28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM GIREAZA STATUL POLITIENESC - Plenul CSM a admis cererea de aparare a reputatiei procurorului Rares Ciausu, de la PJ Cluj, care s-a plans ca seful lui i-a spus sa dea mai repede o solutie si sa fie atent ca in acel dosar se prefigureaza “un mare NUP”. CSM considera ca procurorului i-a fost incalcata independenta. Nimic mai fals: procurorul isi desfasoara activitatea, conform Constitutiei, sub control ierarhic, iar independenta e atributul exclusiv al judecatorului

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

21 November 2012 16:32
Vizualizari: 5842

 

CSM, prin plenul sau, a admis, in data de 1 noiembrie 2012, cererea de aparare a independentei profesionale procurorului Rares Ciausu, de la Parchetul Judecatoriei Cluj Napoca, care s-a plans, printre altele, ca Eugen Crisan, prim-procurorul acestui parchet, seful sau, i-ar fi solicitat acestuia sa dispunao solutie de scoatere de sub urmarire penala saptamana asta” si ca in opinia sa, in acest dosar „solutia legala ar fi una de scoatere de sub urmarire penala si ca, chiar si adoptarea eventual a unei solutii cu amenda administrativa ar fi greu de acceptat (raportat la continutul dosarului)”.

Dincolo de dedesubturile acestui caz, care nu fac obiectul articolului de fata, prin aceasta decizie a plenului, prin care s-a admis cererea procurorului Ciausu, CSM gireaza statul politienesc, punand semnul egalitati intre judecator si procuror, in conditiile in care legea fundamentala, Constitutia, are prevederi clare in ce priveste statutul acestora in mod distinct. Conform art. 124 – 126 din Constitutie, judecatorii sunt independenti si se supun numai legii - justitia infaptuindu-se doar prin ICCJ si celelalte instante judecatoresti - in timp ce procurorii se supun controlului ierarhic intrucat seful unui parchet nu poate sa-i lase pe subalternii sai sa ia decizii gresite pentru ca in urma solutiilor gresite pe care acestia le iau, la instanta, un eventual esec va fi pus pe seama managerului parchetului care poarta raspunderea, si va fi o bila “neagra”in bilantul institutiei pe care o conduce.


CSM pune in mod gresit egal intre judecator si procuror, uitand ca totii sefii de parchete se plang ca nu au atributii asupra subordonatilor de cand ex-ministresa Monica Macovei a schimbat aiurea legile justitiei

Conform articolului 132 privind statutul procurorilor, din Constitutia Romaniei, “procurorii isi desfasoarea activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitati si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei”. Cu toate acestea, CSM trece peste aceasta prevedere din Sectiunea a I2-a – Capitolul VI din Constitutie, dovada stand Hotararea 1003 din 1.11.2012 luata de plenul CSM, prin care s-a admis cererea de aparare a independentei profesionale a procurorului Rares Ciausu de la Parchetul Judecatorieii Cluj Napoca.

Insasi titulatura de cerere de aparare a independentei profesionale formulata de un procuror vine in contradictie cu statutul acestuia, statut aflat sub control ierarhic.

Sa fie foarte clar: doar judecatorul este independent si se supune doar legii, pe cand procurorii au sefi care trebui sa le controleze activitatea, obligatie constitutionala, sefi care sa fie atenti la solutiile pe care acestia le dau, la termenele in care solutioneaza dosarele pe care le au in instrumentare, altfel procurorii de executie ar putea sa faca de capul lor orice. Sa trimita in judecata pe cine vor, fara probatorii solide, sa scoata pe cine vor basma curata sau, cel mai grav, sa nu actioneze in fata unor acte criminale care afecteaza societatea sub pretextul ca lor nu le poate dicta nimeni ce sa faca pentru ca ar fi, vezi Doamne, "independenti" etc. Ori, asa ceva nu este posibil. Numai ca in CSM exista procurori-membri CSM care asta si doresc: instaurarea dictaturii procuraturii si punerea procurorului pe acelasi scaun cu judecatorul.

Iata comunicatul CSM prin care s-a dat pubicitatii, miercuri, 21 noiembrie, aceasta aberanta hotarare a plenului Consiliului, care face abstractie de faptul ca independenta este atribut exclusiv al judecatorului:

In sedinta din data de 1 noiembrie 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat raportul Inspectiei Judiciare cu privire la cererea formulata de domnul Ciausu Rares, procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, prin care solicita Consiliului Superior al Magistraturii, in temeiul prevederilor legale, apararea independentei profesionale. Analizand cererea formulata, raportul Inspectiei Judiciare, precum si obiectiunile formulate de domnul procuror Ciausu Rares in ceea ce priveste concluziile verificarilor prealabile efectuate de catre Inspectia Judiciara, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut urmatoarele: Prin cererea formulata, domnul procuror Ciausu Rares a criticat, pe de o parte, un act de conduita prin care prim procurorul parchetului i-ar fi solicitat imperativ, intr-o discutie fara martori, purtata la data de 26 martie 2012, sa solutioneze dosarul penal nr. (…)/P/2011 in sensul pronuntarii unei solutii de netrimitere in judecata, si, pe de alta pare, doua masuri luate de prim procuror, constand intr-un ordin privind trecerea domnului procuror Ciausu Rares din cadrul compartimentului de supraveghere a urmaririi penale in cel judiciar, precum si repartizarea, in luna aprilie 2012, catre un alt procuror, a mai multor dosare penale in vederea efectuarii urmaririi penale, desi se aflau la organele de cercetare penala a caror activitate era supravegheata de acesta.

Referitor la criticile formulate de domnul procuror Ciausu Rares, cu privire la cele doua masuri luate de prim procurorul PJ Cluj-Napoca, Plenul CSM a apreciat ca acestea sunt neintemeiate si a retinut ca masura repartizarii domnului procuror Ciausu Rares la compartimentul judiciar este de ordin organizatoric, conforma cu Regulamentul de ordine interioara al parchetelor, iar aceasta masura nu a fost de natura sa influenteze procurorul in rezolvarea unui caz, astfel ca independenta profesionala nu este afectata. in ceea ce priveste legalitatea acestei masuri, Plenul CSM a retinut ca aceasta face obiectul dosarului nr. (…)/117/2012, aflat pe rolul Tribunalului Cluj. Prin urmare, sub acest aspect, Plenul a apreciat ca cererea formulata de domnul procuror Ciausu Rares nu este intemeiata.

In privinta presupusei incalcari de catre prim procurorul parchetului a principiului continuitatii procurorului in solutionarea cauzelor, Plenul CSM a retinut ca dosarele la care se face referire au fost repartizate in vederea efectuarii urmaririi penale ulterior datei de 5 aprilie 2012, data de la care domnul procuror Ciausu Rares a fost repartizat la compartimentul judiciar. In raport cu dispozitiile legale, Plenul CSM a apreciat ca nu exista o incalcare a principiului continuitatii procurorului in solutionarea cauzelor. De asemenea, aceasta masura, nefiind de natura a influenta procurorul in sensul art. 64 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, Plenul CSM a apreciat ca nici sub acest aspect nu s-a adus atingere independentei profesionale a magistratului.

Analizand, insa, motivele invocate de domnul procuror Ciausu Rares, in ceea ce priveste discutia din data de 26 martie 2012, pe care acesta a avut-o cu prim procurorul PJ Cluj-Napoca, in raport cu dispozitiile legale aplicabile si cu aspectele constatate in raportul Inspectiei Judiciare intocmit ca urmare a verificarilor prealabile, Plenul CSM a apreciat ca cererea de aparare a independentei profesionale este intemeiata, avand in vedere urmatoarele argumente:

In ceea ce priveste discutia mai sus mentionata, pe care domnul procuror Ciausu Rares a avut-o cu domnul prim procuror, Plenul CSM a retinut ca existenta acestei discutii nu este negata de niciunul dintre cei doi magistrati, ci este negat doar continutul acesteia. Astfel, domnul procuror Ciausu Rares a sustinut ca i s-a solicitat imperativ de catre domnul prim procuror ca, in dosarul penal nr. (…)/P/2011 al PJ Cluj-Napoca, sa dispuna „ (…) o solutie de scoatere de sub urmarire penala saptamana asta”, iar domnul prim procuror a precizat ca, in cadrul acestei discutii, i-ar fi spus domnului procuror Ciausu Rares doar ca in opinia sa „nu este o masura intemeiata, ca trebuie sa urgenteze cercetarile si ca pana la urma acolo noi (in sensul de parchet) vom da o mare scoatere”. De asemenea, domnul prim procuror a aratat in nota sa de relatii ca, in cadrul sedintei 30 martie 2012, a afirmat ca „(…) solutia legala ar fi una de scoatere de sub urmarire penala si ca, chiar si adoptarea eventual a unei solutii cu amenda administrativa ar fi greu de acceptat (raportat la continutul dosarului)”.

Plenul CSM a apreciat ca exprimarea unui punct de vedere, prin care prim procurorul parchetului sugereaza procurorului de caz ca masura dispusa de acesta nu este intemeiata, in mod inevitabil urmand a se da o solutie de scoatere de sub urmarire penala, este de natura a influenta procurorul de caz in luarea unei decizii libere, iar solutia emisa sa nu fie in deplin acord cu probele administrate si dispozitiile legale aplicabile, astfel ca se incalca principiul independentei statuat de art. 64 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. in aceste conditii, in raport cu dispozitiile legale mai sus mentionate, avand in vedere ca prim procurorul PJ Cluj-Napoca a recunoscut punctul de vedere mai sus mentionat, Plenul CSM a apreciat ca cererea de aparare a independentei profesionale, formulata de domnul procuror Ciausu Rares, este intemeiata.

Pe cale de consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 30 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, si art. 75 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a procedat la admiterea cererii de aparare a independentei profesionale formulate de domnul Ciausu Rares, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca”.

De aici, atentie, va exista precedent si veti vedea cum orice procuror va veni la CSM cu jalba-n bat sa se planga de sefii lor de parchete care isi permit sa le dea sfaturi sau sa le coordoneze activitatea.

Nu ratati continuarea de maine!

PS - In editia de maine, Lumeajustitiei.ro va reveni pe acest caz, cu amanunte despre conflictul izbucnit intre procurorul Ciausu Rares si seful acestuia, prim-procurorul Eugen Crisan de la Parchetul Judecatoriei Cluj. Veti afla lucruri interesante, care vor scoate la lumina cat de anormal solutioneaza CSM asemenea cazuri.

Comentarii

# Sorin date 21 November 2012 16:36 -4

pai, daca CSM a ajuns sa fie condusa de procuroarea Hainutza, ce va mai mirati atat? :-*

# Mehicana date 21 November 2012 19:59 -3

CSM demonstreaza pe zi ce trece ca nu il intereseaza ce se intampla in unitatile de parchet. Abramburitii din CSM cred ca isi spala din pacate daca agita stindardul independentei. O fac prostesc impotriva tuturor, a justitiabililor, a clasei politice, a presei, mai nou si fata de sefii ierarhici din parchete. Cum vreti voi sa mai existe rezultate manageriale de apreciat intr-un parchet, daca seful parchetului n-are voie sa spuna nimic subalternilor, desi e sef ierarhic. Asta, cu independenta la procuror e cea mai mare prostie care s-a inventat!

# SocrateS date 21 November 2012 20:23 -8

Felicitari Luju pentru subiectul si perspectiva din care l-ati abordat. Intradevar e un mare bai cu independenta procurorului. Cei de jos vor sa nu li se spuna nimic, iar cei de sus nu pot sa conduca parchetul corespunzator fara instrumente clare si precise. A cere o solutie unui subalter de catre seful de parchet nu este un atac la independenta, cum bine arata Luju citand Constitutia. Din simplul motiv ca seful verifica rechizitoriul, raspunde pentru prejudiciile cauzate dintr-o trimitere nejustificata in judecata, nu-si poate asuma greseala subalternului. In plus e sef ierarhic, il obliga Constitutia, legea, sa-si verifice subalternii in apararea legalitatii. CSM a gresit fundamental in hotararea data, pentru ca problema unui atac la independenta se punea doar daca se dovedea ca seful ierarhic a solicitat o solutie contrara legii si probelor din dosar. De cand stiu, in parchete s-a lucrat in echipa, pe colegialitate, cei tineri au cerut sfaturi celor batrini si invers.

# Bogdan date 21 November 2012 20:35 +11

Juristii lu' peste mari comentatori de luju: seful ierarhic are la dispozitie caile legale, nu sugestia ori tonul superior. Infirmarea, admiterea plangerii. dar asta ar insemna sa isi asume o solutie. Ceea ce e mult mai greu decat a ridica tonul si a ordona. Sa ne mai oprim din comunism un pic si sa lasam magistratii independenti. A fi sef nu inseamna a transforma magistratii in instrumentul intereselor tale.

# Iata un procuror cool date 21 November 2012 20:12 +9

Bravo Rares Ciausu! Te felicit! Asa procurori vreau. Nu vreau un sef care ii aranjeaza pe toti baronii locali, blocand orin scoatere, nup si incetarea up ajungerea in instanta a celor care dau banul. De ce va sperie un sistem in care procurorul este liber sa dea solutia? Oricum instanta are ultimul cuvant.

# Stat politienesc e fix invers date 21 November 2012 20:23 +2

Procurorul sef (sau PP) infirma solutia MOTIVAT iar procurorul de caz ataca infirmarea ierarhic, din treapta in treapta, pana la procurorul general al Romaniei. Nu exista impuneri de solutii. Nu ai decat sa iti motivezi infirmarea solutiei si apoi sa astepti sa iti fie atacata la vreo inca 3 sefi de parchet, care vor MOTIVA solutia adoptata. Procurorul se bucura de independenta profesionala, e liber sa dea solutia pe care o considera legala. Bucurati-va si voi, nu fiti fraieri si naivi.

# Solutia este perfect legala date 21 November 2012 20:25 +6

 Art.64 al. 2 din Legea 304&2004: "În soluţiile dispuse, procurorul este independent, în condiţiile prevăzute de lege. Procurorul poate contesta la Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul procedurii de verificare a conduitei judecătorilor şi procurorilor, intervenţia procurorului ierarhic superior, în orice formă, în efectuarea urmăririi penale sau în adoptarea soluţiei."

# Mama Leone date 21 November 2012 20:46 -4

Da, dar CSM trebuia sa probeze ca interventia procurorului ierarhic superior era un atac la independenta. Mai pe inteles daca ceea ce cerea prim-procurorul era ilegal. Ca daca procurorul de executie comitea o prostie si seful il corecta, nu era atac la independenta, era obligatia procurorului ierarhic superior sa-l controleze, cum stipuleaza constitutia. CSM nu a dezlegat aceasta dilema, si de aici disputa de la comentariile articolului. Se vede cu ochiul liber. Procurorii de executie aplauda CSM, procurorii sefi o critica. CSM e depasit de situatie, e alcatuit din amatori si mai mult incurca... de apreciat tema abordata de lumeajustitiei, faptul ca a incins spiritele arata ca sunt buni ;-)

# Legea date 21 November 2012 20:50 +6

Nu faci presiuni. Pe solutie nu intervii. Astepti sa o dea, citesti motivarea, dupa care o infirmi in scris si motivat si astepti sa ti se atace infirmarea pana la parchetul general. NU FACI PRESIUNI INAINTE CA PROCURORUL DE CAZ SA ISI SPUNA CUBANTUL (SOLUTIA MOTIVATA).

# dan date 21 November 2012 20:53 +6

Hai, ca din comentarii maine va scrieti articolul  :lol:

# max date 21 November 2012 20:35 +5

Cu atat este mai de laudat acest Ceausu cu cat chiar daca i s-a respins cererea de aparare a rep. cand Luluta i-a luat dosarul cu bancile, a insistat sa uzeze de toate caile pentru a isi apara independenta si iata, a reusit. Bravo! La mai mare.

# Rusine CSM! date 21 November 2012 20:58 -6

Cata descatusare de energii pe acest articol :D s-a atins o chestiune dureroasa in sistem, de unde si pana unde incepe si se termina independenta procurorului. Procurorul sef a ajuns sa faca trafic de influenta ori imixtiune daca intervine. Procurorul subaltern e oprimat si nedreptatit daca i se spune ceva de catre sef. Scrie in Constitutie ca seful ierarhic controleaza activitatea celui inferior? Scrie. Eu atat va spun, daca subalternul era nemultumit de ce-i cerea seful, trebuia sa dea examen pentru post de conducere. Si cand ajungea el sef, facea cum credea el ca e bine. Cata vreme insa nu s-a dovedit ca i s-a cerut sa comita o ilegalitate, procurorul ierarhic superior a procedat in virtutea atributiilor lui. CSM s-a bagat ca musca in lapte, iar inspectorii care au facut raportul se vede ca au fost toata viata lor subalterni. De aceea nu inteleg ce raspundere are un sef de parchet. Rusine CSM ca o luati pe urmele lui Macovei!

# Superioris date 21 November 2012 16:57 +4

Prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca este un foarte bun profesionist si un om integru. Nu e de mirare ca nulitatile din CSM au simtit nevoia sa-l atace. Pacat ca tanarul procuror e atat de radical in gandire. Esenta profesiilor juridice este discutia, schimbul de argumente si de perspective.

# Coruptia date 21 November 2012 20:16 +1

Da, da, da. Si interventia se face la procurorul sef, nu? Dupa care incepe "discutia" cu procurorul de caz pentru a ii impune solutia. Iti place un sistem corupt?

# gonzales date 21 November 2012 17:56 +7

Solutia adoptata de CSM este una normala intr-un stat democratic. Comentariul jurnalistilor este deplasat si dovedeste ca sunt aserviti politic. In plus habar nu au care sunt legile in tara asta si care sunt principiile pe care se bazeaza statul de drept. Ar fi bine sa nu isi exprime frustrarile in articolele pe care le scriu.BRAVO CSM. BRAVO CEAUSU

# Ferdinand date 21 November 2012 21:05 -9

Ganzales tata, Adina si Razvan iti dau lectii pe drept la orice ora din zi si noapte. I-ai cunoscut? Chiar se pricep la ce fac, si tin la justitie mai mult decar tine care esti magistrat. Cand o sa ai nevoie de un sfat calificat, la el o sa-i gasesti. Invata sa citesti mai intai un articol, sa pricepi mesajul lui, si pe urma sa vorbesti. E ca la judecata, nu stiu cum o faci tu, dar daca e dupa cum analizezi un articol, eu cred ca esti un repezit care gresesti des

# hihi date 21 November 2012 21:20 +9


Citeza pe Ferdinand
Ganzales tata, Adina si Razvan iti dau lectii pe drept la orice ora din zi si noapte. I-ai cunoscut? Chiar se pricep la ce fac, si tin la justitie mai mult decar tine care esti magistrat. Cand o sa ai nevoie de un sfat calificat, la el o sa-i gasesti. Invata sa citesti mai intai un articol, sa pricepi mesajul lui, si pe urma sa vorbesti. E ca la judecata, nu stiu cum o faci tu, dar daca e dupa cum analizezi un articol, eu cred ca esti un repezit care gresesti des
haidade, sa ajunga adina si razvan sa dea lectii de drept!!! ce fel de drept?

# hihi date 21 November 2012 18:06 +9

v-ati trezit vorbind iarasi procurorii sunt independenti (in conditiile legii) in solutiile pe care le adopta (art.3 din legea 303). procurorii ierarhic superiori pot infirma solutiile acestora (in procedura art.278 cpp), dar nu le pot impune o solutie. procurorul judiciarist pune concluzii, la fel, in mod independent, chiar de achitare (art.316 cpp). csm apara independenta procurorilor in cazul in care independenta sau impartialitatea le este afectata prin orice act de imixtiune (art.75alin.2 din legea 303). art. 99 din legea 303 reglementeaza urmatoarea abatere disciplinara: actiunea magistratului de imixtiune in activitatea altui magistrat. art.64 din legea 304 arata ca procurorul este independent in solutiile pe care le adopta, si este obligat sa sesizeze csm-ul in cazul in care procurorul superior intervine in efectuarea urmaririi penale sau adoptarea solutiilor. controlul efectuat de ministrul justitiei nu poate viza solutiile adoptate de procuror (art.69 alin2 din legea 304).

# kiki2009 date 21 November 2012 18:08 +2

PS. felicitari, inca o data, pentru modul profesionist in care scrieti articolele. al vostru, cenzor

# ProcurorP. date 21 November 2012 18:09 +5

Cunosc pe domnul Prim-Procuror si pe Tanarul-Procuror Ciausu. Domnul Prim-Procuror este intr-adevar un adevarat profesionist, domnul Procuror este si el un bun procuror, insa apreciez ca tot acest manifest a fost inteles gresit. Opinez ca tanarul Procuror doar a avut intentia de a stopa un fenomen curent la nivelul parchetelor, in speta cel in care Prim-Procurorul de la sine-putere poate trece peste munca Procurorului si ponunta solutii in dosarele procurorilor de caz, pentru ca " asa am zis eu / daca nu faci ce zic eu, ti-o infirm si tot cum zic eu va fi ". Respecte pentru Procurorul Ciausu pentru gestul sau. Va fi blamat, va fi intinat, dar a facut un bine generatiilor viitoare. Este de admirat domnul Prim-Procuror ca l-a lasat pe tanarul-procuror in filmul sau. Repet, domnul prim-procuror, intr-adevar este un om exceptional, foarte profesionist si un foarte bun cunoscator al penalului. Domnul Ciausu, dincolo de procuror este barbat - asta explica gestul lui :)

# hihi date 21 November 2012 18:57 +7

ministerul public avea nevoie de aceasta solutie, tot sistemul judiciar avea nevoie de aceasta solutie. din pacate a fost sacrificat un procuror, sau doi. amandoi buni. unul tanar, dar curajos cit 100. numai pentru asta, jos palaria. cati au curajul sa faca asta? va spun eu, din pacate prea putini. in speta, cred ca conflictul era mocnit, iar in martie s-a aprins flacara

# Andrei date 21 November 2012 18:23 +3

Interesant!

# rusine luju !!!! lipsa de profesionalism !!! date 21 November 2012 19:45 +2

art. 64 alin. (2) din Legea nr. 304/2004! INDEPENDENTA PROCURORULUI!

# Procuror vechi date 21 November 2012 19:53 -6

Nu mai injura LUJU mizerabile, citeste Constitutia prostanacule si slugarnicule ce esti. Procurorul da ce solutie vrea, dar daca seful ierarhic ii cere o anumita solutie, asta nu e atac la independenta, pentru ca seful ierarhic poate infirma un rechizitoriu sau o solutie. Asta si sustine articolul. Toata generatia tanara de procurori a ajuns sa se creada independenta, chit ca multi nu stiti carte, da pe asta cu independenta au invatat-o repede si prost. Nu mai exista respect fata de seful ierarhic, de aici felul prost in care functioneaza parchetele.

# hihi date 21 November 2012 19:59 +4


Citeza pe Procuror vechi
Nu mai injura LUJU mizerabile, citeste Constitutia prostanacule si slugarnicule ce esti. Procurorul da ce solutie vrea, dar daca seful ierarhic ii cere o anumita solutie, asta nu e atac la independenta, pentru ca seful ierarhic poate infirma un rechizitoriu sau o solutie. Asta si sustine articolul. Toata generatia tanara de procurori a ajuns sa se creada independenta, chit ca multi nu stiti carte, da pe asta cu independenta au invatat-o repede si prost. Nu mai exista respect fata de seful ierarhic, de aici felul prost in care functioneaza parchetele.
  da mai procuror vechi. asa faci tu, dictezi solutii, in loc sa te rezumi a infirma solutii, daca e cazul. asta nu inseamna ca e legal. din contra, pentru o mie de motive. de aceea, cand tu vei parasi sistemul, cu totii vom avea de castigat. imi vine sa vars, procurorule

# Procuror vechi date 21 November 2012 20:04 -4

Indpendenta din care citezi tu din articolul de lege e opera lui Macovei care a urmarit sa nasca in sistem procurori obedienti, care sa execute la comanda fara sa poata fi opriti. Si rezultatul se vede, au aparut obraznicaturi cu cas la gura, cu cativa ani vechime in profesie, care ajung sa dea lectii sefilor. Inainte nu se pomenea una ca asta. Era respect, era disciplina, era bun-simt! E regretabil ca nici in sistem nu se mai percepe realitatea, placa cu independenta repetata ani in sir de odioasa Macovei a prins radacini. Se vede rezultatul, procurori care inculpa judecatori sau colegi de-ai lor pe interpretari tendentioase ale probelor, pe inventii

# smile date 21 November 2012 21:15 +10

Ce ar fi sa asteptam pana maine si sa vedem ce a stat in spate? Ce ar fi sa credem in generatiile astea mai tinere de procurori care fac diferenta? V-ar placea sa fiti cercetati si anchetati de unul caruia seful ii dicteaza solutia?Nu cred.Luju, articolul a fost pe undeva cred recomandat de un sef de parchet. Aici insa s-a inselat. Rares Ciausu are perfecta dreptate si ar trebui ca toti procurorii sa reactioneze "inconstient" si "inexplicabil" ca el. Cati credeti ca veti gasi?

# hihi date 21 November 2012 21:25 +2

[quote name="smile"]Ce ar fi sa asteptam pana maine si sa vedem ce a stat in spate? Ce ar fi sa credem in generatiile astea mai tinere de procurori care fac diferenta? V-ar placea sa fiti cercetati si anchetati de unul caruia seful ii dicteaza solutia?Nu cred.Luju, articolul a fost pe undeva cred recomandat de un sef de parchet. Aici insa s-a inselat. Rares Ciausu are perfecta dreptate si ar trebui ca toti procurorii sa reactioneze "inconstient" si "inexplicabil" ca el. Cati credeti ca veti gasi?[/quote] gresesti daca crezi ca vreun procuror, oricare ar fi el, a comandat articolul. la luju, articolele au o singura culoare, si converg doar in urmatoarele directii: ministerul public, csm, si unele judecatorii care mai aresteaza sau condamna vreun corupt "special"

# dixit date 21 November 2012 21:43 -1

procuroru vechi este la fel de vechi ca Macovei nenorocita, care asta a vrut ea, sa se incalce constitutia si sa dicteze procurorii in tara asta. mars de-aici procuror dsecond hand!

# fifi date 21 November 2012 19:57 +7

acest procuor Ciausu R. are cohones...daca nu ma insel, tot el a avut tupeul (tot cu inteles de cohones) sa inceapa UP impotriva unei banci...dupa care dosarul a fost preluat de PICCJ; de ce?...iar in prima instanta la Trib Cluj a castigat si a anulat ordinul prim proc prin care fusese trecut de pe supraveghere pe judiciar...tot respectul pt. Ciausu R.

# fifi date 21 November 2012 20:01 +1

P.S. la modul cum e relatata stirea prin acest articol...da...si pe mine Luju m-a dezamagit...mai cititi un pic legea, nu e nimic interpretabil...procurorul e independent pe ancheta si solutie...dupa exista "cai" de atac

# Fifi inaripatul date 21 November 2012 21:09 +1

cine l-a oprit pe Ciausu sa dea solutia care a gasit-o de cuviinta? Nimeni, da' s-a plans ca a fost "atentat". in ce consta afectarea independentei, doar ca i-a cerut o anume solutie? dar era gresita ori de rea credinta?

# hihi date 21 November 2012 21:45 +6

citesc, citesc, si nu inteleg. ce nu se poate pricepe? si procurorul si judecatorul sunt independenti in solutii. procurorul greseste, infirma primprocurorul. prim procurorul greseste, infirma superiorul lui, sau instanta daca e cazul. judecatoria gresete, schimba tribunalul. acesta greseste, schimba curtea si asa mai departe. dar nimeni nu se baga peste nimeni. procurorul superior daca vrea, ia dosarul (nu o sa il ia, tocmai pentru ca da de banuit, si asa se ajunge la interventii) sau infirma daca il tine.  tocmai aici e buba. 

# dankh1 date 22 November 2012 08:30 +8

hiihi a spus ce era de spus...asta e adevarul...restul e cancan...adica fie avocati frustrati care tanjesc la titulatura de magistrat, fie procurori "vechi" cum se autointituleaza care merg dupa ureche sau dupa cum se facea acum 25 de ani... sunt cai legale pt a infirma solutia procurorului, nu sugestia sau ordinul.Ganditi va cum ar fi sa vina judele de la tribunal sa i zica celui de la judecatorie...vezi ba ca aici trebe condamnare...hmmm.nu, asteapta dosarul si analizeaza hotararea crticata si dispune..asta e independenta

# mda date 22 November 2012 09:18 +7

Ciudat cum isi schimba autoarea parerea despre independenta procurorului, in functie de interesele urmarite http://www.luju.ro/institutii/csm/abuz-europarlamentar-csm-a-constatat-ca-monica-macovei-a-comis-o-presiune-asupra-procurorului-investit-cu-solutionarea-dosarului-macovei-a-incercat-sa-determine-piccj-sa-preia-un-dosar-al-procurorului-mihai-negulescu-de-la-parchetul-judecatoriei-brasov-de In articolul de mai sus, felicita CSM pt solutia adoptata si ridicain slavi independenta procurorului, acum de ce nu o mai face?

# Who cares? date 22 November 2012 09:19 +4

Lasa-i sa creada ce vor. Ce conteaza?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva