CORLATEAN PUNE JUDECATORII CEDO – Senatorul PSD Titus Corlatean a fost numit presedinte al Comisiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecatorilor la Curtea Europeana a Drepturilor Omului: “Mandatul acestei comisii se circumscrie intervievarii si examinarii fiecaruia dintre cei trei candidati prezentati de statele membre ale Consiliului Europei pe lista nationala pentru functia de judecator la CEDO”. Romania si-a desemnat deja cei trei candidati
Senatorul PSD Titus Corlatean (foto), fost ministru de Externe al Romaniei, va decide cine vor fi judecatorii de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Corlatean a fost ales presedinte al Comisiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru alegerea judecatorilor CEDO.
Decizia a fost luata in unanimitate, miercuri, 26 ianuarie 2022, in cadrul primei parti a Sesiunii ordinare a APCE desfasurate la Strasbourg. Conform unui comunicat al Senatului Romaniei, Comisia APCE va intervieva si examina fiecare dintre cei trei candidati propusi de statele membre ale Consiliului Europei pentru functia de judecator CEDO, urmand ca apoi sa transmita o recomandare Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei in baza careia va fi ales judecatorul CEDO dintre cei trei candidati.
Redam comunicatul Senatului:
“Senatorul Titus Corlatean, ales presedintele Comisiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecatorilor la Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Miercuri, 26 ianuarie 2022, in cadrul primei parti a Sesiunii ordinare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), eveniment care se desfasoara la Strasbourg si online, in perioada 24-28 ianuarie 2022, senatorul Titus Corlatean, membru al Delegatiei Parlamentului Romaniei la APCE, a fost ales in unanimitate in functia de Presedinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecatorilor la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), o responsabilitate extrem de importanta in cadrul Adunarii.
Mandatul acestei comisii se circumscrie intervievarii si examinarii fiecaruia dintre cei trei candidati prezentati de statele membre ale Consiliului Europei pe lista nationala pentru functia de judecator la CEDO. In urma procesului de evaluare a candidatilor si audierii acestora, membrii comisiei au o ultima dezbatere, cu usile inchise, si decid prin vot asupra candidatului cel mai calificat pentru indeplinirea responsabilitatii de judecator la CEDO. Ca urmare, comisia transmite o recomandare Adunarii, in baza careia plenul APCE alege, potrivit art. 22 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, judecatorul la CEDO din lista de trei candidati a statului respectiv.
Mandatul judecatorilor la CEDO este de 9 ani, iar conform art. 21 alin. 1 din Conventie: 'judecatorii trebuie sa se bucure de cea mai inalta reputatie morala si trebuie sa intruneasca cerintele exercitarii unor inalte functii judiciare sau sa fie jurisconsulti cu o competenta recunoscuta'.
Comisia pentru alegerea judecatorilor la CEDO are o componenta restransa, fiind alcatuita din 20 de membri titulari si 20 de membri supleanti, cu un nivel ridicat de competenta si experienta in domeniul juridic, fiind desemnati de Biroul APCE in baza propunerilor celor cinci grupuri politice ale Adunarii”.
Candidatii Romaniei
Amintim ca la finele anului trecut Ministerul Justitiei a publicat rezultatele selectiei candidatilor pentru functia de judecator al Romaniei la CEDO, functie ocupata in prezent de Iulia Motoc.
Pe primul loc s-a clasat prof. univ. dr. Sebastian Raduletu de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Craiova, urmat de profesorul Bogdan Iancu, dr. conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice din Universitatea Bucuresti.
Pe locul al treilea s-a situat procurorul Razvan Horatiu Radu, fost adjunct al PICCJ, in prezent secretar general in Ministerul Justitiei.
Prima rezerva este judecatoarea Claudia Jderu de la Curtea de Apel Bucuresti, celebra pentru executia Elenei Udrea, pe care a condamnat-o la 8 ani inchisoare in baza unui rechizitoriul facut de colegul sau de carti, procurorul DNA Marius Bulancea.
Cea de-a doua rezerva este avocata Mihaela Tofan, profesor universitar la Universitatea Alexandru Ioana Cuza.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Unneuron 29 January 2022 20:41 +20