CONSENS PENTRU DEMNITATEA ROMANILOR – Seful PSD Marcel Ciolacu, apel la implementarea Pilonului european al drepturilor sociale: „Salariul minim european trebuie sa devina o realitate... N-avem dreptul sa ratam PNRR... Trebuie sa ne gandim serios la impozitarea echitabila a capitalului. E just ca si Romania corporativa sa inceapa sa plateasca ce se cuvine, cum fac firmele romanesti... Marile companii platesc foarte putin. Nu e corect... Un nou Snagov pentru societatea romaneasca!”
Toate fortele politice trebuie sa conlucreze pentru ridicarea nivelului de trai al romanilor cel putin pana la media europeana si pentru impozitarea corecta a corporatiilor straine care activeaza in Romania, la fel ca in cazul firmelor autohtone. Iar pentru acest lucru este nevoie de un nou consens national, asemanator celui care a produs Declaratia de la Snagov din 21 iunie 1995, prin care toate partidele parlamentare sa angajau sa sprijine Strategia nationala de pregatire a aderarii Romaniei la Uninea Europeana.
Mai exact, consensul actual este necesar in vederea implementarii in Romania a Pilonului european al drepturilor sociale, a declarat presedintele PSD Marcel Ciolacu (foto) duminica, 9 mai 2021, la evenimentul „Ziua Europei – Un proiect european pentru Romania”, organizat de catre Partidul Social Democrat si PES activists Romania la Palatul Snagov.
De asemenea, Ciolacu i-a indemnat pe politicienii aflati la guvernare sa nu rateze Planul National de Redresare si Rezilienta, asa cum inaintasii lor au ratat intrarea in Schengen si adoptarea euro.
Ce este Pilonul european al drepturilor sociale
Inainte sa va prezentam discursul lui Marcel Ciolacu, mentionam ca Pilonul european al drepturilor sociale a fost semnat de catre Consiliul UE, Parlamentul European si Comisia Europeana, in cadrul Summit-ului social pentru crestere si locuri de munca echitabile de la Göteborg, la 17 noiembrie 2017. Documentul este menit sa ofere drepturi noi si mai eficiente pentru cetateni, avand la baza 20 de principii esentiale, structurate in trei categorii: egalitatea de sanse si accesul la piata muncii; conditii de munca echitabile; protectia sociala si incluziunea sociala.
La 4 martie 2021, Comisia Europeana a publicat Planul de Actiune privind implementarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, document elaborat inclusiv in perspectiva Summit-ului de la Porto din 7-8 mai 2021, eveniment organizat de catre Presedintia portugheza a Consiliului UE.
In paralel, CE a publicat proiectul unei Recomandari privind un sprijin activ eficient pentru ocuparea fortei de munca in urma epidemiei de Covid-19. Acesta ofera indrumari privind corelarea de politici si masuri de finantare pentru a promova crearea de locuri de munca, precum si cu privire la tranzitia profesionala catre sectoare in expansiune, in special cele digitale si ecologice. Tot pe fondul eforturilor de implementare a Pilonului Drepturilor Sociale, executivul comunitar a prezentat o noua Strategie pentru persoanele cu dizabilitati si, respectiv, o propunere de directiva privind transparenta salariala.
Planul de Actiune porneste de la criterii asemanatoare Strategiei Europa 2020, respectiv ocuparea, competentele si reducerea saraciei. Sunt stabilite o serie de tinte la nivel UE pentru anul 2030:
a) gradul de ocupare in randul persoanelor cu varsta intre 20 si 64 de ani sa fie de minimum 78%, inclusiv prin injumatatirea diferentelor de gen la angajare;
b) rata persoanelor adulte care participa la cursuri de formare, inclusiv pentru ameliorarea competentelor digitale, sa fie de 60% anual;
c) numarul persoanelor cu risc de saracie sau excluziune sociala sa fie redus cu cel putin 15 milioane, inclusiv 5 milioane de copii.
Cu privire la fiecare dintre aceste tinte, Planul de actiune propune masuri concrete la nivel european si incurajeaza statele membre sa faca si pe plan intern pasi pentru aplicarea principiilor din Pilonul Social.
Printre masurile avute in vedere de Comisia Europeana pentru 2021 se afla:
- Recomandarea Consiliului UE pentru Garantia europeana pentru copii;
- un nou cadru strategic privind securitatea si sanatatea in munca;
- un plan de actiune pentru economia sociala;
- o propunere legislativa vizand imbunatatirea conditiilor de munca ale persoanelor care lucreaza prin intermediul platformelor digitale.
De altfel, reducerea impactului social al extinderii noilor forme de munca, mai ales in contextul pandemiei, se numara printre principalele preocupari vizate de Plan. Mobilitatea intra-europeana a fortei de munca este evocata si ea, fiind amintita situatia vulnerabila a unor categorii de lucratori, precum cei sezonieri. De aceea, sunt propuse masuri de utilizare a capacitatilor Autoritatii Europene a Muncii, a carei activitate va fi evaluata in anul 2024. De asemenea, va fi evaluat impactul unei posibile introduceri a cardului european de identitate sociala.
Redam intregul discurs al lui Marcel Ciolacu (vezi video de la momentul 4:36):
„Felicitari, in primul rand, pentru aceasta noua initiativa si din ce in ce mai mult ne obisnuiesti sa faci astfel de lucruri (n.r. i se adreseaza eurodeputatului Victor Negrescu). Eu nu pot decat sa ma bucur alaturi de colegii mei ca incepem sa functionam spre o Romanie normala si europeana.
Doamnelor si domnilor, draga Hanna, stimati invitati,
Va multumesc ca ati ales sa petrecem impreuna Ziua Europei. Suntem astazi aici, in acest loc special, demnitari, oameni cu functii administrative, intelectuali, sindicalisti, oameni de afaceri, reprezentanti ai patronatelor, suntem aici pentru a discuta despre Romania europeana. Despre idei, valori si proiecte.
Dar nu doar ziua de astazi este importanta, ci mai ales celelalte 364 de zile ale anului, cele care nu sunt zile festive, dedicate ideilor. Acele zile in care trebuie fiecare dintre noi sa exersam, sa punem in practica valorile si principiile europene despre care vom discuta azi.
Stiu si recunosc: de cele mai multe ori, clasa politica a imbratisat festivismul, in dauna actiunii concrete. De aceea, la mai bine de un sfert de secol de la un moment istoric de la Snagov, iata, Romania este astazi intr-o criza acuta de idei si de proiecte nationale.
In 1995, la cativa ani de la caderea comunismului, toate fortele politice au inteles ca trebuie sa isi dea mana pentru un pact care sa duca Romania in Uniunea Europeana si in NATO. A fost punctul de cotitura, in care Romania a revenit in sistemul de aliante democratice si in lumea civilizata.
Astazi, la 14 ani de la aderare, toata clasa politica nu e in stare sa gaseasca consensul pentru o serie de proiecte care sa transforme cu adevarat Romania. Interesele partizane si orgoliile politice trebuie sa inceteze! Ele sunt doar o frana in calea construirii unei economii a viitorului, a serviciilor publice echitabile, a sanselor egale, a dezvoltarii, a educatiei si a prosperitatii pentru toti cetatenii!
Stimati invitati,
Va cer astazi sa avem intelepciunea sa construim un nou Snagov pentru societatea romaneasca! Avem aceasta datorie atat pentru romanii nascuti sub comunism, cat si pentru generatiile tranzitiei sau a celor nascute in Romania Europeana.
O avem alaturi de noi pe Hanna. Este un copil nascut in Uniunea Europeana. Un copil care a crescut cu valorile europene: libertate, drepturi, securitate, mobilitate, standarde. Pentru ea, a fi european inseamna totul. Inseamna visele parintilor ei implinite, educatie, prieteni din toate tarile, o sansa reala, un viitor mai bun.
Dar, cum bine stim, trebuie sa luptam in continuare pentru visele ei si ale generatiilor nascute in Romania europeana. Nu cu lozinci, ci cu fapte concrete.
Doamnelor si domnilor,
Forta unei natiuni nu sta intr-un lider sau intr-altul. Forta unei natiuni este data de cetatenii sai. Iar romanii sunt printre cei mai pro-europeni dintre natiunile Uniunii Europene. Insa nimeni nu ne garanteaza locul si rolul in Europa. Noi, cu totii, suntem cei care ne stabilim locul si rolul. Si da: este adevarat ca, in ultimii ani, clasa politica nu a reusit sa foloseasca Uniunea Europeana ca un mijloc de a imbunatati semnificativ viata oamenilor. Pentru ca, in final, doar asta conteaza. Nu statisticile, nu PIB-ul; doar viata oamenilor.
De aceea, nu cred in lucrurile fantastice, promovate cateodata iresponsabil de anumiti politicieni de dreapta. Cred ca acestea sunt zero daca nu se simt in viata de zi cu zi a oamenilor. In realitate, milioane de romani traiesc in continuare la limita saraciei, iar peste 5 milioane de romani au plecat din Romania.
Romania o va duce mai bine cand fiecare roman o va duce mai bine. De aceea, punerea in aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale trebuie sa fie o prioritate pentru toata lumea, indiferent de culoarea politica. Este nevoie de politici sociale solide, daca vrem sa scoatem cat mai multi romani din saracie. Avem nevoie de locuri de munca decente si de salarii echitabile. Pentru ca aceasta este principala problema a Romaniei reale!
De aceea, va spun deschis, ca – alaturi de stanga europeana – noi, cei din Partidul Social Democrat, vom face tot ce este posibil pentru ca salariul minim european sa devina o realitate. Si sunt convins ca sindicatele vor fi alaturi de noi in acest demers. Trebuie sa reducem saracia, sa crestem nivelul de trai cat mai aproape de media europeana.
Doamnelor si domnilor,
Cu totii am vazut cum aceasta pandemie a adus la suprafata adevarul. S-au vazut pentru prima oara toate decalajele de dezvoltare dintre statele-membre. De la serviciile publice, digitalizare, sistemele de educatie si sanatate, la problemele de mediu sau la conditiile de munca.
De aceea, Programul National de Redresare si Rezilienta este atat de important si nu trebuie sa il ratam. Politicienii de dreapta trebuie sa inteleaga ca este sansa istorica a Romaniei de a trece la nivelul urmator. Nu avem dreptul sa ratam aceasta oportunitate, asa cum am ratat intrarea in Schengen sau cum s-a renuntat total la orice orizont de timp pentru adoptarea monedei unice.
Trebuie, in acelasi timp, sa ne gandim serios la impozitarea echitabila a capitalului – o tema care preocupa nu doar stanga europeana, cat si administratia Biden. Este just ca si Romania corporativa sa inceapa sa plateasca ce se cuvine, asa cum o fac firmele romanesti! Asa cum fiecare roman isi plateste taxele si impozitele care se cuvin! Cred ca si dumneavoastra, antreprenorii romani, sunteti de acord ca marile companii platesc foarte putin, iar acest lucru nu este corect.
De aceea, cred ca avem datoria sa fim alaturi de toti cei care muncesc din greu, uneori cu mult peste ceea ce este legal, fara concedii si fara viata personala. Dreptul cetatenilor romani la deconectare trebuie sa devina realitate, pentru ca asa incepe sa se intample peste tot in Europa.
Doamnelor si domnilor,
Romania europeana trebuie sa aiba grija de toti cetatenii sai, indiferent unde locuiesc. Multi dintre milioanele de romani plecati la munca peste hotare au simtit pe propria piele ca Romania nu le-a fost alaturi atunci cand drepturile lor au fost incalcate. Scandalul sparanghelului este un exemplu. La fel, abuzurile impotriva muncitorilor romani din sudul Italiei. Iar, din pacate, lista poate continua.
Romania trebuie sa acorde asistenta concreta si reala cetatenilor sai care muncesc in Uniunea Europeana. Nu mai putem asista impasibili cum drepturile concetatenilor nostri sunt calcate in picioare!
Stimati invitati,
Partidul Social Democrat a fost un motor al integrarii si va ramane un promotor al intereselor nationale in cadrul european. Am condus procesul de integrare europeana si euroatlantica. Avem experienta necesara pentru a porni un nou proiect de dezvoltare pentru Romania. De aceea, sper ca impreuna sa gasim acele obiective comune, de stanga sau de dreapta, aflate deasupra ambitiilor de moment ale politicienilor. Conteaza doar sa ducem Romania inainte!
Inchei, spunandu-va ca astazi sarbatorim nu doar Ziua Europei (cum spunea si Victor), ci si Ziua Independentei Romaniei si sfarsitul celui de-Al Doilea razboi mondial. O istorie glorioasa, pe care trebuie sa o onoram!
Va invit sa incepem pe acest drum aici si acum. Va multumesc!”
* Cititi aici textul complet al Pilonului european al drepturilor sociale
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# florea stefan 10 May 2021 17:35 +1
# escu 11 May 2021 09:54 +3
# Mihaela 12 May 2021 17:11 +5