este o cauza ce atrage raspunderea statului, deoarece acesta trebuie sa isi organizeze sistemul jurisdictional de asa natura, incat instantele sa poata respecta cerintele prevazute de art. 6 alin. 1 din Conventie, ceea ce inseamna ca instantele trebuie sa poata lua hotarari intr-un termen rezonabil. S-a apreciat insa, ca responsabilitatea internationala a statelor semnatare ale Conventiei nu poate fi angajata, daca acestea dovedesc faptul ca au adoptat cu promptitudine masurile necesare pentru a remedia situatia. In acest sens, exercitarea in mod eficient a atributiilor prevazute de lege in sarcina judecatorului, presupune nu numai o obligatie din partea acestuia din urma, ci si o obligatie corelativa a statului de creare a conditiilor de munca adecvate”.

Formula magica de calcul a volumului optim, functie de complexitatea dosarelor

 

Cerintele pe care le are sistemul de justitie in anul 2010 sunt finantate partial, din cauza sporirii numarului de dosare ce trebuie solutionate la instantele aglomerate. A fost afirmata, cu doua exceptii, sustinerea pentru continuarea aplicarii Programului privind stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii activitatii in instante si in anul 2011, dar cu modificari la calculul stabilirii punctajului de incarcare pe judecator si corelarea programului cu alte masuri ale Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei;

S-a agreat formula de stabilire a noului punctaj de complexitate a cauzelor, si anume: [complexitatea obiectului principal] + [(complexitatea agregata a obiectelor secundare) x 10%] + [(complexitatea obiectului principal) x (numarul partilor) x 5%] + [(complexitatea obiectului principal) x (numarul volumelor) x 20%], cu mentinerea procentelor pentru stadiile procesuale ale cauzei (pentru fond 100%, pentru apel 75% si pentru recurs 65% pe judecator);

Programul pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii activitatii in instante in anul 2010 a scos in evidenta urmatoarele:

- exista un dezechilibru in ce priveste volumul de munca intre instante. Numarul judecatorilor supraincarcati este de 829 (numarul judecatorilor din sectiile cu punctaj mediu peste 25%) versus numarul judecatorilor din instantele cu volum mic de activitate care este de 599 (numarul judecatorilor din sectiile cu punctaj mediu sub 25%) la judecatorii, tribunale si curti de apel;

- judecatorii din instantele aglomerate sunt foarte interesati de continuarea programului de stabilire a volumului optim in instante si se implica in imbunatatirea celui existent;

- instantele cu volum mediu si mic de activitate au un interes scazut pentru aplicarea programului de stabilire a volumului optim in instante.

Presedintele Curtii de Apel Alba Iulia, doamna judecator Adriana Petrascu a apreciat ca programul nu este obiectiv, apreciind ca stabileste o norma de munca prea mare. Doamna Secretar de stat a Ministerului Justitiei, judecator Lidia Barac, a solicitat incetarea aplicarii programului pe motiv ca termenele in instanta sunt prea lungi, iar Statul va fi obligat la despagubiri, ca rezultat al pierderii termenului rezonabil in tot mai multe cauze.

- in unele instante in care nu se aplica programul privind volumul optim, se constata un dezechilibru de repartizare a punctelor de incarcare intre sectii sau intre judecatori. In instantele aglomerate acest fapt genereaza o scadere a calitatii actului de justitie.

Propunerile Gupului de lucru

1 - Inaintarea Ministerului Justitiei previziunile privind volumului de munca si a nevoilor de resurse umane pentru anul 2011 pentru instantele aglomerate in vederea adoptarii cu promptitudine a masurilor financiare necesare pentru asigurarea cerintei referitoare la examinarea cauzei intr-un termen rezonabil;

2 - Imbunatatirea Programului pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurare a calitatii activitatii in instante in anul 2011.

Membrii grupului de lucru, coordonat de judecatoarea Alexandrina Radulescu (membra a CSM) a fost alcatuit din judecatorii: Mariana Feldioreanu, Miorita Ban, Emanuela Dulgheru, Mariana Constantinescu, Andreea Uzlau si Carmen Mititelu.

Cititi aici materialul integral al grupului de lucru.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva