28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Concluzii ingrijoratoare in Raportul de activitate al CSM pe 2005-2010: numarul dosarelor din instante se va tripla!

Scris de: | pdf | print

6 January 2011 14:31
Vizualizari: 4929

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Florica Bejinaru, a precizat joi, in timpul prezentarii raportului de activitate al CSM pentru perioada 2005-2010, ca volumul de activitate al instantelor judecatoresti a crescut constant din 2007, previzionandu-se ca numarul dosarelor se va tripla comparativ cu acum 3 sau 4 ani. In timp ce numarul dosarelor a crescut, numarul judecatorilor care trebuie sa le solutioneze a ramas aproape neschimbat, determinand o scadere a operativitatii activitatii acestora. Presedintele CSM a sustinut ca reforma sistemului judiciar a devenit o prioritate in contextul integrarii europene, reforma fiind concretizata prin adoptarea noilor coduri si prin legile privind sistemul judiciar.

 

Magistratii de la judecatorii si tribunale sunt sufocati de dosare

Judecatorul Florica Bejinaru a declarat ca ''in permanenta, incepand cu anul 2006, volumul de activitate al instantelor judecatoresti a fost monitorizat. S-a putut constata ca o tendinta generala ca, incepand cu anul 2007 si pana in prezent, acest indicator a inregistrat o continua crestere la nivelul tuturor unitatilor (in cazul tribunalelor cresterea constanta a activitatii s-a inregistrat chiar mai devreme, din anul 2006). Un aspect ingrijorator la nivelul tuturor tipurilor de instante este nu doar numarul cauzelor inregistrate, cat trendul crescator al volumului de activitate, dar din ce in ce mai accentuat in ultimul timp (la nivelul primului semestru 2010 unele instante si-au dublat pur si simplu activitatea), iar tendintele sociale din ultimul timp vor face ca aceste cifre sa creasca in continuare. Este posibil ca in scurt timp, urmand trendul descris, cu acelasi numar de judecatori, instantele sa faca fata unui numar triplu de dosare comparativ cu acum 3 sau 4 ani'', se arata in bilantul CSM. Pentru curtile de apel incarcatura estimata pentru 2011 va creste cu urmatoarele procente: 20% (cauze civile), 50% (cauze comerciale), 30,6% (cauze administrative si fiscale), 20% (cauze de dreptul muncii si asigurari sociale), iar necesarul de resurse umane va creste cu 132 de posturi de judecator fata de schema actuala. Pentru tribunale, incarcatura estimata pentru 2011 va creste cu urmatoarele procente: 33% (cauze civile), 35% (cauze comerciale), 20% (cauze penale), iar necesarul de resurse umane va creste cu 334 de posturi de judecator fata de schema actuala. In cazul judecatoriilor, cresterea numarului de dosare este urmatoarea: 35,58% (cauze civile), 26,67% (cauze penale), 20% (sectii mixte) iar necesarul de resurse umane va creste cu 187 de posturi de judecator fata de schema actuala.

Reforma in Justitie a fost facuta in conformitate cu cerintele UE

Potrivit lui Bejinaru, si inainte si dupa aderarea Romaniei la UE, obiectivele CSM au fost consolidarea capacitatii institutionale a CSM, garantarea independentei justitiei, sporirea transparentei actului de justitie, imbunatatirea calitatii actului de justitie si sporirea eficientei si responsabilizarii sistemului judiciar. "Dupa anul 2007, odata cu integrarea Romaniei in spatiul comun european, prioritatile reformei justitiei au fost formulate in acord cu Conditionalitatea nr. 1 stabilita de Comisia Europeana, obiectivul general fiind consolidarea transparentei si eficientei actului de justitie. Au aparut obiectivele specifice noi, dar au fost mentinute si unele din etapa anterioara, respectiv: adoptarea noilor coduri de procedura, unificarea jurisprudentei, consolidarea capacitatii institutionale a CSM si a transparentei actului de justitie, imbunatatirea politicii de resurse umane", a afirmat presedintele CSM. Bejinaru a mentionat ca, prin adoptarea pachetului de legi pe justitie, CSM a dobandit competente exclusive in ceea ce priveste propunerile de numire, promovarea, transferul si sanctionarea judecatorilor si procurorilor, precum si toate celelalte prerogative care reveneau Ministerului Justitiei in domeniul recrutarii si carierei magistratilor. In ceea ce priveste numarul hotararilor pronuntate de Plen si Sectii, prezentate in raportul CSM, a fost reflectata o crestere continua a volumului de activitate a Consiliului, fiind pronuntate 7.337 de hotarari ale Plenului in perioada ianuarie 2005-decembrie 2010, 442 din acestea fiind atacate cu recurs la inalta Curte de Casatie si Justitie. Seful CSM a mentionat ca, dintre acestea, 59 au fost desfiintate in aceasta cale de atac.

* Cititi aici rezumatul Raportului de activitate al CSM pe perioada 2005 - 2010

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva