28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM il mustruluieste pe Traian Basescu: “Nu admitem sa fie infierati judecatorii pentru ca trebuie sa aplice o legislatie incoerenta, instabila si interpretabila!”

Scris de: | pdf | print

15 December 2010 14:35
Vizualizari: 4006

Judecatorul Florica Bejinaru (foto) presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a facut miercuri o declaratie de presa, in care a prezentat pozitia Consiliului vizavi de afirmatiile extrem de acuzatoare la adresa Justitiei exprimate recent de presedintele Romaniei, Traian Basescu care, printre altele, a conchis: „Nu exista niciun sistem de justitie in interiorul UE care sa fi facut atata rau locuitorilor cat a facut sistemul de justitie din Romania romanilor!” Presedintele CSM considera ca acuzatiile lui Traian Basescu “produc efecte dezastruoase in plan intern si international intrucat afecteaza independenta justitiei”. Iata declaratia de presa a judecatorului Florica Bejinaru:

 

Recent, Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei a recomandat statelor membre ale Uniunii Europene (Rec. nr. 12 din 17 noiembrie 2010):”Daca comenteaza deciziile judecatoresti, executivul si legislativul trebuie sa evite criticile care ar submina independenta puterii judecatoresti sau ar slabi increderea publicului in justitie. De asemenea, acestea ar trebui sa evite actiuni ce pot pune sub semnul intrebarii intentia lor de a respecta deciziile judecatorilor, altele decat cele prin care isi manifesta intentia de a formula o cale de atac.” Raportat la aceasta recomandare si la principiile constitutionale care guverneaza buna functionare a unui stat de drept, Consiliul Superior al Magistraturii respinge categoric afirmatiile Presedintelui Romaniei care induc populatiei sentimentul de neincredere in justitie, in intreg corpul magistratilor, inclusiv in Consiliul Superior al Magistraturii.

Mijloacele folosite pentru culpabilizarea sistemului judiciar romanesc si identificarea nejustificata a acestuia drept cauza a problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca reprezinta un atac fara precedent la adresa judecatorilor, a sistemului judiciar in general si a Consiliului Superior al Magistraturii.

Este de neacceptat modalitatea prin care Presedintele Romaniei, in baza rolului conferit de Constitutie de a "veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice", culpabilizeaza magistratii si Consiliul Superior al Magistraturii. Exprimari de gravitatea celor folosite de Presedintele tarii duc la discreditarea, inadmisibila intr-un stat de drept, a rolului puterii judecatoresti dar si a Consiliului Superior al Magistraturii „garantul independentei justitiei", atribute constitutionale pe care statul le-a castigat in contextul asumarii de catre Romania a unei democratii de tip european.

Consiliul Superior al Magistraturii a devenit, incepand cu anul 2004, in baza prerogativelor conferite de Constitutie, un organ democratic si independent, capabil sa gestioneze destinele magistraturii si care respecta principiile unui stat democratic.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt alesi prin vot direct si liber exprimat de catre judecatorii si procurorii sistemului judiciar romanesc, a caror optiune electorala trebuie respectata de catre toate autoritatile statului, deoarece exprima vointa sistemului judiciar. Reamintim ca au existat filtre independente de Consiliul Superior al Magistraturii, prevazute de lege: Comitetele Electorale Locale si Comitetul Electoral Permanent, care au avut rolul de a verifica legalitatea candidaturilor depuse. Sub alt aspect, Consiliul Superior al Magistraturii si-a asumat obligatiile stabilite de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si a realizat progrese evidente, care nu pot fi negate sau ignorate, progrese care au ca scop asumarea rolului justitiei de instrument de echilibru al puterilor, in folosul cetateanului. Faptul de a discredita public institutia si sistemul judiciar chiar de catre persoana care trebuie sa asigure echilibrul puterilor in stat ca si garantie a statului de drept, reprezinta un demers public periculos si inadmisibil.

Cunoastem realitatile sistemului judiciar, problemele cu care se confrunta acesta, deficientele din interiorul sistemului si cele generate de alte autoritati ale statului, si adoptam masuri concrete pentru corectarea disfunctiilor, in limita competentelor constitutionale. Nu admitem sa fie infierati judecatorii pentru ca trebuie sa aplice o legislatie incoerenta, instabila si interpretabila, fapt constatat in repetate randuri de catre autoritatea europeana in fata careia statul este parte litiganta, respectiv Curtea Europeana a Drepturilor Omului; pentru ca au un volum de munca ce creste exponential cu rapiditatea modificarilor legislative; ca lucreaza peste limita unui program rezonabil de munca. Acuzele aduse public de catre Presedintele Romaniei sistemului judiciar in lipsa unor argumente sustenabile produc efecte dezastruoase in plan intern si international intrucat afecteaza independenta justitiei, fara de care un stat european modern nu poate fiinta”.

Comentarii

# Alberto Kurtyan date 15 December 2010 19:25 0

Daca nu sunteti in stare sa aplicati legislatia Romaniei, atunci mergeti in alte profesii, mai "stabile", dupa gustul vostru.

Aceasta Florica Bejinaru este o turnatoare la securitate, ajunsa in fruntea CSM.

Stim, vrea sa plece, dar nu inainte sa pustiasca tot in urma ei.

Judecatorii sunt niste birocrati care nu raspund in fata nimanui.
Au salarii uriase si distrug sistematic Romania.
Sunt mina in mina cu sindicatele si cu clanurile mafiote.
Vand sentinte ca la taraba in piata iar fauna din jurul tribunalelor este infloritoare.

Justitia sub Bejinaru a devenit o institutie ridicola, unde fiecare are un singur interes.
Sa isi pastreze postul si sa aiba salariu mare.

Au inceput puscariile sa fie pline de judecatori, procurori, avocati si alte specimene juridice.

# xena date 15 December 2010 21:45 +1

Iar dupa aceasta devastare totala ce ramane, domnule Kurtyan? O tara neguvernata, neguvernabila si un popor multumit cu setea de sange? O dictatura?
Puscariile costa domnule Kurtyan. Nu le va putea plati nici macar Basescu... foarte curand.



Citeza pe Alberto Kurtyan
Daca nu sunteti in stare sa aplicati legislatia Romaniei, atunci mergeti in alte profesii, mai "stabile", dupa gustul vostru.

Aceasta Florica Bejinaru este o turnatoare la securitate, ajunsa in fruntea CSM.

Stim, vrea sa plece, dar nu inainte sa pustiasca tot in urma ei.

Judecatorii sunt niste birocrati care nu raspund in fata nimanui.
Au salarii uriase si distrug sistematic Romania.
Sunt mina in mina cu sindicatele si cu clanurile mafiote.
Vand sentinte ca la taraba in piata iar fauna din jurul tribunalelor este infloritoare.

Justitia sub Bejinaru a devenit o institutie ridicola, unde fiecare are un singur interes.
Sa isi pastreze postul si sa aiba salariu mare.

Au inceput puscariile sa fie pline de judecatori, procurori, avocati si alte specimene juridice.

# Carmen Amza date 16 December 2010 05:04 +3

Aş spune că sunt prea puţini ,,judecatori, procurori, avocati si alte specimene juridice,, care sunt anchetaţi, judecaţi şi condamnaţi pentru faptele lor .

Majoritatea îşi văd liniştiţi de ,,treabă,,ştiind că îi apără CSM-ul.

În rest, vă dau totală dreptate.

# CSM date 15 December 2010 19:36 +5

Eu zic ca trebuie sa admita sa fie infierati judecatorii, sa fie criticati, sa fie injurati,sa fie blamati, pentru ca la urma urmei nu sunt niste dumnezei, asa cum au ajuns sa se creada, ci niste simpli functionari ai statului.

# Carmen Amza date 16 December 2010 05:11 +9

Mergeţi în instanţe şi vedeţi procesele cum se desfăşoară şi studiaţi dosarele.

Luni 13.12.2010 am întâlnit o judecătoare care a recunoscut că nu a înţeles ce cer. Majoritatea nici nu recunosc. Judecătorii nu citesc dosarele, toate probele. Se uită la ce a scris procurorul, în cazul în care sunt de bună credinţă şi nu au niciun interes în cauză, şi dau acelaşi verdict. Cine să-i controleze? Ei chiar se cred Dumnezei. Eu spun şi scriu asta de câţiva ani.

# pompiliu bota date 16 December 2010 06:24 +6

Ai dreptate, Carmen Amza. Reclamaţi la CEDO hotărârile insuficient motivate. Cauza Albina vs România, 1995.

# Radu Dragan date 16 December 2010 07:14 +5

@d-le Pompiliu Bota
privind motivarea insuficienta gasim n hot.impotriva Rom.(mai ales atunci cand este vorba de art.5- a se vedea cele mai recente Degeratu, Tase, Tiron, Stoian, Scundeanu, iar violarea art.6 prin motivare insuficienta sau lapidara Arsenovici vs Rom., Rache si Ozon vs Rom).Dar cu tot respectu d-le Bota consider ca solutiile trebuiesc gasite mai aproape si nu sa apelam la cedo la la zidul plangerii.Iar pana face dreptate cedo in 5,6-10 ani, justitiabilul a fost deja distrus de magistratii nostrii.

# Nae date 16 December 2010 13:55 +1

Păi Justiţia are pârghii suficiente să facă legislaţia să fie coerentă, de ce nu acţionează în acest sens? Nu cumva le convine să fie balamuk ca să-şi poată face de cap?
Iată că, prin incidentul de ieri cu pretinsa "verişoară a lui Băsescu" a mai ieşit la iveală o boacănă a instanţelor.
O doamnă pe nume Zanfirescu Daniela Alexandra, care era internată de siguranţă într-un centru medical, a făcut Apel în 24.07.2006 în dosarul 32391/299/2005 la Tribunalul Municipiului Bucureşti _http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=3&d=Mjk5MDAwMDAwMDAwNTczOTc* . Deşi nu era încă zdravănă la cap a obţinut sentinţa favorabilă în 11.06.2007 cu următoarea soluţie
“Admite apelul declarat de Zamfirescu Daniela Alexandra. Desfiinţează sent. pen. apelata şi rejudecând: În baza disp. art. 434 al. 1 Cpp. încetează măsura de siguranţă a internării într-un centru medical dispusă faţă de apelantă. Cu recurs.”
Nu ştiu cum s-a făcut dar s-a pus cauza pe rol fără citarea vreunui pârât, în speţă trebuind să fi participat şi unitatea medicală care o avea în îngrijire.
Cum judecătorii au lăsat-o de capul ei, odată scăpată, femeia s-a urcat pe prima scenă să-şi ia un premiu.
Nici traficanţii de arme de la Ciorogârla n-au fost periculoşi ...
De data asta le-a zis-o bine Băsescu.

# Mihai Podaru date 18 December 2010 06:42 +2

Din start ca sa nu mai nasc alte controverse CSM-ul nu mie simpatic per a contrario sunt sute si sute de plangeri ale justitiabililor pertinente pe care acestia le-au bagat la gunoi mergand pe principiul corb la corb nu si scoate ochiii, sunt zeci de masuri si proiecte de lege pe care puteau sa le ia ptr.a imbunatatii activitatea justitiei pe care o pastoresc.Asta ca sa lamuresc din start acest aspect.
Al doilea cu Basescu in afara de a imi spune parerea pers. nu am absolut nimic si nici macar nu ma afecteaza nefiind presedintele meu (desi cum spunea chiar domnia sa l-a ajutat pe Voronin sa castige alegerile deci m-a afectat putin)
Iata de ce nu sunt insa de acord cu afirmatiile sale la adresa justitiei:in cauza Poyraz c. Turcia (nr. 15966/06), din 7 decembrie 2010, CEDO s-a pronuntat asupra obligatiei de discretie pe care trebuie sa o exercite functionarii si a compatibilitatii ei cu dreptul la libera exprimare, in cauza fiind vorba de un raport intocmit de catre un inspector din cadrul ministerului de justitie privind comportamentul neadecvat al unui magistrat, raport ce ulterior a ajuns in presa.
Sper ca Romania ca si Moldova tind sa devina niste tari democratice ancorate la cerintele unui stat de drept.....dar mai este tare mult pana departe.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva