CONTINUA DISTRUGEREA CAPITALULUI AUTOHTON – Deputata PSD Oana Bulai acuza nepasarea PNL fata de micii intreprinzatori: „IMM-urile romanesti sunt stalpii economiei noastre. Isi striga disperarea. Nimanui din Guvern nu pare sa-i pese... Nu se dau bani firmelor romanesti, sa treaca peste perioada grea, pentru ca exista multe companii transnationale care vaneaza active, companii micii si ieftine... Daca fermele ajung la sapa de lemn, vin strainii si cumpara... Sunt cateva solutii rapide”
Guvernul PNL condus de Florin Citu manifesta o nepasare criminala fata de IMM-urile romanesti, lasand micii intreprinzatori sa se ruineze, zdrobiti de criza economica, iar apoi sa fie cumparati pe nimic de catre straini.
Semnalul de alarma ii apartine deputatei PSD Oana Bulai (foto), cea care miercuri, 14 aprilie 2021, in declaratia politica intitulata „Economia Romaniei incotro?”, a avertizat ca printre intreprinderile mici si mijlocii greu lovite de criza se numara si ferme. Or, falimentul agricultorilor va reprezenta un atentat la siguranta alimentara a romanilor, a subliniat Bulai.
Cabinetul Citu ar putea foarte usor sa-si puna in practica promisiunile, recurgand la solutii precum: scutirea de taxe si impozite pentru angajatori pe perioada pandemiei, credite nerambursabile pentru firmele ce isi mentin activitatea si plata unei parti din salariile angajatilor, incheie Oana Bulai.
Prezentam intreaga declaratie politica a deputatei:
„In regimul coalitiei de dreapta, nu poti sa iti rezolvi problemele decat daca iesi in strada sau, in cazul minerilor, te blochezi in subteran. Atunci cand guvernarea este centrata doar pe imaginea conducatorilor, cand interesele celor multi sunt puse pe locul doi, dupa interesele celor care conduc, mai e doar un pas pana la dezastru.
Problema este ca, in cazul unor categorii, protestele nu rezolva mai nimic. Este vorba despre micii intreprinzatori, despre IMM-urile romanesti, despre cei care sunt stalpii economiei noastre nationale. Ei isi striga disperarea cu privire la situatia in care au ajuns in aceasta pandemie, insa nimanui din Guvern nu pare sa ii pese. Ni se spune doar celebra replica: E PANDEMIE! Domnilor guvernanti, in toata lumea este pandemie, peste tot e criza. Insa pentru toate guvernele responsabile, prioritatea este salvarea economiei nationale, a firmelor locale si a locurilor de munca. In aceasta perioada, sustinerea lor este principala cale de a impiedica un colaps major din care cu greu s-ar mai putea reveni.
Adesea ma intreb de ce nu se dau bani firmelor romanesti, de ce nu sunt ajutate sa treaca peste aceasta perioada grea. Raspunsul pe care il gasesc e mai mereu acelasi: pentru ca exista multe companii transnationale care vaneaza active, companii micii si ieftine. Daca nu dau bani companiilor romanesti, ele cad, antreprenorii sunt sufocati de datorii si unii nu mai au alta cale decat de a vinde.
Cum vand? Raspunsul e la fel de simplu: vand IEFTIN! Dupa un an precum 2020, nu au cum sa vanda altfel. Tot bilantul e plin cu pierderi. Acest lucru e valabil in mai multe sectoare, pornind de la HoReCa si continuand cu agricultura.
In cazul celor care activeaza in sectorul agricol, aici miza e de sute de ori mai mare, dar e si strategica, avand legatura cu securitatea alimentara a populatiei. Romania beneficiaza de multe ferme medii si mari, dar care sunt acum aproape de faliment, pentru ca oficialii romani nu vor sa dea despagubiri fermierilor (de aici si toate protestele fermierilor). Daca cineva crede ca Franta sau alte tari s-au bucurat ca Romania a fost in topul statelor cu productii-record in anii trecuti, se insala amarnic. Daca fermele ajung la „sapa de lemn”, pline de datorii, iar multi fermieri vor fi nevoiti sa vanda, vin italienii, spaniolii, francezii, germanii, olandezii si cumpara. De unde au bani? Toate aceste tari au credit de portofoliu pentru „abroad affairs / overseas investments”. Adica statul si bancile dau credite pe 20-30 de ani daca un cetatean francez, italian, olandez, german, spaniol cumpara afaceri in strainatate.
Revenind la micii intreprinzatori. Zeci de mii de firme sunt cu spatele la zid din cauza datoriilor acumulate. In 2020, pe fondul pandemiei, firmele au acumulat datorii, si-au rostogolit creantele. Multe dintre ele au incercat sa se reinventeze, insa criza a spulberat multe domenii de activitate, precum comertul traditional, HORECA, industria de evenimente etc. Pandemia a afectat in principal firmele mici si mijlocii. Cele mai multe s-au confruntat cu probleme serioase de cash-flow, in conditiile blocajului financiar si ale imposibilitatii de a accesa credite bancare, 4 din 5 IMM-uri fiind nebancabile. Speranta multora dintre patronii si administratorii acestor firme era la Guvern. Doar ca Guvernului nu prea ii pasa. Masurile cu care s-au tot laudat intarzie sa apara sau intarzie sa produca efecte.
Prelungirea pandemiei, cresterea inflatiei, scaderea consumului, accentuarea blocajului financiar, dinamica cursului valutar si, mai ales, reducerea ajutorului oferit de stat creeaza in 2021 conditiile unei furtuni perfecte din care prea putine firme vor iesi la liman. Zilnic se inchid sute de afaceri de familie, somajul creste, destinele oamenilor capata accente dramatice. In timp ce premierul se lauda cu cresteri economice inchipuite, intreprinzatorii romani abia mai respira.
E limpede pentru toata lumea ca actualul guvern a esuat in gestionarea economiei, in contextul pandemiei. Masurile de sprijin adresate mediului de afaceri au fost firave, multe neinspirate si, in orice caz, au venit foarte tarziu. Intre timp, multi agenti economici au fost nevoiti sa reduca salariile, sa suspende activitatea sau sa renunte la sute de mii de contracte de munca, iar unii chiar au dat faliment. Oamenii nu mai spera nimic de la actuala guvernare.
In acelasi timp, stimati colegi aflati azi la guvernare, sunt cateva solutii rapide care ar rezolva unele dintre aceste probleme: scutirea de taxe si impozite pentru angajatori pe perioada pandemiei; credite nerambursabile pentru firmele ce isi mentin activitatea; plata unei parti din salariile angajatilor.
Domnilor guvernanti, in toata lumea este criza, atat sanitara, cat si economica. Dar cu toate acestea, guvernele iau masuri pentru salvarea firmelor nationale, pentru salvarea locurilor de munca. In asemenea perioade dificile, trebuie sa va ganditi la oameni, pentru ca, in definitiv, asta inseamna un stat responsabil!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Om 16 April 2021 09:00 -3
# Sandel Octav 17 April 2021 10:37 +3
# gigi 19 April 2021 19:11 +2